Nu ne-am născut la locul potrivit

Anunțuri publicitare

„Ştiu că printre voi există şi un cântec care a devenit un fel de lozincă şi care spune că ”nu ne-am născut la locul potrivit”. Dragii mei, România nu este perfectă, România are corupţie, uneori o să vedeţi că nu funcţionează meritocraţia, uneori o să vedeţi că, aşa cum spune şi Eminescu, chiar de-ai fi cu stea în frunte pot să ţi-o ia în faţă idioţii.” Sunt declarațiile pline de valoare filozofică emise de sociologul din fruntea Apărării, „combinatoru’ din sufragerie”.

Dîncu a înțeles că dacă dorește să reformeze Armata trebuie să înceapă de la copiii din Colegiile Militare. În esență n-ar fi greșit ce a spus, cu câteva amendamente. România are doar corupție, niciodată nu funcționează meritocrația și întodeauna „pot să ţi-o ia în faţă idioţii.” Întreaga lui diatribă este doar o mostră de ipocrizie și demagogie.

La fel cum ne-am obișnuit să fie toate declarațiile pe care le oferă profesorul doctor Dîncu. A terminat cu Înzestrarea, acum se ocupă de Educație.

După 3 luni de război în Ucraina noi ne așezăm tot mai comod în fața televizoarelor. A trecut până și vremea reacțiilor pompieristice. Politicienii s-au lămurit că perspectiva unui atac al Rusiei n-ar trebui să le provoace foarte multe spasme intelectuale. Capabilitățile Armatei Roșii, dacă sunt cele din Ucraina, nu produc foarte multă teamă. Astfel, înzestrarea Armatei a ieșit din preocupările liderilor noștri.

Mai cârpim câte ceva, mai scoatem din depozite tehnica rusească aflată în conservare, mai dăm două-trei declarații și poporul așteaptă liniștit să vină voucherele. Pentru alimente și cele pentru concediu. Vine Vacanța!!! „Dă-o-ncolo de țară, poate sa mai aștepte!”

„Zboară puiule, zboară!”

Până la un alt război, MiG 21 Lancer a fost repus în funcție. Mai mult împuternicit, așa cum șade bine unei armate moderne. Se ridică de la sol (Doamne ajută!) doar în scop de poliție aeriană și antrenament. Teoretic, practic degeaba. Declarativ reinstalarea în drepturi este doar pentru un an de zile, cât are ministrul drept legal de împuternicire.

Într-o luptă aeriană MiG-urile nu pot fi utilizate decât pentru misiuni sinucigașe. Au doar rachete cu rază scurtă de acțiune și sunt atât de bătrâne încât preocuparea principală a pilotului este menținerea în aer a aparatului. În ce luptă să se angajeze? Într-una pentru supraviețuire. Un stol de cormorani face ravagii printre ele.

În urma accidentului din 2 martie 2022 au fost retrase de la zbor toate MiG-urile. Deși concluzia finală a fost că nu aparatul a fost cauza. Cel puțin așa a opinat onorata comisie. Adică aparatul era în perfectă stare, vremea și ghinionul au fost factorii determinanți. Atunci de ce să pedepsească toate aparatele dacă unul a avut neșansa unor vremuri potrivnice?

Totuși, dacă le-au retras de la zbor în urma unei analize care a concluzionat că vârsta, capacitatea de luptă, utilitatea ca echipament impun încheierea supliciului, de ce le-au repus în drepturi? Ce anume s-a schimbat de la precedenta decizie până când au fost din nou lăsate să decoleze? Că de întinerit nu aveau cum.

Aeronavele care Par Avion

Vasile Dîncu, a afirmat că achiziția celor 32 de aparate F-16 MLU norvegiene va fi accelerată. În ce fel? Este nevoie de o lege. Parlamentul nu are, însă, nicio grabă. E urgență mare cu „pachetul Securității”. Înzestrarea și războiul pot să mai aștepte. Să-l scutim pe Vasilică de penibilul altor declarații mincinoase: nu, nu vine niciun aparat în 2022. Norvegienii au declarat că abia în 2023 (dacă) ne transferă câteva aparate.

