Armata României, ordine pentru dezordine

Anunțuri publicitare

Armata României este departe de imaginea pe care mulți o au despre unul din stâlpii importanți ai societății. Foarte multe șanse sau speranțe pentru eliminarea disfuncțiilor și abuzurilor nu sunt. La umbra celor care au adus Oștirea în pragul dezastrului au fost formate generațiile care vor continua și rafina practicile reprobabile.

Fiecare sistem are reflexul natural de a produce anticorpi. Corupția și abuzurile nu fac excepție.

Indiferent sub ce formă ajung să acceseze privilegiile sau sinecurile întotdeauna vor exista persoane care găsesc argumente și se declară jigniți dacă le sunt contestate mijloacele. Orgolioși și infatuați consideră normal să se înfrupte din „oportunitățile” pe care statul le revarsă asupra lor.

Dreptul la replică

La începutul lunii iulie am publicat articolul „Armata din Ardeal, corupție și cumetrii”. Materialul a provocat reacții din cele mai diverse. De la comentarii lipsite de eleganță, care probează doar calitatea celor rătăciți prin tenebrele unui sistem profund virusat, până la reacții furibunde ale celor care s-au considerat lezați.

Amenințări cu acțiuni în instanță am primit și vor mai veni. Este un risc asumat. Până la urmă nimeni nu se poate declara bucuros să-și vadă onoarea și „valorile” terfelite. Mai ales dacă aluziile sau insinuările sunt considerate false.

Pe de altă parte, dacă toți cei acuzați, suspectați sau chiar dovediți ca făcând parte din cercul vicios al corupției și abuzurilor ar considera firesc să-și facă mea culpa, rămân fără obiectul muncii toate structurile de control și investigație (majoritatea oricum inutile).

În articolul menționat sunt câteva fraze care aduc în atenție trecerea în rândul cadrelor militare a psihologului Bendea Olivia Maria. Nimic altceva decât relatarea neutră a unei stări de fapt. Reacția doamnei Bendea este, dincolo de elucubrațiile fără sens, o confirmare a situației nefirești în care a fost adusă Armata României.

Am subliniat și vom reitera permanent respectul pe care îl acordăm dreptului la replică. Totuși, „replica” trebuie să producă și argumente, nu doar digresiuni.

Dreptul la replică pe care și l-a reclamat doamna Bendea poate fi lecturat pe pagina noastră de Facebook, în comentariile de la articolul postat în data de 5 iulie 2022 (aici). Nu-l vom reda integral, dar unele afirmații ne-au reținut atenția și merită subliniate.

Denunțurile care ne confirmă

„… nu am dormit pentru că analizam ce decizie psihologică să iau în anumite cazuri mai „sensibile” așa încât să nu fac rău oamenilor dar nici instituției (…) aveam sute de soldați (…) care trebuiau evaluați (…) iar unii dintre ei nu aveau ce căuta în Armată … pentru ei nu avea cine să intervină să-i scape de armată cum se întâmpla în alte situații.”

Să înțelegem că un psiholog identifica persoane care n-ar fi fost apte pentru serviciul militar, dar căuta soluții pentru … binele tuturor. Apoi, despre ce situații cu cei „scăpați” are cunoștință lt. Bendea? Câte din aceste ilegalități au fost aduse la cunoștința organelor de cercetare penală?

Poate nu am simțit „efortul poligonului de instrucție”, dar am însoțit militarii în termen la trageri cu armamentul greu de infanterie în poligon…” este unul din argumentele Oliviei pentru care merită gradele de ofițer. Mai întâi, prezența unui psiholog civil în poligon este cel puțin surprinzătoare. Apoi, urmând logica doamnei, oricine se poate declara mecanic dacă a trecut printr-un atelier auto?

Am luptat pentru drepturile tuturor categoriilor de personal (…) cu comandanți care se credeau șefi pe plantație, iar pe noi ne considerau sclavi…” Care au fost comandanții care se credeau „șefi pe plantații” și tratau atât de urât subordonații? Cum se manifestau față de cei pe care-i considerau „sclavi”?

„…oamenii capabili, profesioniști, cu adevărat dedicați oamenilor și instituției (…) nu își mai regăsesc locul din cauza celor numiți/împuterniciți cu pile și relații care nu dau dovadă de nicio calitate de lider.” Exact asta spunem și noi! Cine sunt cei „numiți/împuterniciți cu pile și relații” despre care are cunoștință lt.Bendea? Măcar să-i deferim opiniei publice pe cei care au ajuns să ocupe funcții deși „nu dau dovadă de nicio calitate de lider”.

Ordine pentru dezordine

Nimic din ce am publicat anterior nu avansează ideea că ar fi greșit cu ceva lt.col. Gheorghe Bendea. La fel cum nimic nu susține alegația „să vă bateți joc de NUMELE pe care îl port cu multă MÂNDRIE”. Lt. Bendea este foarte strictă cu „permisiunea să mă tutuiți”, dar „tutuiala” este posibilă doar într-o conversație.

Nu surprinde dezinvoltura cu care cei care primesc grade militare, în condiții cel puțin discutabile, se revoltă de fiecare dată când este adusă în discuție onestitatea și oportunitatea unui astfel de demers.

