Spitalele militare – intră cine poate, scapă cine are noroc

Anunțuri publicitare

Într-o Armată, tot mai mult aruncată în haos și dezordine, de către gruparea condusă de Farul de la Plenița, spitalele militare nu fac excepție de la regulă. Corupția afectează asistența medicală acordată pacienților și aruncă încă o anatemă asupra Armatei. Spitalele militare prezintă riscuri mai mari chiar decât amenințarea infecțiilor intraspitalicești.

În cele mai multe din cazuri, spitalele militare au devenit afaceri de familie sau ale unor personaje influente la nivel local sau central. Angajările din ultimii 10 ani, în urma unor proceduri cel puțin discutabile, au făcut ca peste 30% din personal să se afle în relații de rudenie. Prin concursuri și numiri dubioase s-a format o rețea de interese și influențe care ajunge până la vârful statului.

O scurtă incursiune, la vârful sistemului medical militar, este suficientă pentru a înțelege de ce spitalele militare s-au transformat în sinecuri administrate feudal.

Direcția medicală este condusă, prin ordinul lui Ciucă, din anul 2019, de generalul maior medic dr. Dragoș Popescu, vărul primar al ministrului energiei, liberalul Virgil Popescu. Direcția medicală este structura care coordonează întreg sprijinul medical din Armată. În consecință este direct responsabilă pentru dezastrul din spitalele militare.

Institutul „Cantacuzino” îl are comandant pe generalul de brigadă medic dr. Florin Oancea. A fost impus în funcție, ilegal (detalii aici), tot de dottore Ciucă, în martie 2020. După mai mult de doi de la instalare, unitatea nu poate comunica nicio realizare. Institutul ar fi trebuit să fie liderul cercetării în microbiologie și virusolgie din România.

Spitalul Militar Central din București o are la conducere (printr-o prelungire ilegală de mandat), din anul 2014, pe generalul maior medic dr. Florentina Ioniţă Radu. Doamna este susținută de președintele Iohannis, motiv pentru care toate încercările de schimbare din funcție au eșuat. Spitalul este cea mai importantă unitate sanitară din Armată.

„Pentru ăștia nici nu urc de la cabinet până sus!”

În luna aprilie 2022 șeful secției ORL de la Spitalul Militar Central București, a fost condamnat definitiv la doi ani, cinci luni și zece zile de închisoare cu suspendare, pentru luare de mită în formă continuată și instigare la dare de mită.

Medicul era, la data faptelor, colonel al Armatei României. Acțiunea penală a fost declanșată în urma unui denunț, după ce acesta a aruncat bancnota de 200 de lei primită de la o pacientă, considerând gestul umilitor.

NU! Nu tentativa de mită era problema. Suma era insultătoare pentru colonel. „Ce, îți bați joc de mine? Pentru ăștia nici nu urc de la cabinet până sus!” După ce suma a crescut la 500 de lei medicul s-a relaxat: „Băi, moață, bă! Bine, mă, bine! Hai!” și a acceptat să-și îndeplinească îndatoriile pentru care primește soldă.

În luna septembrie 2022, șeful secției chirurgie II la Spitalul Militar Central București a fost plasat sub control judiciar timp de 60 de zile, fiind acuzat de luare de mită în formă continuată.

Medicul, colonel al Armatei României, a fost acuzat că cerea mită 3.000 de euro pentru a face intervenţii de micşorarea a stomacului. Procurorii au făcut percheziţii în biroul medicului, unde au găsit bani şi bijuterii în valoare de 300.000 de euro. Ofițerul, în vârstă de 60 de ani, conduce Secția Chirugie II din anul 2009.

Doi colonei, medici militari, au fost acuzați și/ sau condamnați pentru fapte penale. Cei doi nu sunt două cazuri izolate și nici întâmplări nefericite. Sunt doar doi ghinioniști care au căzut pe altarul intereselor altora.

De reținut că, în urmă cu doi ani, Ciucă a trecut Direcția Medicală și spitalele militare, din subordinea nemijlocită a ministrului în cea a șefului Apărării. O altă acțiune de eliminare a controlului civil asupra Armatei.

Mita, anexă la jurământul lui Hippocrate

Doar în ultimii 3 ani spitalele militare au furnizat mai multe subiecte penale decât întregul sistem sanitar civil.

