Ursula și Nicu de la Plenița

De la Bruxelles, Ursula von der Leyen, trimite bezele și floricele popoarelor UE. Născută în capitala Belgiei, unde tatăl ei, Ernst Albrecht, a fost unul din primii angajați ai Comisiei Europene/ CE, von der Leyen seamănă tot mai mult cu dottore al nostru.

Costul politicilor iresponsabile și al incompetenței celor care ne conduc este întotdeauna suportat de cei care abia reușeșc să supraviețuiască.

Pentru clasa de mijloc, majoritară în Vest, dar tot mai neînsemnată în Est, reducerea consumului și creșterea prețurilor sunt dureroase, dar nu dramatice. Mai puține ieșiri la restaurant sau o vacanță mai scurtă.

Cei care trăiesc la limita supraviețuirii au tăiat atât de multe încât ajung să se obișnuiască la gândul unor grefe cu care să-și acopere sărăcia. Când balanța e negativă, ce să mai tai? Un rinichi!

Austeritate și solidaritate

Pentru a crește securitatea energetică a membrilor, Consiliul UE a adoptat vineri, 5 august 2022, decizia reducerii voluntare a cererii de gaze naturale cu 15% în această iarnă. Decizia prevede posibilitatea declanșării unei „alerte a Uniunii” privind securitatea aprovizionării, caz în care reducerea cererii de gaze ar deveni obligatorie pentru toți membrii. „Alerta” urmează a fi activată printr-o altă decizie a Consiliului, la propunerea Comisiei Europene.

Ursula von der Leyen, președintele CE a anunțat încă de la mijlocul lunii august intenția unei astfel de decizii. Este și motivul pentru care ieri, 09 august 2022, și-a manifestat bucuria succesului pe contul său de Twitter.

Planul nostru de urgență pentru reducerea cererii de gaze în UE este acum în vigoare. Mai multe state membre au luat deja măsuri importante, voluntare, pentru atingerea obiectivul nostru: împreună, ne propunem să reducem consumul de gaz cu cel puțin 15%.” Reacțiile celor care au găsit timp să-i răspundă doamnei Leyen (aici) nu o recomandă ca fiind foarte populară. Dimpotrivă.

Un politician arogant și impertinent

Activitatea Ursulei von der Leyen comportă controverse și serioase suspiciuni la adresa integrității și onestității sale. În Germania și la Bruxelles.

Ministerul Apărării din Germania, condus de von der Leyen, a cheltuit sute de milioane de euro pe consultanți externi, în perioada 2013-2019. Cei aflați în centrul anchetei, declanșată (în ianuarie 2019) de suspiciunile de eludare a legii achizițiilor, se aflau în subordinea sau cercul intim al ministrului.

În iunie 2020, partidele aflate la guvernare în Germania au emis un raport prin care o exonerau formal pe von der Leyen. Aceasta a recunoscut că „au avut loc încălcări ale achizițiilor publice” fără să precizeze clar cine se face vinovat. Von der Leyen a declarat doar că vinovații se află printre subordonații săi, dar că ea nu a avut cunoștință de încălcările legislației incidente.

Cazul nu este, încă, închis. Comitetul care investighează contractul nu a reușit să intre în posesia mesajelor text din telefonul mobil al Ursulei von der Leyen. Aflată încă la conducerea ministerului aceasta și-a predat telefonul incriminat la începutul lunii iulie 2019. Ulterior au fost șterse toate datele din aparat. Asta deși avea cunoștință că mesajele ei au fost declarate oficial ca fiind probă în dosar.

Anul trecut, o investigație a unui organ de supraveghere al UE, cu privire la achiziția celor peste 900 mil. doze de ser de la Pfizer a concluzionat că președintele CE se face vinovat de „administrare defectuoasă”. În discuție au fost alte mesaje care nu au putut fi recuperate.

Concluzia investigației a fost încălcarea, de către CE, a transparenței cerută de legislația UE. „Nu toate mesajele trebuie înregistrate, dar mesajele text intră în mod clar sub incidența legislației UE privind transparența și, prin urmare, mesajele text relevante ar trebui înregistrate. Nu este credibil să pretinzi altfel.

