Armata din Ardeal, corupție și cumetrii

Anunțuri publicitare

Asemănarea dintre Armata din Ardeal și Camora italiană nu este doar o figură de stil. Ambele cultivă Omerta, importanța „nașului” și caracatița infracțională.

Traficul de influență, corupția și abuzul normelor legale sunt cele care gestionează resursa umană. Discreționar și despotic. Meritocrația și transparența sunt înlocuite de cumetrii și promiscuitate.

În materialul „vânătorii de munte și… de funcții” am prezentat situația actualului comandant (împuternicit) al Brigăzii 61 Vânători de Munte/ Bg. 61 VM din Miercurea Ciuc, col. Oros Nicolae-Gabriel. Nu reluăm faptele. Acestea au fost aduse la cunoștința șefului Forțelor Terestre/ SMFT, gl.mr. Berdilă Iulian. Fără sa-l impresioneze prea mult. Nu ne surprinde reacția.

Nu doar că a lipsit orice corecție a derapajelor, dar col. Oros este convins că va fi numit la comanda brigăzii. Ar fi prima unitate comandată altfel decât prin împuternicire.

Din nefericire „cazul Oros” este doar un exemplu. El se multiplică sau clonează de la Armata din Ardeal până la Constanța sau București.

Ministrul și șeful Apărării, argumentele unui final așteptat

În urmă cu câteva zile, ministrul apărării, Vasile Dîncu, a considerat că se cuvine să celebreze Ziua Drapelului în prezența militarilor din Bg. 61 VM. Petiția care denunța abuzurile și ilegalitățile col. Oros a primit astfel un răspuns demn de nivelul corupției din Armată.

Practic Dîncu a ținut să ofere un semnal clar de susținere pentru Oros. Niciun alt comandant din Armată nu a meritat atenția lui Dîncu într-o zi de sărbătoare.

Bonus: Oros a fost coleg de liceu cu actualul șef al Apărării. Cum să nu-l susțină?

Șeful Apărării, gl. Petrescu este un individ care a ars etapele și pentru care cadrul normativ s-a aplicat selectiv. A condus un an Bg. 2 Inf. de la Craiova și doi ani Comandamentul Diviziei Multinaționale (o clădire cu birouri și personal de stat major). În august 2019 a fost numit (fără concurs) locțiitorul lui Ciucă, iar la 1 decembrie același an a fost promovat șeful Apărării.

Gl. Petrescu a fost „ales” pentru pozitia actuală. Fără concurs și eliminându-se orice potențial contracandidat. De ce l-ar deranja dacă fostul lui coleg de liceu ar ajunge în același mod comandant de brigadă? Fraudulos sau oneros, ce mai contează?

Garanția succesului în Armată: relațiile și pilele

Oros mai are un argument, Bg. 81 Mc. din Bistrița și apropierea de gl.mr. Blaiu Dorin. De altfel, cele două brigăzi (61 VM și 81 Mc.) au fost feudele prin care Blaiu și-a plimbat protejații.

În anul 2017 Blaiu era ascuns în cotloanele vestitului stat anexă „M”. O Elba unde sunt exilați sau primesc sinecuri inutilii Armatei, cu grade sau aspirații de general.

A fost anul în care Ciucă a insistat cu disperare să-l impună pe Blaiu șef al Corpului de control. După două încercări eșuate s-a resemnat să-l numească „doar” locțiitor al șefului SMFT. O lungă perioadă de timp a fost chiar împuternicit la conducerea Forțelor Terestre. Într-un final a ajuns comandant al Diviziei de la Cluj.

Fost locțiitor al comandantului Bg. 81 Mc. din Bistrița, Blaiu este un recunoscut mitocan și mârlan. De câteva luni este în rezervă, dar caracatița pe care a format-o începe să-și subordoneze violent Armata din Ardeal.

Este vital. Modul în care gl.mr. Blaiu și gl. bg. Pop și-au atribuit case în Cluj merită atenția DNA. Nu vor fi dezamăgiți.

Triumviratul care-l susține pe Oros este format din întreaga conducere a Armatei. Ministrul Vasile Dîncu, exponent al „grupului de la Cluj”, gl. Petrescu, discipol al lui Ciucă și gl.mr. Blaiu, coleg și prieten cu cei trei.

Ei au fost cei care au propus, susținut și aprobat impunerea lui Oros în funcția de la Bg. 61 VM. Ciucă și gl.mr. Berdilă au susținut la rândul lor împuternicirile ilegale și nu au dispus măsuri de corectare a neregulilor, deși au fost informați.

Un concurs cu final așteptat

Joi, 7 iulie 2022, are loc interviul pentru funcția de comandant al Bg. 61 VM din Miercurea Ciuc.

S-au înscris la concurs col. Rotaru Claudiu, col. Colibaba Cristinel-Dumitru, col. Orza Dan-Valer și …col. Oros Nicolae-Gabriel. Toți au fost mai mulți ani numiți la comanda unor batalioane, cu excepția lui Oros, campionul împuternicirilor.

