Generalul Dandana și secretul performanței

S-a inflamat generalul Dandana. Cel puțin ăsta ar trebui să fie mesajul pe care să-l primească poporul. Atât de tare e supărat premierul încât l-a urecheat serios pe unul din subordonați.

„Limba română este istorie, cultură, spiritualitate și tezaur al mentalităților, de-a lungul istoriei milenare a poporului nostru, cu literatura ca expresie de vârf” ne comunică Ciucă încântat de cultura din capul lui. Doar că limba română nu prea este milenară. Asta se învață încă din școala generală. Acolo unde Ciucă și Cîmpeanu au făcut performanță cu WC-ul în curte.

„Marș la arest!”

S-a gândit PSD, prin Budăi de la Muncă, să mai promită ceva. Vine toamna, se număr bobocii, iar Ciolacu mai avea niște promisiuni nefolosite. Așa că au ieșit cu imnul PSD „mărim pensiile și salariile”. Păzea popor! Vine opulența pesedistă.

Nu i-am permis sa anunțe nicio măsura. I-am permis să participe la o activitate politică” declară plin de importanță strategul de la Plenița. În mintea lui învolburată Budăi este un caporal din subordine care vorbește doar după ce primește permisiunea. Dacă simte nevoia să participe la o întrunire a PSD ministrul muncii trebuie să obțină bilet de voie de la dottore Ciucă.

Mare necaz îl paște pe Budăi. Are noroc, totuși! S-a eliminat sancțiunea cu arest pentru cei din armată, așa că, probabil, scapă doar cu o mustrare verbală. Chiar publică.

Eu sunt convins ca domnul Budăi cunoaște foarte bine ce scrie în fișa postului Guvernului, cred că și în fișa ministrului muncii” ne spune plin de încredere premierul. Aflăm astfel că Executivul are o „fișă a postului”. Poate se găsește cineva să-l întrebe pe Ciucă ce scrie acolo.

Cât despre „fișa ministrului muncii” suntem convinși că Budăi știe mult mai multe despre ea decât generalul Dandana despre atribuțiile premierului.

Generalul Dandana habar nu are de indexare

Până la urmă ce a făcut Budăi? A anunțat niște măsuri, populiste ce-i drept (din „fișa postului” PSD), dar care n-ar trebui să fie o surpriză pentru Ciucă.

Guvernul, pe care îl conduce generalul Dandana, a adoptat Ordonanța de urgență 125/ 2021 la câteva săptămâni după ce a fost instalat. Conform normei, scrisă cu mânuța intelectuală a premierului „începând cu anul 2023, valoarea de 1.586 de lei (punctul de pensie, n.r.) se majorează cu rata medie anuală a inflației, la care se adaugă 50% din creșterea reală a câștigului salarial mediu brut realizat, indicatori definitivi, cunoscuți în anul curent pentru anul calendaristic anterior”.

Dacă este să ne raportăm la pensiile militarilor situația este încă și mai tragică. Acestea se indexează „începând cu 1 ianuarie a anului în curs, cu ultima rată medie anuală a inflației, indicator definitiv, cunoscut la această dată și comunicat de Institutul Național de Statistică”. Concret, în anul 2023 ar trebui să se indexeze cu inflația din anul 2021, adică 8,4%.

În ce-i privește pe militari trebuie avut în vedere, însă, că aceștia nu au beneficiat de indexarea prevăzută de lege în anul 2021, de 3,8%, conform „indicatorului definitiv” din anul 2019. A fost prima măsură „populistă”, după ce ministru al apărării a fost numit generalul Dandana. Le-a refuzat camarazilor săi, militarii în rezervă, o indexare și le-a scăzut venitul real pe termen nedeterminat.

Astăzi, 1 septembrie 2022, doar inflația singură depășește 15%, în condițiile unor statistici care cosmetizează grosolan adevărul. Șansele să scadă sub 10% până la sfârșitul anului sunt mai mici decât vocabularul Ciucă.

Practic Budăi a pregătit doar terenul pentru a nu fi respectată legea. Ciucă îl ceartă, când ar trebui felicitat.

Cine se tachinează se iubește

PSD, prin vocea lui Budăi, nu a făcut decât să manipuleze, iarăși, adevărul. În schimbul unor creșteri ale pensiilor și salariilor, în conformitate cu normele legale, au comunicat doar promisiuni. Un scandal artificial din care Partidul Unic nu are decât de câștigat.

PSD susține că ar fi vrut să dea ceva, dar nu-i lasă PNL. Liberalii, la rândul lor, spun și ei că ar da, dar să vedem dacă-i lasă bugetul. În fapt cei care se uită cu gura căscată cum se ceartă concubinii nu vor primi nimic. Mai mult, se pregătește terenul pentru o majorare mult sub prevederile legale.

