De la 100 de lei comunistă la „50 euro-voucherul” social-liberal

Darea de mită îmbracă forme diverse. În România, corupția endemică a rafinat-o, a disimulat-o, a mascat-o sub „campanii de informare” cu care Guvernul își cumpără bunăvoința presei sau în „pachete” și „scheme” cu care își asigură liniștea socială.

Încă din zorii democrației am acceptat să ne cedăm libertate în schimbul unei găleți în care era îngrămădită punga de făină, sticla de ulei și sacul cu gogoși. Sezonier ne încearcă nostalgii după campaniile electorale în care primarii împărțeau lăzile cu bere și grătarele cu mititei, după câte un miting electoral. Care, între noi fie vorba, nu era despre programe și proiecte cât despre mâncare și băutură.

Ce vremuri! Ce opulență în cele 30 de zile de zbucium electoral! E adevărat, celelalte 47 de luni erau traversate în sărăcie și marasm, dar ce contează? Merita sacrificiul, măcar în campanie boierii erau generoși.  

Găleata a fost interzisă, dar noi rămânem credincioși și captivi unor partide care de peste 3 decenii nu fac decât să mintă și să fraierească. Așteptăm cuminți anul electoral, singurul în care partidele de la putere se comportă aproape prietenos cu poporul. În rest, privim cu înfrigurare cum Guvernul mai promite o „nouă schemă de ajutor” sau un „pachet social” prin care să mai atenueze impactul unei crize.

Nicușor și Marcel. Patraulea și Trandafir

Luni, 11 aprilie 2022, PSD și PNL vor susține o conferință de presă în care ne vor ameți despre cum nu se pot odihni de grija noastră. Va fi un fel de sărbătoare națională, după alegerea „doctorului” în fruntea PSD. Ciolacu a anunțat că cinstește masa cu un plan de măsuri sociale în valoare de 17,5 miliarde lei. Cumătru politic al generalului Ciucă, Marcel recunoaște că noi nu vom primi practic nimic, dar dă bine să se arate preocupat.

Sunt multe măsuri pe care le-au stabilit și asupra cărora au tot discutat de când a început războiul. Toate deciziile vor fi, însă, prezentate luni, după alegera oficială a lui Ciucă . Să fie El Barosano oficial „Il capo dei capi”.  

Ah! Am spus că Ciucă va fi ales președinte PSD, iar zvonurile sunt că ar fi membru PNL. Sigur? Bine el are și carnet de membru al Partidului Comunist Român, dar asta contează mai puțin. În orice caz, n-aș polemiza pe tema asta. Cine mai face astăzi diferența între cele două partide? Prin ce se deosebesc? Și până la urmă chiar crede cineva că Ciucă și Ciolacu conduc ceva? Abia dacă ar fi capabili să comande o friptură fără să le tremure vocea. Deci, Ciucă președinte PSD sau PNL oricum nu contează. La cum arată cele două partide n-ar fi nicio surpriză ca din vară Ciolacu să fie galben-albastru, iar Ciucă să poarte 3 trandafiri la caschetă.

Revenind, „pachetul social” și „schemele de sprijin” sunt o lungă listă de promisiuni și măsuri care ar trebui să ajute economia și populația. Alte modificări legislative care vor bulversa și mai rău situația. Se schimbă… modificările și se disimulează în fraze lungi și întortocheate… nimicul.   

Vedeta „pachetului social” este deja voucherul de 50 de euro. Sau cât se va hotărâ că merită cei aflați în pragul disperării. Beneficiari sunt gospodăria în care venitul net mediu lunar este sub 600 lei/ membru și pensionarii cu venitul sub 1500 lei. Cei care trec de 601 lei sau 1501 lei primesc doar o „schemă evazivă” și „pachețele de primăvară”.

De fapt, Guvernul „Ciucolacu” nu oferă nimic altceva decât un alt moment de batjocură și umilință. Cât timp rezolvă cei 25 de euro problema exploziei prețurilor la alimente, servicii și utilități? Ce se întâmplă cu ceilalți 16 milioane de români cărora le-a scăzut puterea de cumpărare cu cel puțin 25% față de decembrie 2021?

Se subvenționează prețurile la materiale de construcții? O măsură pe cât de idioată pe atât de dedicată firmelor de partid. PSD și PNL nu fac decât să împacheteze sărăcia în promisiuni și măsuri sociale. Ca țară nu avem niciun plan, niciun viitor, niciun proiect. Nimic. Cârpim, mințim, batjocorim.

