Divizia pentru apărarea corupției

„Divizia pentru apărarea corupției” din Armată are mai multe realizări decât cea pentru apărarea Constituției de la SRI. Legea Fundamentală este deseori ignorată. De la nivelul președintelui până la Guvern sau Parlament, Constituția este mutilată sau „reinterpretată” după cum dictează interesele.

Corupția, în schimb, nu este niciodată neglijată. În Armată chiar beneficiază de respectul cuvenit unei afaceri de succes. Nimic nu este lăsat la întâmplare. Fiecare membru al „diviziei de apărare a corupției” este un habotnic al credinței în venalitate.

Memoria colectivă este mai scurtă decât onoarea lui Ciucă. Știm, este un truism pe care l-am mai adus în atenție. Este un postulat pe care se bazează generalii și, mai ales, politicienii care încurajează și sprijină corupția. Au convingerea că orice subiect iese din atenția opiniei publice în cel mult trei zile. Se răcește, îi scade impactul și se diluează până își pierde importanța.

Zestrea ofițerului modern: nepotismul

Fanaticii din „divizia de apărare a corupției” speră permanent să renunțe cei care aduc în atenție abuzurile și ilegalitățile. Să se plictisească audiența și să considere că indiferent ce se întâmplă fraudele vor fi acoperite, iar ei sunt inamovibili.

Primul material despre abuzurile col. Oros Nicolae Gabriel l-am publicat în urmă cu șase săptămâni. În cel de-al doilea am readus în atenție subiectul, deși aveam convingerea lipsei de interes a conducerii MApN. A fost informată mult mai detaliat, despre neregulile din Bg. 61 VM sau despre col. Oros, dar nu-i pasă.

Oamenii nu se schimbă în profunzime. Doar încearcă să-și ascundă defectele și metehnele. Acestea vor ieși, însă, permanent la suprafață. Comportamentul reprobabil menționat în petiții nu este un accident.

În timpul unei misiuni în Afganistan, în anul 2008, pe când era căpitan, Oros a avut o altercație cu un coleg. Pe fondul consumului exagerat de alcool i-a aplicat acestuia o corecție fizică atât de drastică încât Oros a fost repatriat.

Cazul a ajuns și în atenția conducerii MApN. Ofițerul agresat de Oros a trimis raport scris ministrului apărării. Cazul a fost repede acoperit sub… coperta unui dosar medical. Repatrierea disciplinară a devenit subit una medicală, iar pancreatita a transformat scandalagiul în suferind.

Cel care a avut ulterior mai mult de pătimit a fost tot victima lui Oros. A fost amenințat, direct sau voalat, marginalizat și supus presiunilor sau șicanelor specifice celor din „divizia de apărare a corupției”.

Nicio surpriză. Col. Oros Nicolae este căsătorit cu nepoata gl.lt. (ret.) Mircea Savu, comandant al Divizie 4 Cluj în perioada incidentului. Unul din generalii cu foarte multă influență, bine ancorat politic, nu doar la poalele Feleacului, dar și pe malul Dâmboviței.

Scurt intermezzo istoric

Gl.lt. Savu l-a avut locțiitor pe gl.mr. Avram Cătănici, un troglodit cu diplomă de doctor, pentru care chefurile cu taraf și femei au fost cheia succesului în armată. Metodele au fost preluate de gl.mr. Ovidiu Pop. Acesta a moștenit și sprijinul pentru Oros.

Printre altele, Pop a „sprijinit” și alterarea Programului de construire a locuințelor pentru personalul militar din Cluj-Napoca. Mai multe petiții au adus în atenție implicarea oneroasă a generalului în program. Persoane care nu îndeplineau condițiile, inclusiv gl.mr. Dorin Blaiu, un alt susținător al lui Oros, au devenit subit eligibile.

Nu este primul proiect locativ cu suspiciuni serioase de corupție.

Abuzuri s-au întâmplat și în programul similar din București, cu generali care au primit ilegal dreptul de a cumpăra locuință. Pe unii îi întâlnim astăzi prin studiorile TV, insinuindu-se ca analiști sau vectori de opinie.

De la președintele României la generalii Armatei există o pasiune bolnavă pentru locuințe obținute litigios sau ilegal.

În anul 2016, mai mulți angajați ai MApN au primit pedepse cu suspendare în dosarul “Case pentru generali”. Printre aceștia un ministru al apărării (Corneliu Dobrițoiu) și doi șefi ai DGIA (Gheorghe Rotaru și Sergiu Medar).

Într-un dosar disjuns a primit, în 2015, 3 ani cu suspendare, plus 4 ani termen de supraveghere și fostul șef al Armatei, generalul Mircea Chelaru. Asta nu l-a împiedicat să devină parlamentar în anul 2020, deși avea cazier penal.

Am adus în atenție doar un exemplu despre cum funcționează „divizia pentru apărarea corupției” din Armată. Ramificațiile sunt înfiorătoare.

Toți generalii menționați și-au crescut discipoli, au tranferat pe mai departe abuzul și traficul de influență, au făcut din Armată o caracatiță a intereselor oneroase.

Generalii sunt primii care au tolerat sau cultivat apariția corupției în Armată.

Câștigătorul unui concurs inutil

Ferocitatea cu care se încearcă impunerea lui Oros comandant al Bg. 61 VM este un studiu de caz, dar nu o excepție. Fără implicarea personalului onest va ajunge tot mai mult să fie regulă.

