Între starea de alertă și dictatura militară

Bucurie mare în spațiul carpato-danubiano-pontic, au fost eliminate restricțiile. Mască, certificat, vaccinare și ce mai inventase Arafat sunt istorie. E atâta neliniște în țară încât simțeam nevoia unei raze de soare. Întoarcerea la normalitate o primim ca pe o concesie a Guvernatorului Iohannis. Suntem îngrijorați, chiar înfricoșați de război, cui îi mai pasă de mizeriile pe care le fac politicienii. Între timp Guvernul a eliminat transparența decizională. Ne apropiem de dictatură.

O stare ilegală și inutilă

Totalul cumulat al cazurilor noi de infectare cu coronavirus în perioada 24 iunie – 8 iulie 2021 a fost 663. Îngrijorat, Guvernul a emis HG 730/ 8 iulie 2021 care prelungea starea de alertă cu 30 de zile, începând cu 12 iulie 2021.

Vineri, 4 martie 2022, președintele anunța: „Nu mai prelungim (…) starea de alertă (…) vor fi eliminate și o serie de măsuri care au fost în vigoare…” Dacă le elimina și pe cela care nu erau în vigoare aveam o problemă așa, însă, e clar, fără dubii. Președintele nu are prerogative în emiterea Hotărârilor de Guvern. Practic Tândală s-a substituit Executivului, dar asta nu ne surprinde. În ziua anunțului, 4 martie, au fost comunicate 5602 teste pozitive și 65 decese asociate COVID-19. Mai multe infectări decât totalul primelor 30 de zile de stare de urgență, 5347.

Marți, 8 martie 2022, Alexandru Rafila, ministrul sănătății, declara: „starea de alertă va înceta de miercuri, de la miezul nopții, astfel că măsurile restrictive vor fi eliminate.” Ne mai spunea ministrul că masca de protecție nu va mai fi obligatorie, operatorii economici vor funcționa fără restricții, se renunță la formularul PLF și, de asemenea, certificatul digital COVID nu va mai fi solicitat la intrarea în România.

La mai puțin de 24 de ore, Dan Cărbunaru, purtătorul de cuvânt al premierului schimba… modificarea: „În ceea ce privește formularul PLF, până când nu va fi abrogată OUG 129/2021, acesta va rămâne necesar. Cei care intră în România trebuie să îl completeze…”. Este reconfortant să constatăm că premierul are pe cineva care să-i „poarte cuvintele”, altfel discursul său, îngălat, este o catastrofă. Totuși, nu era mai bine dacă Guvernul și-ar „purta cuvintele” cu responsabilitate astfel încât să nu genereze confuzii repetate?

Ce spunea Cărbunaru este corect. Aplicarea OUG 129/ 2021 îi obliga pe cei care intrau în țară să completeze un formular care nu are nicio relevanță. Cetățeanul care vine la frontieră poate să se prezinte fără test, fără vaccin, cu toată simptomatologia unei infecții cu coronavirus, nimeni nu-l oprește să intre. Nici măcar lipsa PLF-ului. Avea 24 de ore timp să-l completeze. Nu este obligat să intre în carantină sau să se izoleze. Face cum îl taie capul.

Dar… dacă era verificat și se constata că nu a completat PLF primea o amendă de 2000 lei. Poate să provoace focare de infecție, poate răspândi coronavirusul pe unde se simte responsabil, important este să fi completat un formular inutil. Nu era mai ușor dacă se abroga OUG 129/ 2021? Vineri, 11 martie 2021, Guvernul avea pe ordinea de zi abrogarea normei legale care încă obligă la completarea PLF. Probabil s-a întâmplat, rămâne să și publice în MO.

Premierul-general a preluat comanda Parlamentului

N-ar fi fost greu să legifereze oportun. Executivul a demonstrat că, dacă vrea, reduce Legislativul la o instituție inutilă sau pe care o poate umili după bunul plac. Astfel, miercuri, 2 martie 2022, a fost publicată în Monitorul Oficial nr. 204 Ordonanţa de urgenţă nr. 16/2022 pentru modificarea art. 7 alin. (13) din Legea nr. 52/2003 privind transparenţa decizională în administraţia publică.

Din 2003 până astăzi Legea nr. 52/2003 a suferit o singură modificare, în anul 2010. Au fost introduse elemente care amplificau transparența procesului decizional și care responsabilizau și mai mult autoritățile publice.

În ultimii 12 ani nimeni nu s-a gândit să elimine transparența decizională. Nici măcar pentru că începutul pandemiei a solicitat intervenții legislative urgente. Este prețul pe care îl plătim având un militar în fruntea Executivului. Obtuz și cu vizibile accese dictatoriale premierul actual elimină, încet, dar sigur, firavele prerogative pe care democrația și statul de drept le mai acordă cetățenilor.