După ce sosesc în țară intră în proces de … revigorare. Apoi, nu avem piloți pregătiți, nu avem infrastructură, nu avem nici măcar începute procedurile pentru achiziția muniției necesare. Ce să facem cu ele, dacă vin?

Adevărul este că încă ne bazăm tot pe MiG-uri. Vorba vine! Reiterăm, MiG-urile nu au ce căuta într-o luptă aeriană. Valoarea unei astfel de escadrile este cel mai bine ilustrată de echipa națională de fotbal. Echipament are, tot 11 sunt pe teren, aproape că aleargă, dar mai mult fuge mingea de ei.

Nu ne-am născut la locul potrivit, dar refuzăm să murim. Ne încăpățânăm să-i încurcăm pe alții.

MiG 21 Lancer a fost repus „în drepturi” foarte probabil pentru menținerea funcțiilor de general si plata soldelor. NU există argument rezonabil, aparatele zboara efectiv degeaba. Mai pun și viața piloților în pericol. Piloții ar putea să stea acasă. Facem economie chiar dacă le plătim integral soldele. Fondurile pentru operarea lor ar putea fi folosite să instruim piloții pentru F 16 MLU.

Unii aleg Patria, noi respingem a priori

Deviza SRI este o mostră de incultură și superficialitate instituțională. „Patria înainte de toate” este, în fapt, „Patria ante omnia”. În forma actuală motto-ul SRI se traduce „Patria înaintea experiențelor empirice”. Probabil era doar prima parte din „Patria a priori democratia” în care se transformă astăzi.

România a respins „a priori” Patria. Brigada 81 din Bistrița va primi tot Piranha V. Nu se știe exact când și câte, dar este o altă promisiune a MApN. Un contract semnat în 2018, pe baza unor documente elaborate în anul 2015 și a unei nevoi de înzestrare anterioară aderării la NATO.

Până la sfârșitul anului 2021 două batalioane din Brigada de la Craiova au fost dotat cu Piranha V. Acestea se adaugă transportoarelor Piranha III C de la Caracal, achiziționate în 2007. Cele două abia dacă pot comunica între ele. Nu ne-am născut unde trebuie? Unde mai găsești o Armată în care nu se realizează interoperabilitatea nici măcar în interiorul unei brigăzi?

La sfârșitul lunii martie, ministrul slovac al Apărării, Jaroslav Naď, anunța că vehiculul blindat al finlandezilor de la Patria a obținut cel mai mare punctaj la licitația pentru modernizarea flotei învechite a țării. „Oferta guvernului finlandez a fost evaluată de echipa de experți a proiectului drept cea mai bună dintre cele cinci oferte depuse (Finlanda, Republica Cehă, România, Spania și SUA)”, a scris Naď pe Facebook.

De remarcat că la licitație, în afara vehiculelor Patria au mai participat Pandur II, Piranha V, Dragón și Stryker toate oferite de General Dynamics Land Systems/ GDLS și partenerii săi din țările menționate. Cele patru soluții oferite de americanii de la GDLS au fost inferioare ofertei finlandezilor de la Patria. Ca să înțelegem în ce direcție se îndreaptă înzestrarea noastră. Comentariile sunt inutile.

Programul LAROM are un nepot

În urmă cu câteva săptămâni s-a semnat un alt memorandum de înțelegere cu un producător american. Electromecanica SA din Ploiești și Raytheon Missels & Defense vor fabrica, în România, rachete interceptoare SkyCeptor. Rachetele sunt rezultatul unei colaborări dintre americanii de la Raytheon și compania israeliană Rafael. În fapt sunt o variantă mai ieftină a celor pe care le folosește în mod normal sistemul PATRIOT.

Deși întreg programul PATRIOT va depăși 5 mld. dolari, noi vom intra într-o colaborare cu încă o firmă din Israel după experiențele din programul LAROM. Cel mai vechi program de înzestrare, inițiat în urmă cu peste 25 de ani, aflat încă în derulare și marcat de numeroase sincope și incidente.

