Ortopedul Oancea, imunologul de la „Cantacuzino”

Unul din generalii cu care se mândrește România este ortopedul Oancea, comandantul Institutului „Cantacuzino”. Eminența care ar trebui să salveze cercetarea „medico-militară”

Rețeaua Pasteur, din care a făcut parte și „Cantacuzino”, are 33 de membri din 25 de țări, inclusiv Bulgaria. Toate sunt conduse de experți în microbiologie sau virusologie.

România așteaptă de la ortopedul Oancea resuscitarea unui Institut cu o istorie de peste un secol. Măcar o atelă sau infiltrații cu plasma îmbogațită cu trombocite, cum prestează pentru clinicile particulare.

Ce simte un ziarist când primește dispoziție sau este plătit să realizeze un material care distorsionează grav realitatea? Cât de alterată este integritatea morală a celui care acceptă să participe la acțiuni care manipulează grav adevărul?

Moș Teacă în război cu limba română

Într-un podcast al Adinei Anghelescu-Stancu (aici), publicat sub forma unui articol și în Gândul (aici), descoperim un personaj îngâmfat, arogant, agramat și de un egocentrism periculos.

Generalul doctor Florin Oancea, comandantul „Cantacuzino”, pare creat de Bacalbașa. Un Moș Teacă plin de ifose, egolatrie și trufie, ajunse la nivel patologic.

Vă recomandăm să consumați în cantități mici materialul cu ortopedul Oancea. Bine, nu pierdeți nimic dacă alegeți să-l ignorați. Este doar o acțiune dezgustătoare, dar clasică, de promovare a unui personaj modest decorat cultural. În astfel de situații, însă, rezultatul poate fi exact opusul intențiilor actorilor mascaradei.

Un general al Armatei României care declară că „nu pot să uit că mi-a fost foarte greu să-i aduc la servici… de ce trebuie să îi aduc la servici…” sau uită să articuleze cuvintele („se terminase meciu”). Un carierist, oportunist, un arivist feroce pe care nu-l recomandă nicio realizare din cariera militară. Dimpotrivă.

Generalul Oancea nu face niciun serviciu Armatei României, iar ieșirile publice ar trebui să-i fie limitate. Armata are și generali care stăpânesc arta conversației și care nu transmit într-un interviu doar vanitate și deșertăciune. Puțini, dar are!

Responsabilități opționale

„Eram responsabil pe tot ce însemna sprijin medical operațional în armata României… Toată viața, eu m-am ocupat de organizarea sprijinului medical operațional – tot ce însemna plecări în teatru, plecări, întoarceri, vizite medicale, aprovizionări cu medicamente.” În realitate această „toată viața” sunt mai puțin de cinci ani în care doar s-a intersectat cu medicina operațională. Din nefericire, adăugăm noi.

Sprijinul medical operațional” este un proiect care a înregistrat doar eșecuri. Ciucă și Oancea ar putea elabora încă un doctorat. Proiectul există doar pe hârtie și este la fel de virtual cum sunt competențele administrative ale ortopedului Oancea.

De altfel, pandemia a fost criza care a relevat toate slăbiciunile sistemului medical militar. Spitalele militare nu pot sprijini operațional zona de responsabilitate. Medicii militari nu sunt pregătiți pentru provocările spațiului de luptă contemporan. Infrastructura și echipamentele nu diferă cu nimic de cele ale unui spital civil. Doar uniforma și privilegiile îi deosebesc pe medicii militari de colegii lor civili.

Care este utilitatea unui spital militar dacă nu poate interveni oportun, în cazul unei amenințări biologice? În fapt, cu foarte puține excepții, spitalele militare nici măcar nu au epidemiologi sau secții de boli infecțioase. Este rezultatul intervenției doctorului Oancea asupra „serviciilor de medicină operațională”.

Cu toate acestea, cel care nu a reușit să anticipeze provocările la adresa sănătății militarilor, a fost promovat să se ocupe de resuscitarea „Cantacuzino”.

Promisiunile care țin loc de vaccin

În noiembrie 2020, generalul Oancea declara, referindu-se la vaccinul gripal trivalent, „sperăm ca până la sfârşitul anului sau începutul anului 2021 să avem un produs sigur pe care să putem să îl autorizăm şi să îl dezvoltăm”.

