Trei virgulă ceva

Țara noastră are nevoie să importe trei virgulă ceva tone de petrol sau produse petroliere. Nu știe clar Ciucă valoarea lui „ceva” așa că nu ne rămâne decât să estimăm. „Paișpe”, trei virgulă „paișpe”. Constanta Pi. Pentru exigenți e vorba de paisprezece. Pentru Ciucă și acoliții lui e doar „paișpe”. Acolo unde îi doare pe ei, în „paișpe” de noi. Și ce fac zilnic pe țară și popor, de două ori trei virgulă paișpe.

Discipoli și vizionari

Epoca fanariotă este una din perioadele cele mai obscure din istoria noastră. Nivelul de trai scăzut dramatic de taxele și impozitele violent crescute au făcut din supraviețuire un lux. Boierii care se opuneau politicilor fiscale erau exilați, iar cei care veneau cu idei de noi impozite și îl lingușeau pe domn urcau în posturi și erau răsplătiți.

Regimul comunist n-a avut rețineri în a realiza un cadru legislativ care să-i servească scopurilor. Poliția politică avea baze legale, chiar dacă acestea intrau în coliziune cu normele sau drepturile fundamentale. Justiția era o glumă, iar procuratura un instrument de presiune și represiune. Nimeni nu interzicea pluripartidismul, alegerile erau tot libere, iar pentru funcțiile de conducere din stat ar fi putut candida oricine. Teoretic.

Ministerul Culturii și Propagandei condus de Goebbels controla întreaga viață publică germană presa, radioul, cinematografia, editarea, precum și reuniunile publice. În orice societate propaganda se adresează acelor segmente ale populației care nu sunt suficient îndoctrinate.

Iohannis, Ciucă și Ciolacu au reușit să fuzioneze tarele regimului fanariot cu cele ale perioadei comuniste și să ne prezinte propaganda drept „comunicare oficială”. „Informați-vă numai din surse oficiale” este sloganul cu care autoritățile încearcă să combată adevărul cu fake news guvernamental.

Sinuciderea asistată a liberalismului

Liderii Partidului Unic, Ciucă și Ciolacu, au decis un „set de măsuri” fiscale care ar trebui să scoată România din marasm. În fapt sunt inepții pe care doar niște indivizi cu educația precară a celor doi le puteau produce.

Dăncilă a redus TVA de la 9% la 5%, Ciolacu repara greșeala Vioricăi. Crește TVA, de la 5% la 9%, pentru întreg sectorul HORECA. Berea fără alcool intră la băuturi cu zahăr și va avea TVA 19% de la 9% cât este în prezent. Se elimină cota forfetară pentru impozitul pe venitul din chirii, iar tranzacțiile imobiliare sunt impozitate indiferent de perioada cât un proprietare a deținut locuința. Impozitul pe dividende crește cu 3 procente până la 8% și scade plafonul pentru PFA de la 100.000 euro la 25.000 euro anual.

România are una din cele mai proaste industrii de turism din Europa. Prețuri mari, calitate proastă. Păstrăm nivelul calității, dar mai creștem prețurile. Stabilirea unei cote forfetare a încurajat mulți proprietare să intre în legalitate cu cedarea dreptului de folosință asupra locuinței. Lăcomia Guvernului îi obligă acum să caute alternative.

În general, toate măsurile Partidului Unic par desprinse dintr-un manual de exploatare fanariotă a populației. Se urmărește desființarea clasei de mijloc, sufocarea afacerilor de familie și suprataxarea populației cu venituri peste nivelul de la care statul acordă vouchere.

Iulie, luna lui cu…spor

Prima zi din iulie este o bornă pe care mulți o așteaptau.

Mai întâi se blochează angajările în sectorul bugetar. Cu câteva excepții. Ce-ar fi legea în România dacă n-ar avea derogări, excepții, prorogări și suspendări?

Pentru prostime teza oficială este că nu se mai fac angajări la stat până la sfârșitul anului. Teoretic, practic doar „se suspendă” ocuparea prin concurs sau examen a posturilor, cu excepția celor unice. Mai sunt și alte derogări, inclusiv cazuri „temeinic justificate” aprobate prin memorandum în ședința de Guvern.

Jandarmeria Română a scos la concurs 1200 de locuri pentru ofițeri și subofițeri, prin încadrare directă. Într-o perioadă de contracții bugetare Bode a decis că este nevoie de încă 3 batalioane de jandarmi să-l apere. De ce este Statul atât de nerăbdător să angajeze încă 1200 jandarmi?

