Istoria nu ne iartă
„Decenii la rând, puterea politică neglijase Armata, care primea cel mai mic procent din PIB din întreaga Europă, iar banii alocați, așa puțini câți se dădeau, erau delapidați de generali mână-n mână cu politicienii…. Corupția din clasa politică era omniprezentă și în Armată. Era plin de generali înaintați în grad pe pile, puși în funcții pe criterii de prietenie…. Lipseau ofițerii care să comande efectiv unitățile de luptă. Așadar, deficitul era major și acutizat de faptul că, dintre ofițerii existenți, mulți erau rezerviști, adică erau destul de slab pregătiți, înaintați în grad doar pe criteriul că știau să scrie și să citească.” Pentru cei care cunosc fenomenul ar putea părea o radiografie a nivelului la care a coborât Armata României, după 7 ani în care doctorul Ciucă a decis tot ce se întâmplă în interiorul ei. Exceptând cifrele din articolul publicat aici, care în procente, însă, ajung la nivelul de astăzi, restul este identic. Starea Armatei de la 1916 este oglinda situației în care se află în prezent.
Armata are „alocate” 90 funcții de general. Preocupați de aparențe ne-am gândit să păstrăm o proporție de 1/1000 militari. Doar că din cele 90.000 de posturi ale MApN, 15.000 sunt ocupate de civili, iar 30.000 sunt neîncadrate. Practic, avem disponibil câte un general la fiecare 500 de angajați.
Din cei 90 de generali, 30 sunt în zone funcționale care nu desfășoară operații militare. Sunt structuri administrative, centrale sau doar aflate în coordonarea MApN ( cei mai mulți fiind juriști, medici, contabili sau ingineri). România are o „Armată NATO” în care cel puțin 30 de generali n-au văzut un teatru de operații, un teren de instrucție și nu vorbesc deloc limba engleză.
În cele 25 zile de război din Ucraina au trecut prin studiourile TV mai mulți generali decât apără Kievul. Unii activi, alții în rezervă, cei mai mulți în retragere. A fost „promovat” ca vector de opinie câte un nou general la fiecare 2 zile. Printre „experții NATO” sunt gl. Bădălan, gl. Dănilă, gl. Ilina, gl.lt. Dobrițoiu, gl.lt. Bălăceanu, gl.lt. Tomescu, gl.lt. Grumaz, gl.mr. Grecu, gl.mr. Barbu, gl.bg Mândrescu, contramiral Frățilă, gl.bg. Crăciun sau gl.bg. Spînu specialistul MApN în analizarea jocurilor pe calculator.
Am putea crede că o astfel de armată este capabilă măcar să se instruiască și să desfășoare acțiuni pe timp de pace. La război sperăm să nu ajungem.
Cronica unor drame care puteau fi evitate
Sâmbătă, 19 martie 2022, un individ cu cagulă a intrat într-o unitate militară, l-a atacat pe militarul din pază, i-a luat arma și încărcătorul cu 30 de cartușe și … dus a fost. Practic, un militar a fost “dezarmat” în timpul unei misiuni de lupta. Paza unui obiectiv, de către o subunitate înarmată, este misiune de luptă, iar utilizarea armamentului în cazul unei agresiuni este acoperită de lege. Dacă a rămas fără armă în fața unui adversar care-l amenința doar cu un cuțit, în război o predă de bunăvoie? Lipsa de instruire a militarului este mai mult decât evidentă, dar vinovată este Vecernia de seară.
Vineri, 18 martie 2022, un subofițer a fost zdrobit de tanc în timpul unui banal exercițiu de antrenament în poligonul Smârdan. Nu se desfășurau trageri de luptă, nu era vacarmul specific unui exercițiu complex, iar militarii nu se aflau sub presiunea câmpului de luptă. În urmă cu peste 3 ani (23 noiembrie 2018) un alt militar a fost electrocutat când încerca să coboare un tanc de pe platforma unui tren. În ambele situații respectarea măsurilor de securitate și sănătate în muncă ar fi evitat accidentele.
Luni, 14 martie 2022, un militar român aflat în misiune în Kosovo a murit, din cauza unor afecţiuni medicale. Militarul se afla, din iulie 2021, într-o misiune în cadrul KFOR, pe care urma să o finalizeze în luna aprilie 2022. Conform legislației actuale participarea în astfel de misiuni este limitată la maxim 6 luni. Astfel, înlocuirea militarului ar fi trebuit să se întâmple cel târziu în ianuarie 2022. Încă un deces provocat de nerespectarea procedurilor și un controlul medical superficial. În acest caz nu s-a ordonat nicio anchetă.
