Jefuirea fondurilor publice

E aproape banal să discutăm despre jefuirea fondurilor publice. După corupție, este un obiectiv doctrinar pe care și l-au propus majoritatea celor din administrația centrală sau locală. Se întâmplă tot mai feroce, agresiv și atroce, dar nu mai surprinde pe nimeni. Ne-am resemnat. Privim relaxați cum banii din taxele și impozitele noastre sunt cheltuiți după bunul plac al unor grupări de sorginte mafiotă. Când în discuție sunt 30 milioane de euro, deja pare mărunțiș.

Marioneta din fruntea Apărării

Numele lui Vasile Dîncu a fost menționat, „pe surse”, ca fiind pe lista unei eventuale remanieri. Surprinzător. De ce să schimbi o marionetă? Cu excepția declarațiilor, Celentano este maimuțoiul perfect. Insultă, uneori, ideea de profesor universitar. Și ce dacă? Să mai amintim și că e doctor? Ce mai contează? Atât de mult a fost batjocorit „doctoratul” încât cei care l-au obținut cu trudă și sacrificii se simt mai mult rușinați decât onorați.

Vasile Dîncu se pricepe la orice. Deseori pozează în erudit. Prin comparație cu Ciolacu, Ciucă, Bode sau Iohannis ar părea că are argumente. Cel puțin așa îl recomandă cărțile și titlurile academice, necontestate încă. Altfel, după discurs și realizări este doar stereotipul politicianului român de top.

A făcut parte din mai multe guverne, de orientări multidirecționale, este parlamentar, vicepreședinte PSD, etc. „Cu cât eşti mai prost, mai linguşitor, mai ticălos, mai curvă şi obligatoriu corupt, ai şanse să devii politican de top„. Vizionar, nu glumă, Rareș Bogdan. Un alt politician de top.

Celentano Dîncu se pricepe și la apărare sau securitate națională. De peste 5 luni este ministru. Cu el în fruntea Apărării au murit mai mulți militari români decât totalul celor decedați în Bosnia și Irak. El continuă imperturbabil marșul către dezastru.

Dîncu se pricepe și la fotbal. Nu puțini sunt cei care spun că este eminența cenușie din spatele clubului CFR Cluj. A fost văzut în anturajul echipei, inclusiv în deplasările externe.

Mofturi departamentale din fonduri publice

Ca ministru al apărării Dîncu are în subordine directă singurul club sportiv profesionist al unei armate NATO sau UE. Cei care susțin ideea unor echipe de fotbal plătite din bani publici aduc argumente din… Rusia. Aici găsiți exemplele. Poate și pentru că n-au avut acces la baza de date din Coreea de Nord.

Clubul Sportiv al Armatei/ CSA „Steaua” București are un buget anual care depășește 30 mil. euro! Echipa de fotbal dispune de o finanțare care rivalizează cu cea a cluburilor din prima ligă. Integral din jefuirea fondurilor publice.

Salariile celor din secția de fotbal a CSA „Steaua” depășesc 170.000 euro/ lună. Cheltuielile administrative și de întreținere (cantonament, echipament, bază materială, asistență medicală etc.) ating 80.000 euro. Secția de fotbal are încă 10 echipe repartizate pe grupe de vârstă, de la 10 până la 19 ani. Totalul fondurilor necesare funcționării acestora adună 50.000 euro. Doar antrenori și personal tehnic au peste 20.

Întreținerea stadionului „Steaua” costă 100.000 euro/ lună. Armata are 100 de angajați, personal destinat exclusiv administrării stadionului. Pentru salarizarea acestora MApN plătește peste 100.000 euro/ lună.

Prin urmare, Ministerul Apărării plătește aproape o jumătate milion euro, lunar, pentru o secție de fotbal și administrarea unui stadion. La aceste sume se adaugă cheltuielile indirecte prin lucrări de întreținere, reparații sau admnistrative decontate din bugetele altor unități.

Anual Armata contribuie la jefuirea fondurilor publice cu 6 milioane euro. Doar pentru că „cineva” își dorește o echipă de fotbal în prima ligă.

Ilegalități la umbra organelor de control

Despre modul în care Armata cheltuiește banii din bugetul de 2% acordat pentru creșterea capacității de apărare a țării am mai scris. Au fost mai multe articole (aici, aici și aici), dar, așa cum era de așteptat, nimic nu s-a întâmplat. Dimpotrivă, abuzurile și corupția ating cote greu de imaginat.

Col. Bichir Răzvan a fost împuternicit comandant al CSA Steaua la 1 aprilie 2021, pentru 6 luni. A urmat încă o împuternicire, alte 6 luni, până la 31 martie 2022. Apoi s-a odihnit, 2 săptămâni, în biroul al cărui șef este, la Corpul de control al MApN. Nici măcar mașina nu și-a mutat-o din parcarea CSA Steaua. Le-a comunicat subordonaților că se va întoarce. Ca să nu-și facă planuri.

