Cel mai harnic dintre români

Atât de mult ce aleargă prin lume încât n-avem cum să nu constatăm că Iohannis este cel mai harnic dintre români. De când a început războiului n-are timp de golf, schi sau plimbare cu bicicleta. De România își aduce aminte doar când îi strică presa surpriza unui pachet legislativ „modern”.

Cât timp se plimbă președintele prin lume, țara rămâne în mânuțele capabile ale doctorului erou-general. Ne zbatem într-o „dinamică a creșterilor”. Prețuri, inflație … număr de bugetari. De la instalarea Guvernului Ciucă numărul angajaților la stat a ajuns cel mai mare din ultimii 12 ani, iar recrutările continuă. În Tot acest timp viteza de reacție a statului este tot mai scăzută. Mai vine și vacanța. Ghinion!

Marțea celor trei ceasuri rele

Cele două mandate ale președintelui Iohannis au transformat Palatul Cotroceni în sediul celei mai dinamice agenții de turism din țară. „Multe și inutile” este sloganul sub care s-au desfășurat deplasările externe ale președintelui. În afara Schengen și zonei euro, tot cu vize pentru America, dar cu un șef al statului foarte activ… pe persoană fizică.

Adevărul este că funcția de mediator între puterile statului o îndeplinește cel mai bine atunci când nu se implică. Tândală, dacă are un avion și o destinație externă, este cel mai fericit Goe plantat vreodată în fotoliul prezidențial. În țară se plictisește, devine nesuferit și se apucă de prostii. Dacă nu distruge un partid lucrează la legile Securității.

Așa că e bine să meargă la Haga, la Kiev sau oriunde îl mai poartă pohtele. Dacă ar fi inspirați aliații l-ar trimite la Moscova. Să negocieze. După ce a ridicat Coaliția PSD-PNL la nivelul unui mariaj fericit cât de greu poate să fie cu Zelensky și Putin? Cu Iohannis mediator, în câteva zile, Volodimir și Vladimir își fac jurăminte de dragoste.

Ce să facă Iohannis în România? E plictiseală mare pe aici. Și apoi Ciucă și Ciolacu fac o treabă bună și singuri. Distrug țara cu o tenacitate și o determinare față de care până și Tândală însuși rămâne impresionat.

Ce viață imposibilă are cel mai harnic dintre români. Dimineața Macron, seara Stoltenberg, iar noaptea Carmen. Dacă nu-i cade greu cina la care l-a invitat premierul Olandei. Bine, și pe Emanuel îl primește doar Nicușor marți. Iohannis îi dă doar un SMS de bun venit și abia miercuri își face timp pentru el. De unde deducem că funcția de grof-guvernator e superioara celei de președinte al Franței.

Iohannis, Damen-tango cu Naval Group

Mai multe surse anunță vizita lui Iohannis la Kiev, împreună cu premierul Italiei, cancelarul Germaniei și președintele Franței. Este o lovitură de imagine indiferent ce vor spune cârcotașii. La fel cum participarea în format restrâns la Haga este un alt succes diplomatic… personal.

Cei trei, Macron, Scholz și Draghi sunt liderii grupului moderat european. Dacă nu au sabotat sancțiunile împotriva Rusiei le-au amânat și au fost dispuși la subterfugii sau derogări. Mai mult, cei trei consideră că Zelinsky ar trebui să facă mai multe concesii Rusiei.

Până la urmă concesiile sunt esența oricărei negocieri, dar nu puteau să le solicite înainte ca Ucraina să ajungă o ruină? Cinstit vorbind nici acum nu-i interesează poporul ucrainean. L-ar sacrifica pentru o relație amicală cu Moscova și câteva vagoane din grânele Kievului.

„Marea solidaritate Occidentală” este un subiect frumos pentru propagandă. Realitatea ne oferă grupuri și „bisericuțe”. La Haga se adună nucleul loial SUA și Marii Britanii (Olanda, Danemarca, Belgia, Letonia, Polonia şi Portugalia) plus Norvegia, prin secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg. La Kiev merge grupul „soft” al Europei.

Din ambele formate lipsesc Turcia, Ungaria și Croația. Voci contondente, mai critice cu Vestul și mai amicale cu Răsăritul. România, în schimb, este prezentă, cel puțin declarativ, atât la Haga cât și la Kiev.

Să nu ne bucurăm prea devreme. Istoria ne amintește că am fost mereu cârtița deghizată în Bastus sau Brutus.

O agendă externă care aduce beneficii doar președintelui și lasă țara descoperită și vulnerabilă. Câștigă România dintr-o diplomație ambiguă, echivocă și inconsecventă?

Potrivit surselor de la Roma, principalul subiect al discuțiilor de la Kiev ar fi stabilirea unor culoare de transport pentru cerealele ucrainene, prin Polonia și România. Păi, nu facem noi transport? Imediat dă ordin Ciucă „pentru a restabili transportul în zonă”. Intervine el, cu Armata lui, de urgență!

Meșterul Manole era maistru militar pe bac

Bacul militar instalat la ordinul lui Ciucă la punctul de traversare a Dunării Galați „I.C. Brătianu” s-a stricat după numai o zi. Frumoasă simbolistica. Președintele în exercițiu asigură funcționarea unui punct de trecere care poartă numele primului președinte al PNL. Puțin a lipsit ca bacul militar să fi fost contemporan cu Ion C. Brătianu.

Militarii Batalionului Nave Treceri Fluviale au strâns din dinți și prima cursă a bacului a avut loc sâmbătă, 11 iunie, la ora 17.00. Deși duminică traficul a fost mai puțin aglomerat, spre seară ambarcațiunea a avut nevoie de reparații.

S-a lucrat toată noaptea de duminică spre luni, iar dimineață, la ora 7.00 cursele au fost reluate. Nu pentru mult timp. Tehnica pe care o are în dotare Batalionul Nave este atât de veche încât puțin probabil să poată păstra ritmul de lucru la care este supus.

Bacul militar a fost integrat în programul de transport al Navrom Bac Galați. Execută curse la fiecare 30 de minute, în intervalul orar 6,00-20,00. De remarcat că, pe lângă interminabilele probleme tehnice, mai are și un consum enorm de motorină. Mai ieftin ar fi să transporte pasagerii cu elicopterul.

Între timp, la Luțca, podul avariat are parte doar de priviri compătimitoare. Plus empatia celor care constată că a fost badijonat cu mai mult polistiren decât este nevoie pentru anveloparea unui bloc.

Urgența cu care înțelege Ciucă să restabilească „transportul” în zona Luțca are viteza de reacție a șefului său. Ce-i graba asta? Au varianta trecerii prin vad sau ocolirii până la cel mai apropiat pod.

Cerealele Ucrainei sunt în siguranță dacă se ocupă Guvernul Ciucă de transport. În plus, am putea asigura consultanță și pentru refacerea podurilor.

Pentru România este foarte bine că Iohannis merge la Kiev. Problema noastră este că cel mai harnic dintre români se și întoarce!