Miercuri, 2 martie 2022, 8 militari români și-au pierdut viața în două accidente aviatice în județul Constanța. Circumstanțele sunt mai tulburi decât mintea ministrului apărării, Vasile Dîncu. „A fost conjuncţie nefericită de factori în care vremea a fost într-adevăr defavorabilă, s-au creat nişte curenţi descendenţi în care a intrat aparatul… Parametrii erau buni când au plecat, erau funcţionali din perspectiva vitezei vântului, am văzut starea meteo. Au intrat într-o zonă de curenţi, era furtună, era ninsoare în care dintr-o dată pilotul care a plecat a anunţat baza că a intrat într-o zonă şi i s-a ordonat rapid să se întoarcă…!” Orice încercare de descifrare a elucubrațiilor și aberațiilor pe care le emite Dîncu riscă să ne scrântească grav neuronii. Este incredibil cum un astfel de individ a ajuns profesor universitar și conducător de doctorat. Lipsit de coerență, dușman al exprimării inteligente și incapabil să articuleze o idee clară Dîncu pare definiția unui plagiat. Inventat doar ca să se vorbească despre el.
De la începutul războiului din Ucraina Armata României a pierdut 10 militari. ZECE. Fără să fie implicată în operații militare, fără să o amenințe vreun inamic, fără să tragă un glonț. Au murit zece militari și nu există niciun vinovat. Niciun general nu a fost eliberat din funcție, niciun ministru nu și-a dat demisia, niciun comandant nu a fost schimbat. Vinovați sunt vântul, zăpada, curenții de aer, ceasul rău și pisica 13.
Victimele colaterale ale unui sistem corupt
Ne întrebăm cum este posibil? Simplu. Majoritatea generalilor sunt niște marionete numite în funcție pentru că și-au dovedit obediența și disponibilitatea de a nu contesta deciziile lui Ciucă. Nu poți schimba sau destitui o marionetă pentru că oricum nu rezolvi nimic. „Păpușarul” este cel care trebuie înlăturat.
Degeaba avem alocate 2 procente din PIB Armatei și este promisă o suplimentare de alte 0,5 procente. Oștirea este prost înzestrată, penibil echipată, lipsită de mijloace materiale și financiare pentru a se instrui, folosită doar pentru parade și ceremonii. Avem o Armată în care controalele sunt formale sau ignorate de decidenți, anchetele și investigațiile sancționează petenții sau acarul Păun, iar măsurile corective sunt paleative.
Pilotul MiG-ului căzut la începutul lunii avea 400 ore de zbor în 8 (opt) ani. O medie de 50 ore de zbor pe an. În țările civilizate asta este media pentru un pilot amator. Căpitanul Costinel Niță nu avea 200 ore/ an pentru că i-au fost interzise. La o astfel de medie epuiza resursa aparatului de zbor, un MiG mai bătrân ca părinții noștri, iar Petrescu, Pană și alții ar fi trebuit să-și anunțe stăpânii că suntem lipsiți de aviație.
Plutonierul adjutant Gabi-Victor Roman a murit în Kosovo pentru că sistemul permite eludarea normelor, uneori cu consecințe tragice. Legile sunt făcute pentru fraieri, cei care se consideră „orientați” știu cum să le folosească în interes personal. A murit și pentru că sistemul medical militar este ros de corupție și afaceri de familie. Tratamentul și asistența medicală acordate militarilor sunt o minciună. Militarii plătesc la fel ca fiecare dintre noi contribuții la sănătate și au parte de un tratament mai prost decât mulți civili.
Cei 7 militari din elicopter au murit pentru că armata este lipsită de specialiști cu experiență. S-au depus mai multe eforturi să fie eliminați profesioniștii decât au fost făcute să se formeze alții. Vom demonstra, ca să nu aibă emoții „păpușarul” că acuzăm fără dovezi. Cei 7 militari au murit pentru că un întreg lanț de comandă și decizie a fost incapabil să evalueze corect situația. În cele din urmă, nu au avut nici măcar decența să anunțe mai întâi familiile celor decedați. Era mai importantă alimentarea presei cu știri de „breaking news”.