Aproape 7 ani nu am folosit munițiile din containerele LAR MK-4 produse de Israel. Militarii care încadrau subunitățile respective nu s-au putut instrui prin trageri de luptă pentru că muniția nu prezenta siguranță în exploatare. Situația oricum este departe de a fi soluționată, iar muniția nu poate fi utilizată în România. Containerele LAR MK-4 conțin sub-muniții antitanc și antipersonal. Deși echipate cu sisteme de autodistrugere, producătorul estima un procent de 1-2,5% rateuri în funcționare. Le-am returnat, cu mulțumirile aferente și cu pierderile asumate.

Revenind la rachetele SkyCeptor trebuie remarcat saltul Electromecanica SA, de la rachetele antigrindină sau „țintele și dispozitivele de siguranță pentru trageri in poligon” la muniție pentru PATRIOT. Rămâne de urmărit ce poate fabrica din Ploiești să producă. Radarul, senzorii, softul, motorul sau încărcătura de luptă? Noi ne importam pulbere pentru cartușe din Rusia, via Serbia. Acum probabil reducem tragerile până se decide de unde mai cumpărăm.

Până la PATRIOT ne apără MAMBA

Franţa va disloca sistemul de apărare sol-aer MAMBA, cu un detaşament de apărare antiaeriană, la Capu Midia. Stăm cu mâna întinsă, ca milogii de la capul podului. Am instituționalizat cerșitul și am legalizat corupția. Urmează să reinstaurăm Securitatea, după ce am rezolvat probema Partidului Unic.

MApN declară că „ne preocupă să inițiem programul SHORAD/VSHORAD, adică a sistemelor de apărare antiaeriană cu rază scurtă și foarte scurtă de acțiune. Până la inițierea acelui program avem sistemele noastre Kub și Osa pe care le menținem în continuare în servici”. În timp ce polonezii comandă alte șase baterii PATRIOT noi ne bucurăm că exponatele de la muzeu încă mai funcționează.

Războiul de la graniță continuă, iar rușii sunt aproape de Sulina. Ce măsuri a luat MApN, în frunte cu Dîncu, pentru a accelera înzestrarea Armatei?

Corvetele au fost amânate până în septembrie. MApN participă astfel, de bunăvoie, la un simulacru de negocieri care „aniversează” curând 3 ani de tergiversări. Semnarea unui contract (cu Elbit sau altcineva) pentru drone nu are niciun orizont realist. Programul de modernizare IAR 99 a fost făcut praf de corupția de la Craiova. Artileria, dronele pentru subunitățile de nivel tactic sau echipamentul individual de luptă modern nici nu intră în discuție. Ne mințim că avem tancuri, dar T55 sau TR-85 sunt tot un fel de MiG-uri. Au aceeași valoare operațională.

E greu de spus dacă Dîncu s-a născut la locul potrivit. Probabil. El și camarila lui au făcut din România poligon de experimentări și testare. România lui Dîncu este una în care important este să fii în gașca idioților „care o iau în față”. O țară în care aflăm permanent că „mai prost, mai jos, mai rău, mai umilitor” se poate. România ar fi perfectă. Motivele pentru care nu este le găsește Dîncu în Guvern, Parlament și la Cotroceni.

