Abuzul și corupția nu vor dispărea din România. Niciodată. Alături de trădare și ipocrizie sunt cei patru Cavaleri ai Apocalipsei neamului nostru. Cultivăm cu pasiune și entuziasm abuzul și corupția. Oricine încearcă să le modereze sfârșește marginalizat. Istoria noastră este un tratat despre cum trădarea și ipocrizia pot distruge un popor. O națiune care nu doar tolerează demagogia liderilor săi, pur și simplu o venerează.
Moș Teacă și clonele lui
În Armată „puterea exemplului” ar trebui să fie principiu de bază pentru comandanți, la toate eșaloanele. Din păcate este valabil, tot mai evident, în ce privește preluarea practicilor și atitudinilor reprobabile. Mitocănia și grobianismul se transmit mai ușor decât integritatea și probitatea profesională. Se pare că este imposibil să extragem din ADN-ul oștirii noastre comportamentul specific țopârlanului ajuns căprar.
Situație tristă, dar încă prezentă în Armata României. Colonelul Oros Nicolae Gabriel pare desprins din Bacalbașa. „Epoca ordonanței nereglementare, a cizmelor văcsuite de alții, a unsoarei de curele oferite în mod grațios de magazinerul companiei, a capacului de gamelă cu tocană particulară, a pumnilor aplicați răcanilor care nu știu să poarte un respect…”. În fapt nu face decât să continue linia trasată de gl.mr. Blaiu Dorin. Un alt mitocan cocoțat general.
Vânătorii de munte sunt oșteni destoinici, obișnuiți cu vicisitudinile de orice fel. Militari capabili să-și împingă limitele dincolo de posibilitățile majorității. În Harghita și Covasna, structurile de vânători de munte au fost și continuă să reprezinte un bastion al românismului în zonă. Zilnic, în unități din Miercurea Ciuc, Sfântul Gheorghe, Odorhei sau Lunca de sus se ridică drapelul României într-o zonă în care naționalismul maghiar este întreținut sau exagerat.
Cum ar trebui reacționat când aflăm că abuzul și corupția sunt coordonatele pe care se desfășoară activitatea în cadrul Brigăzii 61 Vânători de Munte/ Bg. 61 VM din Miercurea Ciuc? Care ar trebui să fie atitudinea șefilor de la vârful Armatei când sunt informați asupra unor derapaje incompatibile cu haina militară? Au ținută morală cei care ar trebui să elimine abuzul și corupția? Sau lipsa acesteia este motivul pentru care nu-și permit eradicarea practicilor incalificabile?
Soluționarea petiției prin eliminarea petentului
Într-o petiție transmisă șefului Statului Major al Forțelor Terestre militari din Bg. 61 VM își varsă necazurile, în valuri. Vom reproduce câteva pasaje, convinși fiind că gl.lt. Berdilă Iulian s-a aplecat serios peste nemulțumirile subordonaților săi. Sesizarea este anonimă și semnată de „un grup de cadre militare”. Evident că nu ar fi nimic ilegal în clasarea acesteia.
Parafrazând o glumă, cadrul normativ românesc garantează dreptul la petiționare. Nu garantează, însă, protecția împotriva efectelor pe care exercitarea acestuia le pot avea asupra petentului. Am menționat într-un material anterior (aici) batjocura și disprețul pe care majoritatea conducătorilor de instituții le au față de un drept constituțional.
Sunt foarte dese exemplele în care petentul a fost mai verificat decât subiectul nemulțumirilor sale. Nu doar militarii sunt cei care preferă anonimatul în astfel de situații. Totuși, care este reacția corectă a comandanților când primesc sesizări anonime, dar care aduc în atenție abateri grave de la norme? Sunt situații în care ignorarea petiției echivalează cu asumarea suspiciunilor de complicitate la săvârșirea acestora.
Câte din petițiile și rapoartele, adresate legal în ultimii 5 ani, au generat măsuri ferme ale eșaloanelor superioare? De cele mai multe ori abuzul și corupția au continuat cu și mai multă înverșunare. În cazuri extreme, cei vizați au fost retrași o perioadă. După care au primit șansa să se răzbune. Au fost menținuți, repuși sau promovați în funcție. Avem exemple atât de multe încât ar trebui înțeleasă atitudinea celor care preferă anonimatul.
Armata gardurilor vopsite
„Colonel Oros a fost împuternicit locțiitor al comandantului brigăzii în luna martie 2021… a fost adus cu pile, înainte a lucrat la resurse. Nu a fost niciodată numit comandant și nu are studiile academice și strategice pe linie de comandă necesare, așa cum avea fostul comandant, pe care l-a săpat să îi ia locul… urmează să fie numit comandant de brigadă, iar locțiitor să vină tot cineva de la Cluj, colonel Duță Constatin, care a fost șeful personalului…
În anul 2021, din aprilie și până a nins, din ordinul col. Oros nu am mai făcut instrucție. Toți din cazarmă, deși nu aveam trecut în fișa postului, am executat lucrări pentru care nu aveam calificare și care nu au fost trecute în fișa postului. Scopul declarat a fost sosirea generalului Petrescu, șeful SMAp, la ziua brigăzii.