Om de cuvânt. A revenit la conducerea CSA Steaua. Tot împuternicit. Normele sunt pentru fraieri. Cei care dețin puterea, politicieni sau generali, sunt exonerați de exigențele legii.

Împuternicirile în cascadă sunt un mod prin care se eludează legea de mulți ani în Armată. Un artificiu, pe cât de ilegal pe atât de imoral. Încălcarea legii se petrece sub privirile Corpului de control și ale ministrului apărării naționale. Ce așteptări privind onestitatea și corectitudinea unei structuri de control să avem când aceasta este parte a ilegalităților?

De altfel, personal din conducerea Corpului de control se prezintă suspect de des în biroul lui Bichir. Asta deși niciun control nu a relevat ilegalități sau fapte reprobabile. Ce caută locțiitorul șefului Corpului de control în biroul comandantului CSA Steaua, col. Bichir? Poate că există o monitorizare strictă asupra activității clubului, iar noi suntem doar tendențioși.

Comunism în uniformă militară

Suntem o țară care nu este în stare să-și protejeze granițele. Nici măcar pe timp de pace.

DA! Ăsta este adevărul! Nu suntem capabili să desfășurăm activități de rutină. Poliția Aeriană este asigurată de aliați. Capabilitățile de informații, supraveghere și cercetare, la granița cu Ucraina, sunt furnizate de americani. Pentru neutralizarea minelor marine așteptăm să vină italienii.

Ne milogim și dăm din coadă când trimit aliații câteva sute de militari. Abia așa ne simțim cumva apărați. Noi nu reușim să adunăm două brigăzi, care să reziste 24 de ore în luptă. Am cheltuit peste 25 miliarde euro și am angajat alte câteva zeci de miliarde în programe de înzestrare care nu reușesc să integreze două capabilități interne. Despre interoperabilitate cu aliații abia dacă șoptim.

Armata este ruptă în DOS, plină de generali, dar are în administare un stadion pentru care s-au cheltuit peste 100 mil. euro. Jefuirea banului public are valențe greu de anticipat.

Vasile Dîncu, ministrul apărării, se comportă de parcă stadionul „Steaua” este proprietatea CSA. În realitate nu este nici măcar al MApN. În capul lui Dîncu și al generalilor săi noi toți plătim 2% cheltuieli de apărare pentru a sponsoriza o echipă de fotbal.

Știm că este o cruntă jefuire a banului public, dar ne uităm cu aceeași indiferență cu care am privit devalizarea țării. Este scandalos, revoltător și produce indignare. Atât. Reacții nu avem.

Flexibilitatea cadrului legislativ

O Armată desculță la propriu, prost îmbrăcată și jalnic echipată, cheltuiește peste 30 mil. euro pentru finanțarea sportului profesionist. O Armată blocată în practicile comunismului. De ce are nevoie Armata de fotbal, handbal, baschet, volei, polo sau hochei profesionist? CSA „Steaua” are 35 de discipline sportive plătite integral de la buget. Are o infrastructură care aparține statului și peste 1000 de angajați, plătiți prin jefuirea banului public, doar pentru întreținerea bazelor sportive.

Simplu. Pentru că are interese obscure. Gl.bg. Valeriu Roșu este locțiitorul secretarului de stat Marius Bălu. Amândoi conduc departamentul care are în coordonare CSA „Steaua”. Cât de moral este ca cel care coordonează clubul să aibă fiul beneficiar al unui contract de activitate sportivă, generos remunerat? Este doar un exemplu, dar în club se găsesc zeci astfel de situații.

Se vorbește tot mai des despre modificarea Legii Sportului, astfel încât echipa de fotbal a Armatei să poată promova în prima ligă. Gavril Balint, un ex-fotbalist, suține că „va exista (o lege specială n.r.), n-o să se facă anul ăsta, o să se facă la anul sau peste doi ani. Un club care are istorie, stadion și tot ce trebuie în momentul ăsta, 100% se va găsi cineva care să vină s-o facă”. Câtă impertinență! Este convins că se va interveni legislativ pentru ca o echipă sponsorizată din bugetul Apărării să poate promova în prima ligă.

În România legea se schimbă după bunul plac al unui grup de interese. Modificarea legii în interesul unor grupuri oneroase este un fapt comun. Nimeni nu ripostează.

Premierul Ciucă a anunțat că România va contribui cu 100.000 de euro la fondul Curții Penale Internaționale. Pentru investigarea crimelor de război și genocidului din Ucraina. Dacă nu contribuia Ciucă rămânea Curtea fără cafea sau nu le ridicau gunoiul. Poate reușesc să adune și gunoaiele pe care le vedem, zilnic, în societatea noastră.