Războiul începe să piardă teren. Interesul opiniei publice este tot mai scăzut pentru o încleștare despre care avem la fel de multe informații și știri corecte pe cât am avut în pandemie. Putin este noul coronavirus, NATO și UE sunt măștile și dezinfectantul care ne protejează, iar sancțiunile împotriva Rusiei „pașaportul verde” către democrație și libertate. Să nu-i uităm pe Zelensky, serul salvator, acest Cominarty care luptă pentru imunitatea turmei vestice, și pastila cu iod, un fel de Ivermectină în caz de prăpăd radioactiv.
Un Guvern condus de „generalul deșertului” era garanția succesului, măcar în ce privește organizarea și disciplina. Viziune și compasiune față de popor nu așteptam. Când a demonstrat dottore că are așa ceva ca să emitem speranțe realiste? În schimbul unui Executiv care să performeze, în ritm de operație militară temeinic planificată, avem unul care arată mai mult a gașcă de adolescenți puși pe șotii.
Premierul-general, dottore Ciucă, umblă bezmetic prin Europa, cât să lase impresia că e preocupat și super-implicat. În realitate fuge de răspundere și responsabilități, așa cum a învățat în cei 30 de ani de „cașchetă”. Încă nu ne-a lămurit de ce a cheltuit banii pentru o deplasare la Bruxelles unde nu l-a chemat nimeni și unde s-a întâlnit doar cu cei pe care…noi nu-i aflăm. Că tare curioși suntem să știm cine a fost hâtrul să-l propună pe Nicușor premier. Am avea așa o idee, dar nu vrem să stricăm surpriza.
După Bruxelles, eroul de la Nasiriah s-a dus la Sofia. La summitul NATO (cel mititel) de după … Summitul NATO (adevărat). Adică, țările mai mici, din „flancul estic”, n-au prea fost băgate în seamă când liderii Alianței luau decizii importante, așa că s-au adunat să vorbească și ei… discuții, ca oamenii mari. În Polonia Biden a făcut un adevărat spectacol diplomatic, de România abia dacă și-a amintit. S-a dus și „Nimeni” al nostru să se întâlnească la Sofia cu omologii din Bulgaria, Muntenegru și Macedonia de Nord. Mai lipsea Albania și se aduna tot nucleul dur al statelor care bagă spaima în Rusia.
În timp ce dottore Ciucă se călătorește prin deplasări inutile, la București Guvernul său pare lovit de retard instituțional. Suntem martorii unui festival al inepțiilor și ieșirilor publice ale unor indivizi care concurează „copiii spun lucruri trăznite”.
…cascadorii plânsului
Alexandru Rafila, ministrul sănătății, este preocupat de distribuția pastilelor cu iod. O inițiativă pe cât de idioată pe atât de lipsită de oportunitate. Mai întâi, e mai mare probabilitatea ca Putin să o invite la dans pe Ursula von der Leyen decât să ajungem noi să „consumăm” pastilele lui Rafila. Apoi, indiferent cât de oneste ar fi intențiile ministrului, simpla rostire a cuvântului „iod” ridică nivelul temerilor la cote pandemice.
Atât de mult am fost mințiți și manipulați în ultimii doi ani încât orice ieșirea publică a unui oficial ne umple de fiori. Când Rafila spune „noi suntem oameni responsabili şi trebuie să asigurăm cea mai bună protecţie posibilă cetăţenilor români” sună mai mult a amenințare, decât reușește să liniștească. Nu în ultimul rând, Guvernul aruncă alte câteva zeci de milioane cu aceeași nonșalanță și inconștiență cu care ne-am umplut de izolete în primele luni ale pandemiei.
Marius Budăi anunță că Guvernul ia în calcul o propunere a PSD de acordare a unor vouchere de 50 de euro pentru cetățenii cu venituri mici și de 30 de euro pentru elevii din familii sărace. E doar o propunere care nu se va materializa sub nicio formă. Un fel de… vorbim-discuții. Altfel, nu ne surprinde dacă peste câteva luni vor fi distribuite cartele pentru alimente, la câtă competeneță arată ăștia în gestionarea crizelor.
Ministrul finanțelor redactează Hotărâri de Guvern pentru exonerarea unor companii de stat de la plata datoriilor de zeci de milioane de euro. Controalele la distribuitorii de carburant, care au contribuit la explozia prețurilor, n-au vizat aspectele financiare cât respectarea legislației din zona Inspecției Muncii. Praf în ochi.