Plutonierul Sebastian Șerban a murit în Poligonul Smârdan pentru că în armată securitatea și sănătatea în muncă este un domeniu ignorat, neglijat, ironizat și persiflat. Nimeni nu plătește pentru nerespectarea regulilor de securitate și sănătate în muncă. În ultimii 10 ani nu a fost identificat niciun vinovat deși numărul deceselor este superior celui al militarilor căzuți în Afganistan. Totul este mușamalizat, iar mortul și ghinionul sunt singurii vinovați.
Militarul din pază a rămas fără armă pentru că ăsta este nivelul de instruire al unei armate care a externalizat tot și care „activează” mai mulți ofițeri, din civili trecuți de 40 de ani, decât pregătește prin sistemul propriu de învățământ. Academia Forțelor Terestre eliberează diplome de doctor, dar nu mai pregătește comandați de plutoane. Univestitatea Națională de Apărare oferă studii de licență doar ca să-și păstreze Școala Doctorală, dar nu are decența și onoarea de a-și asuma furturile intelectuale pe care le-a tolerat în majoritatea tezelor de doctorat. Dimpotrivă, continuă să o facă.
Avem o armată în care întregul sistem de mobilizare este realizat prin structuri ale căror pază este asigurată de firme private. Instituțiile de învățământ militar, acolo unde se pun bazele viitorilor ofițeri sau subofițeri, au catering și paza externalizată, iar instrucția este tot mai mult desfășurată în mediul virtual.
Avem o armată de generali care comandă o trupă în descompunere. Nu este departe ziua când vom angaja firme de pază se ne apere militarii aflați în posturile de santinelă. Le oferim astfel timp de meditație și pentru un „selfie” cu care să-și actualizeze „statusul”.
Excelent material și mare adevar!
Bun , bun , foarte bun ,dar și resursa umană foarte limitată.
Un comentariu pertinent, o analiza corecta si la obiect. Am regasit personaje istorice triste, realitatii dureroase pana la grotesti. Populatia actuala de batrani si copii va suporta consecintele, armata redusa forte de operatii”speciale” incadrata cu rembo cibernetic, va face deliciul paradelor de ateveuri bindate ! Viitorul se arata trist, prezentul este amarit, trecutul trucat !
O realitate de necontestat.
E mai ușor să arăți lipsurile dar mai greu să propui soluții! E adevărat tot ce s-a scris. Continuă, altfel doar bagi bățul prin gard și-l faci pe atoateștiutorul Dâncu să-și spună că “apa trece și pietrele rămân”!
Am încercat să scriu un comentariu și am fost șters! Am făcut parte dintr-o armată bine pregatita și mă doare sufletul când văd ce a ajuns și cine o conduce!
Armata este, se știe consumatoare de resurse. Însă atunci când, un contabil va închide gura unui specialist pe motiv de costuri, sa nu mire pe nimeni consecințele.
Trendul este clar. Reducerea costurilor cu armata, cu pensiile de serviciu etc.
Suntem pe drum bun. Scăpa cine poate. În timp ce războiul e la 2 pași de noi…
Am trecut dintr-o extremă în alta, fiindcă prin natura lui românului nu-i place drumul mediu, astfel încât dacă ține prea mult dreapta și ajunge-ntr-un șanț, “se redresează” atât de bine încât dă în celălalt…
Când în februarie 1990 cadrele tinere ce au constituit C.A.D.A. (cei ce nu știu pot da o căutare pe Google folosind drept cuvânt-cheie acest acronim!) solicitau în Palatul Victoria o întâlnire cu emanatul “presedintel” Iliescu pentru a-i prezenta DOLEANȚELE S.N.A.O.P.S.N. formulate în celebrul APEL în 13 puncte, acesta a fugit (ascunzându-se la bunul său prieten – V. Măgureanu, în fosta clădire a Camerei din Dealul Mitropoliei!) iar consecința a fost trecerea în rezervă forțată, fără drept ulterior de pensie (conform celebrei litere “i” din Statutul Cadrelor!) și abuzivă a zeci și zeci de cadre din M.A.N. și M.i.
Contraofensiva elefanților kaghebiști (generali și amirali obedienți regimului Ceaușescu, în frunte cu fostul ministru- gl. N. Militaru) a fost mai puternică înfrângând în scurt timp definitiv suflul noilor principii de recrutare, formare, dezvoltare profesională, apreciere și promovare a cadrelor S.N.A.O.P.S.N.
