În politică, nuntă sau parastas, tot pâine și circ

De peste două mii de ani poporul se amăgește cu pâine și circ. Cei de la putere încearcă să țină sub control valul de revolte. Cei din opoziție se promovează ca alternativă, tot cu pâine și circ.

Setea românului pentru apariția unei soluții de schimbare a eternului cuplu „PSD + PNL= LOVE” a produs anomalii. Platforme, alianțe și mișcări politice aproape la fel de caraghioase ca ideea că Ciucă ar putea extrage, din capul lui intelectual, o teză de doctorat.

„Slujitorul poporului”

Alianța pentru Unirea Românilor/ AUR n-ar trebui, în mod normal, să ocupe foarte mult agenda zilnică. Este o construcție politică existentă mai mult virtual. Un partid, devenit parlamentar, aproape la fel de accidental ca personajul Vasili Petrovici Goloborodko.

„Slujitorul poporului” ar fi fost sloganul celor de la AUR dacă n-ar fi monopolizat sintagma, încă din 2015, câștigătorul premiului Nobel pentru pace din anul 2022, Volodimir Zelenski.

AUR a fost o idee care a alimentat așteptările românilor. O perioadă scurtă de timp. Atât cât a fost nevoie de o supapă de refulare pentru cei care se declarau dezgustați de PSD și PNL.

Prețuim familia, patria, credința și libertatea” declară partidul născut din manipularea rețelelor sociale. De parcă ar fi promovat vreodată PSD sau PNL concubinajul, ateismul și dictatura. Cel puțin nu oficial. Altfel, „relația împotriva naturii” ar fi dragostea dintre Iohannis, Ciolacu, Ciucă și Kelemen. Cât despre „libertate”… Avem cât să ne turnăm și în cap. Și ce facem cu ea? Nouă ne trebuie doar pâine și circ.

AUR este definiția perfectă a celui care „s-a născut talent și a murit speranță”.

Peste 3 luni se împlinesc 2 ani cu AUR în Parlament. În afara de scandaluri, teatru ieftin, personaje controversate și derapaje reprobabile nu a adus nimic nou pe scena politică.

Un partid care a încercat să ocupe spațiul lăsat liber de România Mare. Un co-președinte, Simion, cu aere de patriot naționalist, dar care ne face să-l regretăm pe Vadim Tudor. Tot pâine și circ. Bardul ceaușist avea, însă, umor, erudiție și cultură.

George Simion s-a născut la Focșani. Un detaliu (aproape) întâmplător.

„Se mărită Mona mea”

Celebrul refren al trupei Azur are parte de un remake sâmbătă, 27 august 2022. „Se însoară George al nostru” va fi refrenul de pe pajiștile din comuna Măciuca/ Vâlcea. Niciunul dintre miri nu are vreo legătură cu zona.

La fel ca în cazul ceremoniilor organizate pentru adularea grofului de la Cotroceni și nunta lui Simion are parte de regii separate.

Evenimentul privat este destinat celor foarte apropiați familiei. Se va desfășura într-un complex de patru stele care oferă, printre altele, „dușuri emoționale” (!!). Prețul unei camere este de 700 de lei/noapte, toate fiind rezervate pentru nunta lui Simion. Complexul, alături de alți sponsori, susține dragostea lui Simion pentru serbări câmpenești.

Circul public se întâmplă pe pajiștile din apropiere, unde sunt așteptați peste 10.000 de participanți. Accesul se face pe baza unor brățări care se obțin după completarea unui formular. Brățările pot fi ridicate de la filiala partidului din localitatea nuntaşului sau de la faţa locului.

Simion are promise 2 tone de brânză de la Becali, iar acum caută alte două tone de legume. Mirii vor avea câte o pereche de nași din fiecare județ, chiar și din Diaspora. Pâine și circ!

Am putea continua cu detalii, mai mult sau mai puțin picante despre nunta transformată în circ național, dar lăsăm subiectul pentru tabloide și televiziunile Puterii. Cel puțin în week-end-ul care vine nu mai trebuie să acopere incompetența Guvernului. Altele vor fi știrile. Despre ridicolul unui eveniment transformat în burlesc și grotesc.