Programul, planul și ciolanul

Întreg programul de guvernare este construit pe „Planul de redresare și reziliență”/ PNRR și Programul ”Anghel Saligny”. „Planul” este despre bunăstarea pe care poporul o așteaptă de la UE, iar „Programul” despre prosperitatea pe care baronii locali o au promisă de la Ciucă. Cum a câștigat Cîțu șefia partidul, așa l-a dat Ciucă jos. Cu „Saligny” și mita pentru primari. Ciucă doar a plusat cu 15,5 miliarde. S-a strigat Bingo!

Guvernul nu face decât să tragă de timp. Este nevoie ca anul 2022 să treacă fără mari convulsii sociale. Toate partidele aflate acum la guvernare au un singur obiectiv, anul 2024. Unul cu 4 rânduri de alegeri și foarte probabil cu un referendum care să detrneze atenția. Câte din referedumurile ultimilor ani au produs vreo schimbare? Parlamentul are mai mulți membri decât înainte ca națiunea să spună că dorește doar 300. Ordonanțele pe justiție nu se mai dau doar noaptea, se dau și ziua.

Trăim într-o țară a dezechilibrelor imposibil de surmontat. Milioane de pensionari și angajați se zbat într-o sărăcie greu de imaginat pentru Vestul Europei, iar camarila celor care sunt cuplați la sinecurile puterii prosperă indiferent că-i pandemie sau război. Magistrații noștrii au venituri care umilesc toți judecătorii europeni, în timp ce România prinde anual podiumul țărilor cu cele mai multe cazuri condamnate la CEDO.

Avem mai mulți lucrători în serviciile secrete decât Germania, Spania, Italia și Franța la un loc, dar clanurile interlope, grupările mafiote sau nesiguranța granițelor și contrabanda sunt deja brand național. Dacă un român își pierde cheia de la casă în mod cert un lucrător al serviciilor secrete a văzut când a căzut. Avem câte o farmacie, un cabinet stomatologic, un securist și un medic de familie pentru fiecare 1000 de locuitori.  Am exagerat, securiști sunt câte unul la fiecare 500 locuitori.

Ambiția ultimului loc 

Am depășit de mulți ani obiectivul de a ne compara dezvoltarea și nivelul de trai cu Portugalia, Grecia sau Ungaria. Ca populație ar fi trebuit să ne raportăm la Olanda, iar ca teritoriu la Marea Britanie. Resursele naturale și potențialul ne așază lângă Polonia sau Italia. Noi ne-am uitat însă doar către Bulgaria pentru că altcineva nu mai era în spatele nostru. Când vine vorba de corupție erau toți în spate așa că aici nu aveam termen de referință. Apoi, ne-am tot dus în față de nimeni nu ne mai poate depăși.

Anul în curs va consemna decuplarea de Bulgaria în ce privește aderarea la spațiul Schengen. Gata, suntem pe cont propriu. În 2024 Bulgaria va adera la euro. Noi rămânem cuplați la „mica ciupeală” dâmbovițeană și ne pregătim de alegeri.

Guvernul de la Sofia a refuzat împrumuturile pe care le putea accesa prin PNRR, limitându-se la 6,3 mld. euro granturi. România, alături de Grecia și Italia sunt singurele țări care au solicitat nivelul maxim al împrumuturilor. După un trimestru este evident că PNRR va consemna un alt eșec răsunător.

Obiectivele intermediare sunt îndeplinite cu dificultate sau doar pe hârtie. Guvernul a atins 13 din cele 21 de ţinte din PNRR asumate pentru finalul anului trecut. La 31 martie anul acesta 19 jaloane au fost declarate îndeplinite, 2 în așteptare și 3 blocate. Cu amendamentul că cele 19 îndeplinite (din care 14 au fost raportate în ultima zi a lunii) trebuie să fie validate de către Comisia Europeană. Nu-i problemă! Mai face Ciucă o „schemă” sau Ciolacu un „pachet” și se rezolvă. Ce naiba! oameni suntem!

Nu avem interese naționale și nu avem proiecte de țară. Doar ambițiile personale ale unor indivizi care vânează funcțiile publice pentru considerente materiale, orgolii și vanitate.  Nu avem un cerc de prieteni, ne-am eliminat singuri din grupuri în care puteam conta și ne-am așezat umili la picioarele stăpânilor. Nu avem planuri reale, doar promisiuni „pachete” și „scheme”. Suntem o națiune care se încăpățânează să nu dispară. De aici și frustrările politicienilor noștri. Păi, la câte eforturi depun ei! 

Lasă un răspuns