Țară, țară, vrem ostași!

Vrem ostași! Să-i plătim prost și să ne batem joc de ei. Să-i umilim și insultăm public. Să transformăm militarul într-un paria al societății.

Vrem ostași! Să justificăm funcțiile de general și camarila care susține un impostor. Să reducem ostașul la nivelul unui argat exploatat și apoi sacrificat.

Vrem ostași! … și un buget cât mai consistent. Miliarde pe care să le cheltuim pe echipamente vechi și susținerea aliaților veniți să ne apere.

Georgică, între OLX și Lajumătate

MApN solicită, iarăși, modificarea Legii 80/ 1995 privind Statutul cadrelor militare (aici). În ultimii 7 ani, cu dottore di Nasiriah gestionând arbitrar Armata, Legea 80 a cunoscut de două ori mai multe amendări față de întreaga perioadă anterioară. Cum spuneam (aici) dacă nu-i place legea, Ciucă o schimbă.

Altă mostră din diletantismul celor care produc propuneri legislative în MApN. Generalii de mucava se înconjoară cu subordonați de tinichea.

Modificările nu sunt extraordinare, aproape toate inutile. Cum ar fi în cazul generalilor, unde se mai adaugă un aliniat care dublează prevederile deja existente. Noaptea minții!

Sunt reduse cu doi ani stagiile în grad ale maiștrilor militari. Cum va crește asta loialitatea față de sistem? Sigur trebuie să fi avut ceva în cap filozoful din fruntea Resurselor Umane ale MApN.

Gl.mr. George Spiridonescu este doctor în sociologie. Teza de doctorat, „Teorii ale stratificării sociale” oferă garanția profesionalismului… cu care face praf Armata. Maiștrii militari vor atinge gradul maxim în 22 de ani, iar subofițerii în 25 de ani. Dacă nici asta nu-i stratificare

Altă modificare este despre … asistenții medicali care doresc să devină subofițeri. Asta era problema Armatei! Nu avea suficient cadru legal pentru trecerea civililor în rândul subofițerilor sanitari.

În nota de fundamentare se spune că „numărul tinerilor care s-au înscris la concursurile de admitere la școlile militare de maiștri militari și subofițeri s-a redus aproape la jumătate în anul 2022 față de 2021, respectiv de la aproximativ 5700 la 2500, în condițiile în care numărul locurilor scoase la concurs a fost sensibil egal”. Georgică, o reducere cu 57% e mai mult decât „aproape la jumătate”.

Dacă mai amintim că din cei care promovează examenele unii sunt respinși la vizita medicală, numărul celor care intră în sitem este dramatic de mic.

N-ar fi mai ușor dacă Armata s-ar promova pe „OLX”? Sau pe „lajumătate”. Cum îi place lui Georgică.

Analiza stării Armatei (by phd. Georgică)

Dincolo de aberațiile unor modificări ale legii absolut inutile reține atenția Nota de Fundamentare. Dacă aveau nevoie rușii de o analiză a stării Armatei României a furnizat-o MApN pe site-ul său. Altfel, un document superficial, plin de elucubrații și aberații. Un filozof profund generalul-doctor Georgică.

Aflăm, astfel, că în anul 2021 numărul demisiilor din Armată s-a dublat față de anul 2020, iar în primele trei trimestre din 2022 s-a cvadruplat, ajungând la 2000. Ritmul este în creștere. Sunt șanse ca până la sfârșitul anului curent să se atingă 3000 de plecări din sistem ale cadrelor militare.

Oferta pentru atragerea forței de muncă mult mai atractivă a mediului privat a determinat ca tinerii militari, în special ofițerii ingineri și soldații și gradații profesioniști, să părăsească sistemul militar, în mare măsură din motive pecuniare”. Salutară recunoașterea salarizării precare din Armată. Toate studiile reclamă că salariul mediu al angajaților la stat depășește 5000 de lei net, cu cel puțin 1000 lei peste mediul privat. Cât de prost este plătit militarul?

Soluția MApN este o modificare aberantă a legii? Niciuna din propunerile proiectului menționat nu rezolvă problema deficitului Armatei. Dimpotrivă, introduce în sistem mai mulți angajați într-un sector și așa sufocat de corupție și abuzuri: sistemul medical militar.

Mostră de delir instituțional: „neadoptarea de urgență a modificărilor legislative propuse determină scăderea gradului de operativitate a structurilor militare și produce disfuncții ale capacității de reacție în timp scurt și la un nivel adecvat riscurilor și amenințărilor actuale, precum și întârzierea reacției imediate la schimbările impredictibile din mediul de securitate”. Uluitor! N-ar fi frumos un interviu cu cel care a scris fraza anterioară? Deși, pare mai degrabă un citat din lucrarea de doctorat a lui Ciucă.

