Generalii din Administrația Prezidențială

Generalii din Administrația Prezidențială, asemeni majorității funcționarilor din ministere, sunt încremeniți în proiect. Nimeni și nimic nu-i mișcă. Eterni și intangibili.

Cel mai important dintre generalii lui Iohannis, Ion Oprișor (CV aici), este la Cotroceni de aproape 20 de ani. Secretarul CSAT, gl.lt. Mihai Șomordolea (CV aici) este din anul 2008 în Administrația Prezidențială.

Întreaga activitate a sistemului național de apărare poartă amprenta și influența președintelui, Comandantul Armatei și șeful CSAT! Un profesor de fizică, pasionat de investiții imobiliare, este firesc să-și sprijine deciziile pe sfaturile și consilierea personalului din jurul său.

Cine-l cunoaște pe generalul (rtg.) Oprișor nu este surprins să afle că groful de la Cotroceni consideră România furnizor regional de securitate. Sau că Iohannis a ajuns să fie convins că cineva l-ar lua în calcul pentru funcția de secretar general NATO.

Expertul în doctrine comuniste

Ion Oprișor a fost numit în funcția actuală la data de 6 martie 2015. După exact 70 de ani de la instalarea Guvernului Petru Groza un comunist anacronic a fost numit consilier prezidențial și șef al DSN. Întreaga politică de securitate a lui Iohannis trece prin filtrul geniului strategic al generalului (rtg.) Oprișor, un ofițer care n-a comandat decât cafele.

Biografia sa oficială nu este foarte generoasă. Nici n-ar avea cum să fie. Nu are alte studii decât cele minim necesare. Nu a ocupat funcții importante. Nu-l reține nimeni anterior numirii la Cotroceni. La vârsta la care unii conduc divizii, 47 de ani, Oprișor era un mediocru șef de birou în Statul Major General. Un ofițer modest, cu o pregătire precară. Un politruc educat ideologic exclusiv la școala comunistă.

În septembrie 2003, secretarul CSAT, generalul Viorel Bîrloiu, îl aduce în Administrația Prezidențială, ca „expert”. În afară de parvenitism și arivism nimeni nu-și aduce aminte ce expertiză avea Oprișor. Cei care se aseamănă se adună. Așa că, un an mai târziu, Ion Iliescu îl numește adjunct al secretarului CSAT. Imediat îi acordă și prima stea de general.

La 20 noiembrie 2006, după 10 luni în care a ocupat funcția prin împuternicire, președintele Traian Băsescu îl acceptă secretar al CSAT, iar o lună mai târziu îl avansează la gradul de general-maior. Aveau pasiuni comune.

La 1 aprilie 2008, secretarul CSAT Ion Oprișor a fost avansat general locotenent și trecut în rezervă. A beneficiat de „măsuri de protecție socială pentru militarii a căror funcții erau reduse sau desființate”. Un artificiu prin care legea a fost eludată, iar gl.lt. Oprișor a primit ajutoare și plăți compensatorii, echivalentul a 70.000 dolari. Plus o pensie de 5600 lei.

Afaceri militare cu compensații și ajutoare

În perioada trecerii în rezervă Oprișor a avut nevoie de tratament medical. Zvonurile vremii spun că Băsescu i-a pus la dispoziție o aeronavă care să-l transporte la Viena pentru a fi îngrijit corespunzător.

Dincolo de compasiunea pe care o avem pentru suferința celor atinși de boală, câți români au avut parte de transport personalizat și tratament în clinici occidentale? Câți dintre noi nu au avut rude sau cunoscuți răpuși de un sistem care refuză accesul majorității la soluții medicale rezervate doar „aleșilor”?

Peste mai puțin de 1 an, în februarie 2009, gl.lt. Ion Oprișor este rechemat în activitate… secretar al CSAT. Practic revine în biroul de unde trecuse în rezervă. Păstrează cei 70.000 de dolari și îl aduce adjunct pe colonelul Mihai Șomordolea, un alt ofițer de carieră… fără carieră.