Cam asta este credibilitatea președintelui CE.

Nicu de la Plenița

Creșterea costului de trai în UE este rezultatul politicilor promovate de când CE se află sub conducerea Ursulei von der Leyen. Planul acesteia de a schimba comportamentul europenilor prin creșterea prețurilor și a taxelor este una din cauzele inflației și pauperizării populației UE.

Războiul își are partea lui de vină, dar nu este singurul vinovat. Dezastrul în UE a început la data numirii Ursulei von der Leyen președinte al CE.

La fel cum în România putem condamna pandemia, Putin și Rusia, crizele globale, seceta sau cormoranii, dar nu avem voie să uităm cine conduce Guvernul de aproape doi ani: Iohannis și marionetele lui (Cîțu, Ciucă și Ciolacu) sunt vinovați principali, restul… victime colaterale.

Dottore Ciucă a fost întrebat de presă cine și cum va trebui să aplice la noi decizia privind reducerea voluntară cu 15% a consumului de gaze. Declarația distinsului erou de la Nasiriah poate fi utilizată ca instrument de tortură. Este dureros să-l asculți sau să citești un text care-și are originea în neuronii eminentului doctor în științe militare. Prin urmare, cine simte nevoia autoflagelării, găsește declarația aici.

Noi ne oprim asupra finalului: „… pe măsura voluntară, nefiind în momentul de faţă stabilite elemente tehnice clare, nici pe măsura în momentul în care ea va deveni obligatorie, nu pot să comentez ceea ce avem de făcut. Cert este că în momentul în care vom avea suficiente gaze şi în momentul în care discutăm de această atitudine a tuturor ţărilor membre ale Uniunii Europene, de a continua solidaritatea faţă de contextul în care ne găsim, vom adopta aceeaşi atitudine şi în continuare”. Despre ce atitudine elucubrează viteazul nostru nu e clar.

La fel ca Ursula de la Bruxelles, nici Nicu de la Plenița habar nu are cum se va realiza în practică „reducerea voluntară cu 15%”.

Flatulența scapă România

N-am înțeles exact dacă trebuie să așteptăm ca Ciucă singur să aibă suficiente gaze sau le adună și pe cele pe care le-ar putea elibera întreg Cabinetul.

Apoi, despre ce solidaritate este vorba? UE și CE n-au nicio reținere să dispună măsuri prin care cei bogați să devină și mai bogați, în detrimentul celor săraci.

Sunt țări în Europa, în frunte cu Germania Ursulei von der Leyen, care au o mare problemă în ce privește aprovizionarea cu gaz. La fel cum sunt alte țări, România de exemplu, care-și pot asigura într-o proporție însemnată gazul din surse interne. Directorul Transgaz a declarat, în aprilie, că putem avea cel puțin 3,2 mld. metri cubi în depozite la toamnă. Întreg necesarul pe timp de iarnă.

Compensarea facturilor la utilități nu va mai fi susținută din septembrie. Inflația va continua să crească, iar puterea de cumpărare vă coborî și mai mult. Prețurile mari și venitul real miniscul vor reduce consumul … voluntar. România va reveni la perioada anilor 80, când fesul și pătura erau accesorii obligatorii.

Ce naiba nu poate Nicu de la Plenița să comenteze? E simplu! Gaz vom avea, bani cu care să-l cumpărăm nu vor fi. Vom manifesta solidaritate livrând surplusul, inevitabil, către Germania. La prețuri mult mai mici decât au cumpărat nemții vreodată de la prietenii lor, rușii. Vom vinde sub costul de producție sau achiziție, că doar suntem solidari, nu-i așa?

Pentru Schengen nu îndeplinim condițiile, mai repede ar fi primită Ucraina. Suntem groapa de gunoi a Europei și piață de desfacere pentru toate produsele expirate sau de proastă calitate. Livrăm materie primă și resurse, primim rebuturi sau deșeuri. Suntem o societate care trăiește doar din consum. Acum aflăm că trebuie să reducem și consumul… de gaz. Voluntar.

Trăiască marea familie europeană!

https://www.facebook.com/politicaapocalipsei

Lasă un răspuns