Patria Mamă și ținutul secuiesc

Ne apără Ciucă! Geniul său militar și alura intelectuală fac din general un stâlp al națiunii. Mai mult un bețigaș, dar e doar o problemă de perspectivă.

Am primit cu bucurie și reală emoție vestea că România va avea în fruntea Guvernului un militar de carieră. Un hâtru ar spune că Ciucă e doar un carierist ordinar. Irelevant! Rămâne faptul că un general, călit în bătălii legendare, conduce Executivul. Traversăm o perioadă marcată de crize. Războiul din zonă și agresivitatea Rusiei sunt luate foarte în serios la București. Nimic altceva nu este important. Pădurea se ascunde în spatele copacilor. Cât mai avem.

Ecologizarea râurilor din Ungaria, grija Mediului din România

Ministrul mediului, apelor și pădurilor din Guvernul României, ungurul Tánczos Barna, s-a întâlnit la Miercurea Ciuc, vineri, 13 mai 2022, cu Szijjártó Péter, ministrul de externe al Ungariei.

Ca întotdeauna, transparent cu activitatea sa, Barna a comunicat, pe pagina personală de Facebook, rezultatele vizitei înaltului demnitar de la Budapesta.  În limba maternă și în limba română.

După ce am preluat mandatul de ministru al Mediului, ne-am angajat să rezolvăm problema deşeurilor transfrontaliere, astfel încât deşeurile din râurile din vestul țării să nu ajungă în cursurile de apă din Ungaria.

L-am informat pe ministrul ungar că pregătim un sistem integrat de colectare a deşeurilor plutitoare în bazinele Crişurilor şi Someş-Tisa, iar în total vor fi construite zece colectoare din care două funcționează deja.

Astăzi, în Miercurea-Ciuc, punem piatra de temelie a unei investiții industriale care va contribui, de asemenea, la un management mai bun al apei, în plus va crea locuri de muncă pentru profesioniștii din zonă și va aduce cele mai moderne tehnologii în Ținutul Secuiesc.

Evenimentul de astăzi are o dublă semnificație. S-a dovedit încă o dată că această cooperare transfrontalieră dă roade și Romania este foarte atractivă pentru investițiile străine….

Aceasta este varianta în limba română a comunicatului. Am putea crede că ministrul face o regretabilă confuzie aducând în discuție „Ținutul Secuiesc”, o regiune administrativă care nu există. Din păcate este chiar mai mult. Ministrul s-a angajat ca deșeurile noastre „să nu ajungă în cursurile de apă din Ungaria”. Nu-l interesează eliminarea lor de pe cursurile noastre de apă. Esențial este să nu intre în Ungaria. Ne apără Ciucă, pe noi! Ungurii sunt lipsiți de apărare, dar ecologizați.

Patria Mamă a lui Tánczos Barna

Loial Budapestei Barna începe toate comunicatele cu varianta în limba maghiară. Nimic surprinzător în faptul că textele au mesaje diferite. Textul anterior, tradus din maghiară:

După ce am preluat gestionarea portofoliului de protecție a mediului, Péter Szijjárt ó m-a rugat să iau măsuri care să împiedice deșeurile să ajungă în Ungaria pe râurile noastre și poluarea secțiilor fluviale de acolo. V-am informat că vom monta un sistem integrat de eliminare a deșeurilor în bazinele Körösök și Szamos-Tisza, vor fi montate 10 colectoare de deșeuri, dintre care două filtrează deja deșeurile plutitoare.

Astăzi în Csíkszereda punem piatra de temelie a unei investiții a industriei maghiare a apei, care contribuie și la o gestionare mai eficientă a apei, în plus, creează locuri de muncă pentru experții din zonă și aduce cele mai noi tehnologii în Ținutul Secuiesc.

Evenimentul de astăzi are o dublă semnificație pentru că putem simți din nou sprijinul Patriei Mamă. Încă o dată, s-a dovedit că cooperarea cu națiunile de peste hotare – care este piatra de temelie a politicii naționale a guvernului maghiar – va aduce rezultate. În plus, a continuat să dovedească că România este atractivă pentru investițiile străine și este extrem de important să se construiască aici o fabrică…

Nu putem da vina pe soft-ul care face traducerea pentru mesajul transmis de două texte care nu sunt identice.

Nuanțele care fac diferența

În primul rând, ministrul de externe maghiar i-a trasat sarcini unui ministru din Guvernul României. Diplomatic formularea este corectă „Péter Szijjártó m-a rugat să iau măsuri”, în realitate este altceva. Altfel de ce în românește formularea este „ne-am angajat să rezolvăm problema deşeurilor transfrontaliere”?

