Armata, Corpul de control și dezvoltarea durabilă

Corpul de control este structura care contribuie la identificarea și eliminarea disfuncțiilor și derapajelor instituționale. Teoretic și dacă nu este cel care le produce, tolerează sau acoperă.

Aspirăm să fim furnizori regionali de securitate, dar nu suntem în stare să dezvoltăm proiecte banale. Nu avem capacitatea de a ne elibera de păcatele ancestrale și ne pierdem în ambiții vulgare.

Iohannis a fugit în Egipt. Așa a înțeles el Exodul. Pe dos. La fel cum a înțeles că poporul are obligații față de președinte, nu invers. „România susține angajamentul de neutralitate climatică al Uniunii Europene până în 2050” declară Iohannis. Ar fi culmea să intrăm în război și cu clima!

Politicienii noștri nu au interes real pentru nimic din ce nu le asigură confort sau bunăstare. Subordonații sau colaboratorii își pot permite orice, atâta timp cât sunt în stare să acopere corupția și abuzurile care se întind ca o pelagră. Dacă ies, totuși, la suprafață, există structuri specializate în mușamalizarea sau acoperirea lor.

Schimbările climatice și invariabila ipocrizie

Groful de la Cotroceni nu pierde niciun prilej să participe la conferințe externe. Nu contează domeniul, oricum i-ar fi greu să găsească ceva la care se pricepe. Pentru un profesor de fizică, după 8 ani în fruntea țării, să ai doar proiectul „România plagiată”, e o performanță. Negativă, dar ce contează.

Cu un premier și doi miniștri, la Apărare și Interne, doctori în impostură și controverse, e firesc impulsul de a fugi din țară. Apoi, Egiptul e o destinație exotică care-i trezește nostalgii. Parcă mai ieri se plimba de mânuță, cu draga de Carmen, printre vestigiile faraonilor. Și noi am fugi, de scârba și dezgustul pe care le provoacă politicienii noștri, dar ne place țara asta.

În perioada 6 – 18 noiembrie 2022 are loc, la Sharm el-Sheikh, Conferința ONU privind schimbările climatice. Sub amenințarea războiului pare un subiect frivol. Perspectiva raționalizării consumului de gaz și electricitate transformă încălzirea globală într-un eveniment prietenos pentru europeni.

Românul manifestă o lipsă crasă de interes față de climă și mediul înconjurător. O indiferență egală cu cea a lui Iohannis pentru România. În Europa nu există o națiune pentru care protecția mediului să provoace atâta ostilitate. Am dezvoltat o plăcere malefică în a ne distruge țara, iar mediul înconjurător pare să fie un obiectiv important.

Altfel, avem campioni mondiali ai declarațiilor. Mesajele președintelui și ale premierului provoacă valuri de emoție. Nici nu era bine instalat în fruntea Guvernului și Ciucă se declara împătimit al „Educației privind schimbările climatice și mediul în școli sustenabile” (aici). Ipocrizie lângă impostură.

Iohannis și miniștrii lui nu sunt singurii care iubesc turismul pe bani publici. În România a ajuns cultură instituțională.

Spoiala unui concurs care sprijină turismul militar

Tot din grijă pentru mediu, Corpul de control al MApN trimite săptămâna viitoare, la Grupul de lucru NATO pentru Protecția mediului de la Bruxelles, doi delegați. Poate ne spune ministrul apărării ce caută doi ofițeri fără niciun fel de studii, experiență sau expertiză în domeniu la o astfel de reuniune!

Se pare că Bugetul MApN permite excursii de plăcere la Târgul de Crăciun de la Bruxelles. La fel s-a întâmplat și anul trecut când cei doi ofițeri trimiși s-au remarcat … prin plictiseală și mahmureală.

În urmă cu câteva luni, un colonel din conducerea Corpului de control al MApN a participat la Conferința de înființare a Centrului de excelență pentru schimbări climatice de la Ottawa/ Canada. Altă excursie, același colonel care se plimbă la Bruxelles. Ceea ce nu e rău. Specializarea la locul de muncă e o metodă comunistă care poate fi resuscitată. Poate chiar învață ceva.

Coincidența sau nu, colonelul în cauză a făcut parte și din comisia de interviu pentru ocuparea postului de șef Birou protecția mediului. Concursul, desfășurat anul trecut pentru ocuparea unei funcții la Corpul de control, a fost un spectacol de fraude, falsuri și corupție.

Candidatul unic a avut nevoie de trei ore de deliberări, reformularea intempestivă a întrebărilor greșit enunțate și falsificarea rezultatelor, pentru a fi declarat câștigător. Nimic suprinzător, iarăși. Din comisia de interviu nu a făcut parte niciun specialist, doar niște diletanți care nu cunoșteau nici legislația primară.

În funcție a fost încadrat, astfel, un ofițer incompetent și incapabil. De altfel, imediat a fost detașat, pentru o perioadă, pe alt post. Frauda din timpul concursului a fost adusă la cunoștința factorilor de decizie, inclusiv a ministrului Ciucă, dar a fost mușamalizată și ignorată.

Situația permite, însă, voiaje de plăcere pentru cel care a contribuit la eludarea legii.

Apocalipsa incompetenței

Este doar unul din nenumăratele de exemple prin care persoane incompetente sunt instalate în funcție prin concursuri trucate sau fraudate. Nimănui nu-i pasă dacă o funcție de colonel este ocupată de un ofițer care poate îndeplini doar banale sarcini de secretariat.

