Guvernul maghiar de la București

Dacă PSD și PNL au reușit să fuzioneze în „cuget și simțire” Guvernul maghiar de la București este total decuplat de ei. Guvernul maghiar din Executivul României are un singur obiectiv, promovarea intereselor Budapestei. În interiorul administrației unui stat NATO există o grupare care susține, indirect, Rusia.

Compromisul UDMR

Întotdeauna se găsesc argumente pentru care evităm să dezbatem onest provocările pe care le primim din partea ungurilor, cu sau fără cetățenie română. Contextul internațional, crizele locale sau globale, calitatea de membru al UE sau NATO, tratatele internaționale care impun norme sau cutume, sunt doar câteva din motivele pentru care „problema maghiară” nu este tranșată ferm și convingător de liderii de la București.

Este și greu să facă așa ceva când toți au acceptat „compromisul UDMR”. Formațiunea, care nu este partid politic, a făcut parte din toate guvernele post-decembriste. Chiar și în situații care nu reclamau participarea UDMR pentru obținerea unei majorități confortabile. Dacă nu au fost miniștri sau vicepremier, au avut întotdeauna reprezentanți în eșalonul doi sau trei. În pofida unei atitudini care a atacat permanent ordinea de drept și constituțională din România.

Nu surprinde maghiarizarea ministerelor conduse de unguri, cât lejeritatea cu care românii acceptă acest lucru. Umilirea românilor în propria țară se face cu concursul liderilor de la București. De la președinte la premier și de la parlamentari la serviciile secrete, toți privesc indiferenți obrăznicia ungurilor aflați în funcții publice.

Niciodată UDMR nu a propus soluții sociale sau economice care să aibă în vedere întreaga populație a României. Sunt preocupați doar de soarta maghiarilor din România. Toate postările publice și intervențiile vicepremierului Hunor Kelemen sunt despre maghiari și comunitatea acestora.

Impertinența celor pe care trebuie să-i respectăm

Indiferent cât de mult am dori să ignorăm adevărul Guvernul maghiar de la București este decuplat de interesele României.

Primele rezultate ale Ministerului Dezvoltării, condus de Cseke Attila sunt deja vizibile în toată Transilvania” anunță Kelemen. Nimic despre rezultatele din Moldova sau Muntenia. Este un minister al dezvoltării pentru comunitatea maghiară. De altfel toate comunicările sunt despre Transilvania, niciodată despre România.

La fel procedează și ministrul sportului, Eduard Nowak. Un demnitar care refuză să recite câteva versuri din Imnul Național. Sau nu le cunoaște. Mai mult, se consideră umilit! N-ar trebui un ministru să fie mândru de fiecare dată când are ocazia să rostească versurile Imnului Național? Același ministru felicită doar echipele ungurești participante într-o competiție care se numește, culmea, „Cupa României”!

Ministrul mediului, Tanczos Barna a transformat ministerul într-o entitate subordonată intereselor Budapestei. Am mai menționat cum toate dosarele de mediu ale României sunt avizate de către Victor Orban. Abia apoi, eventual, le vede și Ciucă. Barna, este recunoscut pentru excesele iredentiste și atitudinea profund antiromânească. Cu toate acestea oficialii români nu sunt deranjați.

Toți miniștrii unguri din Guvernul României au permanent o comunicare bilingvă. Deși există o singură limbă oficială în țara noastră, româna. Agresivitatea cu care impun maghiara, ca limbă oficială, nu este amendată de niciun lider român. Este inadmisibil și ilegal ca un înalt demnitar să comunice în altă limbă decât cea oficială.

Mai mult, întotdeauna intervențiile lor sunt mai întâi în maghiară și abia apoi în română. Asta dacă nu rămân fără glas când încearcă să vorbească românește. Mulți au considerat jignitoare atitudinea lui Kelemen Hunor care a rămas fără voce exact în momentul discursului în limba română. Noi am spune că a fost doar dovada faptului că limba română are mai multă mândrie decât conducătorii noștri.

Românii nimănui

Toate derapajele ungurilor se întâmplă pentru că în Guvernul României nu sunt ROMÂNI. Este inacceptabil ca într-o perioadă atât de aglomerată în crize noi să tolerăm resuscitarea filonului iredentist. În ultimul timp ofensiva ungurilor a căpătat o agresivitate care ridică numeroase semne de întrebare.

Într-o singură săptămână au vizitat România președintele Ungariei și ministrul de externe de la Budapesta. Amândoi au fost doar în zona Ardealului și s-au întâlnit exclusiv cu membrii comunității maghiare. Au avut, fără îndoială, atitudinea unor demnitari aflați în vizite de lucru. Amândoi au fost însoțiți de miniștri unguri din Guvernul României. Deși niciuna din vizite nu a fost comunicată sau organizată pe canale oficiale sau diplomatice.

Nimic nu este întâmplător. S-a încercat chiar simularea unei ordini de precădere. Astfel, ministrul de externe ungur a fost însoțit de ministrul mediului, iar președintele Ungariei de vicepremierul României. Insulta merge atât de departe încât ne consideră tâmpiți! Faptul că Hunor Kelemen afirmă că președintele Novak a fost într-o vizită privată este jignitor. Adică noi putem fi prostiți după bunul plac al susținătorilor lui Victor Orban.

