Armata lu’ domnu’ soldat Șeli

„Armata lu’ domnu’ soldat Șeli” nu-i doar o parodie. Este speranța României pentru păstrarea integrității și independenței. Aiurea! Independență nu prea mai avem de mulți ani. „Domnu’ soldat Șeli”, însă, se declară fascinat de job-ul militarului. Oarecum.

Personalitatea unui individ ca „domnu’ soldat Șeli” este tot ce au putut să gândească generalii Spiridonescu și Spînu pentru a promova cariera militară. Implicarea unui alt „craiovean” într-o campanie care aruncă și mai mult penibil asupra hainei militare.

Armata, un „job” banal

MApN și-a pus resursele la dispoziția „lu’ domnu’ soldat Șeli”. Acesta a realizat un material reciproc avantajos. Selly s-a ales cu câteva sute de mii de vizualizări. Armata a ajuns subiect de zeflemea și persiflare. Câți tineri vor alege să vină în Armată convinși de „domnu’ soldat Șeli”?

„Domnu’ soldat Șeli”, prezentat astfel de un locotenent al Armatei României, este recomandat ca fiind „teamplayer”. Și-a adus un prieten pe câmpul de instrucție. Să-și bată joc, împreună, de Armată. Unora nu le ajunge limba română să-și exprime dragostea față de Patrie. Rare sunt comunicatele MApN lipsite de „englezisme”. Culți la cap. Cum altfel? Până și locotenentul, care tolerează maimuțărelile lui Șelaru, vede în Armata un… job?

E mai bine că armata nu e obligatorie, că alegi cum dorești. Și alegi să nu dorești!” se hlizește prietenul „lu’ domnu’ soldat Șeli”. Bizară promovare.

Altfel, educativ materialul. Aflăm ce mănâncă militarii români: pachete de hrană standardizată… de la americani. „Astea chiar sunt mâncate și de militarii români, când merg în teatrele de operații.” Corect! Militarii români nu au pachete de hrană! Hrănirea, în operații, este una din problemele pe care MApN nu le-a rezolvat după 18 ani de NATO. În fapt n-a prea rezolvat nicio problemă.

„Domnu’ soldat Șeli” a făcut vodevil dintr-o zi de instrucție, iar asta ar trebui să-i atragă pe tineri în Armată. Selly a prestat pro bono, ba chiar declară că el a solicitat colaborarea (aici)!

MApN a răspuns scurt: „Am înțeles! Să trăiți, domnu’ soldat Șeli!”, pentru că are un istoric al colaborării cu „diverse personalități”. Ce personalitate este Andrei Șelaru? Pe când un clip al Poliției cu Leonid Doni?

De remarcat că întreaga parodie s-a desfășurat la Batalionului 26 Infanterie “Neagoe Basarab” din Craiova. Una din unitățile de suflet ale doctorului Ciucă. „Să fie șefu’ mulțumit!” s-au gândit generalii.

„Du-te la oştire! Pentru ţara mori!”

Armata României nu reușește să atragă resursă umană de calitate. Bine, nici când a scăzut calitatea până la nivelul „oricine, oricum” tot nu reușește angajări. Poate și pentru că nu promovează un pachet… integrat.

Salarizarea, de exemplu. Un venit sigur de 2000 de lei, lunar, ar atrage mulți tineri. Și asta doar în primele 4 luni ale instrucției de bază. Apoi crește… până la nivelul minim din grila de salarizare a bugetarilor. Soldatul este cel mai prost plătit angajat din România. De ce nu ar fi atractiv? Oricum în România banii nu mai au valoare.

Să le spună Spiridonescu și Spînu tinerilor cât de înălțător este sentimentul, după o zi de instrucție în soare, la peste 40 de grade, să știi că efortul este răsplătit cu o sută de lei. În satele din România greu mai găsești un zilier care să culeagă via pentru mai puțin de 150 lei/ zi.

Apoi, abuzurile fac din Armată o instituție aparte. Nu doar că ating niveluri apocaliptice, dar se petrec și la adăpostul unei atitudini generale care transformă Omerta italiană în amatorism. Ce speranțe pentru o dezvoltare profesională onestă are un tânăr într-un sistem care a instituționalizat corupția?

Volatilitatea cadrului normativ și grupările de interese transformă cariera militară în întâmplare sau joc de noroc. Tinerii vor înțelege repede că ordinul ministrului poate încălca legea fără teamă de consecință, iar dispozițiile șefilor prevalează normelor de nivel superior. Tac și înghit sau pleacă.

