Un spațiu aerian pe unde doar banii zboară

Anunțuri publicitare

Cine spune că România trăiește pe datorie habar nu are de inconștiența politicienilor și conducătorilor noștri. Avem atât de mulți bani încât ne permitem să sponsorizăm generos incompetența, indolența și impertinența personalului de decizie din majoritatea sectoarelor de activitate. Când ai bani pentru un cal de curse și tu cumperi un măgar pe care îl vopsești să arate ca Bator a lui Lipan ești fericit dacă scapi doar cu apelativul de incompetent.

Dacă ai bani să-ți construiești facilități de instruire pentru piloți la standarde moderne, iar tu privești indiferent cum sunt depășite termenele de execuție cu anii, indolența este palid eufemism pentru comportamentul responsabililor. În cele din urmă, când ești informat că incompetența și indolența provoacă pierderi de milioane de dolari, iar tu alegi să promovezi vinovații, cum altfel să-i spunem dacă nu impertinență?! Ar fi fost adjective mai apropiate situație, dar multe erau cenzurate de bunul simț.

Licitații fără gust și miros

În urmă cu mai bine de 8 ani, când România a decis să cumpere avioane F-16, second-hand, partenerul strategic ne-a pus în vedere că sunt obligatorii un număr de ore la simulatorul de zbor pentru piloții acestor minunății reșapate. Motiv pentru care s-a oferit să ne vândă toate echipamentele necesare amenajării un simulator de zbor modern, cu condiția ca noi să punem la dispoziție infrastructura în care să fie instalate acestea. Astfel, la peste 2 ani după promulgarea Legii 240 / 2013 (achiziția a 12 aparate F-16, second hand), MApN a deschis procedura (fără licitație electronică) pentru contractarea serviciilor în vederea dezvoltării proiectului de amenajare a infrastructurii Bazei aeriane de la Fetești. Licitația a fost câștigată inițial de către SC Construcții SA Sibiu, dar contractul a fost semnat cu Asocierea Construcții SA, convenită între aceasta și firmele SC Construcții Napoca și SC Sinecon SA. De remarcat lipsa de exigență cu care a fost evaluată oferta Asocierii Construcții SA în opoziție cu celălalt competitor ajuns în faza finală, Impresa Construzione Giuseppe Maltauro SPA din Italia. Dacă pentru firma italiană au fost solicitate aproape 10 pagini de cereri de informații suplimentare iar răspunsurile și clarificările au fost parcurse cu exigență maximă, pentru Asocierea Construcții SA se solicită clarificări într-o singură pagină, evaluată superficial. Bunăvoința beneficiarului merge până acolo încât în ziua în care s-a încheiat raportul procedurii de atribuire (24.06.2015) se solicită completarea unui formular lipsă din ofertă și se primește răspuns satisfăcător în câteva ore.

Simulator cu vedere la …cer

Faptul că oferta Asocierii Construcții SA a fost evaluată superficial, iar cele ale competitorilor cu o exigență demnă de o cauză mai bună, poate n-ar fi o problemă dacă ulterior câștigătorul nu ar fi amendat contractul prin peste 75 de acte adiționale, prin zeci de contracte subsecvente și sute de dispoziții de șantier. După 5 (cinci) ani de la data convenită pentru finalizarea tuturor lucrărilor, niciun obiect de investiție nu a fost finalizat, întârzierile produc pagube de milioane de dolari, dar nu s-au dispus niciun fel de penalități și nu s-au identificat vinovați în interiorul MApN sau printre antreprenori. Procedura de achiziție și derularea contractului în valoare de peste 100 mil. dolari, pot face obiectul unor studii de caz despre cum decizii inexplicabile, incompetență în îndeplinirea sarcinilor de serviciu, delegări de autoritate către persoane fără experiență și indolență în verificarea modului în care sunt angajate cheltuieli din bani publici, pot produce prejudicii enorme fără a fi identificat niciun vinovat. Întârzierile repetate sunt consecința modului în care Direcția domenii și infrastructuri (împreună cu Centrele subordonate) în calitate de autoritate contractantă a administrat întreg proiectul, dar și a supravegherii precare din partea Statului Major al Apărării, prin Statul Major al Forțelor Aeriene, în calitate de director de program și beneficiar, a modului de derulare a investițiilor.

Modificarea contractului inițial, prin sute de acte ulterioare, a fost rezultatul repetatelor schimbări ale unor amplasamente, modificări ale priorităților beneficiarului sau amendarea unor soluții tehnice greșite ale unor contractori, care au fost însă plătiți, corecțiile fiind făcute de structurile de specialitate ale Armatei. Merită reținută situația unui plan de amplasament care a proiectat elemente de infrastructură și a dispus astfel executarea unor lucrări peste clădiri existente, doar pentru că nu s-a armonizat cerința cu situația din teren. Intenția pentru achiziționarea unor avioane F-16, second hand, se cunoștea încă din 2008, în anul 2013 s-a realizat, cadrul legal, iar până la sfârșitul anului 2017 a fost livrat primul lot de 12 avioane. Cu toate acestea, la începutul anului 2020, clădirea în care trebuiau montate echipamente în valoare de zeci de milioane de dolari, vitale pentru instruirea piloților, prezenta o imagine care ar face din Stonehenge un centru modern de conferințe (vezi foto).

