Armata României și mascarada concursurilor

Armata României nu este doar o industrie a doctoratelor ci și una a concursurilor aranjate. Indiferent câte exemple ies la iveală, ilegalitațile vor continua. Nu există temeri, rețineri sau emoții pentru cei care eludează legea.

Perioadele de criză sunt terenul perfect pentru proliferarea corupției și abuzurilor. Asta ca să menționăm doar câteva din infracțiunile sancționate de Codul Penal. Ei bine, nu doar perioadele de criză alimentează faptele ilicite.

Transformarea Armatei, într-o federație de feude administrate discreționar, amenință existența națiunii.

Giorgeta merge mai departe

În perioada stării de urgență, plt. adj. princ. Giorgeta Grosu a fost trecută în rezervă, dar… păstrată în activitate. La data de 31 martie 2020 Giorgeta devine pensionar militar, iar 15 zile mai târziu personal contractual civil în Spitalul Militar Central/ SMC.

SMC publică, pe 5 aprilie 2020, anunțul de angajare a unui asistent coordonator pentru Centrul Medical de Asistență Epidemiologică. Structura-fantomă nu avea aviz de înființare și funcționare, doar un comandant împuternicit, lt.col. Gheorghiță Valeriu-Vaccinatorul.

La data redactării anunțului nu existau atribuții ale Centrului sau fișe ale posturilor. Practic a fost declanșată procedura pentru angajarea unei persoane despre ale cărei responsabilități nimeni nu avea habar.

Anunțul cuprindea foarte multe cerințe specifice inutile, care nu se regăsesc nici astăzi în fișele posturilor din SMC. Au fost impuse experiența în conducere de minim cinci ani și aviz valabil pentru acces la informații clasificate, deși erau total inutile! Doar numele lipsea.

Anterior trecerii în rezervă, Giorgeta a fost directorul de îngrijiri medicale al SMC. Funcția este neocupată și astăzi, în acte. În realitate, profitând de starea de urgență, printr-o procedură grevată de multe ilegalități, Giorgeta și-a păstrat atribuțiile și biroul.

Cele două săptămâni, în care s-a desfășurat simulacrul de „concurs”, au fost consemnate ca perioadă de predare a funcției. Giorgeta nu a părăsit nicio clipă spitalul.

Abuzurile au fost posibile cu concursul comandantului SMC, gl.mr. Ioniță Florentina, și a membrilor comisiei de angajare, condusă de asistenta medicală Nicoleta Mavriș, soția gl.bg.dr. Eugen Mavriș.

În urma unei investigații a Corpului de control s-a ordonat cercetarea disciplinară a gl.mr. Ioniță Florentina, de către SMAp condus de gl. Petrescu. Nu s-a întâmplat nimic! Cât timp este Iohannis la Cotroceni nimeni nu se atinge de cea care conduce de peste 8 ani SMC.

În Armata României medicii, care primesc sinecuri, întorc servicii politicienilor.

Stelele din condeiul ziaristului

Gl.bg.dr. Eugen Mavriș este o persoană îndelung cultivată de partenerul strategic. Prezența și performanțele din Comitetul Mixt româno-american, care gestionează aplicarea Acordului privind activităţile forţelor Statelor Unite staţionate pe teritoriul României, i-au adus gradul de general. Un Acord prin care România își cedează suveranitatea și se așază într-o poziție inferioară unei colonii. Vom reveni.

Din februarie 2021 gl.bg.dr. Mavriș este șeful Direcției Instruire și Doctrină. Anterior a fost comandantul nucleului Centrului Național Militar de Comandă, o altă sinecură cu responsabilități primare în zona producției de generali (aici).

La începutul carierei gl.bg.dr. Mavriș a fost opt ani redactor al unor publicații militare. La ziarul „Observatorul Militar” și-a descoperit veleități de lider militar, așa că a urmat imediat doi ani la Facultatea de Comandă.

În anul 2008 a obținut titlul de doctor în științe militare cu teza „Securitatea națională în condițiile transformării Armatei României”. Altă lucrare de mare impact academic pe care nu o poate accesa nimeni. De altfel, nici în arhiva Bibliotecii Naționale nu există.

