Daniel Morar ne spune că „Putea să fie altcumva”

Fost șef al DNA și judecător al Curții Constituționale, Daniel Morar publică, la Editura Humanitas, volumul „Putea să fie altcumva – O privire subiectivă a justiției după 1990”. Lucrarea e în librării și urmează să fie lansată oficial duminică, 11 decembrie 2022, la Târgul de carte Gaudeamus.

Laura Codruța Kovesi e menționată de numeroase ori în cartea fostului magistrat. De cele mai multe ori negativ. Șefii serviciilor secrete sau președintele Iohannis au și ei spațiu generos.

„Kovesi trebuia să plece pentru că a răsturnat paradigma unei justiții penale normale, implicând serviciile secrete în activitatea judiciară și susținând senin că acest lucru este firesc. Cei care gândeau altcumva erau blamați, amenințați, și, în final, cercetați penal sau chiar arestați”, spune Daniel Morar.

În anul 2016 Morar era judecător la CCR. I-a propus președintelui Iohannis ca „SRI să facă pasul în spate”. Să permită procurorilor și polițiștilor accesul nemijlocit la logistica folosită până acum doar de ei”

Președintele Iohannis a înțeles repede problema și tot atât de repede s-a poziționat. Mi-a spus că o asemenea decizie a Curții «i-ar displăcea profund»”, scrie Daniel Morar.

Prima întâlnire cu SRI  

În martie 1990, o imagine surprinsă în centrul municipiului Târgu Mureș rula pe ecranele televizoarelor. O persoană căzută pe caldarâm și lovită la nesfârșit cu picioarele și diverse obiecte de către mai mulți bărbați, chiar și când aceasta nu mai mișca”.

În acest context, în septembrie 1990, mi‑am început activitatea de procuror la Procuratura locală din Târgu Mureș” își începe Daniel Morar poveștile sale.  Tensiunile interetnice din zonă erau manipulate, își amintește el. De către o forță extrem de puternică și abilă.

Dar nu eram preocupat de asta. Abia intrasem în sistem și nu știam aproape nimic despre justiție”, mărturisește cel care pe atunci era tânăr procuror.

La un moment dat, Otilia Boitan, procuroarea‑șefă adjunctă a procuraturii locale, a anunțat discret procurorii, însă doar pe cei români, cu o notă de mister, că SRI, care se înființase în martie 1990, imediat după violențele din oraș, prin „rebranduirea“ vechii Securități, va edita o broșură despre pericolul maghiar din Transilvania”, spune Morar.

Am plătit fiecare dintre noi în avans o sumă, contravaloarea cărții… Înțelegeam că suntem niște privilegiați cu acces la informații grele, iar așteptarea trebuia să fie pe măsură. Broșura, primită, evident tot în secret, «ca să nu afle ungurii», a fost dezamăgitoare”. În loc de informații și analize, cărticica abunda în afirmații și sentințe despre pericolul maghiar. Mai degrabă ca o lucrare propagandistică și nicidecum ca una științifică.

„Trăim într-o țară mediocră și din cauza serviciilor”

Acest episod l-a marcat pe tânărul procuror. Mult mai târziu, trecuseră trei decenii și el parcursese unele dintre cele mai înalte poziții la care poate spera un magistrat. Șef al DNA, conducător de facto al Parchetului Generalși judecător la Curtea Constituțională. Daniel Morar rămâne convins că „doar 20% din ce scria SRI în rapoarte putea fi folosit”.

Și mai spune ceva. „În toți acești ani, demnitari ai statului și-au oferit serviciilor de informații obedienta lor mediocritate în schimbul protecției și al sprijinului pentru avansarea în carieră. Așa se face că trăim într-un stat în care nu se întâmplă aproape nimic semnificativ fără girul serviciilor secrete”, crede Daniel Morar.

Preocupare profesională, obsesie fără temei sau misiune asumată aproape sacrificial? Depinde cine citește cartea. Multe dintre episoadele concrete pe care Morar le povestește poartă amprenta luptei magistratului cu această supraputere a serviciilor de informații.

Protocoalele din 2009, între procurori și SRI, l-au revoltat imediat pe Daniel Morar, susține cel care atunci era șef al DNA. Au marcat unul dintre momentele de conflict cu Laura Codruța Kovesi, personaj frecvent numit în carte, aproape întotdeauna cu o conotație depreciativă.