S-a lucrat haotic, fără instructaj de protecția muncii, fără să existe proiecte sau planuri de lucrări și fără să se înscrie în OZU. Foarte mulți bani au fost irosiți în amenajări care nu vor rezista. A venit înghețul și noi tot mai turnam betoane la garduri… am pus și bani din buzunar pentru a se închiria schele…
De ziua Brigăzii, la ordinul col. Oros, care s-a ocupat de organizarea evenimentului, cadrele militare au contribuit cu bani, ofițerii 600 lei, iar subofițerii câte 400 lei. S-au cumpărat cadouri pentru șefi, iar cu banii rămași s-au făcut chefuri la vilă”.
Este vorba de una din vilele de protocol ale lui Ceaușescu. Clădirea se află în mijlocul unui domeniu generos și este administrată de Bg. 61 VM. În ce privește colectarea de sume de la personal situația este nu doar inadmisibilă, dar, mai ales, ilegală.
Festivismul și lingușeala nu vor dispărea din Armată. Indiferent de costuri șefii trebuie să fie mulțumiți.
Sprijin colegial
Petiția conține date concrete, inclusiv numele unor cadre militare umilite de colonelul Oros.
„Unora dintre soldați le-a dat liber o lună, după ce au terminat lucrările. Au stat acasă fără să fie scris în OZU… De când a venit a menționat că are pile la generalul Blaiu și degeaba se vor face sesizări, că oricum nu vor fi luate în calcul… Face și avansuri soțiilor cadrelor, inclusiv prin mesaje trimise pe Facebook. S-a înconjurat de femei care-i servesc masa și cafeaua sau îi calcă ținuta… Deși amenință cu sancționarea celor care fumează în locuri nepermise, este primul care nu respectă legea. Mulți evită să intre la dânsul în birou tocmai din cauza aerului îmbâcsit cu fum de țigară…”
În fapt, Oros are pile mai mari decât se așteaptă autorii petiției. A fost coleg de clasă, în Liceul Militar, cu actualul șef al Apărării, generalul Daniel Petrescu. Este adevărat că prietenia cu gl.mr. Dorin Blaiu i-a netezit drumul în carieră.
„Sincer ne este teamă de deciziile pe care le va lua (n.r. Oros)… se vede lipsa de experiență a acestuia. Foarte multe cadre au plecat sau urmează să plece din cauza terorii și umilințelor la care sunt supuși”
Am citit două pagini din care am înțeles cum un individ, ajuns ilegal într-o funcție importantă, consideră unitatea pe care o conduce moșie personală. Este greu de acceptat că toate acuzele din epistola „grupului de cadre” sunt doar minciuni sau calomnii.
Sunt și voci care apreciază activitatea col. Oros. Chiar articole de presă.
O elementară informare, însă, din surse publice, confirmă abuzul și corupția. Ilegalități posibile cu concursul șefilor ierarhici, eludări grosolane ale cadrului normativ care fac din col. Oros subiectul unui studiu de caz.
Calea spre fericire, eterna împuternicire
După ce a ocupat funcția de șef compartiment și șef birou în comandamentul Divizie 4 Getica, col. Oros Nicolae Gabriel a fost împuternicit comandant al Batalionului 317 Sprijin Logistic „Voievodul Gelu” din Zalău. Astfel, în perioada 2014-2016, un infanterist a condus un batalion logistic. N-ar fi nimic extraordinar. Actualul șef al Forțelor Terestre, gl.lt. Iulian Berdilă, a comandat, când era maior, un batalion de infanterie, deși este ofițer de artilerie.
Legal, un militar poate fi împuternicit într-o funcție pentru maxim 6 luni. Perioada se poate extinde, în situații excepționale, până la 12 luni, cu acordul ministrului. Doi ani (împuternicit) comandant de batalion este evident o perioadă care nu poate fi atinsă decât într-o armată care venerează abuzul și corupția.
Col. Oros îndeplinește, astfel, obligativitatea celor „2 ani la batalion” pentru a putea spera la comanda unei brigăzi. Ilegal, scandalos, prin 5 (cinci) împuterniciri succesive. Ne mai întrebăm cum este posibil să fie batjocorită legea? Inutil! De la gl. Petrescu, șeful Apărării, până la comanda unui batalion calea este lungă. Eludarea sau „flexibilizarea” legii sunt, însă, aceleași.