Au trecut de-atunci 32 de ani și iată-ne cu 32 de ani mai în urmă nu față de ce-ar trebui să fim, ci aproape mai în urma (la multe criterii!) decât a ceea ce eram în 1990…
Dar deh.., ne fălim cu apartenența instituțiilor ce formează S.N.A.O.P.S.N. la U.E. și N.A.T.O., când de fapt nu reprezentăm decât tinicheaua urât mirositoare (tabachera, în argou cazon) ce zdrăngăne, legată la coada acestora.
Nota 10 articolului și autorului!
În opinia mea Balacea u, Danila și Crăciun au fost vocile care meritau sa fie ascultate din toți cei prezentați în articol.
Totul este adevărat 100%. De ce? Pentru ca Armata Română, până prin anii ’90, a fost o instituție fanion a statului român căruia îi aparținea – 90% luptători și 10% propagandiști PCR. De atunci încoace, Armata Română a trecut, treptat, în proprietatea câtorva – persoane care taie și spânzură. Nu, nu taie din privilegiile fiilor, fiicelor, amantelor, finilor, odraslele partenerilor de vânătoare, chiolhane etc. Iar de spânzurat… doar pe cei profesioniști care, resemnați, părăsesc sistemul militar fie încă din primii ani de carieră fie la vârsta la care deși au acumulat enorm de multă expertiză atât de necesară procesului decizional nu mai au loc de cei din categoria pilelor, anterior enumerată.
Cu Armata Română nu s-a întâmplat nimic diferit decât s-a întâmplat cu învățământul, sănătatea sau economia României! Pentru că pot!
Nimic despre petrescu?
Cu 5 ani petrecuți in afara pe la scoli inutile, avea cursurile necesare si doctoratul deja, e rupt de realitatea armatei. Singurul lui merit e ca a condus o brigada aproape 1 an de zile si acum conduce armata unei tari!
Stiu militarii ca l-a mai executat si pe generalul negrea, inainte de termen si pe motiv de boala, pt ca a vrut sa scape armata de roarmycatering.
Cautati si in legaturile lui Ciuca, cu comandantul clubului Steaua, banii alocati acestui club si sifonarea lor . Vedeti cine este col. Marin Pircalabu, fiul lui Razvan – presedintele federatiei de lupte, scandalurile cu interlopii, dosarele penale, legaturile cu Poteras, fostul primar de la 6, Rosu – fostul handbalist si altii, legaturile comandantului CSA Steaua cu Ciuca, fostul lui vecin de scara de bloc. Cind veti afla adevarul, o sa intelegeti de ce nu a vrut Ciuca sa sa actualizeze pensiile militarilor si sa se recalculeze, conform tratatului de aderare la NATO. Daca stiti ceva, spuneti, nu fiti lasi. Asa nu veti ajuta decit infractorii.
Majoritatea generalilor ce se perindă pe la televiziuni,analizează cu “competența”, situația luptelor din Ucraina și,eventual, slăbiciunea flancului estic care trebuie consolidat! Nimic despre precaritatea pregătirii militarilor noștri sau de instruirea rezervei armate.
Asteptam un sondaj de opinie privind situația actuală.Iata-l:
1.Cata încredere aveți în politicienii români, în gestionarea unei eventuale situații de război?
– în niciunul-41%
– Ciucă-8%
– Geoană-8%
2.Sunteti de acord cu serviciul militar obligatoriu?
-impotriva-47%
3.Ati părăsi țara în caz de război?
– da, 26%
Promițător,nu?
Coruptie endemică, promovări pe funcții și înaintări în grad făcute numai pe pile, grade de rudenii, prietenii, doctorate plagiate și plătite cu 25% din soldă, studii universitare la facultăți fantomă doar pentru a ocupa funcții cu studii superioare bine plătite.
Aceasta-i realitatea din Armata Română girată în prezent de Dâncu politruc PSD, gen. Petrescu (un „vînător” de funcții în toată cariera ) plus o pleiadă de generali plagiatori, iar în trecut de Ciucă și actualii rezerviști, cei pe care corect i-ați prezentat, ironic, „experți NATO” pe care televiziunile i-au scos de la naftalină: gl. Bădălan, gl. Dănilă, gl. Ilina, gl.lt. Dobrițoiu, gl.lt. Bălăceanu, gl.lt. Tomescu, gl.lt. Grumaz, gl.mr. Grecu, gl.mr. Barbu, gl.bg Mândrescu, contramiral Frățilă, gl.bg. Crăciun sau gl.bg. Spînu, de fapt niște neica nimeni corupți și când erau activi și acum, pensionari cu pensii între 20 000 și 30 000 de lei lunar.