În întreaga sa carieră gl.bg. Mavriș a încadrat doar funcții de stat major, un fel de funcționar militar. Nu a condus nicio subunitate, nu are experiența teatrelor de operații și nu a avut niciun fel de activitate academică.

O prezentare a Consiliul consultativ al Centrului Euro-Atlantic pentru Reziliență, din care face parte, îl recomandă ca fiind autorul a „peste 500 de articole publicate în diverse publicații din țară” (aici). Doar că, la fel ca teza de doctorat, niciunul nu este de găsit.

Pe data de 3 octombrie 2022 are loc interviul pentru funcția de comandant (rector) al Universității Naționale de Apărare/ UNAp. Armata României organizează altă farsă numită „concurs” al cărui rezultat este deja cunoscut. Gruparea Ciucă îl dorește pe gl.bg.dr. Eugen Mavriș instalat paznic peste fabrica de doctorate a Armatei.

Nesfârșitele împuterniciri ilegale

Vasile Dîncu a visat într-o noapte că este ministrul apărării. Dimineața s-a năpustit în birou decis să-l impună la conducerea UNAp pe comandantul Centrului de pregătire în domeniul informații pentru apărare. Și-a revenit repede. Amenințat cu remanierea s-a repliat pe funcția de ministru onorific. Mai bine, decât șomer. Ce-i drept nici col.dr.ing. Dan Colesniuc, om serios, nu s-a arătat încântat să intre în mlaștina de la UNAp.

Oportunitatea pe care o întrezărise Dîncu a fost provocată de superficialitatea și lipsa de profesionalism a celui care conduce Direcția Resurse Umane din Armată, gl.mr. George Spiridonescu. Provocare: încercați să-i aflați CV-ul distinsului general! Oferim recompensă!

„Concursul” pentru funcția de comandant al UNAp se află la a doua strigare. Prima încercare a provocat anularea concursului în plină desfășurare. Nu ieșeau cărțile!

S-a constatat că actualul comandant, gl.bg.dr. Daniel Pop, nu îndeplinește condițiile legale pentru participare. A ocupat anterior funcții doar la nivel brigadă sau inferior. Mai clar: nu este eligibil să ocupe postul pe care a fost împuternicit.

De remarcat că, deși ocupă ilegal funcția de rector, gl.bg.dr. Daniel Pop a fost desemnat membru în comisia de concurs pentru funcția de comandant al Academiei de Poliție.

Pe data de 8 iunie 2022, șeful SMAp, generalul Daniel Petrescu, a participat la ceremonia de predare-primire a comenzii Brigăzii 15 Mecanizate pe care, în acte, o conduce gl.bg. Pop. După instalarea lui Mavriș la UNAp, Pop va fi detașat și împuternicit pe altă funcție, până se organizează alt simulacru de concurs. Locţiitor pentru operaţii şi instrucţie al şefului Statului Major al Forţelor Terestre este cea mai probabilă destinație.

Totuși, de ce a fost împuternicit gl.bg.dr. Daniel Pop la UNAp? Bine, întrebarea este retorică. Să apere tezaurul doctoratelor, normal. Mavriș ar fi vrut șef al Direcției Operații, funcție cu trei stele, dar… „ordinul se execută, nu se discută”.

Concursurile din Armată frivole și inutile

Mascarada concursurilor din Armata României s-a transformat în vodevil ieftin. Foarte puțini mai sunt visătorii care cred că ierarhizarea și selecția cadrelor militare, în vederea promovării în funcții, se realizează printr-o procedură corectă și transparentă. Nu este cazul doar al cadrelor militare. Funcțiile civile din Armată sunt gestionate în același mod. Lipsă de transparență, corupție, trafic de influență, iar lista este doar la început.

Onea Teodor Florian este consilier al secretarului de stat pentru politica de apărare, planificare şi relaţii internaţionale din MApN, Simona Cojocaru. Mai corect, era până în urmă cu câteva zile, când a devenit funcționar public în MApN. În urma unui concurs, firește!