Aplicarea greșită a ordinului M 69/ 2017 l-a eliminat din concurs pe col. Rotaru. Motivul a fost vechimea în funcția actuală (minim 24 de luni). Doar că în situația dată vechimea este de 12 luni. Col. Rotaru este șef al informațiilor în SMFT și absolvent al Colegiului Regal din Anglia.

Col. Colibaba a absolvit în anul 2019 Colegiul de Apărare NATO. Este singurul ofițer al Armatei care a condus două batalioane în Afganistan (2012 și 2017) având doar gradul de maior. Col. Orza a comandat, la rândul său, două structuri în Afganistan, un pluton de poliție militară și un batalion de protecția forței.

Și col. Oros este unic printre candidați. Singurul care are un „master de conducere” la… seral. Una din inepțiile lui Ciucă. Eroul de la Nasiriah, credincios diplomelor obținute fraudulos, a impus obligativitatea unor studii pe care apoi le-a aruncat în derizoriu.

Diploma de „masterat” s-a obținut prin studii la zi cu durata de doi ani, studii la fără frecveță și studii la seral (altfel nu pot fi numite cele cu durata de câteva luni).

Aberațiile managementului resursei umane, provocate de Ciucă, Lungulescu și Spiridonescu, merită un material separat. Până atunci să subliniem că niciun ofițer onest din Armată nu are șanse când candidează împotriva unui „oros”.

Un post călduț înainte de pensie

Armata din Ardeal a ajuns terenul de joacă al unui grup de generali și politicieni. Împuterniciri, detașări, presiuni, neveste „activate” ofițer, delapidări (aici), utilizarea resurselor în scopuri oneroase, dosare penale mușamalizate (aici), agresiuni verbale și fizice la adresa subordonaților… lista e doar la început.

Lt.col. Vasile Marcel Dreghici este, începând din octombrie 2021, comandantul B. 612 Artilerie Antitanc Maramureș din Bg.81 Mc. Bistrița. Numirea a fost cel puțin suspectă. La sfârșitul lui ianuarie 2021 același lt.col. Dreghici a fost numit comandant al B. 341 Inf. ”Constanța” din Bg. 9 Mc. „Mărășești”.

Cum ajunge Dreghici de la Constanța la Baia Mare? Cu câteva palme pe care le-a împărțit subordonaților. Acuzele foarte grave au fost repede mușamalizate cu o mutare intempestivă… aproape de casă.

Dreghici este finul șefului SMFT, gl.mr. Berdilă. În urmă cu șase ani în „Gazeta de Bistrița” apărea un articol care aducea în atenție acuze „de lipsire de libertate în mod ilegal, furt, tortură, purtare abuzivă, abuz în serviciu, fals intelectual, şi abuz de autoritate” la adresa lui Berdilă.

Restul e poveste. Sau scenariu de film. Berdilă a primit 2 stele de general în mai puțin de 2 ani. Nici în război nu s-au acordat atât de ușor stelele.

Cu mâțu-n sac

Anul trecut gl.mr. Blaiu avea nevoie de o funcție „bună” pentru lt.col. Lucian Petru Maniu. În septembrie 2021, lt.col. Laviniu Feraru a fost mutat, la ordin, de la B 435 Sprijin Logistic „Ciuc” în comandamentul Bg. 61 VM. În locul lui numit lt.col. Maniu. Șase luni, cât să acumuleze soldele ncesare unei pensii…. onorabile. Luni, 4 iulie 2022, lt.col. Maniu a fost avansat la gradul de colonel și trecut în rezervă.

Maiorul Mâțu Silviu a fost detașat de la Ploiești locțiitor și apoi numit în iulie 2021 la comanda B. 817 Artilerie din Prundu Bîrgăului. Imediat după numire, Drapelul de Luptă al unității a fost decorat de președintele României.

Un abuz și o mizerie incalificabile. Decretul prezidențial a fost semnat în data de… 12 martie 2020. Practic fostului comandant i-a fost refuzat un moment pentru care muncise. Camora care stăpânește Armata din Ardeal este foarte drastică, nu permite imixtiuni.

Mâțu a înțeles că diagrama de relații se construiește cu rudele prin alianță. La Prundu Bîrgăului, împreună cu soția, conduc unitatea după bunul plac. Nu s-au zgârcit cu finii pe care i-au adăpostit în funcții călduțe și deseori nominalizat pentru activități generos remunerate.

Mâțu este la rândul său finul unui general. Se explică astfel și traseul soției, maior Mâțu Ileana Petruța. Repartizată, după masterat, la Bg.10 Geniu din Brăila, Ileana a fost imediat detașată la Bg.81 Mc. din Bistrița natală, iar apoi lângă soț, la Prundu.

Bufeul se tratează cu grade de ofițer

Detașarea în cadrul Bg.81 din Bistrița nu este o noutate. Soția fostului comandant, gl.mr. Gologan Mircea, era chemată în activitate, la data de 15 octombrie 2018, cu gradul de… sublocotenent la un Centru de comunicații din București.

