Parada militară și umilirea militarilor

De câteva zile se pregătește cu înfrigurare parada militară. Un alt prilej de festivism și ipocrizie, Ziua Națională.

Cohorte de politicieni și generali se vor înghesui la Tribuna Oficială să primească onorul blocurilor de paradă. Exact cei care-i umilesc zilnic pe militari, demnitarii și politrucii cu stele. Călăii vor privi cu superioritate cum le trec prin față, în detașamente compacte, cei de care-și bat joc zilnic.

Peste câteva zile România se îmbracă în straie de sărbătoare. Un popor trist și sărac. O țară în derivă, desculță și ruptă-n fund, care îmbracă haine de gală o singură zi pe an. O sărbătoare despre unitatea teritorială. Altfel, nu suntem o națiune (încă) și nu reușim să ieșim din logica și tarele cnezatelor și voievodatelor.

Televiziunile au început deja sarabanda promo-urilor pentru Ziua Națională. „România, ai cu ce!” Pe bune? Ce are România „cu ce”? În afara sărăciei și disperării nimic nu mai aparține românilor. Avem cu ce să ne mândrim, sărăcia noastră a ajuns brand național.

O Hotărâre care-i umilește, iarăși, pe militarii români

Hotărârea de Guvern nr. 1.406 din 22 noiembrie 2022 (aici) privind aprobarea unor măsuri destinate organizării, desfășurării și finanțării, în anul 2022, a paradei militare naționale prilejuite de data de 1 Decembrie ne prezintă un stat român generos cu festivismul.

Conform HG sunt alocați 105 lei/ zi/ persoană, adică 525.00 lei doar pentru masa militarilor străini. Cazarea și transportul mai adaugă 500.000 lei.

MApN va cheltui încă 1,5 mil. lei pentru a asigura blocurile de paradă și tehnica proprie. Peste 2,5 mil. lei va costa să ne lăudăm cu sărăcia în care se zbate Armata României.

Un militar român primește 34 lei/ zi pentru hrană, unul străin de trei ori mai mult. Cum explică premierul Ciucă de ce un militar străin trebuie să mănânce de trei ori mai bine decât unul român?

În Nota de fundamentare (aici) se menționează că „ținând cont de statutul României de membru NATO și UE, alături de blocul de paradă reprezentative (sic!) ale instituțiilor din sistemul de apărare, ordine publică și siguranță națională vor participa și detașamente reprezentative ale armatelor unor state membre NATO și a Republicii Moldova”.

Doar că „statutul României” nu presupune și prezența militarilor noștri în blocurile de paradă organizate de alte state. Pentru simplul motiv că nicio altă țară din NATO sau UE nu mai păstrează o astfel de „tradiție” retrogradă.

A văzut cineva vreo paradă militară în SUA, Marea Britanie sau Germania? Își amintește cineva când au organizat Suedia, Olanda sau Austria (grupul de state care ne dorește cu ardoare în Schengen… dar nu anul ăsta) o trecere a tehnicii militare prin fața „înalților demnitari”?

„Domnul general”, Iuda din platoul TV

Veteranii și răniții în teatrele de operații vor fi aduși pentru poze și transmisii în direct. Vom auzi povești impresionante ale celor care au ales să-și apere țara „chiar cu prețul vieții”. Unele „fătuce” își vor ascunde cu greu o lacrimă. Radu Tudor și alți „analiști militari” vor condimenta evenimentul cu informații care ar trebui să ne impresioneze.

În studiourile TV, generalii în rezervă vor comenta, cu mândrie proletară, trecerea militarilor și a tehnicii de luptă. Ce le mai place când moderatorii li se adresează cu „domnule general”!! Altfel, „domnul general” nu este capabil să articuleze nicio propoziție prin care să susțină cauza Armatei României. Ploșnițele unui sistem care promovează obediența, servilismul și arivismul feroce.

