Ciucă a fost la Bruxelles să „negocieze” (și) despre pensiile militare. E mult spus. Dottore este doar un „corporatist guvernamental”. La fel ca toți demnitarii noștri, reprezintă interesele străine în România. În acte Ciucă ar fi premierul României, dar să nu credem că-și permite să „miște-n front”. Doar primește dispoziții.
Deși majoritar aflate la limita decenței, pensiile militare continuă să fie subiect pentru dezbaterile publice. Rareori se vorbește despre PNRR fără să se amintească și pensiile militare. Malițios sau ireverențios, mass media și unii politicieni continuă să dezvolte narațiunea celor care mint și manipulează.
Banca Mondială, strateg militar global
Reforma sistemului de pensii, o măsură banală, dar formulată și asumată idiot, are alocate 4 mil. euro în PNRR. Fără să fi primit niciun cent din banii europeni, România a plătit 1,5 mil. euro Băncii Mondiale. O consultanță obligatorie pentru îndeplinirea celor două jaloane referitoare la pensii.
Săptămâna trecută a venit și raportul Băncii Mondiale.
„Considerăm că pensiile militare îndeplinesc deja cerințele Jalonului 215 și propunem să nu se ia în considerare acum o nouă reformă a pensiilor militare. Astăzi există o zonă de război nu departe de granița României cu Ucraina, iar toate țările care se învecinează cu Ucraina trebuie să mențină un nivel ridicat de pregătire militară.”.
O aberație care ar trebui să mai domolească spiritele. Să stea și ostașii liniștiți. Atâta timp cât ne bântuie spectrul războiului, pensiile militare își vor păstra forma actuală. Și dacă n-ar fi război? Ce s-ar întâmpla cu militarii? Ar reveni acolo unde îi așază permanent politicienii, la marginea societății.
Banca Mondială are libertatea de a se exprima în termeni lipsiți de echivoc: „Nu trebuie făcut nimic acum care să pună în pericol forța și pregătirea militară”. Un consultant tehnic care este preocupat de geostrategie mai mult decât de macroeconomie. Argumentele sunt circumstanțiale, nu legale, morale sau măcar financiare.
Concluzia este evidentă: „propunem să nu se ia în considerare acum… astăzi… reforma pensiilor militare”. Aveți răbdare, le vine rândul.
Nu le-a dat, ba chiar le-a luat
Banca Mondială și politicienii României nu recunosc drepturile militarilor ca fiind generate de obligațiile și privațiunile la care sunt supuși. NU! Este o soluție conjuncturală, care ține cont de interesele celor pentru care România este doar victimă colaterală. Nu vă gândiți la Iohannis și Ciucă, ei sunt doar părți din unelte: cozi de topor. Ei sunt cei care tolerează, deliberat sau inconștient, atacurile furibunde asupra resursei umane din sistemul național de apărare.
În esență, conform angajamentelor din PNRR, toate pensiile ar trebui să aibă parte de contributivitate, un stagiu minim realizat în specialitatea respectivă și să nu depășească venitul din timpul serviciului. Păi dacă asta este situația, de ce tot dezbatem pensiile militare?
Militarii plătesc contribuţie individuală de asigurări sociale, la fel ca orice alt angajat din România, 25% din venitul lunar brut. Condițiile minime pentru a avea dreptul la pensie de serviciu sunt clar stipulate în Legea 223/ 2015. În cele din urmă, încă din anul 2017, pensiile militare nu pot depăși media soldelor din perioada de referință.
Prin urmare, teza pensiilor militarilor „nesimțite” este falsă. O manipulare ordinară. Pensiile din sistemul public au avut parte anual de măriri și indexări, cele militare au fost reduse prin neaplicarea indexării în anul 2021. Despre asta nimeni nu vorbește în spațiul public.
Un alt exemplu, poate banal, de abuz al autorităților. Ordinul „Meritul Militar”, care ar fi trebuit să acorde un plus peste pensie, a fost anulat prin introducerea sa în baza de calcul. N-ar trebui să surprindă. În România doar trădarea este răsplătită. Deseori cu demnități publice. De ce să acordăm importanță loialității?
Discursul celor care îi folosesc politic sau editorial pe militari este vecin cu trădarea. În afara unor venituri la limita decenței niciun Guvern nu a făcut o prioritate din militari, activi sau în rezervă.
„Canadienii” de la București
În urmă cu doi ani Armata Canadei a folosit tehnici de război psihologic, perfecționate în Afganistan, asupra propriei populații. O campania de propagandă, desfășurată la cererea Guvernului, care să prevină nesupunerea civilă în pandemie (aici).
În România, simultan cu „negocierile” (aiurea!) lui Ciucă de la Bruxelles și raportul Băncii Mondiale, au fost lansate mai multe baloane de sondare a reacțiilor militarilor și opiniei publice denumite eronat „fake news”.
Nu sunt știri false. Sunt acțiuni ale structurilor pregătite să desfășoare campanii de manipulare. Trist este că mare parte din cei care realizează astfel de acțiuni sunt, la rândul lor, militari.
În spațiul public a apărut un „Proiect de ordonanță de urgență privind reducerea cheltuielilor cu pensiile de serviciu, cu respectare jalon 215 din PNRR”.
Un document care ar trebui să țină ocupată suflarea ostășească. De ce nimeni nu investighează o acțiune care ar putea fi ușor catalogată ca rusofilă? Neliniștea provocată personalului din sistemul național de apărare servește celor care doresc o Românie vulnerabilă.