În ianuarie 2019 slt. Elena Gologan este detașată la un batalion din Bistrița. Rămâne la Bistrița și pentru un curs de engleză și o ține într-o detașare până în noiembrie când ajunge soțul în București, promovat de Ciucă șef al Direcției Planificare Strategică.

Gologan este un alt ofițer controversat. Actualul mare analist din studiourile TV, gl. Bădălan Eugen, ar putea explica rezultatele unei comisii trimise în Afganistan să investigheze acuzele cu conotații penale aduse maiorului (la acea vreme) Gologan Mircea. Bine, între timp Bădălan are el însuși o condamnare penală, așa că ar fi aproape colegi de fapte reprobabile.

Bendea Olivia Maria este soția lt.col. Bendea Gheorghe din comandamentul Divizie 4 Cluj. Olivia a beneficiat de prevederile ordinului ministrului nr. 175/ 2018. Postul de psiholog civil la Batalionul din Zalău, unde a lucrat și soțul, s-a transformat în funcție de ofițer și Olivia a primit gradele de locotenent fără emoții sau efortul poligonului de instrucție.

Anticorpii unui sistem care nu primește tratament

Unii ar spune că e doar o troacă peste care porcii dau cu râtul când se satură de privilegiile pe care și le oferă reciproc. Alții că este doar oglinda societății. Corupție, abuzuri și sfidarea legii.

Ciucă, Petrescu, Blaiu, Berdilă sau Gologan sunt doar câțiva din generalii care tratează Armata ca pe propria feudă. Unii și-au utilizat „resursele” pentru a le oferi funcții sau grade nevestelor (Ciucă, Blaiu sau Gologan). Alții au fost acuzați de agresiuni fizice sau verbale la adresa subordonaților (Blaiu sau Berdilă), ulterior fiind promovați. Toți au beneficiat de tarele unui cadru normativ care permite derogări sau excepții.

Împreună au contaminat grav un sistem care-și formează proprii anticorpi. Cei menționați (Oros, Dreghici, Mâțu sau Bendea) sau alții la care ne vom referi curând (Col. Cornel-Traian Scurt, Lt.col. Alin-Florin Marian sau lt.col. Mazere Florin) vor cultiva pe mai departe aceleași practici. Lipsa corecțiilor, sancțiunilor sau repercusiunilor le alimentează convingerea că sunt infailibili.

Asta până când valul de revoltă se va transforma în tsunami.

18 comentarii

 1. Berdilă este general-maior, nu general-locotenent.
  Gramatica ta este una mediocră.
  Articolul este clar refularea unui frustrat, a ta sau a celui în numele căruia ai scris.
  Pro Patria – Semper Primum

 2. Totul mi se pare corect. Caracatita exista si se intinde. Poate veti scrie ceva si despre Berdila. Un articol complex da la gradul de locotenent si pana la cele 2 stele.

 3. Aștept cu interes un articol despre munca subofițerilor care îndeplinesc atribuțiile funcției de ofițer, cu toate răspunderile dar fara nici un drept…. Despre așa zisul ,,cumul “….. Nu de alta dar din 2011 până în 2021 am fost în această situație. Iar ca mine au fost și mai sunt mii de subofițeri !

 4. cum este la virful tari unde numai cumetri si prieteni care se pun in fctii doar pe criteri de cunostinte de pile asa este si in domeniul armatei credeti ca armata e mai sfinta nu mau ajutat cei din gradele de maiori si colonei ca baiatul meu sa ia livretul militar sa nu faca armata pe acea vreme ma costat 1000de marci asa ca despre ce vorbim

 5. Cred că nu căutăm cauza, doar constatăm efectele. În anii 90 a fost evidentă favorizarea unor profesii folositoare clicii care a „reformat” România. Nu vă amintiți probabil de creditele fără dobândă acordate prin Bancorex pe bază de liste unor judecători, procurori, polițiști și ofițeri de tot felul. Când au împrumutat banii puteau cumpăra și o vilă și o mașină, iar când i-au returnat, banii valorau cât o plăcintă. Reforma Iliescu KGB a creat o clasă de mercenari privilegiați care își pot permite orice fără vreun risc, dar sunt șantajabili în caz de dizidență. Să vedeți ce urgent sesizează „organele” abuzurile și alte nereguli în cazul neascultătorilor !

  1. Pare dezavantajos să respecți principii într-o astfel de lume. Vă mărturisesc și eu că sunt puțin derutat, dar cred că liniștea sufletească e cea mai importantă. E nesănătos să stai tot timpul cu grija că trebuie să faci ce ți se ordonă pentru că altfel ….? Riscul de a pierde totul se extinde și la urmași, așa că …să ne dorim un stat de drept, chiar dacă deocamdată nu e posibil în România

Lasă un răspunsAnulează răspunsul