OUG 16/2022 are doar două articole. Articolul 1 modifică doar câteva cuvinte din lege, dar consecințele sunt catastrofale pentru democrație. Mai exact, art.7 alin 2. din Legea 52/ 2003 prevede ca „anunţul referitor la elaborarea unui proiect de act normativ va fi adus la cunoştinţa publicului (…) cu cel puţin 30 de zile lucrătoare înainte de supunerea spre avizare de către autorităţile publice”. Guvernul Ciucă modifică, fără nicio justificare rezonabilă, aliniatul 13 din articol alterând voința legiutoriului și eliminând practic transparența decizională.

Forma aprobată de Parlament pentru art.7, alin. 13 era: în cazul reglementării unei situaţii care, din cauza circumstanţelor sale excepţionale, impune adoptarea de soluţii imediate, în vederea evitării unei grave atingeri aduse interesului public, proiectele de acte normative se supun adoptării în procedura de urgenţă prevăzută de reglementările în vigoare.” Se accepta urgența adoptării, dar perioada de transparență decizională rămânea obligatorie.

Guvernul Ciucă, prin OUG modifică fundamental sensul art.7, alin. 13, astfel: „prin excepţie de la prevederile alin. (2), în cazul reglementării unei situaţii urgente sau a uneia care, din cauza circumstanţelor sale excepţionale, impune adoptarea de soluţii imediate, în vederea evitării unei grave atingeri aduse interesului public, proiectele de acte normative se supun adoptării şi anterior expirării termenului prevăzut de respectivul alineat.”

Mai exact, autoritățile publice pot adopta un proiect de act normativ la câteva minute după ce a fost adus la cunoștința publicului. Pur și simplu s-a eliminat transparența decizională. Vom afla că unele acte normative au fost aprobate simultan cu prezentarea spre dezbatere. Care dezbatere nici nu mai există.

Mai mult, art.2, și ultimul, din OUG 16/ 2022 impune ca „în termen de 30 de zile de la intrarea în vigoare a prezentei ordonanţe de urgenţă, prin hotărâre a Guvernului iniţiată de Secretariatul General al Guvernului, se vor aproba normele metodologice de aplicare a Legii nr. 52/2003 privind transparenţa decizională în administraţia publică, republicată.” De ce? Legea nu prevede intervenția Guvernului prin elaborarea unei metodologii de aplicare.

Ciucă transformă legile în regulamente militare

Legea 52/ 2003 există și produce efecte de aproape 19 ani. Niciun Guvern sau Parlament nu s-a gândit să o amputeze de efecte atât de dramatic. Este o lege asupra căruia Executivul nu ar trebui să intervină, indiferent de situație, pentru că transparența decizională include toate actele pe care le emite. Prin modificările produse de OUG 16/ 2022, legea a fost golită de efecte, iar transparența decizională a devenit opțională.

Nu ajunge faptul că a eliminat practic scopul pentru care a fost emisă, dar va fi și mai mult blocată printr-o metodologie inutilă. Legea avea ca scop „să sporească gradul de responsabilitate a administraţiei publice faţă de cetăţean, ca beneficiar al deciziei administrative; să implice participarea activă a cetăţenilor în procesul de luare a deciziilor administrative şi în procesul de elaborare a actelor normative; să sporească gradul de transparenţă la nivelul întregii administraţii publice”. Prin reducerea termenului obligatoriu de 30 de zile lucrătoare în care actul normativ era în dezbatere, până la dispariție, intervenția cetățenilor a fost eliminată complet.

Și ce dacă? Oricum fac ce vor! Cum am mai spus, Parlamentul și Guvernul sunt câteva sute, poporul e singur. Dezechilibrată situație mai avem. Apoi mai este și războiul de lângă noi. Să lăsăm Guvernul să lucreze în liniște doar nu dorim convulsii acum că situația și așa e gravă. Lasă-i să fure, poate se satură!

Nimic nu este întâmplător.

Mai întâi, a fost realizat cadrul necesar eliminării transparenței decizionale. Apoi, Guvernul poate legifera, iar cetățenii și Parlamentul sunt doar informați de existența actului normativ. Sigur, există posibilitatea intervențiilor ulterioare, dar… ordonanțele de urgență produc efecte de la data publicării în Monitorul Oficial. Ne-am întors la situația din anii ’90 când se emiteau dispoziții legale valabile 24 ore. Cât să treacă un transport prin vamă sau să se desfășoare o privatizare cu dedicație.

Luni 7 martie 2022 s-a „scurs” către mass media un pachet de modificări legislative care poate impune dictatura militară sau restrânge drepturile și libertățile fundamentale. Mai întâi doar pentru un segment de populație. Urmează și ceilalți. Să nu ne păcălim, cine-l cunoaște pe Ciucă știe foarte bine că prinn disciplină eroul de la Nasiriah înțelege eliminarea incomozilor și dictatură.

1 comentariu

Lasă un răspuns