Nu intrăm în detalii pentru că ar însemna să acordăm importanță unei încercări de manipulare. Poate că Legea 223/ 2015 se va modifica, dar nu asta este important acum. Până la urmă este normal, orice normă evoluează, este armonizată cu perioada de timp în care se aplică. Sau pur și simplu este anulată sau alterată de niște diletanți care nu sunt capabili să construiască și atunci distrug.
Nu toate prevederile din „balonul de sondare ar fi avut efecte negative. Sunt însă doar tehnici de manipulare și nu preocupări ale Guvernului. Altfel, niciodată Ciucă și acoliții săi nu vor modifica Legea 223/ 2015 printr-o ordonanță care să intre în vigoare la 90 de zile de la data publicării în Monitorul Oficial. Mai ales o normă care ar restrânge drepturi și ar crește vârsta de pensionare.
Divide et impera
Într-un demers firesc „Sindicatele din penitenciare cer CSAT și SRI combaterea știrilor false despre pensiile polițiștilor, militarilor, și magistraților” (detalii aici). Când au fost Iohannis, Ciucă sau Hellvig dispuși să suprime zvonurile și să-și asume declarații ferme despre pensiile militare? Își aduce aminte cineva ca cei trei să fi acționat vreodată în sprijinul militarilor?
Tăcerea lor este cu atât mai gravă cu cât se încurajează, tacit, valul de ieșiri din sistem. Asta își doresc? Reducerea procentului de încadrare a structurilor până la limita care face imposibilă îndeplinirea misiunilor?
Pentru că nu era suficient, „pe surse”, o altă manipulare a început să circule, ulterior, pe rețelele sociale: „domnul prim ministru, general Ciucă, a solicitat CPS-urilor să simuleze și să transmită Guvernului care este efectul bugetar al unor potențiale indexări a pensiilor militare de: 8,5% pentru toate pensiile sau 10% pentru pensiile sub 3000 lei brut și 5,1% peste acest cuantum”.
Atât de mare este obediența celor care servesc interesele doctorului Ciucă încât nu reușesc în nicio situație să-și scoată nasul din dosul generalului. Cum să utilizezi formula „domnul prim ministru, general Ciucă” într-un mesaj colocvial? Mai lipsea să adauge și un „pupa-ți-aș mantaua, șefule, sunt eu, Lăscărică!” să nu existe dubii asupra slugoiului.
În realitate este o altă încercare de manipulare a pensionarilor militari. Atât știe Ciucă, atât face: „dezbină și conduce”.
Firimiturile care ar trebui refuzate
Trist de multe pensii militare se află sub pragul de 3000 de lei. Acești militari ar fi bucuroși să primescă 10 procente. Șeful popotei, care ajunge să aibă o pensie mai mare decât fostul său comandant, va fi încântat și va susține măsura. Dreptatea și corectitudinea trec prin filtrul propriilor interese.
O reacție pe care Ciucă o așteaptă: divizarea militarilor, activi sau în rezervă, în grupuri cu interese diferite. Dacă s-ar putea chiar antagonice. Asmuțirea unora împotriva altora.
Unii militari pot fi păcăliți cu firimituri, dar astfel de indexări, chiar lansate prin campanii false, nu sunt corecte. Adâncesc nedreptățile și inechitățile, cultivă tensiunile și nemulțumirile.
Până când pensiile nu vor fi egale la funcții egale/ similare, indiferent de data trecerii în rezervă, fondul problemei rămâne. Cât timp pensiile militare nu vor fi garantate de Constituție, iar legea care le reglemenetază nu va fi inexpugnabilă, ostașii vor fi mereu vulnerabili.
În Parlament sunt doi foști șefi ai Apărării, deputatul Mircia Chelaru și senatorul Nicolae Ionel Ciucă. Primul a trecut în rezervă în anul 2001, celălalt în 2019. Chelaru are o pensie militară de 8.674 lei, iar Ciucă de 17.916 lei. Un exemplu cât o mie de cuvinte.
Marea provocare a militarilor, activi sau în rezervă, nu este, însă, clivajul tot mai mare dintre generații. Solidaritatea și coeziunea, lipsa lor, afectează și degradează constant starea Armatei..
România are o Armată după chipul și asemănarea ei, roasă de corupție, abuzuri și dezbinare.
Armata noastră are un corp de cadre care refuză să denunțe cum politica de personal încurajează arivismul și oportunismul; o trupă formată din soldați ignorați și despre care nimeni nu vorbește; și o rezervă cu peste 50 de structuri asociative care nu fac decât să ocrotească privilegiile generalilor din conducere.
Războiul a salvat pensiile militare. Deocamdată. Dar este doar un armistițiu care nu rezolvă nimic.
Ati uitat sa mentionati ca este prorogat (multumim Olguta Vasilescu, multumim Mihai Fifor ) articolul din legea pensiiilor militare care trebuie sa actualizeze pensiile militare la orice modificare a veniturilor militarilor activi care se iau in calcul la calcularea pensiilor militare astfel incat si un pensionar din 2012 sa aiba aceiasi pensie cu un similar pensionat in 2022. Astfel sunt diferente de peste 50%. Dar nimeni nu discuta ca un pensionat din 2012 este furat lunar la propriu cu cel putin 50% din pensia care i se cuvine in 2022. Si asta doar prin prorogarea aplicarii unui articol de lege.
Domnule Florin TALOS,
OUG 59/2017 nu aprorogat, a modificat L.223/2015 cu modificarile si completarile ulterioare. Prorgat inseamna ca exista, dar nu se aplica.
Ai dreptate , GENERALE !