Pe 12 aprilie 2021 col. Oros este împuternicit locțiitor al comandantului Bg. 61 VM din Miercurea Ciuc. Împuternicirea este prelungită pentru încă șase luni, în octombrie 2021 și pentru alte șase, în aprilie 2022. Obișnuiți cu abuzul și corupția șefii din armată acordă, iarăși, mai mult de 12 luni împuternicire aceluiași col. Oros.
Mai mult, pe 22 decembrie 2021, col. Oros preia comanda Bg. 61 VM de la gl.bg. Florian Stan. Acesta fusese avansat la gradul de general cu 3 săptămâni înainte de a fi schimbat din funcție. A fost mutat, la ordin, la comandamentul Corpului Multinațional de la Sibiu, pentru a-i face loc veșnicului-împuternicit, col. Oros.
Concursuri cu deznodământ așteptat
Prin urmare, de aproape 6 luni, Bg. 61 VM este condusă de un ofițer care se află, astăzi, în situația unei împuterniciri ilegale. Cea mai importantă unitate a armatei României dintr-o zonă „delicată” este condusă de un ofițer care a fost obișnuit să „fenteze” sistemul.
Conducerea Armatei nu știa că funcția de locțiitor de la Bg. 61 VM nu este ocupată de un titular? Sau că de peste un an de zile nu este publicată în vederea organizării concursului?
În urma unor modificări solicitate de un alt „vânător de funcții” gl.mr. George Spiridonescu, șeful Resurselor Umane din Armată, funcțiile sunt publicate în Buletinul Informativ al Armatei/ BIA trimestrial. În situații excepționale pot fi publicate și în afara intervalului menționat. În situația Bg. 61 VM s-a trecut peste regulă, iarăși, și s-a invocat urgența. Corect! Dar urgența trebuia să producă efecte încă din aprilie 2021.
Prin urmare, în BIA nr. 5 din 2022, luna mai, sunt scoase la concurs atât funcția de locțiitor cât și cea de comandant al Bg. 61 V.M. Dacă se vor confirma sau nu zvonurile urmează să verificăm ulterior. În MApN singura regulă certă este… neregula.
De cele mai multe ori, în funcții importante, sunt împuterniciți indivizi care ulterior le ocupă. Este adevărat, se organizează și concurs. Nu întodeauna. Un simulacru de la care sunt eliminați, ilegal uneori, cei care ar reprezenta o amenințare pentru „alesul” șefilor.
Funcții și grade efemere, șefi pitici
Foarte probabil col. Oros va „primi” comanda Bg. 61 V.M. Poate îl va avea locțiitor pe col. Duță, un alt individ obișnuit cu „șmecheria” din Armată. Contează mai puțin nemulțumirile subordonaților, ilegalitățile, abuzul și corupția. Dezgustul față de lege, al multor șefi sau comandanți, atinge paroxismul.
Petiția, la fel ca multe altele, va fi ignorată sau tratată superficial. Col. Oros va continua să-și exercite autoritatea primitiv, vulgar, dictatorial. Nu este un caz izolat. În foarte multe unități militare comandantul/ șeful se comportă, cel puțin, reprobabil. Abuzul și corupția sunt rafinate sau extinse până către hărțuire și teroare. Personaje burlești, lipsite de cultură, maniere, educație și moralitate.
Toți acești indivizi, care se ascund în spatele gradelor și funcțiilor, pierd din vedere un aspect fundamental: respectul subordonaților și considerația colegilor se câștigă, nu pot fi… împuternicite. Toți cei din jur știu cum au ocupat funcțiile, le cunosc competențele și pregătirea profesională și le evaluează zilnic activitatea. Pot minți, pretinde, simula, dar nu pot ascunde adevărul.
MApN e plin de „col. Oros”. Vânătorii de funcții, ipocriți și demagogi, au adus Armata în pragul colapsului. Nu suntem prima Oștire înfrântă de generalii și comandanții ei.
Extrem de adevarat si rusinos in acelasi timp. Nu ca m-ar mira asa ceva, care de fapt dainuie de zeci de ani prin armata.
Se vorbește în articol doar de cadre, de sgp nu spune nimic autorul articolului. Au plecat din cadrul Brigăzii și din batalioanele din componență băieți foarte valoroși, unii cu studii superioare și nu în orice domeniu. Întrebați colegii din B.Logistic să vă convingeți, și nu numai. Păcat că cei rămași nu sunt uniți și nu au curaj să ia atitudine
Trist, dar adevărat!
Nu avem colegi care sa ia atitudine în adunările formale. Cazarmarii sunt depasiti de situație. Contabilii, cu regret o spun, sunt pe aceeași mana cu sefii/ comandanții.