Armata României se face de râs, la reuniunile NATO, cu ofițeri care nu vorbesc limba engleză sau nu sunt specialiști. Mai mult, incapabili să dezvoltăm proiecte le distrugem pe cele viabile și ne subordonăm intereselor altora. Mentalitate de slugă.

În urmă cu patru ani, miniștrii apărării și mediului, (Fifor și Gavrilescu, amândoi astăzi în Parlament) anunțau, într-o conferință de presă comună, înfiinţarea unui Centru de Excelenţă pentru protecţia mediului la Bucureşti. Era o perioadă în care președintele Grupului de lucru NATO pentru Protecția mediului era un ofițer român. În NATO, România era o voce puternică, cu o participare activă și consistentă la dezvoltarea unui domeniu tot mai important.

Un trend favorabil, un proiect care beneficia de finanțare (2 mil. euro), un Centru cu 40 de specialiști, o inițiativă care ne-ar fi impus ca națiune de referință în Alianță, totul distrus de actuala conducere a Corpului de control al MApN. Neputința ascunsă sub un val de meschinărie și acțiuni vindicative.

Tipic românesc, distrugem moștenirile pentru că nu suntem capabili să construim. Refuzăm să ne impunem ca experți, preferăm să fim rândașul care-și frânge căciula în fața boierului.

Iresponsabilitatea cheltuirii banului public

Centrul de excelență a fost desființat și înlocuit cu microstructuri inutile, energofage. S-au înființat un birou de schimbări climatice și un compartiment de dezvoltare durabilă.

Armata este preocupată de „dezvoltare durabilă”! În cele 17 obiective și 126 de ținte ale Strategiei naționale pentru dezvoltarea durabilă a României 2030 există două fraze despre Apărare. Atât.

România are, în prezent, vizibilitate suficientă și dispune de un real potențial de imagine în cadrul Alianței Nord Atlantice în domeniul protecției mediului, iar conjunctura poate fi exploatată pentru consolidarea poziției deținute și continuarea eforturilor de impunere ca lider de domeniu” (pag.76 din Strategie, aici).

Poate ne spune ministrul apărării, ce atribuții are un compartiment de dezvoltare durabilă la Corpul de control și cum a fost „exploatată” conjunctura.

Una din cele 4 direcții ale Planului de acțiune privind schimbările climatice și securitatea al NATO (aici) prevede că se vor valorifica „programele și colectivele de dezvoltare științifică și tehnologică pentru a sprijini cercetarea privind impactul schimbărilor climatice asupra securității, inclusiv perspectivele de gen în contextul politicii NATO privind femeile, pacea și securitatea”. Baba și mitraliera.

Schimbările climatice sunt mai mult un concept mobilizator și nu un fenomen fizic care așteaptă soluții tehnice sau ideologice. Nu vor fi controlate prin intervenții economice sau politice și cu atât mai puțin militare. Nu sunt un substitut ci o consecință a lipsei de interes pentru protecția mediului.

Să distrugi un Centru de excelență, cu potențial de schimbare a culturii instituționale privind protecția mediului, pentru a înființa structuri fără obiect de activitate, relevă incompetență și lipsă de viziune.

Poate detalia ministrul apărării cum „atacă” Armata schimbările climatice cu un birou dedicat?

Armata ne promite dezvoltare durabilă

Ordonatorii de credite sunt răspunzători în faţa legii pentru cheltuirea banului public. Un fost șef al Direcției Audit (cum este generalul care conduce Corpul de control al MApN) ar fi primul care ar trebui să știe asta.

Cum justifică ministrul apărării naționale plimbările unor ofițeri la Bruxelles sau Ottawa?

Armata nu este interesată de mediu. Altfel nu se explică de ce ministrul apărării ar accepta ca un ordin al său, care transpune legislația națională, să fie înlocuit cu o dispoziție a șefului Corpului de control. Conținutul rămâne aproape neschimbat, doar autoritatea ministrului este uzurpată de un general.

Recent au fost aduse în atenție nemulțumirile militarilor francezi din România. Condițiile precare pe care sunt nevoiți să le suporte în baza de la Cincu. Am mai scris despre cum se transformă o zonă protejată în bază militară (aici).

În urmă cu câteva săptămâni o echipă de la Corpul de control a fost a fost acolo, la Cincu. Problemele sistemice și de mediu pe care trebuiau să le aducă la cunoștința conducerii MApN nu au fost identificate, le-au ignorat sau pur și simplu nu prezintă interes?

Nu a fost identificată nicio faptă săvârșită cu vinovăție de vreuna din persoanele implicate care să conducă la încălcarea normelor legale, regulamentelor militare, ordinelor și dispozițiilor legale, astfel încât să se poată reține comiterea vreunei abateri disciplinare.

Aceasta este o frază pe care o primesc (cu variațiuni) majoritatea celor care au curajul să-și exercite dreptul de petiționare. Coborârea în derizoriu a protecției mediului în Armată, de către Corpul de control, este nesemnificativă în comparație cu modul în care-și îndeplinește misiunea de bază.

România furnizor de securitate regională, condiții decente pentru aliații veniți să ne apere, schimbările climatice sau protecția mediului pot să mai aștepte. Armata s-a apucat de dezvoltarea durabilă a României.

https://www.facebook.com/politicaapocalipsei