În al doilea rând, este vorba despre o investiție „a industriei maghiare a apei”. În românește este menționată doar ca o „investiție industrială”. Înțelegem că banii sunt ai Guvernului Victor Orban.

În cele din urmă, cel mai grav, Barna ne anunță că astfel „putem simți din nou sprijinul Patriei Mamă”. Pentru Barna, și cei cărora se adresează, Ungaria este Patria Mamă. România este un fel de soră vitregă și tolerată.

Din comunicatul ministrului Barna este evident că nu se adresează sub nicio formă românilor. Întregul său mesaj este pentru comunitatea maghiară și inexistentul ținut secuiesc. Pentru români și România nu are mesaje.

Demiterea lui Amar Ienea de la conducerea Gărzii Forestiere Timișoara, ca urmare a scrisorii pe care acesta a trimis-o ministrului și prin care aducea la cunoștință tăierile ilegale precum și nereguli găsite în ocoalele silvice din vestul țării, arată adevărata agendă a lui Tánczos Barna.

Premierul României nu a avut nicio reacție. Indiferent câte controverse sau scandaluri au venit dinspre UDMR, generalul le-a ignorat militărește. A făcut stânga-mprejur. „Ne apără Ciucă” este noul „Dormi linistit, FNI vegheaza pentru tine!

România nimănui

Sunt multe de comentat despre atitudinea unui ministru care cultivă iredentismul maghiar. Putem discuta și despre faptul că ministrul ungar de externe vine în România, iar omologul său român nu are nicio reacție.

În ziua vizitei Aurescu s-a întâlnit cu șefului interimar al Ambasadei Statelor Unite la București, David Muniz și cu ministrul afacerilor externe al Republicii Federale Nigeria, Geoffrey Onyeama. Nicăieri pe site-ul mae.ro nu apare că Péter Szijjártó a fost în România.

Mai mult, evenimentul a fost foarte puțin mediatizat. Mass media trece sub tăcere subiectele care nu sunt pe placul Executivului sau liderilor care-i finanțează. Mercenarii cuvintelor și a imaginilor sunt în slujba unor politicieni care-i țin în lesa contractelor cu statul.

România Mare este dezbinată de politica haotică a unui Guvern format din indivizi obscuri. Nimic nu are corență sau consistență în politica unui Executiv tot mai clar indiferent față de națiune.

UDMR promovează interesele Ungariei. Am mai pus întrebarea: cum reacționează autoritățile române știind că UDMR susține politica unui stat loial Moscovei?

La două zile după vizita la Miercurea-Ciuc, Szijjártó Péter declara că Ungaria a decis să nu trimită arme şi să nu permită tranzitul transporturilor direcţionate către Ucraina pe teritoriul său, pentru că astfel poate asigura ca ţara sa nu va fi implicată în război. “Maghiarii nu sunt vinovaţi pentru izbucnirea acestui război, nimeni nu poate aştepta de la poporul maghiar să plătească preţul războiului” a spus ministrul de externe de la Budapesta.

Ne apără Ciucă? Aiurea! El abia se poate apăra pe sine. În fapt, este singura lui preocupare.

UDMR și liderii săi își pot permite orice. Ciucă și păpușarii lui nu vor avea nicio reacție. Cât tupeu are un ministru care a fost acuzat tocmai pentru că s-a așezat în galeria Ungariei la un meci contra României? Câtă certitudine au că nu se poate întâmpla nimic dacă ei continuă, tot mai agresiv, o politică de reprezentare a intereselor Ungariei, în detrimentul României? De ce plătim servicii secrete, parlamentari și guvernanți dacă România este tot mai mult imaginea unui sat fără câini?

5 comentarii

  1. AVEM ÎNTR-ADEVĂR O MARE PROBLEMĂ? ROMÂNII AU ZICEREA: „SĂ NU-I DAI NAS LUI IVAN CĂ SE SUIE PE DIVAN. LOGIC AR FI CA MAGHIARII SĂ APRECIEZE FAPTUL CĂ VORBITORI DE LIMBĂ MAGHIARĂ FAC PARTE DIN GUVERNUL ROMÂNIEI. ÎN LOC DE ASTA, EI SE VOR PARTE A „PATRIEI MAMĂ”. TOT ÎN ROMÂNIA SE ZICE: „MAMA LOR ..” E BUN TUPEUL, DAR SĂ NU DEPĂȘEASCĂ LIMITA DECENȚEI !

Comentariile nu închise.