În interviul din 22 august 2022 nuanțează: „nu iese vaccinul gripal pentru că nu avem locația unde să facem…. Veți vedea un alt Institut Cantacuzino peste doi ani, deja avem două clădiri care vor fi cu totul și cu totul altfel, până la sfârșitul anului viitor, începutul lui 2024, iar în 2025 se va putea face orice.

Prin urmare, „Cantacuzino” a fost preluat de MApN în anul 2017 (nu 2018 cum știe ortopedul Oancea), dar nu există nicio șansă pentru producerea unui vaccin mai devreme de anul 2025. Orizont de timp care intră tot la capitolul promisiuni.

În mai puțin de un an, la nivel internațional, s-a reușit producerea a sute de milioane de seruri cu o tehnologie despre care nu aveam foarte multe informații înainte de pandemie. „Cantacuzino” are nevoie de cel puțin 8 (OPT) ani doar să-și modernizeze infrastructura. În schimb Ciucă a avut nevoie doar de câteva luni să-i acorde ortopedului Oancea steaua de general.

Profesorul Ion Cantacuzino a primit gradul de general de brigadă în anul 1928, la 7 ani după ce a înființat Institutul condus astăzi de Oancea. Și la 15 ani după ce organizase campania de vaccinare împotriva holerei, în anul 2013.

Vali și Florin, răsfățați de destin

Oancea ne spune că și el a organizat o campanie de vaccinare.

„Marea provocare a fost cu vaccinurile, când au venit în România. Eu m-am băgat singur, nimeni nu mă crede… M-am trezit vorbind și am zis: ”Domnule ministru, vedeți că eu, la Cantacuzino, am niște congelatoare”. Și i-am prezentat proiectul, putem să facem asta, i l-am prezentat apoi domnului președinte, domnului Klaus Iohannis, și au zis: ”Bun, Cantacuzino se ocupă!”

Tot ce a însemnat strategia de vaccinare s-a făcut, împreună, de câțiva oameni: că a fost șeful Direcției Medicale, că am avut pe domnul doctor Vali Gheorghiță…”

Așa aflăm că Gheorghiță vaccinatorul național a avut în ortopedul Oancea nu doar muză inspirațională, dar și far călăuzitor. Fără Florin, care avea „niște congelatoare”, și proiectul aprobat de Iohannis se prăpădea vaccinul de căldură.

Nu știu cât a avut timp Oancea să citească știrile, dar campania de vaccinare a fost un fiasco total. Cum naiba să te lauzi că ai participat la un eșec?

Doar în România se recompensează incompetența. Ortopedul Oancea a primit steaua de general când a început să se ocupe de distribuția „vaccinului”. Așa, pentru că pot ei să facă ce vor! După ce a fost clar că vaccinarea este un insucces a fost instalat, tot fără concurs, și Gheorghiță pe o funcție de general. Urmează și steaua peste câteva luni. Tot pentru că pot să facă ce vor.

Ciucă de la Băneasa

Generalul Oancea afirmă mai întâi că „Institutul Cantacuzino este al armatei acum. Unde sistemul medical, sistemul de cercetare-dezvoltare, sistemul de sănătate publică nu poate, poate armata…” Trec doar câteva minute și se răzgândeșteacest institut nu este al armatei – ne-a trebuit ceva timp și am înțeles.”

Privirea și limbajul mimico-gestual vorbesc mai mult decât reușește ortopedul Oancea. Priviți-l două minute, este suficient.

Revenind la declarațiile pline de emfază ale generalului, remarcăm că, în fapt, nici Armata nu prea poate. După cinci ani Institutul se află în același punct. Produce suplimente alimentare sau depozitează și distribuie seruri cu pretenție de vaccin. În schimb angajații „dau cu cartela la intrare și ieșire” cum explică ortopedul parașutat la „Cantacuzino”.

După doi ani și jumătate Oancea ne spune că a construit o clădire și a stat de vorbă cu Nicușor Dan pentru un spațiu la Băneasa. De ce?

Stațiunea Băneasa aparține Institutului „Cantacuzino” încă din 1923, fiind construită de Alexandru …Ciucă pe un teren donat de Casa Regală. De la Nicușor Dan ce așteaptă? Apă caldă? Sau poate la confundat pe Dan cu alt Nicușor!

E normal să nu fie foarte informat. Când să aibă timp Oancea pentru „Cantacuzino”? De altfel, interviul a fost 90% despre personalitatea vastă și profundă a ortopedului Oancea și abia dacă a atins, accidental și superficial, problemele și provocările Institutului.