În septembrie 2019 un medic de la Spitalul Militar Brașov, a fost trimis în judecată de Parchetul de pe lângă Tribunalul Brașov, pentru zeci de fapte de luare de mită, abuz în serviciu și primire de foloase necuvenite. Procurorii au decis, de asemenea, să pună sub acuzare și unitatea medicală.

În octombrie 2019 un medic de la Spitalul Militar Timișoara, fost șef de secție, a fost condamnat la 3 ani de închisoare pentru luare de mită, trafic de influență și fals intelectual. Judecătorii au mai decis și confiscarea a 1,2 mil. lei, bani obținuți din mită.

În luna august 2022 un medic de la Spitalul Militar Sibiu a fost reținut pentru luare de mită. Declarația aparținătorului unui pacient este relevantă pentru comportamentul medicului: „Îl externăm, că nu avem ce face. O să vedeți dumneavoastră, acasă”. „Stimulat” cu 300 de lei medicul și-a schimbat atitudinea, a analizat superficial dosarul și s-a răzgândit: „Nu-i dăm drumul, îl mai ținem o săptămână, nu-l externăm„.

Cele 3 exemple au ajuns în atenția mass media. Situația reală, mult mai gravă, este, însă, ascunsă sau minimizată de structurile de control și/ sau responsabile din Armată.

Impactul pe care îl au în societate astfel de fapte penale depășește sfera medicală. Întodeauna accentul cade pe statutul delicventului. Întodeauna se sublinează gradul militar al celui care este deferit justiției. Faptele acestor medici nu au legătură cu activitățile militare, dar Oștirea este cea care suferă consecințele.

Cu complicitatea politicienilor și politrucilor în uniformă flagelul corupției și abuzurilor va continua să macine sănătatea Armatei. Politicieni sau politruci care au parte de tratamente costisitoare, internări în rezerve luxoase sau facilitarea unor intervenții în străinătate.

„Lasciate ogni speranza, voi ch’entrate!”

În Infernul lui Dante cei care intră sunt îndemnați să renunțe la speranță. Nici în spitalele militare nu e foarte diferit.

Misiunea de bază a acestora este sprijinul Armatei. Altfel, toate localitățile au unități sanitare destinate să asigure asistență medicală populației din zonă.

În realitate spitalele militare au fost grav deturnate de la rațiunea existenței lor. Militarii activi au prioritate doar teoretic, prin excepție sau când impune urgența unei misiuni. Pentru militarii în rezervă situația este și mai gravă. Sunt ignorați sau umiliți. Mai mult, prezența într-un spital civil este privită cu malițiozitate.

Spitalele militare sunt autocrații în care intervenția structurilor de control se întâmplă rar sau din întâmplare. Șeful de secție este un mic monarh a cărui voință este lege. Medicii specialiști sunt zeități la care se închină miniștrii, generalii sau procurorii. Toți au nevoie, cândva, de opinia competentă a specialistului.

Întâmplări, cu medici cercetați, reținuți sau condamnați, sunt accidente și se întâmplă rar. Deși mita este regulă, nu excepție.

Un sistem care asigură prosperitate celor câteva mii de purtători de grade care abuzează statutul cadrelor militare. Privilegiați ai sorții, mulți intrați în Armată pe ușa din dos.

Un subofițer are o pensie de 2.500 lei, după 30 de ani de privațiuni care-i șubrezesc sănătatea. Un medic militar primește o pensie de 15.000 lei, după câțiva ani în care greutatea „plicurilor” i-a amenințat integritatea buzunarelor.

Subofițerul, trecut de 65 de ani, poate încerca aventura unui control medical într-un spital militar. Acolo va fi umilit de „camaradul” său, colonelul în rezervă, ajuns la 68 de ani și care s-a legat de scaunul unei funcții transformată special pentru el.

În spitalele militare intră pacienții care au bani sau cunoștințe. Ceilalți, poate intră, dar scapă doar dacă au noroc.

https://www.facebook.com/politicaapocalipsei

2 comentarii

  1. Tot ce se poate să fie adevărat legat de mita care spui că e regulă dar eu nu am dat decât bomboane și cafea la asistente în secția gastroenterologie condusă de col.dr. Florentina Ioniță Radu care mi-a făcut și o colonoscopie !! Fără șpagă.

Comentariile nu închise.