De peste nouă luni un întreg pluton de generali români susține cauza Armatei Ucrainei. Niciunul, absolut niciunul nu a avut o poziție măcar palidă prin care să susțină cauza militarilor români. Toți, fără excepție, speră ca notorietatea obținută în studiourile TV să le aducă un loc eligibil pe listele vreunui partid.

Militarii sunt buni de defilat cu ei la evenimente colorate mediatic. La fel de buni sunt militarii pentru a împrospăta listele electorale, aglomerate de personaje dubioase.

Niciun ofițer ajuns în Parlament nu s-a transformat într-o voce care să susțină cauza camarazilor săi. Toți tac și speră să mai prindă încă o legislatură.

Sunt aceeași militari care au tăcut și când erau activi sperând să prindă o funcție bună sau o stea de general. Pentru că ăsta este adevărul, într-o Armată dominată de corupție și abuzuri, funcțiile „se prind”. Este lipsit de realism cine crede că, în afara unor rare excepții, promovările în funcțiile importante sunt altceva decât rezultatul corupției endemice care a rafinat tradiționalul sistem de pile, cunoștințe și relații.

Blocul de paradă al generalilor care n-au comandat nimic

Am oferit numeroase exemple de ofițeri impuși în funcții în urma unor concursuri grevate de serioase suspiciuni de fraudă și corupție. Un exemplu articulat cu dovezi a fost cel al colonelului Nicolae Oros.

Un răsfățat al sorții, aproape generalul de brigadă Oros (sau cel puțin așa spera), și-a comandat uniforma înainte de a fi semnat decretul prezidențial. Ghinion, nu va fi avansat anul acesta. Am fost amenințați cu „un sobor de avocați” pentru că i-am terfelit „valorile, onoarea și renumele” (detalii aici). Așteptăm, cu interes! Altfel nu suntem surprinși. Este „pila” politicienilor din „grupul de la Cluj” și colegul șefului Apărării, generalul Petrescu. Nu sunt suficiente argumentele?

Oros este doar un exemplu, dar lista celor care așteaptă stele este, iarăși, lungă. Am putea avea un bloc de paradă format numai din șefi impuși în funcție de corupția și abuzurile care au transformat Armata în feuda politicienilor.

Comandantul UNAp, gl.bg. Eugen Mavriș, comandantul „Cantacuzino”, gl.bg. Florin Oancea, șeful Direcției Medicale, gl.mr. Dragoș-Marian Popescu sau însuși șeful Apărării, gl. Daniel Petrescu sunt exemple de generali impuși în funcție. Niciunul n-ar fi ajuns să ocupe posturile actuale într-o Armată occidentală sau una bazată pe valori corecte, competență și profesionalism.

Alături de cei menționați sunt alte zeci de generali care ar putea constitui un bloc de paradă. Unul format din juriștii, contabilii și medicii cu stele din Armată. Jumătate din generalii României nu au condus niciodată măcar un batalion. Unii au fost, cel mult, șefi peste structuri administrative

Blocurile de paradă ale celor care-i umilesc pe militari

Detașamente ale instituțiilor din sistemul de apărare, ordine publică și siguranță națională își vor prezenta, iarăși, onorul. De ce defilează, totuși, angajații din penitenciare? Să știm că avem un sistem complex de represiune la dispoziția celor de la Tribuna Oficială?

Impresionant ar fi să vedem blocul de paradă al procurorilor și judecătorilor militari. Cei care sunt cauza oprobiului pe care îl suportă militarii noștri. Adevăratele căpușe ale unui buget pe care l-ar sfâșia întreaga societate.

Ar fi de mare efect și blocul de paradă al nevestelor, rudelor si amantelor „activate” ofițer în urma unui ordin de ministru încărcat de suspiciuni privind traficul de influență și abuzul în serviciu. Ar fi interesant detașamentul angajatelor din Direcția Audit Intern a Armatei (detalii aici și aici).

„Fetele” devenite ofițer prin bunăvoința fostului șef, actual mare tarabostes la Corpul de control al MApN, gl.bg. Constantin Luca. Un contabil care primește cu emoție a doua stea de general (va fi avansat la 1 Decembrie). În fruntea detașamentului „ofițeri la apelul bocancilor” ar putea fi așezată soția premierului „Ciucă al nostru”. N-a adunat mulți ani ca ofițer activ, dar încasează pensia cuvenită unui locotenent colonel.