Peste câteva săptămâni vom afla că din patriotism și în interesul națiunii cele două partide au ajuns la un compromis și își reînnoiesc jurămintele. Se mai ceartă ei, dar tare mult se iubesc.

Salariații vor primi o creștere. Diferența de 1/4 din diferența dintre salariul de bază (..) pentru anul 2022 şi luna decembrie 2022 (!!!). Atât cât să acopere ceva din deprecierea provocată de inflație. Pensionarii vor primi o indexare pregătită cu surle și trâmbițe. Tot undeva la jumătate din cât prevede legea.

Reținem și retorica mass media obediente „pensionarii și salariații primesc”. Adică e un fel de mărinimie a statului. Împrăștie dottore banii aduși de la Plenița către norodul incapabil să-i ridice osanale și ode de mulțumire.

Am mai spus (aici), pentru generalul Dandana majorarea salariilor și pensiilor este considerată „pachet de măsuri sociale”. Probabil promisiunile sunt singurele dovezi de mărinimie ale boierilor.

Cearta dintre PSD și PNL este doar sânge pe pereți pentru electoratul propriu. Să vadă prostimea că-și păstrează fiecare identitatea doctrinară. Aiurea! Ce naiba e aia doctrină, Nicușoare?

Inflația, copilul de suflet al Guvernului

Inflația a ajuns un nivel apocaliptic. Și continuă să crească indiferent cât de mult o vopsește curcubeu INS-ul. La nivel individual afectează întreaga populație, deși cetățeanul nu are nicio vină. Oferă consumatorilor alternative dramatice: cheltuiesc mai mulți bani pentru aceleași bunuri sau schimbă nevoile de consum. În termeni reali este o depreciere vizibilă a puterii de cumpărare. Creșterea prețurilor și scăderea valorii banilor.

Inflația are un singur vinovat: Guvernul.
Sigur, putem da vina pe Putin, război, criza globală sau pandemie.

Guvernul a transformat în excelență corupția și exonerarea de orice responsabilitate. Partidele nu sunt vinovate niciodată. Întotdeauna există circumstanțe, independente de voința lor, pentru eșecul programelor de guvernare.

Generalul Dandana este șeful unui partid vinovat de cea mai mare inflație a ultimului deceniu. PNL și PSD, Guvernul lor, sunt cei care au produs inflația și cei care o alimentează.

Miliardele cheltuite iresponsabil, pe pomeni și „programe sociale” lipsite de viziune, au transformat România într-o economie plină de bani ieftini. Cheltuielile dramatice, și efectele în cascadă declanșate de acestea, nu oferă perspectiva unor soluții pentru scăderea inflației.

Guvernul nu are niciun interes să domolească inflația. Dimpotrivă. Este singura soluție pe care o are pentru ieșirea din spirala cheltuielilor iresponsabile. Inflația este cea mai iubită odraslă a Guvernului. A celui incompetent, condus de generalul Dandana.

Secretul performanței: latrina din curte

Miniștrii PSD ies din front și cuvântează fără aprobarea generalului. Cei PNL susțin expresii triviale sau consideră „latrina rurală” un simbol cultural românesc, dar Ciucă este mulțumit de „performanța” lor.

Nu are legătură toaleta în curte cu calitatea educației. E o problemă exagerată. Mulți dintre noi am făcut performanță învățând în aceste școli”. Afirmă cu nesimțire ministrul educației. Exact, al EDUCAȚIEI. În mod normal după o astfel de ieșire publică demisia ar fi un gest de onoare. „Decât” că onoarea este un cuvânt care lipsește din vocabularul generalului Dandana și al miniștrilor săi.

În primul rând, dacă prin „performanță” impostorul Cîmpeanu înțelege arivism, oportunism și obediență, atunci e corect. Indivizi ca Bode, Cîmpeanu sau Ciucă sunt exemple de performanță? În ce domeniu? Corupția nu se pune!

Apoi, dacă așa a făcut „performanță” Cîmpeanu, de ce se mai chinuie să schimbe legile educației? Înțelegem că sistemul era bun, doar latrina era în extrema antică a ecologiei, dar bună și ea.

În cele din urmă, băi Sorine, un WC decent nu este doar un moft sau un lux. Dincolo de nivelul „european” cu care ne lăudăm, este o necesitate pentru igiena și, mai ales, siguranța copiilor noștri. Înțelegem că politica este o latrină medievală, dar de ce ne condamnăm copiii la condiții primitive?

Budăi promite ce știe că nu va da. Cîmpeanu ne „împute” cu ieșirile din latrină. Peste toți generalul Dandana face din guvernare vodevil și parodie. Caragiale trebuie să fie bucuros. Personajele lui au ajuns să conducă România.

https://www.facebook.com/politicaapocalipsei

Lasă un răspuns