Zilnic primim imagini despre cum este corupția răsplătită generos. De la procurorul mediocru și controversat promovat judecător constituțional până la militarul plagiator instalat premier-general. Guvernul Ciucă împrăștie miliardele unui buget sărac mai inconștient decât rușii bombele.
Cumpărăm scump ce am cedat gratis
Statul român cumpără, prin intermediul companiei Romgaz, contra sumei de un miliard de dolari, licențele de exploatare ale gazelor naturale din Marea Neagră. România a cedat gratis, în 2008, licențele de exploatare către compania canadiană Sterling Resources. Americanii de la Exxon le-au cumpărat de la aceștia, câțiva ani mai târziu, cu 39 milioane de dolari. Practic acest miliard de dolari ne arată cum este corupția răsplătită generos de întreaga clasă politică.
Ministerul Energiei, acționar majoritar al producătorului și furnizorului de gaze naturale Romgaz (SNG), a aprobat, în Adunare Generală a aAționarilor achiziția participației Exxon Mobil în perimetrul de mare adâncime Neptun Deep, din Marea Neagră, potrivit unui raport publicat la bursă, anunță Mediafax.
Sunt alți bani pe care îi plătim americanilor după afacerile Bechtel și Patriot. În acest proiect, „Neptun Deep”, OMV Petrom are o participare de 50%. Pentru a extrage prima moleculă de gaz din Marea Neagră sunt necesare investiții care depășesc 4 mld. euro. Estimare la data și prețurile din luna mai 2022. Dacă partenerii din proiect ajung la un acord și investițiile încep anul viitor, varianta super-optimistă anticipează începerea producției pentru anul 2026
Prețul gazelor a crescut în ultimul an cu 85,27%. Practic s-a dublat. Efortul dramatic de acoperire a costurilor este suportat de populație. Direct prin utilitățile accesate zilnic, dar, mai ales, indirect prin creșterea generală a tuturor prețurilor. Guvernul are preocupări pe termen lung și foarte lung. Pe Ciucă îl preocupă eternitatea!
Festivisme și hârtoape
În Marea Neagră sunt mai multe perimetre în care se desfășoară activități preliminare în vederea extragerii gazelor naturale. Zăcământul Doina din perimetrul Midia (la nord de Neptun Deep) a fost descoperit în 1995. Black Sea Oil & Gas (BSOG), firma care va exploata acest zăcământ, a avut nevoie de 14 ani doar pentru a-și aduna toate avizele și autorizațiile necesare.
Semnarea „ceremonioasă” a documentelor la care au luat parte, în cursul zilei de marți, 3 mai 2022, premierul Nicolae Ciucă și ministrul Virgil Popescu, a fost o altă dovadă a burlescului guvernamental. Hârtii și festivism care demonstrează cum este corupția răsplătită generos în România. În poză a avut loc și David Muniz, chargé d’affaires ad-interim al SUA la București. La fel ca la Kiev sau Budapesta, la București SUA au doar însărcinat cu afaceri interimar. La Chișinău, Sofia sau Belgrad au ambasador. Ca să înțelegem unde ne aflăm, diplomatic.
Altfel, în mintea lui Ciucă „România va deveni furnizor regional de stabilitate energetică, în UE”. „Drumul e lung, dar vreau să ajung…”. Un drum pe care corupția, incompetența și nemernicia guvernanților zilnic vor deschide crevase imense.
În 10 ani de zile, România le-a plătit americanilor de la Bechtel 1,5 miliarde de euro pentru doar 40 de kilometri de autostradă şi alți 52 de km parțial realizați, dar neutilizabili. În decembrie 2019, România a achitat 4 miliarde dolari costul total a 7 baterii Patriot. Până astăzi am primit una. Restul de 6 ar trebui să fie livrate până în 2026. Plătim foarte scump indolența și indiferența noastră, a tuturor.
Niciodată în ultimul secol România nu a fost mai aproape de abis cum este astăzi. Inclusiv după ce le două războaie mondiale. Parcă aveam mai multe speranțe. Noi, națiunea. Nu este nicio bucurie că mai plătim alte 1000 de milioane de dolari pentru a cumpăra iluzii.
„Dați-mi controlul asupra banilor, şi nu mă interesează cine face legile!” – Mayer Amshel Rothschild.
E clar că România este un stat mafiot, dar mafioții adevărați nu sunt și proști. Pentru mine e ciudat însă faptul că nu vorbim despre contribuțiile „generoase” ale mafioților ruși la distrugerea economiei românești. Lista cu exemple concrete ar fi extrem de lungă, dar v-aș sugera să începem cu legăturile cunoscute ale acționariatului OMW-Petrom și Romgaz. Acolo nu sunt americani, ci ruși