De remarcat că Ucraina este menționată mai des decât România în documentul suspus transparenței de MApN.

Falsuri, minciuni, manipulare

Ideea că insuficiența cadrului normativ împiedică Armata să reducă deficitul de personal sau să oprească ieșirile din sistem este falsă. O minciună ordinară.

Corupția, abuzurile, traficul de influență, grupările de interese și, mai ales, salarizarea sunt principalele cauze. Aceleași sunt motivele pentru care profesia militară nu mai prezintă interes. Atât de des și de crunt a fost măcelărită onoarea și demnitatea militarului încât uniforma a devenit un banal echipament de lucru.

Proiectul lansat în transparență este o altă dovadă a amatorismului celor care conduc Armata. „Demersul legislativ are ca efect imediat reducerea semnificativă a deficitului de încadrare cu subofițeri”. Cum? Prin „activarea” mai multor asistenți medicali? Prin reducerea stagiilor în grad ale maiștrilor militari? Sau poate prin prevederi redundante pentru generali, care oricum nu contează.

Pentru a fi propuși la înaintarea în grad, la termen, ofițerii în activitate trebuie să fie încadrați cu cel puțin un an înainte de data la care se fac înaintările în grad în funcții prevăzute în statele de organizare cu grad superior celui pe care îl au” este norma legală valabilă încă de la apariția Statului cadrelor militare.

Gl.bg.dr. Florin Oancea a fost numit comandant al „Cantacuzino” în martie 2020 și avansat general în decembrie, opt luni mai târziu. De ce mai modificați legile dacă tot nu le respectați?

MApN are 86.149 de angajați (detalii aici), dar nu reușește să adune două brigăzi echipate și înzestrate corespunzător. Cât despre tehnică și sisteme de armament compatibile cu aliații… aiurea!

Peste 20.000 de angajați încadrează sistemul medical și cel judiciar. Un sfert din personalul Armatei. Magistrații militari sunt ploșnițele care au asociat ostașii cu „specialii”. Asistența medicală?

Un articol al colonelului Florin Șperlea aduce în atenție o realitate dureroasă. „Când vor deveni spitalele militare cu adevărat ale militarilor?” (aici) O întrebare retorică. Toți militarii știu răspunsul. Niciodată!

Țară, țară, vrem ostași!

Români, să-i umilim! Străini, bine să-i plătim!

Nu sunt puțini cei care bârfesc pe la colțuri că generalul Ciucă ar trebui judecat pentru trădare. Moralul și starea Armatei sau modul iresponsabil în care a fost gestionat bugetul alocat înzestrării sunt doar câteva din acuzele la adresa eroului națiunii. Răutăcioși! Nu susținem o astfel de atitudine lipsită de recunoștință și apreciere.

Fără acțiunile actualului premier mai avea România 5000 de militari străini pe teritoriul său? Dacă Armata noastră ar fi fost corect echipată și înzestrată, iar militarii ar fi primit respectul cuvenit (inclusiv printr-o salarizare corespunzătoare) mai aveam noi nevoie de încă 5000 de militari aliați, care să-i asigure liniștea președintelui nostru?

România plătește generos pentru întreținerea tuturor aliaților aflați pe teritoriul național. Iohannis speră să adune 10.000 de militari străini staționați în România. Practic recunoaștem că nu suntem capabili să ne apărăm. Armata noastră, cu foarte puține excepții, riscă să ajungă asemeni ministrului ei, decorativă.

Vrem ostași străini pentru că nu suntem capabili să extirpăm corupția care ne-a subordonat Armata. Vrem ostași străini pentru că ridicăm statui falșilor eroi și nu reușim să-i deferim justiției pe cei care ne-au transformat Oștirea în propria lor feudă. Bine, și dacă ar ajunge în justiție ce s-ar întâmpla?

Prețul pe care-l plătim pentru ostașii străini nu este limitat doar la decontul pentru masă, cazare, echipamente, spații și terenuri de instrucție, infrastructură etc… Cu cât mai mulți militari americani pe teritoriul României cu atât mai redusă libertatea de a ne controla politica externă. Nu-i bai. Nici asupra politicii interne nu avem control. Numirea generalului în fruntea Guvernului este cel mai evident exemplu.

Altfel, e bine în România! Armata a rezolvat deficitul cu asistenții medicali „activați” și maiștrii militari mai degrabă avansați. Să tremure Rusia de spaimă!

https://www.facebook.com/politicaapocalipsei

2 comentarii

Lasă un răspuns