I-am replicat că DNA nu o să respecte dispozițiile nelegale ale actului secret

Clauzele protocolului m-au revoltat. Erau contrare legii, permiteau ofițerilor SRI să desfășoare activități de cercetare penală și obligau procurorii să comunice acestora mersul dosarelor”, scrie autorul.

Eu mă străduiam să țin SRI cât mai departe de activitatea judiciară, iar Codruța Kovesi și Gabriela Scutea îi atribuiau, cu voia lor, competențe în cercetarea penală, pe care legea nu i le conferea”, notează Morar.

El era procurorul-șef al DNA, iar Laura Kovesi, procuror-șef al României.  „Am avut o discuție aprinsă cu Kovesi, la telefon, în care i-am reproșat că încheiase protocolul fără să mă consulte și, mai ales, că angaja Ministerul Public într-o colaborare nepermisă de lege.” 

Kovesi mi-a spus că e decizia ei și că toată lumea trebuia să o respecte”, scrie Morar. „I-am replicat că DNA nu o să respecte dispozițiile nelegale ale actului secret”.  Daniel Morar susține în carte că a informat DNA central și local despre protocol, pentru că-l obliga subordonarea față de Kovesi, însă pretinde că a făcut-o „atrăgându-le atenția cu privire la clauzele nelegale”.

Peste 10 ani, ajuns la Curtea Constituțională, Morar mărturisește că și-a făcut o misiune din a desființa aceste protocoale.

Cartea abundă de astfel de opinii personale sau episoade din istoria recentă a justiției, politicii, vieții publice din România.

Cum a dispărut o posibilă infracțiune dintr-o înregistrare SRI

În cursul alegerilor prezidențiale din 2009, Daniel Morar era șeful DNA. Un membru al familiei „unuia dintre candidați”, spune Morar, „care a pierdut”, a discutat cu un procuror. Discuția a fost înregistrată de SRI.

Morar povestește că înregistrarea arăta cum i s-a promis unui procuror „care trebuia să protejeze afacerile familiei că atunci când candidatul va ajunge președinte al României îl va numi pe procuror într-o înaltă funcție din Ministerul Public”. DNA a deschis un dosar. Procurorul de caz a trimis ofițerii judiciari la sediul SRI pentru a consulta înregistrările „care erau strict secrete”.

Le-au văzut, le considerau utile și, după ce m-au informat, am informat SRI să mi le trimită oficial”, relatează Daniel Morar. Asta se întâmpla înainte de alegeri. După alegeri, DNA a observat că SRI tergiversează trimiterea înregistrărilor.

„La insistențele noastre, ne-au comunicat că nu le mai au pentru că, dintr-o eroare a softului folosit, au fost șterse. Am avut o discuție cu Florian Coldea pe această temă, iar el susținea același lucru. Nu îl credeam nici eu, nici procurorii de caz.”

În DNA au apărut suspiciuni că SRI îl protejează cumva pe perdantul alegerilor prezidențiale.

Le-am transmis lui Maior și lui Coldea că urma să-i punem sub învinuire

Eram revoltați de faptul că SRI ne sfida și periclita instrumentarea unui dosar de corupție, astfel că le-am transmis lui George Maior și lui Florian Coldea că urma să-i punem sub învinuire pentru favorizarea infractorului. Nu a trecut mult timp și am fost sunat de președintele Băsescu, căruia i s-au plâns cei doi și care voia să afle și de la mine cum stau lucrurile”.

Toți trei, Morar, Maior și Coldea, au ajuns la Palatul Cotroceni. Dar mai era cineva, spune magistratul.

Când am ajuns acolo, cei doi, însoțiți de Kovesi, se aflau deja în biroul președintelui și relatau aceeași poveste cu softul care a distrus datele rezultate din interceptări. Le-am spus încă o dată că nu-i cred și că fac jocuri politice.

Nici măcar Codruța Kovesi nu îi credea, întrebându-i de ce au mai sesizat DNA dacă nu voiau să dea acele date”. Numai că asta se întâmplase înainte de alegeri și, după ce candidatul pierduse, poate că miza celor din SRI în privința lui se schimbase.  „Președintele asista la discuția noastră fără a interveni prea mult”, notează Daniel Morar.

