România este periculos de aproape să alunece, iarăși, în dictatură. Deznodământul pare implacabil, doar momentul în care vom ajunge acolo se află, încă, în dezbatere. Evaluările oscilează între câteva săptămâni și cel mult 3 luni. E impropriu spus că vom avea o dictatură militară. E dificil, aproape imposibil. Noi nu avem Armată. Așa că vom avea doar o dictatură condusă de generali. De ăștia avem, cu miile.
Coincidențe… întâmplătoare
Isteria ultimelor zile nu este întâmplătoare. De la începutul războiului din Ucraina Guvernul și cei care colaborează pentru eliminarea sau limitarea drepturilor fundamentale în România nu fac decât să exploateze oportunitățile.
Închiderea site-ului aktual24.ro nu a fost doar „o regretabilă eroare” de care nici astăzi nu este clar cine se face vinovat. A fost o atenționare a tuturor celor care mai au curaj să critice puterea.
A urmat „scurgerea” prin mass media a proiectului despre „situația de criză”. Prima televiziune care a pus în dezbatere proiectul, cu o nonșalanță vecină cu infantilismul, a fost DIGI 24, o televiziune despre care se știe că este oficina sistemului. Inconștiența cu care unele televiziuni comunică sau dezbat unele subiecte nu este sancționată de CNA, dar Guvernul dorește interzicerea publicațiilor online „ostile”.
Proiectul a intenționat doar să sondeze reacția opiniei publice și este departe de a fi abandonat. Nu întâmplător cu câteva zile anterior apariției proiectului Guvernul a modificat, ilegal, Legea nr. 52/2003 privind transparenţa decizională în administraţia publică. Nimeni, absolut nimeni din „mass media mainstream” nu a adus în discuție modificarea unei legi care acordă puteri discreționare Guvernului.
Conform proiectului, Hotărârea privind declararea „situației de criză” se va emite de către CSAT la propunerea ministrului apărării naționale. La naiba cu structurile democratice ale statului alese de către cetățeni. Niște indivizi numiți politic pot decide limitarea libertăților și drepturilor fundamentale printr-o hotărârea care nu este sancționată de forul legislativ. Digi24 era preocupată de modul în care va fi mobilizată rezerva, ignorând aspectele neconstituționale ale proiectului. Lipsă de profesionalism sau sarcină de serviciu?
Spre deosebire de starea de urgență, de asediu sau de alertă, „situația de criză” nu va vea un termen maxim pentru care poate fi instituită. Practic de la solicitare rămâne în efect până se satură generalii și politicienii să le tot fie acoperite abuzurile. Doi ani am acceptat starea de alertă. Un artificiu legislativ ne-a limitat drepturile fundamentale, uneori ne-a coborât la nivelul unui stat aflat sub ocupație. Starea de alertă nu a existat niciodată anterior pandemiei, a fost inventată pentru a oferi prerogative dictatoriale unui individ ca Raed Arafat. Imaginea dramelor din pandemie și a tragediilor prin care au trecut mii de familii în România are chipul lui Arafat.
Este doar coincidență faptul că în fruntea „grupului de lucru” care lucrează la un proiect privind combaterea „fake news” se află Raed Arafat. Ce prerogative are un medic, chiar șef al Departamentului pentru situații de urgență fiind, cu combaterea fake news din online?
Asocierea unor cuvinte poate fi evaluată ca știre falsă şi propaganda rusă în algoritmii platformei pe care o susțin Arafat și câțiva consilieri ai „impostorului de la Nasiriah” dacă ar include, în acelaşi text, Guvernul, premierul Nicolae Ciucă sau preşedintele Iohannis cu un context de „corupţie” ori „incompetenţă”, având ca indicator de dezinformare expresii precum „mizerie” sau „furtişag”. Serios? Cum să poți asocia imaginea eroului Ciucă cu corupția și hoția? Pe bune! Doar este cel mai onest și imaculat… impostor pe care l-am avut premier.