Oprișor nu este, însă, o excepție. Am adus în atenție (aici) cum col. Alin Preda, în iulie 2007, a trecut în rezervă maior. A beneficiat și de plăți compensatorii, echivalentul a peste 70.000 de dolari. În februarie 2008 a fost rechemat în activitate lt.col la MAI. În octombrie același an a fost transferat într-un birou la MApN… de unde plecase.

De subliniat că Oprișor și Preda au păstrat banii primiți ca plăți compensatorii, după rechemarea în activitate, iar situații de acest gen sunt mult mai multe.

Mai mult, se zvonește că și generalul Ciucă ar fi beneficiat de un „ajutor egal cu 20 de solde ale funcției de bază, la trecerea în rezervă.

În anul 2016, generalul Oprișor a trecut, iarăși, în rezervă, dar a rămas consilier prezidențial, iar secretar al CSAT a fost promovat fostul său adjunct, ajuns între timp gl.lt., Mihai Șomordolea.

Administrația Prezidențială (inclusiv CSAT) are mai mulți generali decât Statul Major al Forțelor Terestre, o structură cu aproape 40.000 de militari în subordine. Mulți din cei aflați la Cotroceni nu au condus vreodată măcar un batalion. Cei mai mulți sunt teoreticieni ai războiului, cutezători ai birourilor și eroi ai luptelor cu aerul condiționat.

Un Stat generos cu discipolii lui Bachus

Conform declarației de avere președintele României încasează, lunar, 14.958 lei. Consilierul său pe securitate, generalul (rtg.) Oprișor, primește un salariu de 12.776 lei, la care se adaugă o pensie de 13.500 lei.

Pe lângă opulența veniturilor Oprișor se bucură și de beneficiile unei poziții asimilată celei de ministru. Are la dispoziție un departament întreg, un cabinet condus de o șefă intransigentă și cel puțin trei limuzine pe care le-a repartizat… echitabil. Una pentru sine, alta pentru soție, și, nu în cele din urmă, una pentru șefa de cabinet.

Deși ar trebui să fie principala voce și autoritate în materie de securitate națională Oprișor este, în fapt, un retrograd definit de incompetență și indolență.

Relevantă pentru activitatea sa rămâne gafa monumentală din mai 2017 când, la o conferință internațională, a adus în discuție „axa Rusia-Turcia-Iran” care ar complica situația în regiunea noastră (aici). Ce-i drept mesajul îi era atribuit președintelui Iohannis, iar cu câteva săptămâni în urmă Rusia, Turcia şi Iran semnaseră un memorandum privind crearea mai multor zone de securitate în… Siria.

Atât a înțeles Oprișor la momentul respectiv despre politica de securitate regională. Deși alții au fost demiși pentru incidente mult mai puțin însemnate, consilierul prezidențial abia dacă a fost dojenit de Iohannis.

Pentru că influența și implicarea sa ca șef al DSN sunt reduse spre inexistente Oprișor și-a orientat talentele în alte direcții. A început cu traficul de influență și a continuat cu pasiunea pentru urmașele Evei sau admirația pentru Bachus. Sunt doar zvonuri și suspiciuni. Noi nici nu credem că e așa, doar nu-l păstra Iohannis în preajmă.

Un bunic înflăcărat, de călduri

Șefa de cabinet a lui Oprișor este Andreea Mihaela Radu, o „expertă” detașată de la Externe. Doamna este cea care conduce de facto DSS. Mărturie pot depune generalii pe care-i umilește cu fiecare ocazie sau delegațiile străine.

Până și americanii au avut surpriza ca, la o întâlnire programată cu consilierul prezidențial Oprișor, să fie prezentă doar șefa sa de cabinet. Bineînțeles că au plecat imediat, iar activitatea nu a mai avut loc.