Cine a inventat declarația de avere?

Conform declarației de avere, anul trecut generalul Oancea a încasat 50.545 lei de la CSM București, club al cărui medic sportiv este. Sumă nesemnificativă în comparație cu cât a adunat din activitatea PFA Dr. Oancea Florin, 287.478 lei. Din îndeletniciri care nu au nicio legătură cu Armata, sau cu funcția de general, veniturile sale din anul 2021 au fost de aproape 70.000 euro.

Deși în declarația de avere generalul menționează „salariu”, în realitate militarii primesc soldă. Când să se familiarizeze cu vocabularul sau legea? În fine, de la MApN Oancea a încasat „doar” 154.347 lei.

În concluzie, un general al Armatei României, comandant al unei unități militare cu aproape o mie de angajați, încasează din activități desfășurate în afara programului aproape 6000 euro, lunar!!

Și asta nu e tot. Ortopedul Oancea a uitat să menționeze cât a încasat din colaborarea cu Medlife, dar putem estima pe baza veniturilor declarate în 2021, 157.077 lei.

Surprinde și cum își completează funcția în declarația de avere: „Comandant unitate la Institutul National De Cercetare-dezvoltare Medico-militara Cantacuzino-activitate Economica”. Nu este foarte clar ce înțelege prin „activitate economică” sau dacă a dorit să deturneze atenția, dar, iarăși, precizarea nu-l ajută.

Ortopedul Oancea era obligat să-și solicite suspendarea

Dincolo de incompatibilitățile militare și profesionale ortopedul Oancea are o mare problemă care trebuie să intre în atenția organelor competente cu verificarea integrității funcționarilor publici și a celor care exercită profesia de medic.

„Cantacuzino” este o unitate de producție și distribuție de produse farmaceutice. De altfel Oancea însuși declară „Cantacuzino este unicat. Probabil că este unicat în Europa, probabil și în lume, fiindcă are și unitate de sănătate publică, cercetare-dezvoltare tehnologică și producție. Este, de fapt, tot într-unul.

Tot din declarațiile oficiale am aflat că Institutul se ocupă și cu distribuția de produse farmaceutice. În declarația de avere generalul menționează că este la conducerea unei unități care are „activitate economică”.

Cum a desfășurat Oancea activități medicale la CSM București și PFA dacă „exercitarea profesiei de medic este incompatibilă cu: calitatea de angajat sau colaborator al unităților de producție ori de distribuție de produse farmaceutice sau materiale sanitare” (art. 389, alin. 1, lit. a din Legea nr. 95/2006 privind reforma în domeniul sănătății)?

Era obligat să anunțe colegiul din care face parte în termen de 10 zile de la numirea în fruntea „Cantacuzino” și să-i fie suspendat dreptul de practică.

Bine, dar legea este opțională pentru cei aflați în siajul Puterii. Așteptăm să vedem cum se pronunță ANI, Colegiul Medicilor și ministrul apărării naționale.

Nu dispera, dottore!

Putem specula că interviul are legătură cu aspirațiile generalului la conducerea Direcției Medicale. Sau cu procesele în care este implicat (detalii aici și aici). Sau cu un articol despre suspiciuni de hărțuire sexuală, suspendat (aici) până la finalizarea proceselor. Sau poate că s-a trezit Adina Anghelescu într-o dimineață și s-a gândit să vadă dacă se mai fabrică Orostim la „Cantacuzino”.

Materialul este la fel de folositor pentru imagine pe cât ar fi un interviu cu mentorul său, premierul Ciucă. Cât de mult să te ajute mercenarul ascuns sub haina ziaristului?

Când spui „să fac un spirit de glumă”, „eu, venind de la armată, cu România în sânge” sau că „am doi copii, de câte ori se cânta Imnul Național, ziceam: pune-i drept în pătuț!” ce să mai repare ziaristul?

Ar putea să fie sincer (ziarisul) și să-i spună că sunt mulți generali, comandanți sau șefi agramați și modest dotați intelectual sau cultural.

Prin urmare, nu dispera, doctore! (mesajul este pentru toți dottore, nu neapărat pentru medici). Cât la „butoane” este famiglia, promovarea vine firesc!

https://www.facebook.com/politicaapocalipsei

3 comentarii

  1. Ce ne mai place sa chibițăm. De ce nu a scris un articol cu ce s-a intamplat in Cantacuzino inainte sa vina armata?

Comentariile nu închise.