Ar merita recunoaștere batalioanele de doctori în științe militare. Un detașament format din cei care dețin titlul academic, deși nu au publicat nimic. Nici măcar teza de doctorat.

Modernizarea managementului contabilității în MApN în conformitate cu standardele internaționale și directivele europene în domeniu” este lucrarea generalului menționat anterior. Știința militară românească nu ar fi cunoscut anvergura actuală fără intervenția academică a unui contabil. Cititorii vor fi impresionați când vom publica lucrarea cu valoare de compunere școlară.

Până atunci, blocul de paradă „plagiatorii vechi și noi” ar putea defila cu tezele la vedere. O mărturie a transparenței și responsabilității generalilor noștri. Cine nu este mândru să-și prezinte lucrarea care l-a impus ca somitate în „științe militare”?

Parada militară, circul din curtea democrației mioritice

Militarii și personalul instituțiilor din SNAp sunt plimbați pe la ceremonii și festivități ca ursul prin sat sau maimuța la circ. După care sunt ascunși în cazărmi insalubre și menținuți la periferia societății.

Veteranii de război sau militarii în rezervă și retragere sunt aduși la parada militară din considerente strict de imagine. Sunt expuși ca sfintele moaște. După ce și-au sacrificat viața sau sănătatea pentru Țară astăzi mai sunt „folositori” doar la evenimente mondene. Apoi sunt aruncați sub falduri de praf și pensii mizere.

Politicienii, mass media si societatea, în general, au o atitudine cel puțin discutabilă la adresa Armatei și a militarilor. Blamați, damnați, acuzați și permanent ostracizați, militarii aud rareori cuvinte de recunoaștere.

De unde entuziasmul pentru parada militară? Care este scopul și obiectivul unui astfel de eveniment?

Să ne lăudam ca avem capabilități militare? Mai au astfel de manifestări doar dictaturile și autocrațiile comuniste. Apoi, ce capabilități militare sa arătam? Avioanele aliate care ne apără spațiul aerian? Sistemele de apărare franceze sau radarele spaniole si americane?

Vom vedea, iarăși, o tehnică militară jalnică și o ipocrizie inepuizabilă a politicienilor și politrucilor cu stele. De ce atâta impertinență și indolență?

Militarii sunt umiliți zilnic. În activitate, rezervă sau retragere militarii sunt aruncați la marginea societății. Sunt transformați în sluga proastă și săraca, scoasă din casă numai pentru a satisface orgoliul stăpânilor.

Din păcate societatea și poporul vor aplauda frenetic o manifestare grotescă și ridicolă. Nici măcar nu vor încerca să privească dincolo de vopseaua și poleiala mincinoasă a evenimentului. Se vor întoarce, însă, încă de a doua zi să-i hulească pe militari.

https://www.facebook.com/politicaapocalipsei

5 comentarii

  1. Ne-am lasat amagiti si legati fedeles de toți politicienii si mas-media,sub biciul amagitor manuit de aleasa securitate ,si ne aflăm ROBI in propria tara. Până apare vreun SPARTACUS, plângem unii de mila altora. Nu este coaptă via!

  2. “Pentru simplul motiv că nicio altă țară din NATO sau UE nu mai păstrează o astfel de „tradiție” retrogradă.”

    No shit? Aseai ca-i uitat intentionat Franta, la a carei parada au defilat si ai nostri?

  3. Eu ma minunez cata stiinta militara cunosc generalii limbuti la televiziuni si cand erau prin academie sau eventual pe la unitati stiau perfect doar comenzile *drepti*si #pe loc repaus#.Tot ce spun ei pe sticla , in activitate le tineau ascunse ca era secret militar!!!S-au desteptat la pensie,sau isi pastreaza calitatea de latrai politici?

Lasă un răspuns