Într-o vizită privată putea merge acasă la Hunor și savura împreună un grătar cu tradiționalii mici românești. Primarul care poartă cocarda tricoloră, însemnul său oficial pentru evenimente solemne, nu participă astfel echipat la o vizită privată. Este incredibil cum demnitari străini pot desfășura vizite de lucru în România și nimeni să nu protesteze.

Putem să întoarcem capul și să pretindem că nimic nu s-a întâmplat, dar faptele sunt greu de ignorat. Doi înalți demnitari de la Budapesta au umilit efectiv autoritățile de la București. Președintele Ungariei se plimbă prin România, participând la evenimente cu simbolistică evidentă, iar oficialii români de la București habar nu au.

Transilvania e România

Președintele Ungariei, Katalyn Novak, a declarat: “Astăzi m-am întâlnit cu Hunor Kelemen, președinte al UDMR, vicepremier al României. Ca președinte al Ungariei, consider că este prioritatea mea să-i reprezint pe toți maghiarii, deoarece nu contează pentru mine dacă cineva trăiește în interiorul sau în afara granițelor. Maghiarii sunt maghiari, punct“.

În replică, Ministerul de Externe român a emis un comunicat oficial care nu are nicio legătură cu fondul problemei. Aurescu a fost deranjat de semantică nu de prezența președintelui Ungariei în România, vizită care nu a fost anunțată de ambasada Ungariei la București.

Într-o încercare, reușită, de umilire pe mai departe a „oficialilor” de la București, președintele Ungariei vine cu un răspuns prompt la comunicatul MAE: ”nu vom tăia niciodată cordonul ombilical dintre patria-mamă şi maghiarii care au ajuns să trăiască în afara granițelor Ungariei, şi nici nu vom permite, niciodată, ca acesta să fie tăiat”. De remarcat că este aceeași sintagmă pe care Barna o folosește în postările lui, ”patria-mamă”

După cum vedem vizita a fost în calitate de președinte al Ungariei. Faptul că dorește să-i reprezinte pe toți maghiarii din lume nu este neapărat greșit. Iohannis nu-i reprezintă nici măcar pe românii din România. Problema de fond este alta. Pelerinajul pe care înalți oficiali unguri îl fac în țara noastră ignorând autoritățile de la București. Mai mult, întotdeauna se referă exclusiv la Transilvania și niciodată nu pronunță numele țării în care se află, România.

Președintele și demnitari pierd privilegiul „vizitelor private” în momentul angajării în politică. Este inadmisibil ca autoritățile de la București să nu fie informate, oficial, de prezența în România a președintelui sau a ministrului de externe dintr-o altă țară. Ce se întâmpla dacă în timpul vizitei avea loc un atentat? Cine era responsabil?

Jo napot kivanok Iohannis

Simbolistica vizitelor nu este deloc întâmplătoare. Ministrul de externe s-a deplasat într-o zonă unde ungurii din România revendică autonomia. Președintele Ungariei s-a deplasat în capitala Unirii românilor, Alba Iulia. Hunor Kelemen recunoaște că statuia lui Bethelen Gabor ar fi putut fi amplasată oriunde, dar „la Alba Iulia este amplasată unde îi este locul”. Este incalificabil cum în Capitala Unirii noastre asistăm la acțiuni de simbolistică maghiară și președintele sau premierul să nu aibă nicio reacție.

Înțelegem momentul și complicațiile pe care le pot provoca eventualele poziții oficiale. Poate că ungurii exact asta așteaptă, dar cât trebuie să îndurăm insultele? Este adevărat, autoritățile de la București au posibilități reduse de reacție. Asta și pentru că și-au dovedit permanent incapacitatea și incompetența. Avem în fruntea țării niște personaje total depășite de situație. Asta e realitatea.

Modul în care UDMR susține politica Budapestei este inacceptabil. De ce nu a ieșit Ciucă să declare că l-a informat Hunor despre vizita președintelui Ungariei? De ce nu a ieșit să-i spună că l-a informat Barna despre vizita ministrului de externe?

Foarte probabil Budapesta face jocul Moscovei și încearcă să cultive tensiuni în zonă. „Patria-mamă” trebuie să-și protejeze cetățenii oriunde s-ar afla. Este retorica lui Putin pentru Donbass. Una preluată de Katalin Novak pentru Transilvania. O marionetă a lui Victor Orban care s-a fotografiat, iarăși simbolic, lângă o bornă vopsită în culorile Ungariei.

Maghiarii de pretutindeni au satisfacția și mândria să fie permanent susținuți de Budapesta. Românii, din România, și-au câștigat, cu sânge, privilegiul să fie umiliți, insultați și jigniți, în țara lor, de toți veneticii aflați în tranzit sau la putere.

3 comentarii

  1. Relevant nu ar fi faptul că ungurii din România sau din Ungaria se simt ca acasă în România. Necazul este că ei ne fac pe noi să ne simțim străini în propria țară!

Lasă un răspuns