Ministerul Adevărului, ștreangul de mătase din mâna lui Arafat

Continuă promovarea campaniei CNA „Informați-va numai din surse oficiale” începută în pandemie, dar care astăzi servește și mai bine interesele Puterii. Nu ne spune CNA cine filtrează știrile false de manipulare și care sunt sursele oficiale. Guvernul, Parlamentul, partidele, Antena 3, Digi 24 sau B 1 TV reprezintă „surse oficiale”? Toate plătite din bani publici, chiar dacă unele au pretenția că sunt private. Când au avut „sursele oficiale” interes să spună adevărul? Despre buget, achiziții, corupție, abuzuri, sinecuri, ilegalități, trafic de influență… și lista e lungă, trist de lungă.

PSD și PNL, au trecut prin Parlament un amendament care „amnistiază plagiatorii de dinainte de 2011”. „O urgenţă” a modificării legii educației care va produce efecte în trei zile de la publicarea în Monitorul Oficial. În realitate urgența este realizarea condițiilor pentru exonerarea premierului. Perspectiva unor acuze privind furtul intelectual, plagiatul din lucrarea de doctorat, este atât de aproape încât graba e mare tare. Dragnea nu a reușit să modifice legile care l-ar fi salvat de închisoare. Cei aflați astăzi la Putere au învățat din greșelile lui.

Același Parlament, incapabil să legifereze în sprijinul națiunii și pe care Guvernul îl folosește ca anexă, a incriminat delictul de opinie prin votarea unui amendament propus de Laura Vicol, șefa comisiei juridice și avocata notorie a unor interlopi.

Poate că nu se vede, dar cenzura pe care o impun Iohannis și Ciucă produce deja efecte. Majoritatea televiziunilor au renunțat să mai critice Guvernul, iar acțiunile președintelui sunt mediatizate ca fiind succese deosebite. Marile teme despre suferințele națiunii au fost îngropate, impostura și minciuna ignorate. Singura narațiune aprobată este cea care susține, fără inflexiuni, voința Puterii.

Ciucă și Iohannis, preacucernici părinți ai adevărului

Media online și site-urile care mai au inconștiența să nu se vândă pe câțiva arginți își păstrează cu dificultate echilibrul sau sunt obligate să-și nuanțeze pozițiile.

Poate vom mai reuși câteva zile să relatăm critic derapajele Puterii și controversele în care este învăluită actuala Cabala care conduce România. Un site pe care l-am dori independent și unde să încercam să menținem iluzia dezbaterii și a polemicilor într-o societatea tot mai amorfă. „Sugestiile” venite dinspre Cotroceni și Piața Victoriei reduc majoritatea materialelor și contributorilor la subiecte neutre și platitudini lipsite de substanță.

Ordinul este cât se poate de clar și categoric: fără critici la adresa lui Iohannis, Ciucă, Guvern sau Președinție. Doar „sursele oficiale” dețin adevărul și contestarea acestuia echivalează cu propagandă în favoarea criminalului de la Apus. Nu ajunge mass media mainstream care susține necondiționat Puterea, trebuie reduse la tăcere toate vocile critice. Într-o țară în care Opoziția este aproape formală, iar legea se aplică sau amendează discreționar, mass media nu mai este câinele de pază al democrației ci „dama de companie” a Puterii.

Începem un proiect nou, dar continuăm să ne păstrăm onestitatea. Nu deținem adevărul, exprimăm opinii și informăm onest. Cititorul trebuie să fie singurul patron al presei, nu Guvernul sau Parlamentul. Dacă cei vizați se simt lezați au posibilitatea să ne combată. Dezbatera și polemica contribuie la decantarea adevărului. „Politica pumnului în gură” și cenzura aparțin dictaturii și nu se justifică indiferent de situație.

Când amenințările prind consistență supraviețuirea majorității se limitează la refugiul în zona de confort care-i asigură iluzia propriei securități. Instinctul de conservare este, uneori, mai puternic decât oricare cauză. Mass media online poate că este viitorul, dar astăzi trăiește la limita subzistenței. Sau cel puțin așa se întâmplă cu cei mai mulți. Consumatorul este tentat să se orienteze către produsele ieftine sau distribuite gratuit. Cel care aduce în atenție informația are, însă, nevoie de mijloace cu care să-și asigure existența. Sub o formă sau alta totul este de vânzare și cei mai mulți pot fi cumpărați. Cel puțin așa cred Puterea și serviciile. Din propria experiență, probabil. Ei bine, nu toți! Televiziunile devorează zeci de milioane din bugetul public pentru a susține Puterea prin manipularea maselor și linșajul celor care aleg să nu accepte insultele pe care le proferează zilnic la adresa inteligenței noastre. Pentru Antena 3 sau Digi 24 influențarea maselor s-a transformat în politică editorială. Direcția este cea ordonată de cei care plătesc. Partide sau servicii.

Cei care critică Puterea sau exprimă rezerve privind posibilitățile intelectuale ale liderilor noștri sunt deferiți oprobiului public sub eticheta „troli” sau „propagandă rusă”. Războiul este oportunitatea de care Cabala care conduce România înțelege să se folosească pentru a scăpa de cei incomozi și indezirabili. Ministerul Adevărului, sau cum se va numi, va avea monopol asupra vocabularului pe care vom avea libertatea să-l mai folosim. Asocierea cuvintelor “ortodoxie,” “tradiții,” “spiritualitate“ ar fi, conform algoritmilor, “narative ale dezinformării”, iar viitorul ministru al adevărului, Raed Arafat, va fi necruțător cu cei lipsiți de obediență. Nu se întreabă nimeni de ce tocmai Arafat este cel care are ordin să impună „poliția cuvintelor și a adevărului”?

Istoria reține atât de multe situații în care cei ajunși la Putere au derapat către tendințe dictatoriale încât nimic nu ne suprinde. Aceeași istorie, însă, ne aduce aminte că întotdeauna, uneori mai devreme alterori prea târziu, masele au înțeles că o cușcă, indiferent cum este prezentată, tot la condiția de animale ne reduce. Voci care să critice sistemul, puterea, cabala se vor ridica indiferent cât va încerca dictatura să le înăbușe.