În urmă cu 7 ani, când Oprișor a fost numit șef al DSS, Maria Teodora Stoica era elevă în clasa a X-a la Colegiul Național „Matei Basarab”, din Rm. Vâlcea. Trei ani mai târziu, în octombrie 2018, Teodora devenea cunoscută publicului pentru prezența în concursul „Vocea României”. Vocea și talentul, alături de familie și influență, par să fie rețete de succes pentru orice tânăr cu „potențial” din „România plagiată”.

Teodora, fiica unui potent om de afaceri, cu restaurante în Rm. Vâlcea și București, a fost numită în aprilie 2022, consilier în DSS. Ce cunoștințe și experiență în securitate are o domnișoară la mai puțin de un an după obținerea licenței într-o universitate particulară?

Între timp Teo Dora (numele de scenă al tinerei) este înscrisă la un master în securitate, la Universitatea „Titu Maiorescu”/ UTM din București. Președinte al Senatului UTM este un alt general din Administrația Prezidențială, Teodor Frunzeti.

General-locotenent (rtg.) prof. univ. dr. Frunzeti a fost comandant al Universității Naționale de Apărare, în perioada 2009 – 2013, iar din 2015 este consilier în cadrul DSS. Anterior a condus un Corp de Armata si Forțele Terestre.

Teodor Frunzeti este unul din puținii generali cu o statură intelectuală și academică greu de contestat. Un plus evident pentru echipa de consilieri militari de la Cotroceni. Nu este, însă, singurul a cărui expertiză este dincolo de orice dubiu.

Cu atât mai mult surprinde stoicismul cu care generali ca Frunzeti sau Palaghia îl suportă pe Oprișor sau despotismul șefei de cabinet.

Omerta și teama alimentează corupția

Oprișor este recunoscut ca un om cu suflet mare, un binefăcător al femeilor din viața lui.

De exemplu, când ministru de interne era Gabriel Oprea, o bucătăreasă din MApN a intrat în atenția sa. Plutonierul adjutant Vali Pruteanu a devenit brusc colonel de jandarmi și transferată apoi consilier la… Administrația Prezidențială. Poate nu-i plăcea baclavaua și de aia a așezat Ankara pe „axa răului”!

Doamna colonel Pruteanu a dispărut subit de la Cotroceni după o intervenție domestică și energică a Rodicăi Oprișor, dar filiera MAI n-a fost ignorată. Este anticamera folosită de Armată pentru a introduce, oneros, persoane în sistem.

Claudiu Oprișor, fiul generalului, a fost mai întâi agent de poliție. N-a fost chiar un împătimit al studiilor, dar cu un așa tată nu putea rămâne șomer. Nici în Poliție nu se simțea în largul lui, așa că a fost transferat în MApN, mai întâi ca plutonier major la DGIA. Ulterior a fost avansat … locotenent-colonel și promovat șef de secție.

La fel a procedat și dottore Ciucă. Maria Ciucă a fost, la început, angajată a ISU Vrancea, apoi transferată subofițer la DGIA, trecută în rezervă și rechemată în activitate ofițer (detalii aici).

Militarii de carieră au fost umiliți sau batjocoriți, invocându-se legea, pe care generalii o eludau pentru a-și căpătui protejații.

Oprișor își negociază perenitatea la Cotroceni. Cu Geoană și Firea, deocamdată. Un individ care a reușit să supraviețuiască cu trei președinți are argumente să reziste încă unuia. Discutabilă rămâne calitatea celor care-și păstrează în preajmă astfel de indivizi.

Iliescu, Băsescu și Iohannis au lăsat României doar dezastru, corupție și o dictatură a fărădelegii. Când unul din cei mai importanți experți/ consilieri este Oprișor ce-am aștepta să ne lase președinții moștenire, în afara unor personaje grotești, desprinse din Caragiale?

https://www.facebook.com/politicaapocalipsei

7 comentarii

  1. Extrem de bine documentat comentariul si cu siguranta exemplele pot continua draconic.

  2. Am fost coleg de școală militară de artilerie(probabil că acum nu mai trebuie) și AISM cu Mihai Somordolea. Un ofițer competent, care și-a sacrificat liniștea familiei pentru carieră. Ce se afirmă în articol sunt baliverne. Șomi, ești un general ajuns pe propriile picioare. Respect!!!