Ministrul transporturilor, un simbol al demagogiei PSD, își face publice dorințele intime: “eu vreau pe POIM, la jumătatea anului viitor, pe tot ceea ce ţine de Ministerul Transporturilor, să avem absorbţie de 100%, ceea ce nu s-a întâmplat până acum”. Dom’ Grindeanu, stai liniștit, nici de acum nu se va întâmpla. În decembrie anunța că „targetul meu este de 10 mld. de euro pentru anul 2022”. După primul trimestru s-au semnat câteva contracte care abia dacă adună un sfert de miliard.
„Înnegrind tot orizontul cu-a lor zeci de mii de scuturi”
Eminescu a fost un vizionar. Importanța scuturilor a subliniat-o destul de clar în Scrisoarea III. Astăzi îl avem pe Dîncu, spaima scuturilor care sunt, dar nu se află. Într-o intervenție la postul guvernamental DIGI 24 Vasilică se lansează filozofic: „scutul de la Deveselu nu apără România, în principal. Este scutul NATO care vizează altă zonă decât Rusia…”. S-a speriat Putin degeaba. Totuși, ce apără Deveselu? Invazia cormoranilor din Deltă?
„Am văzut intenţia Germaniei, care este una foarte interesantă, privind achiziţia Iron Dome, un sistem modern de rachete, un sistem mobil, faţă de scutul de la Deveselu. Este un scut antirachetă (…) că poate să detecteze analizând şi traiectoria dacă ajunge într-o zonă populată sau nepopulată”. Mai zi ceva? Nu e complet și rotund sociologul?
În 30 de ani de democrație original-mioritică România a avut miniștri care cu greu ai fi spus că au terminat liceul. Totuși, niciunul nu reușește să-i amenințe lui Vasilică poziția de cel mai stupid și penibil ministru. Nu există ieșire publică a Dîncului care să nu provoace rumoare și să nu lase urme în mentalul colectiv.
“Sigur o să avem, cel puțin subansamble, vom avea producții de drone în România cu siguranță, vom avea producțiile de minisubmarine, vom avea producții legate de armament și în zona blindatelor, cu siguranță“. Când vorbește Dîncu ar trebui impusă o atenționare „+18” canalelor de știri care au inconștiența să-i transmită elucubrațiile.
Vom produce noi minisubmarine? De ce „mini”? Unele mai mari nu încap în Marea Neagră? Și ce crede nărodul că face el cu „minisubmarinele”? Despre drone am înțeles. Ele vin în contextul „minisubmarinelor”. Cum altfel să se apere submarinele ăstea mici de pescăruși dacă nu sunt însoțite de flota noastră de drone?
„Noi mai avem baze în care putem primi soldaţi, sunt cunoscute: Câmpia Turzii, Cincu, în alte locuri, sunt informaţii clasificate acestea.” Băi! ești nebun? Cum naiba aduci tu militari străini și îi ascunzi în „locuri clasificate”?
Am mai spus, Dîncu pare să fie bătaia de joc a generalilor din Armată. Tot timpul se exprimă de parcă cineva îi înghesuie niște cuvinte în traistă și el le scoate cum are noroc. Este incredibil cât de prost pregătit pare.
Până vin submarinele alea mici-mici de tot și zboară dronele produse în România, ca porcul lui Ceaușescu, ne lovește realitatea de pe teren. Câteva mine marine se plimbă de capul lor prin largul Mării Negre. Noi doar le privim temători de la distanță. De ele se vor ocupa cele 3 nave specializate în deminare marină pe care le trimit italienii. A vorbit Dîncu ieri cu omologul de la Roma, stați liniștiți.
Să recapitulăm: Poliție aeriană în România fac nemții, canadienii, olandezii sau americanii, spaniolii și britanicii. Care, cum le vine rândul. Noi am investit 2 mld. euro în niște F16 despre care, însă, nu avem certitudinea că zboară. Ar mai fi vreo 20 de MiG-21, dar e jale dacă le ridicăm de la sol. Pentru apărare terestră au venit câteva sute de francezi și americani, plus o companie de polonezi la Craiova. Mai vin niște bulgari și croați, la care se adaugă batalioanele de contrabandiști care protejează granița de nord. A! plus Catedrala Neamului. La cum arată trebuie să ascundă și un scut antirachetă.
Dacă nu eram suficient de liniștiți, aproape cataleptici, aflăm și că „România este o ţară sigură, membră a UE şi a NATO, ceea ce garantează securitatea afacerilor şi investiţiilor”. Nu, nu este Dîncu, deși așa pare. Dottore Ciucă este cel care consideră că NATO garantează securitatea unei afaceri. La mintea lui de moș Teacă un pluton de soldați la poarta fabricii garantează securitatea investiției.