Posturi unice sunt și cele din birourile unde nu este încadrată nicio funcție. Transferul sau mutarea celor încadrați nu este interzisă. Se mută/detașează toți funcționarii dintr-un birou cât să nu fie nicio funcție ocupată. După ce se încadrează persoana „recomandată” se întorc cei abia plecați.

O măsură la fel de inutilă ca toate cele pe care le-a luat guvernul actual. Oricum, dacă șase luni nu se mai încadrează posturile respective, iar structurile funcționează, de ce nu le elimină pur și simplu din organigramă?

Guver…nașul din Guvernul Ciucă

Cancelaria Prim-Ministrului va avea competențe extinse, inclusiv drept de inițiativă legislativă, iar numărul maxim de posturi va fi de 103, exclusiv demnitarii și posturile aferente cabinetelor acestora, față de un număr de 57 de posturi în prezent.

Ciucă are 25 de consilieri personali. Inutili cum am constatat. Nu se poate ca toate inepțiile pe care le produce să vină din capul lui. Până la urmă să elibereze atâtea „ăăăă”-uri este un efort suprem pentru el.

Cancelaria premierului are personal cât pentru încă un guvern. Plus câteva comisii, comitete, task force și alte adunări ad-hoc. Este modul prin care, de peste 15 ani, distribuie responsabilitatea deciziei.

Ciucă e un fricos! Fuge de răspundere, dar are abilitatea să delege autoritatea către subordonați. Niciodată Ciucă nu va exclama public „eu am decis”! Permanent se va ascunde în spatele unui „grup de suport decizional”.

Generalul Ciucă nu știe că România produce 75% din carburanții pe care îi consumă. Asta pentru că aparatul care îl „servește” direct nu este suficient de mare. Acum chiar că suntem înțelegători. Omul e tufă! Nici măcar, e boschet! Și dacă îi punem la dispoziție câteva mii de consilieri tot așa se va prezenta.

Totuși, de ce are nevoie Ciucă de 3 tone și ceva? Ce să facă România cu 3 tone? Până și Primăria Plenița are probabil mai mult în stocuri. De la Mihail Kogălniceanu s-au furat peste 1200 tone de combustibil. De ce nu vorbește cu „băieții” să-l împrumute?

Aproape legal

Tot de la 1 iulie bugetarii primesc bani în plus.

Majoritatea personalului didactic beneficiază de o majorare de 10% a salariului de bază. Personalul din cadrul aparatului propriu al unor ministere va avea o majorare a salariilor de bază cu până la 25%. Cei mai mulți funcționari publici primesc, pentru complexitatea muncii, o majorare a salariului de bază cu 15%.

Salariile de bază ale personalului din serviciile Parlamentului se stabilesc la nivelul maxim de salarizare aflat în plată corespunzător fiecărei funcții și gradații de vechime în muncă. Personalul din echipele de proiecte finanțate din fonduri externe rambursabile, beneficiază de majorarea salariilor de bază cu până la 50%, indiferent de numărul de proiecte în care este implicat.

Practic e un „trei virgulă paișpe” de două ori peste majoritatea poporului. Cu excepția celor enumerați anterior restul primesc resturi din „trei virgulă paișpe” de la Ciucă și ai lui.

Cuantumul brut al salariilor de bază (…)pentru personalul plătit din fonduri publice se majorează cu 1/4 din diferența dintre salariul de bază prevăzut de Legea-cadru nr. 153/2017, cu modificările şi completările ulterioare, pentru anul 2022 şi cel din luna decembrie 2021”. O altă escrocherie marca Ciucă și Ciolacu.

Legea 153 din 2017 are ca referință luna decembrie 2018, nu 2021. Unii bugetari au primit întreaga mărire încă din 2018, altora le este furat un procent important din venituri. Cu o întârziere de 18 luni primesc doar un sfert din jumătate. Aproape legal și modificat prin două ordonanțe de urgență.

În mai puțin de trei ani guvernele conduse de liberali au făcut franjuri Legea-cadru a salarizării. Atât de mult a fost abuzată, violată, torturată în cei 3 ani de „liberalism” încât a mai rămas doar amintirea din ea.

Spuneam într-un material anterior că nu ne-am născut la locul potrivit. Constatăm că nu ne-am născut nici la timpul potrivit. Ciucă și Ciolacu fac din domniile fanariote și comunism alternative rezonabile. Primim zilnic „trei virgulă” ceva de la niște analfabeți care au luat țara prizonieră.

Lasă un răspuns