Istoria din viitor

Sâmbătă 20 septembrie 2014, Victor Ponta și-a lansat candidatura la prezidențiale, de ziua sa, pe Arena Națională. La eveniment au participat 50.000 de oameni, iar spectacolul, de un prost gust total, a amintit de „omagiile” aduse conducătorului suprem.

Sunt Victor Viorel Ponta. Vă chem să fim împreună în bătalia pentru marea unire a românilor” a fost strigătul de luptă al fostului președinte PSD. Ce s-a ales de cariera politică a lui Ponta cam știm. Praful. Arena Națională a fost începutul sfârșitului pentru dottore Ponta. Acolo a pierdut alegerile prezidențiale.

Duminică 14 iunie 1925, în Crângul Petrești din Focșani a avut loc căsătoria lui Corneliu Zelea Codreanu cu Elena Ilinoiu. Niciunul dintre miri nu avea legătură cu zona, dar evenimentul s-a dorit a fi un exerciţiu de imagine.

La nunta liderului legionar se estimează că ar fi participat aproape 100.000 de persoane. Îmbrăcați, firesc, în haine tradiționale, la fel ca toți participanții, mirii și-au făcut apariția într-un car tras de boi. Întreg evenimentul a fost filmat, dar pelicula a fost confiscată de Ministerul de Interne şi a fost distrusă. Ce material inspirațional ar fi fost pentru eroii zilei!

Orice asemănare (sau asociere) cu personajele aflate astăzi în fruntea unor partide sau în Parlamentul României este pur întâmplătoare.

Am mai avut un premier care a plagiat și apoi a folosit toată greutate funcțiilor publice pentru a împiedica dezvăluirea furtului intelectual. Și ce dacă? Mai avem unul și probabil vom mai avea. Ne-am obișnuit, precum o etnie locală cu bătaia.

A mai avut România extremiști, naționaliști radicali sau indivizi care în numele libertății și al credinței au săvârșit fapte abominabile. Și ce dacă? Vom mai avea!

Atâta timp cât poporul are parte de pâine și circ va găsi mereu scuze pentru complicitatea sa.

Parastasul unui partid

George Simion are o declarație de avere cel puțin modestă. Nu este nimic glorios în situația unui lider de partid și membru al Legislativului care declară că deține doar un autoturism eligibil pentru Programul Rabla. Anul trecut, a încasat lunar 12.000 lei din indemnizația de parlamentar și a donat 90% din acest venit. Practic a trăit cu 1200 de lei, lunar.

Prin urmare, fără casă și fără venit, unde și mai ales din ce a trăit George Simion? E greu de găsit un parlamentar mai modest decât mirele național!

De ce ar avea cineva încredere într-un politician care nu are nimic? Unul care până la vârsta de 36 de ani nu a reușit să acumuleze nimic. Un șef de partid care declară că locuiește, de trei ani, în garsoniera de 20 mp a unui prieten.

Un lider care oferă pâine și circ! Din banii cui?

AUR și liderii săi nu s-au afirmat ca alternativă viabilă la PSD și PNL. Violența limbajului, atitudinea radicală sau comportamentul similar ultrașilor din galeriile echipelor de fotbal nu poate recomanda pe nimeni pentru poziții de înaltă demnitate publică.

Povestea lui George Simion și telenovela AUR încep să duhnească. Degajă miasme pestilențiale controversata ascensiune a unui partid care se dovedește un balon de săpun. Un partid care se laudă cu o largă susținere populară, dar care abia dacă adună câteva mii de rătăciți la o activitate intens mediatizată.

George Simion și povestea AUR se apropie de sfârșit. „Nunta anului” e începutul sfârșitului. La fel a fost pentru toți cei care au încercat să exploateze politic momente intime, simboluri, tradiții.

Nu e nimic spectaculos în transformarea unei nunți în circ național. Se va găsi, însă, mereu o parte consistentă a poporului care să se multumească doar cu pâine și circ.

https://www.facebook.com/politicaapocalipsei

Lasă un răspuns