Crizele, turnesol pentru cinismul guvernanților
Fiecare nouă criză a fost acoperită de o alta. Populația este atât de dezorientată încât greu decantează neputința Guvernului militar de spasmele firești produse de perioada încărcată pe care o traversăm.
Panica privind pericolul nuclear sau amenințarea războiului au fost amplificate la proporții apocaliptice de televiziunile aflate în slujba puterii. Mercenarii mass media, aflați permanent în platourile TV, au alimentat temerile segmentului de populație cel mai vulnerabil, cei care nu reușesc să decanteze manipularea de adevăr. Asfel a fost declanșată isteria de la birourile de pașapoarte sau cea a pastilelor de iod epuizate din farmacii. Când premierul Ciucă declară (la Digi 24, unde altundeva) că „există un număr de pastile, care este insuficient, astfel că la nivelul Ministerului Sănătăţii s-a luat legătura cu producătorii de medicamente pentru a completa stocul.” anunțul nu face decât să sporească neliniștea.
Creșterea artificială a prețului la combustibil nu pare să fie un accident care să deranjeze Guvernul și pe generalul său. Deși existau soluții pentru măsuri pro-active, care să anticipeze astfel de crize, Ciucă și ai lui au refuzat să le ia. Așa cum fac de peste 2 ani. Prețul s-a stabilizat la peste 1 leu față de cel anterior serii în care s-a instalat panica. Guvernul iarăși câștigă, încasează mai mulți bani la buget.
Au urmat creșterile de preț și panica din supermarketuri. Încercările de liniștire ale ministrului agriculturii nu au făcut decât să toarne gaz pe foc. ”Avem stocuri de ulei de 10 ori peste necesar” a anuțat Chesnoiu. Păi nu despre asta era vorba. Prețul este cel care a indus panica. Creșterile nejustificate sau pe care Guvernul este incapabil să le anticipeze sau controleze. Cine mai stă să realizeze că nu acoperă mai mult de 3-4 luni cu stocurile pe care o familie le poate face la alimentele de bază? Altfel, dacă e să vină, o criză oricum ne va lovi pe toți. Panica, însă, face mai mult rău și produce mai multe pagube decât criza în sine.
Statul nu intervine să controleze niciuna din spiralele prețurilor. Toate „schemele” de care vorbea Ciucă la începutul anului au ajuns praf și pulbere. De ce i-ar păsa statului? Pricipalul contributor la bugetul de stat este cetățeanul, consumatorul. Cel despre ale căror creșteri de venituri (pensii și salarii) nu mai vorbește nimeni. Pentru Guvernul Ciucă toate convulsiile din societate sunt cortina perfectă în spatele căreia să-și desfășoare nestingherit activitățile oneroase sau dubioase.
Societatea este obosită, nu mai reacționează, după doi ani de pandemie în care a fost constant bombardată cu drame sau tragedii. După cenzură urmează raționalizarea bunurilor de consum. De peste 2000 de ani mulțimea a fost „îndestulată” cu pâine și circ. Dacă are ce bea, mâncare de proastă calitate și circ, mult și vulgar, poporul este ușor de condus
Un text de pe pagina de Facebook a fostului judecător, actual avocat, Adrian Toni Neacșu sintetizează sau (poate) anticipează inevitabilul: „Nu am nici o îndoială că în maxim o lună de zile România se va afla, într-o formă sau alta, sub o conducere militara. Cine crede că panicile acestor zile, isteria combustibililor și a uleiului, sunt simple întamplari, se înșală. Vor urma si altele, aparent la fel de scapate de sub control. Cine crede ca discuțiile despre starea de criză, cu toate excesele aduse de această reglementare, reprezintă doar o scăpare a Guvernului, cum ne lasă să credem, se înșală. Cine crede ca aruncarea în spațiul public a discuțiilor despre noua poliție a gândirii e întamplătoare se înșală. Cine crede ca avem întâmplător la șefia Guvernului un fost general combatant, ori că neașteptata coaliție PSD-PNL e doar un accident, se înșală. Legile necesare vor trece fulgerător prin Parlament, în procedură de urgență și mai rău e că vom fi cu toții convinși sincer că autoritatea militară este singura soluție.”