România demnitarilor fără demnitate

Trăim în țara demnitarilor fără demnitate. Politicienii români suportă orice și se lasă umiliți oricum. Importantă este doar funcția. Sau să rămână conectați la conducta cu sinecuri.

Jur să-mi dăruiesc toată puterea și priceperea pentru propășirea spirituală și materială a poporului român, să respect Constituția și legile țării, să apăr democrația, drepturile și libertățile fundamentale ale cetățenilor, suveranitatea, independența, unitatea și integritatea teritorială a României. Așa să-mi ajute Dumnezeu!

Sunt cuvintele pe care le rostesc, în cadrul ceremoniei de învestitură, toți miniștrii Guvernului și parlamentarii României. Indiferent de etnie sau orientare religioasă. Într-un Parlament al demnitarilor fără demnitate nu ne surprinde că jurământul este doar o activitate formală.

Ministrul mediului, apelor și pădurilor, ungurul Tanczos Barna a fost la Campionatul Mondial de Hochei la Ljubljana. Să susțină jucătorii de naționalitate maghiară ai echipei sale de suflet, SC Miercurea Ciuc.  Cel puțin așa a declarat. Nu a fost să susțină România.

Consecvent, s-a așezat în galeria Ungariei. La Ljubljana, toți jucătorii de naționalitate maghiară ai echipei României s-au alăturat celor din naționala Ungariei și au cântat împreună imnul autointitulatului Ținut Secuiesc.

În realitate, românii nici nu au o națională de hochei. Ungurii din Ardeal, sponsorizați de Budapesta, au una. Guvernul Ungariei a investit milioane de euro în susținerea echipelor din Harghita și Covasna. Ce-i drept și Guvernul României investește în hochei. Prin MApN, susține integral echipa de hochei CSA Steaua București.

Jó napot kívánok, Iohannis!

Cum se raportează un premier, ofițer al Armatei, la situația în care un ministru al României, dovedește grave derapaje naționaliste? Care este poziția eroului de la Nasiriah față de un subordonat care își exprimă loialitatea pentru un alt stat? În țara demnitarilor fără demnitate, onoare nu există.

Nu este prima situația în care Tanczos Barna demonstrează un extremism grav și periculos. Din păcate memoria colectivă este mai scurtă decât onoarea doctorului Ciucă.

La 1 decembrie 2011, hocheiștii de naționalitate maghiară l-au bătut pe singurul lor coechipier român din echipa națională de juniori. Ca să nu existe confuzii, era vorba despre componenții echipei naționale a României. La câteva zile distanță a avut loc un meci de hochei seniori între România și Ungaria. Jucătorii maghiari, din echipa României, au tăcut la intonarea imnului nostru național. Au cântat, însă, tare și în cor, imnul național al Ungariei.

Președintele Federației Române de Hochei la acea dată era actualul ministru Tanczos Barna. Declarația lui a fost  pe cât de halucinantă pe atât de impertinentă „O să plec cu toți jucătorii din România, iar voi (adică „românii” n.r.) să jucați în Liga H”!

Atunci, la fel ca astăzi, demnitarii și instituțiile statului român nu au avut nicio reacție față de declarația făcută de însuși președintele Federației Române de Hochei. De remarcat că și atunci Barna era membru al Guvernului României în calitate de secretar de stat în Ministerul Agriculturii.

Tândală de la Cotroceni s-a adresat PSD în limba maghiară. În perioada romantică, în care doar se tachinau reciproc. Astăzi dragostea e mărturisită. Iohannis era revoltat că PSD a ajuta UDMR să treacă prin Camera Deputaților o lege care acorda autonomie largă ținutului secuiesc. Ce reacție are astăzi groful de la Cotroceni când un ministru privește cum naționala României intonează imnul secuiesc?

Ministrul fără remediu… pentru mediu

Tanczos Barna este parlamentar din 2012. Demnitar al României din 2007. În prezent, dincolo de derapaje, evident naționaliste, Tanczos Barna este un ministru care nu respectă simbolurile României. La fel de grav, este un demnitar care sabotează activitatea domeniilor aflate în responsabilitate.