Tânărul Teodor este așadar, în acte, angajat al Direcției Politici de Apărare, condusă de … Simona Cojocaru. Funcția de director a Simonei este blocată până termină doamna aventura politică.

Am spus „în acte” pentru că, după încadrare, Teodor a fost imediat detașat la cabinetul demnitarului. Practic își desfășoară activitatea în biroul unde împingea aerul și când era „consilier”.

MApN a scos la concurs un post de care nu avea nevoie, atâta timp cât cel care îl ocupă a fost imediat transferat pe altă funcție.

Drumul, de la consilier la funcționar public, nu a fost lipsit de provocări. După desfacerea contractului de muncă (cel de consilier) Armata i-a plătit și despăgubiri lui Teodor, pentru concediul de odihnă restant. Are cineva timp sau interes să verifice oportunitatea și legalitatea transformării tânărului Teodor din consilier în funcționar public?

Secretarul de stat Simona Cojocaru nu este la primul concurs care duhnește a suspiciuni de corupție și abuz. Am mai relatat (aici) cum a modificat, ilegal, condițiile altui concurs, în perioada desfășurării acestuia. S-a dorit eliminarea obstacolelor pentru cel desemnat să ocupe funcția. Vom prezenta cazul în alt material.

Cenușă și noroi

Un general care nu a condus nici măcar un pluton la instrucție se află în fruntea Direcției Instruire și Doctrină din Armata României. Peste câteva săptămâni va fi comandantul (rector) UNAp. Va avea prilejul să adune, într-un singur volum, toate cele 500 de articole publicate anterior.

Alt general, care nu a depășit nivelul brigăzii este, în prezent, împuternicit comandant al UNAp. Rectorul celei mai importante instituții de învățământ militar. Peste câteva săptămâni va preda funcția, pe care oricum nu trebuia să se afle, și va fi impus în altă poziție de general. Nu contează unde.

Un subofițer sanitar este trecut în rezervă, dar rămâne să se bucure pe mai departe de prerogative dictatoriale. Pardon! directoriale. Peste câteva săptămâni se va fuduli cu poziția de șefă a Comitetului de organizare a Conferinței anuale a Spitalului Universitar de Urgență Militar Central ,,Dr. Carol Davila” (aici), strecurându-se, eventual, în proximitatea ministrului.

Un tânăr, fără nicio experiență militară, abia ieșit de pe băncile școlii, este numit consilier în MApN. Nu are stagiu militar sau tangențe cu apărare, dar a învățat să profite de oportunitățile sistemului. A înțeles, încă de tânăr, cât de ușoară este viața dacă știi cum să te „înșurubezi” politic.

La Direcția Generală Financiar-Contabilă au început luptele pentru succesiune! Alte concursuri și impuneri în funcție care fac deliciul celor aflați pe margine. La casele de pariuri cea mai bună cotă o are generalul care urmărește de mulți ani funcția gl.mr. Jianu. Deja își formează echipa.

În tot acest timp militarii suferă. În activitate sau în rezervă ostașii sunt umiliți, batjocoriți și împinși la marginea societății.

Ne mai întrebăm de ce Armata României a ajuns atât de jos!!? Pentru că la conducere sunt cei ca personajele din exemplele prezentate anterior! Oportuniști ai tranziției noastre către dispariție.

https://www.facebook.com/politicaapocalipsei

6 comentarii

  1. Articol nesemnat, ca sa nu poti trage pe nimeni la raspundere pentru aberatiile si minciunile scrise. Portal de rahat, pe care publica indivizi care se cred ziaristi, dupa povestile unora care s-au crezut militari.

  2. Dacă eram foarte aproape de a ocupa funcția prin concurs, cu doua zile era retrasa. Concursul se câștigă prin telefon.

  3. “…col.dr.ing. Dan Colesniuc, om serios…”, o frază care mă face să mă gândesc la persoana care a scris articolul. Câteodată, strugurii sunt acri!

  4. Dacă nu va vine sa credeți, atunci să-mi răspundă cineva cum de fostul rector al UNAp, Pleșcan, fără doctorat, deci fără a fi nici măcar asistent universitar, poate sa fie rector peste profesori, conferențiari și lectori?

Comentariile nu închise.