Armata României are un număr impresionant de ofițeri proveniți pe „filiera indirectă”. Anual instituțiile de învățământ din MApN furnizează sistemului mai puțin personal decât normele aberante care au revoltat militarii de carieră.

Ordinele ministrului apărării naționale M124/ 2017, M 175/ 2018 sau M 88/ 2022 au introdus în Armata României sute de ofițeri fără pregătire militară. Pandemia și restricțiile impuse de aceasta au redus cursurile minime de pregătire la un nivel inferior perioadei instrucției de bază pe care o parcurgeau militarii în termen.

Armata României are astăzi sute de ofițeri care nu sunt în stare să demonteze un pistol mitralieră. Sau să-l utilizeze în condiții de siguranță. Sute de ofițeri care nu au habar să se orienteze în teren cu harta în mână. Militari care fără internet sau Waze se rătăcesc în drum spre casă. Ofițeri care au ajuns să ocupe funcții de conducere în structuri centrale fără să fi parcurs cursurile de carieră obligatorii.

Lt. Bendea ne spune că Ordinul M175/ 2018 a fost dat „ca să stopeze ieșirile psihologilor din sistem”. O scuză lamentabilă. Deși pueril, cei care au promovat ordinul, valabil doar 3 luni, au adus argumentul deficitului de personal pentru „îndeplinirea în condiții optime a misiunilor ce le revin structurilor militare”.

Șansa versus ghinion

Am avut o șansă în 2018, după aproape 17 ani de muncă, pe care nu am vrut să o ratez pentru că am simțit că era ultima” ne spune Olivia. Declarația confirmă ce susținem noi: „șansa” acordată selectiv. Mai mult civililor decât subofițerilor sau maiștrilor militari. „Șansă” accesibilă, întâmplător, celor cu „relații”. E doar o constatare. Dramul de noroc și ghinionul prezidențial.

Lt. Bendea, la fel ca alții, a trecut probele „nu ușoare și fără emoții!!! la 40 de ani” și pentru că Armata României operează cu unități de măsură diferite.

Pentru lt. Bendea și „promoțiile” similare „evaluarea nivelului de pregătire fizică” s-a făcut în baza Regulamentul educației fizice militare/ REFM, aprobat prin Ordinul ministrului M 149/ 2012. Baremele țin cont de vârstă și sunt diferite pentru femei și bărbați.

Candidații la selecția pentru învățământul superior militar au „evaluarea capacității motrice (…) pe baza metodologiei aprobate prin dispoziție a șefului Direcției instrucție și doctrină/ DID.” Bareme superioare REFM și discriminatorii. Armata României și-a limitat bazinul de selecție încercând să oprească accesul fetelor în sistem. L-a limitat, însă, doar în rândul tinerilor.

La chemarea în activitate ca ofițer, în pragul vârstei de 50 de ani, plt. adj. (rz.) Maria Ciucă a fost evaluată în baza REFM. A promovat devenind, ilegal, ofițer.

Un subofițer în activitate, însă, care promovează testele anuale conform REFM, este respins la „evaluarea capacității motrice” pentru cursul de ofițeri de baremele normelor din Dispoziției șefului DID. Una ilegală, emisă în baza unui ordin semnat de Ciucă la o lună după instalarea ca ministru.

Din păcate, în Armata României, s-au „furișat” sute de persoane pentru care haina militară a fost doar oportunitate și „șansă”. Sunt cei de la care se așteaptă eliminarea corupției și abuzurilor. O altă constatare.

https://www.facebook.com/politicaapocalipsei

2 comentarii

  1. Din nefericire ne plângem de situații normale în raport cu modul în care autoritățile sunt responsabilizate. După 1990 a început „reforma Iliescu KGB”, iar rezultatele ei sunt din ce în ce mai bine consolidate.
    Nu discutăm despre ce avem de făcut, nici după ce, timp de 30 de ani, am asistat la descurajarea celor preocupați de muncă, inițiative, investiții. Pe scurt, vorbim despre meritocrație, dar nu discutăm despre societatea indolentă sau incapabilă să o favorizeze.
    Vorbim despre corupție generalizată, dar nimeni nu-i ajută pe cei care sesizează nereguli (avertizorii de integritate) afectați de organele represive sau de clanurile care au monopolizat autoritățile statului. Vreți exemple ?!
    Dacă interesează pe cineva, vă pun la dispoziție răspunsuri ale unor „autorități” la sesizarea unor nereguli grave. Veți înțelege zicale precum: „Corb la corb nu-și scoate ochii!”, Dacă nu e și fudul …!”; „Răzbunarea e arma …!”; „Cum e turcul e și pistolul!”.
    Un stat cu o „justiție” ca a noastră, nu poate fi decât mafiot. Într-un stat mafiot, armata nu poate fi decât …. ce vedem.
    Autoritățile ne răspund: „Ce vedeți nu e adevărat!”, iar noi majoritatea îi credem. Citiți constituția în litera ei și veți înțelege că nimic nu e ce ar trebui să fie. Totul decurge normal. Ce plantăm, aia va răsări!

Comentariile nu închise.