Dacă alege să rămână, după 20 de ani de privațiuni, interdicții și umilințe, militarul român își vede visul cu ochii. O doamnă, „chemată în activitate” direct locotenent colonel, fostă angajat civil la Audit, ajunge să-i explice sensul vieții în Armată. Respect!

Du-te la oştire! Pentru ţara mori! Şi-ţi va fi mormântul coronat cu flori!” rămâne singura motivație pentru militarul român.

„Armata generalilor”, poster de promovare

Foarte puțini, dintre cei care au citit știrea, nu au condamnat ridicolul situației. Să promovezi cariera militară cu un individ care nu face decât să exploateze dependența copiilor și adolescenților de conținut online superficial și frivol nu-ți poate aduce decât reacții adverse.

Spiridonescu, un sociolog ajuns general doar pentru că face parte din suita eroului de la Nasiriah, conduce „managementul resurselor umane” în MApN. Nu îndraznește să-și publice CV-ul. Ce să spună? Că a comandat hârtiile prin birouri întreaga carieră? În schimb, are realizări! A reușit să bulverseze atât de mult domeniul încât deficitul resursei umane atinge cote dramatice.

Un alt destoinic general este strategul de la Informare și Relații Publice. Generalul Spînu va rămâne în istorie pentru modul în care a comentat un joc pe calculator, convins fiind că este o acțiune militară reală.

Viitorul sună … Stingerea! Vom mai avea generali aflați în luptă sângeroasă cu limba română. Lângă actualii militari, în uniformă sau costum de premier, care ne torturează vocabularul cu „englezisme”, vine schimbul de mâine. Armata pseudo-intelectualilor responsabili cu diluarea limbii române, prin introducerea agresivă a unor neologisme, are nevoie de discipoli.

UNAp oferă licenţă în “Comunicare publică și interculturală în domeniul securității și apărării”! Un program în care „studenții vor avea multe oportunități de pregătire și practică în unele dintre cele mai importante instituții media și administrative din România!”

Nava amiral a învățământului militar pregătește ofițeri, specialiști în „comunicare publică”! Ce așteptări să avem de la armata generalilor în izmene și ciorapi roz?

Câteva din structurile centrale ale MApN (Direcțiile Informare și Relații Publice, Juridică, Audit Intern, Antifraudă, Medicală, plus Corpul de control și inspecție) greu adună, împreună, 250 de posturi (o jumătate de batalion). Au în conducere, însă, 7 (șapte) funcții de general. Niciunul din generalii care încadrează posturile nu a văzut o companie la instrucție sau un teatru de operații. Cum ar promova ei cariera militară?

Ordine și disciplină versus „miștouri și caterincă”

Generalii Spiridonescu și Spînu, cu acceptul ministrului Dîncu, promovează Armata cu ajutorul „lu’ domnu’ soldat Șeli”. Ba mai pregătesc și experți în „comunicare publică”. Într-o Armată care l-a propulsat premier pe cel mai îngălat orator al României, „comunicarea publică” este mai importantă decât artileria sau tancurile.

Indiferent câte campanii de recrutare va încerca MApN, cu Selly sau Țancă Uraganu pe post de soldatul Svejk, rezultatul va fi același. Până când Armata nu este așezată în coordonatele firești ale unui sistem corect articulat resursa umană accesată va fi insuficientă. Cantitativ, dar, mai ales, calitativ.

Constanta denigrare a militarilor, în special a celor în rezervă, anulează încercările patetice ale lui Spiridonescu sau Spînu. Măcinată de interese meschine, arivism feroce și obediență Armata prezintă, astăzi, imaginea unei instituții cu serioase fracturi între corpurile de militari sau între personalul activ și cel în rezervă. Spiritul de corp, cel care recomanda Oștirea ca fiind o instituție de elită, a fost diluat până la dispariție. Scapă cine poate!

Apoi, dottore Ciucă este autorul celei mai agresive anti-campanii pentru Armată. Ce să spere un tânăr inteligent și educat de la o instituție care l-a promovat până în funcția cea mai înaltă pe un astfel de individ?

„Armata lu’ domnu’ soldat Șeli” a întristat mulți militari. Pe cei care au depus jurământul din convingere și vocație.

Poate că este doar o altă încercare neinspirată a responsabililor din MApN. Alta care va rămâne fără sancțiuni. Poate că publicul țintă avut în vedere sunt copiii de 10 ani (consumatorii realizărilor „lu’ domnu’ soldat Șeli”). Rămân, însă, ironiile care au împânzit internetul. Armata ajunsă subiect de „miștouri și caterincă”! Trist!

https://www.facebook.com/politicaapocalipsei

Lasă un răspuns