Pregătirea, calitățile, comportamentul și derapajele ar fi trebuit să facă obiectul unei analize cu mult înainte să fie numit în funcții corespunzătoare gradului de colonel. Reacția conducerii MApN? De sprijin a corupției și abuzurilor.

Oros a fost împuternicit ilegal pentru a-și satisface stagiile în funcțiile obligatorii. Studiile lui sunt relative, ca să nu spunem comice. Nu este clar dacă și când a absolvit cursul Colegiului de Apărare (sau de Război), obligatoriu pentru funcțiile de general.

Au fost eliminate din calea sa toate piedicile. Col. Rotaru a fost împiedicat să candideze, iar col. Colibaba nu s-a prezentat la interviu. O coincidență suspectă.

Interviul, publicat oficial pentru joi, 7 iulie 2022, a fost amânat o zi. Din punct de vedere legal modificarea datelor concursului nu se mai poate face după începerea acestuia, decât în condiții excepționale. Care au fost acestea?

Reprezentantul Divizie 4 în comisia de interviu a fost col. Duță Constantin, un subordonat al col. Oros. Duță este numit prin OZU locțiitor al șefului de stat major pentru sprijin la Divizia 4. Titularul funcției este… col. Oros.

Duța a intenționat să candideze pentru funcția de locțiitor al comandantului Bg. 61 VM. După apariția articolului din mai și-a retras raportul. Așteaptă funcția de șef de stat major al Diviziei 4, care se eliberează peste câteva luni.

În competiție a rămas doar col. Dan Orza. Singurul care îl putea concura cu șanse pe Oros. Cel puțin avea „argumente” similare.

În mandatul de premier al actualului primar de la Cluj (Boc) Orza a participat la un masterat în SUA, deși funcția și cariera nu-l recomandau. A fost posibil pentru că Orza este căsătorit cu o nepoată a lui… Boc.

Divizia pentru apărarea corupției are subunități în toată Armata

„Divizia pentru apărarea corupției” are mulți zeloți, dar întodeauna la conducere au fost generali.

Am ajuns să avem o armată în care concursurile sunt formale sau aranjate. Regula nu mai este transparența și nici egalitatea de șanse. Regula este sistemul de pile, cunoștințe și relații.

De ce este nevoie de mascarada unor concursuri care nu fac decât să vulnerabilizeze și mai mult Armata? Mai oneste sunt numirile directe pe funcție decât batjocura și farsa unor concursuri aranjate.

Când te susțin Vasile Dîncu, ministrul apărării și gl. Daniel Petrescu, șeful SMAp, împreună cu o întreagă camarilă a generalilor, este greu să pierzi un concurs indiferent cât de anormal ar fi să-l câștigi.

Am mai spus, dar vom reveni cu obstinație, nu avem o fixație cu Oros! Cum ne este indiferent Ciucă! Influența negativă pe care o au asupra Armatei este cea care stârnește revoltă și indignare.

Controlul resorturilor puterii le asigură astăzi o relativă protecție. Instituțiile abilitate refuză implicarea sau sunt împiedicate să intervină. Va veni, însă, o zi când vor trebui să răspundă.

Generali menționați anterior, sau politicieni convinși că sunt intangibili, au plătit prețul aroganței față de norme. Suntem convinși că deznodământul va fi același și pentru cei care astăzi cred că acțiunile lor nu vor avea consecințe.

Ar putea să fie, totuși, doar o palidă consolare. Până atunci au timp să-și insinueze discipolii în funcții de unde vor continua să ruineze Armata.

„Divizia pentru apărarea corupției” va continua să supraviețuiască atâta timp cât beneficiază de complicitatea prin neimplicare a celor care refuză să protesteze.

https://www.facebook.com/politicaapocalipsei

2 comentarii

  1. Sa ne rugam Domnului sa nu ne atace rusii, caci daca o fac comandantii armatei de acest tip vor fi primii care o “vor taia” in tari cat mai putin expuse, unde sa-si consume “agoniseala din munca cinstita”in liniste. Pana atunci, noi, amarastenii, le platim pensii speciale, fara nici-o discriminare sau regula, decat legile votate de sparlamentari “la apelul de seara”.

  2. Sistemul militar este corupt de o mana de oameni aflati la butoane.
    Sigur v-ati întalnit cu persoane care spuneau: ,,dacă nu eram eu nu primeam statiile radio/ materiale de construcții/ calculatoare/ etc”. Toate distribuțiile de echipamente și materiale se fac pe baza de relații și nu pe necesități. Partea bună a problemei sesizate în articol este că, persoanele cu relații, numite în funcții de comandă, atrag și fonduri bănești necesare dezvoltării structurii. Se inoculează ideea că, numai acea persoană numită în funcție a reușit să obțină fondurile solicitate prin proiectul de buget. Realitatea este că banii se distribuie pe relații și nu pe baza sarcinilor operative ale fiecărei structuri.
    În altă ordine de idei, cred că domnului Oros i se face prea multă publicitate și nu o merită. La căte bg.sunt in tară, numărul acestor putregaiuri este infim. Dacă ceilalti concurenti nu reclamă bubele concursului înseamnă că acestea nu există sau și ei sunt din același soi.

Lasă un răspuns