Cei doi erau „nemulțumiți” că medierea nu a reușit.  George Maior a cerut măcar să-i înștiințăm înainte de a începe urmărirea penală împotriva lor, pentru a-și da demisia. „Discuția s-a încheiat aici”, rememorează Morar. El scrie că „nu i-am pus sub învinuire” pe șefii SRI, „pentru că nu aveam probele necesare să construim un dosar care să reziste în fața judecătorilor”.

Cum a fost trădată DNA de către un alt serviciu secret, în favoarea SRI

În alt episod din carte, Morar povestește cum o procuroare DNA din teritoriu a avut bănuieli că au apărut microfoane în biroul său, chiar când ancheta un ofițer SRI.  DNA a discutat cu un serviciu secret, Morar nu îl numește, care a verificat dacă sunt microfoane. Concluzia a fost că nu sunt. Numai că Daniel Morar a fost sunat de Florian Coldea, care i-a reproșat, nervos, că de ce caută microfoane.

Dar voi de unde știți?”, spune Morar că i-a replicat prim-adjunctului SRI. Coldea n-a răspuns. Morar i-a explicat lui Coldea că „voi (n.r. – SRI) erați principalii suspecți, cum să vă chemăm pe voi să verificați dacă sunt microfoane?”.  Șeful DNA a vorbit apoi cu oamenii săi. Concluzia a fost că serviciul secret chemat să-i ajute îi trădase în favoarea SRI, pe care-l informase că DNA a aflat de microfoane.

Tot în legătură cu înregistrările există o altă referire, de data asta la Kovesi.

Spre sfârșitul mandatului acesteia la DNA, în vara lui 2017, au apărut înregistrări de la o ședință a DNA. Șefa instituției le cerea dosare răsunătoare.

Un dosar cu un ministru, să presăm, sau măcar un dosar important”, spune o voce, atribuită șefei DNA de atunci.  Public, Laura Kovesi a susținut că există softuri de înregistrări care pot simula vocea sau că e trunchiat. Numai că „vocea Codruței Kovesi era ușor recognoscibilă, iar susținerile acesteia că spusele i-au fost scoase din context nu schimbau deloc datele problemei”, susține Daniel Morar.  Șefa DNA încerca să rezolve problemele țării prin mijloace de drept penal.

„Robe civile cu epoleți” 

În vara lui 2012 a apărut în presă o listă de oameni care erau ofițeri, deși, lucrau în domenii precum magistratura, politica sau presa. „Kovesi a ieșit în presă pentru a susține insistent că a fost făcută colonel fără voia ei”, scrie Morar.

Morar și Kovesi au avut discuții pe această temă.

Ea se plângea că „se urmărește compromiterea ei” și că n-a știut nimic. „I-am replicat, spune Morar, că e improbabil ca lucrurile să se fi petrecut așa, eu însumi având propria mea experiență pe subiect”.

Kovesi a recunoscut până la urmă că a avut o discuție sumară cu Oprea în care acesta i-a spus că îi oferă gradul de colonel, dar a crezut că e o glumă. „Ea ar fi trebuit să-l cunoască pe ministru, doar «Gabi» era prietenul ei, și nu știu să fi avut simțul umorului”, scrie autorul.

Morar mărturisește că Oprea i-a oferit și lui gradul de colonel, prin șeful secției militare din DNA. Discuția este antologică.

E o ofertă, ministrul Oprea poate să facă asta”, i-a transmis subordonatul din DNA lui Morar. Morar susține că i-a răspuns ministrului, ironic, că e prea puțin colonel.

Oprea mi-a comunicat că el îmi poate acorda doar gradul de colonel, urmând ca președintele statului să mi-l acorde pe cel de general”. Iritat, de insistența lui Oprea, i-a transmis că nici vorbă. Șeful DNA a atras atenția subordonaților să nu accepte „propunerea de avansare în grade militare venită din partea lui Gabriel Oprea”.

Daniel Morar e cel care susține în ultimele pagini ale lucrării că a vrut ca, după decenii intense, în care a fost în serviciul public și „am decis soarta altora și am luat decizii pentru alții”, să vină vremea ca „alții să ia decizii care să mă privească și pe mine”.

https://www.facebook.com/politicaapocalipsei

Lasă un răspuns