Clasa politică din România este preocupată de aparențe și trăiește cu convingerea că orice se poate ascunde sub festivism și sunet de fanfară. Premierul-general este un admirator al paradelor militare și al momentelor protocolare. Altfel este suficient să se înconjoare de obedienți care devin „eterni în funcție”.
Ceremonia salvează România
Marți 14 martie 2022, la UMB, sub ochii umezi de emoție ai legendarului eroului de la Nasiriah, dottore Nicolae Ciucă, a avut loc semnarea unui acord de „joint-venture” cu General Dynamics. Dacă ar fi știut Meșterul Manole să pună de o ceremonie Ana era salvată.
Faptul că a avut loc încă o ceremonie care implică celebrele Piranha 5 nu face decât să confirme disperarea Puterii de a-și acoperi neputința. Încă una care ascunde putregaiul și încearcă, printr-o minciună, să deturneze atenția de la corupție și incompetență.
În urmă cu mai bine de 4 ani, pe 10 octombrie 2017, premierul Mihai Tudose participa la semnarea memorandumului şi acordului de colaborare dintre General Dynamics și UMB. Trebuiau livrate 36 de transportoare (din care 6 produse și asamblate de UMB) în 2018. Alte 32 urmând să fie produse în 2019 tot la UMB. În 2020, încă un lot de 26 blindate ar fi trebuit realizat în țară. General Dynamics nu a onorat angajamentul. Abia pe 11 noiembrie 2020, o altă ceremonie și un alt premier, Ludovic Orban (însoțit de artizanul programului Piranhia V, generalul Ciucă) au oferit recepția primelor 36 Piranha V.
„Joint-venture” sau asocirea în participație (Ciucă are dificultăți de vocabular în limba română) este un contract (nu un acord) prin care este creată o entitate comercială de două sau mai multe părți. O astfel de asociere este definită de investiții și administrare comune, precum și de împărțirea riscului și a profitului. În speța „Piranha V” nici nu poate fi vorba de așa ceva.
Dacă tot este încântat Ciucă de „joint-venture” poate își amintește că în noiembrie 2016 Uzina Automecanica Moreni (UAM) a semnat cu firma germană Rheinmetall Landsystems actul constitutiv al companiei mixte Romanian Military Vehicle Systems (RMVS), pentru fabricarea de vehicule blindate 8×8. Imediat după instalarea sa ca ministru colaborarea cu nemții a fost încheiată și întreaga achiziție a fost îndreptată către americani. RMVS era rezultatul unei „joint-venture”, ce s-a întâmplat la UMB în urmă cu câteva zile este doar o încercare de deturnare a atenției de la o colaborare din care România pierde constant.
De la plăcuțe la „producție” suedeză
După mai mult de 4 ani de la data când am semnat contractul de 1 mld. dolari pentru 223 transportoare Piranha V, achiziționate de la General Dynamics, ce contribuție aduce firma americană la acest „joint-venture”? Care este valoarea investițiilor sale în UMB sau în derularea acestui proiect? ”Valoarea obligaţiilor de compensare este de aproximativ 297 de milioane de euro, sumă din care, până acum, s-a realizat implementarea a aproximativ 55 sau 56%” spune tot Ciucă fără a explica însă ce înțelege prin sintagma „obligații de compensare”. O „vopsea” sub care ascunde lipsa offset-ului și din acest contract.
Nicolae Ciucă recunoștea că „ultima dată am fost aici (UMB n.a.) în 2019, pe linia de producţie erau două sau trei vehicule”. Păi cum așa? Nu trebuia să fie deja livrate 68 în 2019, iar ele au venit abia în 2021?
Noi nu fabricăm blindate Piranha V la UMB. Suntem în situația clienților IKEA. Am primit toate piesele și echipamentele, instrucțiunile de montare, iar noi doar le asamblăm. Era mai bine dacă le primeam de la Ikea, așa trebuie să le și vopsim. Încă o dată, noi nu fabricăm nimic, nicio componentă, niciun subansamblu.
De la sistemul de comunicații, incompatibil cu cele aflate pe alte transportoare ale Armatei României, până la turela furnizată de Elbit, întregul program Piranha V este un fiasco. Nu reluăm informațiile care sunt deja disponibile în presă, dar trebuie subliniat principalul defect al acestor transportoare: nu sunt prietenoase cu apa. Nu traversează obstacole unde apa depășește o jumătate de metru, iar întreținerea lor ar fi bine să se facă doar cu șervețele umede pentru a nu risca să ruginească la încheieturi.