Toate dosarele de mediu ale României sunt transmise în Ungaria. SRI și SIE ar trebui să știe că absolut tot ce se întâmplă la Ministerul Mediului este comunicat spre știință, avizare sau aprobare la Budapesta. Dacă știu, ce măsuri au luat? Dacă nu știu, de ce se mai află acolo?

De la învestirea în funcție, Tanczos Barna tergiversează realizare și aplicare unui plan național pentru salvarea speciei urs. A eșuat în abordarea sistemică a problemelor (degradarea habitatului, schimbările climatice și persecuția) și se comportă ca un instigator la ucidere. Nu doar a urșilor.

A secretizat datele Inventarului Forestier National care scoteau la lumină dimensiunea reală a tăierilor ilegale de păduri. Nu a permis accesarea fondurile din PNRR pentru stoparea deșertificării și creșterea suprafeței împădurite a țării de la 29% la 40%. Proiectul său, de a planta 50 mii hectare până în 2026, este o insultă.  România are nevoie urgentă de 2 milioane de hectare păduri noi.

Nu a dispus nicio măsură pentru oprirea tăierilor ilegale din parcurile naționale și rezervații. Tăierile abuzive în siturile Natura 2000 continuă, deși România se află în infringement din partea Comisiei Europene. Sunt zone din țară unde tăierile se desfășoară barbar și agresiv, iar ministerul responsabil nu are nicio reacție.

Nu interzice importul de deșeuri și blochează digitalizarea sistemului de gestionare a acestora. România este pe mai departe groapa de gunoi a Europei.

Promovează facilități industriale pentru care instanțele de judecată s-au pronunțat ca fiind ilegale sau au dispus suspendării lucrărilor de construire. Încalcă flagrant principiul dezvoltării durabile, principiul separației puterilor în stat și ordinea constituțională.

Sunt doar câteva din motivele pentru care a fost depusă o moțiune simplă împtriva lui Barna. Inutilă și care nu va avea niciun efect. Moțiunile simple nu au avut NICIODATĂ impact. Ministrul maghiar din Guvernul României va continua să saboteze pădurile și mediul înconjurător.

Scurtă definiție a patriotismului contemporan: „extremism naționalist”

Tanczos Barna a declarat, în 2020, că a depus jurământul de senator cu mâna pe o Biblie scrisă în limba maghiară. “În urmă cu câteva minute am depus jurământul de senator. Pentru țară, pentru Ținutul Secuiesc!” a scris pe contul său de socializare. El a postat mesajul în limba maghiară. Nimeni nu a reacționat. La fel se va întâmpla și astăzi. De altfel, toate mesajele sale sunt în română și maghiară.

Majoritatea va clama situația tensionată din zonă. „Hai! Dom’le de asta ne arde nouă acum? Să reaprindem retorica naționalistă?!”  Niciodată nu avem timp pentru România. În patria demnitarilor fără demnitate este timp pentru orice. Să vorbim despre națiune și patrie nu este niciodată momentul potrivit.

Românii sunt naționaliști dacă își permit să vorbească despre țara lor, despre tradiții și cultură, despre istoria și eroii națiunii. În schimb, ungurii își protejează identitatea dacă intonează imnul Ungariei îmbrăcați în tricoul României. Ungurii au drepturi, pe care românii nu le au, în propria lor țară. Inclusiv reprezentare parlamentară, printr-o formațiune care nu îndeplinește condițiile legale, de fond și formă, prevăzute de Constituția României și nici dispozițiile din Legea partidelor politice.

Umilirea României de către un etnic maghiar aflat într-o funcție de ministru va rămâne fără urmări. Oricum subiectul a fost tratat cu rezervă și discreție de mass media. Televiziunile guvernamentale l-au ignorat. România nu este doar țara demnitarilor fără demnitate. În fapt nici nu prea mai este o țară. Mai mult o provincie, colonie sau zonă de influență pentru interese străine.

Să nu ne supărăm! Avem demnitarii și politicienii pe care-i merităm. Noi i-am votat. Sau am ales să nu ne implicăm. România, în general, nu este un subiect care să-i preocupe pe foarte mulți din cei care locuiesc în interiorul granițelor sale. Trăim în țara nimănui. Mai mult vegetăm.

1 comentariu

Lasă un răspuns