3 comentarii

  1. Panthemise, te citesc cu plăcere, de aceea nădăjduiesc că nici ai pretenția că tot ce scrii tu aici este literă de lege. Fac și eu, cu permisiunea ta, câteva observații. Evident, nu am pretenția că am dreptate. Dar o părere nu te superi că exprim, nu? Despre Miguri prima dată. Nu știu ce experiență de zbor ai tu pe avioanele astea. Bănuiesc că ai la fel că mine – zero ore. De aceea, din calitate de piloți de Playstation, cred că niciunul dintre noi nu poate avea argumente bazate pe experiență sau competență, ci doar după ureche. Spui tu ” Într-o luptă aeriană MiG-urile nu pot fi utilizate decât pentru misiuni sinucigașe. Au doar rachete cu rază scurtă de acțiune și sunt atât de bătrâne încât preocuparea principală a pilotului este menținerea în aer a aparatului.” Îmi dau și eu cu părerea și îți spun că nu e așa. Avionica de pe Migurile modernizate este modernă, unele dintre rachete sunt folosite și pe avioane de luptă mai moderne (F-16, de exemplu). Despre vechime, clar, ai dreptate, sunt vechi. Și eu cred că Migurile trebuiau să fie de mult istorie, dar bani pentru alte avioane au venit abia acum vreo 5-6 ani. Ar trebui întrebați ăia care au făcut bugetele României de ce așa târziu, părerea mea. Dar nici misiuni sinucigașe nu poți spune că fac piloții care se află la manșa lor. Stai și tu de vorbă cu un pilot de Mig 21 Lancer și cred că îți va spune mai multe. Și cu infinit mai multă competență decât noi.
    Îți mai zic ceva. În lipsa avioanelor următoare, aviația militară avea fie soluția țărilor baltice – zero fightere, apărarea spațiului aerian de către alții, fie prelungirea duratei de viață la Miguri. Dacă soluția a doua a fost bună sau nu, mi-e greu să cred că suntem noi cei mai potriviți să dăm verdictul. În aceeași logică se înscrie și prelungirea asta cu un an a zborurilor cu Migurile. Eu zic că dacă le puteau opri de tot, o făceau. Dar era nevoie să fie înlocuite cu ceva. Acum, să fim sinceri, noi deja suntem pe o jumătate de soluție baltică, adică avem două escadrile de pe la ăia bogați care cam stau pe la noi, să-i fugărească peruși,dar nu cred că era de ajuns. Tu zici că le-au menținut pentru menținerea unor funcții de general. Nu știu dacă e așa. Pentru un an de zile, nu văd logica la ce spui tu.
    Mai zici așa: „Totuși, dacă le-au retras de la zbor în urma unei analize care a concluzionat că vârsta, capacitatea de luptă, utilitatea ca echipament impun încheierea supliciului, de ce le-au repus în drepturi? Ce anume s-a schimbat de la precedenta decizie până când au fost din nou lăsate să decoleze?” Cred că ți-a fugit un pic rândul. Când le-au suspendat, au zis că abia după aceea urma analiza. https://www.mapn.ro/cpresa/17382_suspendarea-activita%C8%9Bilor-de-zbor-cu-aeronavele-mig-21-lancer
    Nu invers. Au fost și criticați pentru asta. Au fost alți specialiști care spuneau că analiza trebuia făcută înainte. Adică, probabil, trebuiau să le mai lase să zboare până analizau ce și cum (și sigur și-ar fi furat-o, inclusiv de la panthemiși) și apoi să le taie de pe listă. Deci, ca să înțelegem: întâi le-au suspendat, apoi au făcut analiza, apoi au luat decizia. Eu zic că e logic.
    Dar hai să lăsăm avioanele și să ne îndreptăm spre un alt subiect în care amândoi avem studii postdoctorale: transportoarele blindate. Nu te supăra, dar nu știam că slovacii sunt „ză mazăr end ză fazăr of evalueișăn” când vine vorba de transportoare blindate. Gen, au analizat ei cinci dintre mașinării, au ales-o pe aia care li s-a potrivit, iar restul (inclusiv Piranha 5, cea pe care o avem noi) sunt nu proaste, ci execrabile. Păi am putea, în cazul ăsta, să le dăm temă slovacilor să ne configureze toate programele de achiziție, zic. Că tot se pricep mai bine!
    Să nu mă înțelegi greșit, nu îi iau în brațe pe ai noștri, dar nu văd unde este problema că slovacii și-au luat Patria și noi Piranha. Pe bune dacă (te) înțeleg.
    În rest, este dreptul tău să consideri ca armata noastră este praf la capitolul înzestrare. E o țară liberă și oricine poate să spună orice. Nu că tu ai fi oricine, dar ai înțeles cam ce am vrut să zic…
    Sper să nu te fi supărat, eu nu te critic șinu îți contest competențele. Doar că, pe subiectele astea, am simțit nevoia să zic și eu câte ceva…

Comentariile nu închise.