În anul 2020, Curtea de Conturi a României, în urma neregulilor constatate după un control, a recomandat Ministerului Apărării, condus de generalul Nicolae Ciucă, să rezilieze contractul. „Dottore” s-a opus categoric. Pentru alegerile din programul Piranha V responsabilitatea primară este a celui care după instalarea ca șef al Armatei a denunțat colaborarea cu nemții de la Rheinmetall și a impus-o pe cea cu General Dynamics.
Șeful Forțelor Aeriene, un Arafat de la Apărare
Forțele Aeriene Române au semnat, pe 27 februarie 2021, un acord-cadru pe patru ani cu compania Jetfly Hub SRL, de la care urma să cumpere 120.000 de tone de kerosen pentru avioane, în valoare de 100 mli. euro.
Jetfly Hub este deținută de o altă societate, Master Chem Oil DMCC, înregistrată în Dubai, și administrată în prezent de Claudiu Marian Ghizdăvescu. Societatea a fost înființată în baza unei licențe speciale acordată de Guvernul din Dubai în octombrie 2015 și care expiră anul acesta. Ghizdănescu nu este la prima afacere cu Armata. Fost consilier în Departamentul pentru Investiţii Străine şi Parteneriat Public-Privat, din cadrul Ministerului Economiei, Ghizdănescu a fost director general şi preşedinte al Consiliului de Administraţie (CA) al SC RO-ARMYCATERING SA, subsidiară a ROMTEHNICA SA, companie afată sub controlul MApN. Modul în care Ghizdănescu și grupul său au ajuns să căpușeze SC RO-ARMYCATERING SA face obiectul altui material pe care îl vom publica în câteva zile.
Revenind la kerosen, carburantul cu probleme a dus la deterioarea unor avioane MiG 21 LanceR care au ajuns să fie reparate la Aerostar Bacău, iar prejudiciul a fost estimat de procurori la peste 6,5 mil. euro. Până pe 31 iulie 2021, Forțele Aeriene Române au achiziționat 66.400 tone kerosen, pentru care s-a plătit în jur de ativ 42 mil. euro.
Întâmplare sau coincidență este faptul că un MiG 21 LanceR s-a prăbușit în județul Mureș la 3 luni după semnarea contractului cu firma administrată de Ghizdănescu? MApN anunță permanent declanșarea anchetelor, dar niciodată nu comunică și concluziile. După accidentul aviatic din 20 aprilie 2021 nu se cunosc rezultate anchetei, dar MiG-urile au primit aprobare de zbor. Până când, după mai puțin de un an, a mai căzut unul. De data aceasta pilotul nu a mai avut noroc.
Șeful Forțelor Aeriene, gl.lt. Viorel Pană, unul din pretorienii lui Ciucă este etern în funcție, iar demisia de onoare nu va fi vreodată la îndemâna generalilor sau politcienilor. Cu Pană la conducere (din ianuarie 2018) Forțele Aeriene au pierdut două MiG-uri, un elicopter și viețile a 8 militari în mai puțin de un an.
Proiectul de amenajare a Bazei aeriene de la Fetești a produs pagube de sute de milioane pentru bugetul Apărării și se pare că va fi abadonat. Peste furtul de carburant de 2 mil. dolari de la Mihail Kogălniceanu (bază aflată în subordinea Forțelor Aeriene) s-a așternut praful, iar armata nu a identificat vinovați în interior. Achiziția de kerosen a produs pagube de milioane de euro și a pus în pericol viețile militarilor, spațiul aerian național este traversat de drone după ce a fost transformat în promenadă de contrabandiști, dar Pană este inamovibil.
Asumarea obligațiilor ce ne revin, ca membri ai blocului Euro-Atlantic, este la fel de importantă ca reclamarea drepturilor pe care le avem. Din nefericire Armata României nu atinge nivelul de performanță și profesionalsim pe care îl așteptam. Sunt multe elemente care necesită reglaje, unele chiar profunde, dar suntem departe de ce-am fi fost fără NATO și UE. Suntem la mila altora din cauza noastră și a cultului pentru impostură, minciună și incompetență.
Înzestrarea și încadrarea armatei sunt două direcții de dezvoltare a capabilităților care lasă cumplit de mult de dorit. Am prezentat doar câteva exemple de sabotare (voluntară sau inconștientă) a capacității de apărare a țării în domeniul achizițiilor. Vom continua. În materialul următor vom arăta și cum managementul resurse umane din Armată a adus România la nivelul Ucrainei din 2014.
Despre Ro Armycatering.,.nimic?