    1. Generalul Constantin Onişor a ajuns la Academia SRI după ce a fost dat afară din Garnizoana Pitești pentru hărțuire sexuală, scrie Jurnalul de Argeș.
      Generalul Constantin Onișor a fost comandantul Şcolii Militare de Aplicaţii pentru Tancuri „Mihai Viteazu” şi comandantul Garnizoanei Piteşti de la 1 august 2001 până la începutul lui martie 2003, când a fost destuituit pentru hărţuire sexuală.
      Demiterea a survenit în urma unor articole din presa locală, generalului reproşându-i-se că şi-a hărţuit sexual mai multe subordonate. Femeile au apelat la presă şi multe dintre ele şi-au luat transferul. Printre numele apărute în presa locală s-au numărat atunci Sorina Popescu, traducătoarea de engleză, Ionica Marin – asistentă medicală și Daniela Cârneanu, administratorul căminului de garnizoană.
      Care baliverne ?????
      Ca s-au luat plati compensatorii enorme, metrii cubi de bani in cash, de catre cei nominalizati mai sus in articol, conform OG nr.7, au fost trecuti in rezerva sa ia banii si apoi rechemati , dar banii nu i-au mai inapoiat. BALIVERNE ???? Am citit se pare articole separate, sau nu vrei sa intelegi. Anormala situatie si jenanta chiar.

  3. De rahat. Numai minciuni . Ce maior MApN a luat/ia 70000 euro la iesirea la pensie? Mincuna! Cele 20 de salarii “: de cascheta” nu se mai iau din 1998…. Vedeti CV Oprisor, nici de departe nu a fost cel care căra cafele. Somordolea a fost un ofiter de cariera deosebit. Verificati CV-urile !

    1. “Generalul Constantin Onişor a ajuns la Academia SRI după ce a fost dat afară din Garnizoana Pitești pentru hărțuire sexuală, scrie Jurnalul de Argeș.
      Generalul Constantin Onișor a fost comandantul Şcolii Militare de Aplicaţii pentru Tancuri „Mihai Viteazu” şi comandantul Garnizoanei Piteşti de la 1 august 2001 până la începutul lui martie 2003, când a fost destuituit pentru hărţuire sexuală.
      Demiterea a survenit în urma unor articole din presa locală, generalului reproşându-i-se că şi-a hărţuit sexual mai multe subordonate. Femeile au apelat la presă şi multe dintre ele şi-au luat transferul. Printre numele apărute în presa locală s-au numărat atunci Sorina Popescu, traducătoarea de engleză, Ionica Marin – asistentă medicală și Daniela Cârneanu, administratorul căminului de garnizoană.”
      Stimabile, ajutoarele si platile compensatorii nu se mai dau din 2010, nu 1998 cum afirmi d-ta, nu confunda cu anul emiterii Ordonantei nr.7 care este din 1998. Si s-au luat asemenea sume, vezi cat era cursul dolarului in anii in care vetitii nominalizati in articol au iesit la pensie si vei vedea ca surpriza va fi mare, se pleca cu metrul cub de bani cash. Atunci nu prea erau carduri bancare, se plateau cash. Si mai este un fapt, daca a fost rechemat si reactivat pentru faptele de vitejie , DE CE nu a returnat sumele incasate conform OG nr.7? Deja tii cu ursul si nu este frumos. Rusinica !

  4. Am fost de coleg de școală militară de artilerie (acum probabil nu mai e nevoie) și de AISM cu Mihai Somordolea. E un ofițer competent care și-a sacrificat liniștea familiei pentru carieră. Șomi, ești un general care și-a câștigat gradele de general prin muncă. În rest, articolul evidențiază numai baliverne. Respect!!!

Comentariile nu închise.