Noi depozităm, nu instalăm!

Pentru că întreg contractul din 2015, de peste 300 mil lei, se afla într-o multianuală hibernare, iar furnizorul american începea să factureze câte un 1,2 mil. dolari, anual, doar pentru depozitarea echipamentelor, în martie 2019 s-a semnat un nou contract, cu aceeași firmă, doar pentru realizarea clădirii în care trebuia instalat un simulator de zbor. După semnarea contractului, s-a prezentat o echipă de audit care a constatat legalitatea demersurilor, iar în ziua imediat următoare s-au modificat, prin act adițional, clauzele contractului. Astfel, perioada de finalizare a lucrărilor a fost redusă la 7 luni (de la 9 inițial), dar a crescut valoarea avansului. Dacă inițial se puteau acorda maxim 15% în două tranșe (5 plus 10), după modificare a fost ridicat procentul la 30%, pe care bani Armata i-a plătit … imediat! Deși toate problemele au fost aduse în atenția beneficiarului (SMAp prin SMFA) acesta a dispus continuarea lucrărilor cu același antreprenor, insistențe care au determinat prelungirea contractului până la sfârșitul lunii mai 2020, când întreg contractul a fost reziliat.

În toată perioada de derulare a contractului șef al Statului Major al Apărării a fost onorabilul domn dr. Ciucă. Acesta a știut permanent care este stadiul lucrărilor, a primit constant informări cu privire la întârzierile în execuția unor clădiri care trebuiau să primească echipamente fără de care se compromite dramatic instruirea piloților români. Pe cale de consecință, piloții noștri caută lună de lună să-și facă loc prin ferestrele simulatoarelor de zbor din Olanda, Portugalia sau SUA cât să acumuleze numărul minim de ore care să le permită să urce într-un F-16, second-hand.

Pentru că știa care este situația investițiilor de la Fetești, dottore Ciucă a apelat la tradițională metodă a spălatului pe mâini pentru a putea ulterior exclama ca Pilat „nevinovat sunt […] veți vedea”… și a trimis Corpul de control. Să verifice ce nu verificase el în ultimii 6 ani, să constate ce știa, și să dispună măsuri de … acoperit oala, că poate se uită cineva în ea. În MApN, ca de altfel în majoritatea ministerelor din România, dacă un decident vrea să fie sigur că nimic sau nimeni nu compromit incompetența, indolența și impretinența cu care conduce, de parcă ar fi stăpân nu funcționar public, trimite Corpul de control sau Direcția audit intern. Aceștia adună toate hârtiile pe care le consideră conexe subiectului, solicită și alte documente care n-au legătură cu obiectul controlului doar pentru a prezenta munți de dosare și la final trag aceeași permanentă concluzie: au fost câteva sincope, dar de vină sunt soarta, rușii și pandemia, la noi nu există vinovați.

Generalul-minune

În MApN, domnul dr. Ciucă și-a perfecționat metode prin care își subordonează obediența și fidelitatea nucleului dur pe care și l-a adunat în jur. Cel mai des utilizează instituția „împuternicirii în funcție”. Generalul dr. Ciucă a fost șeful SMAp care a utilizat „împuternicirea” mai mult decât predecesorii săi la un loc. A avut situații în care, inclusiv pe funcții de general, aceeași persoană era împuternicită și câte doi ani, pentru ca ulterior să nu fie numită. Probabil era un profesionist rezonabil, dar nu răspundea corespunzător la comenzi. Domnul gl. (rz.) dr. Ciucă nu găsește încă lucrarea de doctorat pe care, ca un ministru onest, ar putea să o pună la dispoziția publicului avid de cunoaștere dar, entuziasmul cu care își rotește camarila pe funcții poate face obiectul unui doctorat în managementul resurselor umane. Modul în care generalul dr. Ciucă a avut permanent grijă ca structurile de control din MApN să fie conduse de oameni care-i sunt credincioși până dincolo de loialitate a fost un efort răsplătit permanent. Instalarea unor generali care au fost dispuși să acopere tot, care ofereau mai întâi rezultatul controalelor șefului SMAp, iar după ce primeau binecuvântarea, se prezentau cu o sinteză cosmetizată la ministru, i-au permis generalului dr. Ciucă să conducă ministerul și când nu era… ministru.

Lasă un răspunsAnulează răspunsul