Bunicii noștri sperau să vină americanii, noi ne scuturăm de pandemie și așteptăm „soldații NATO”. Totul este NATO în jur. Deși sloganul „Noi suntem NATO” ar trebui să le explice multora care-i treaba cu „soldații NATO”, mulți îi consideră încă o armată aparte. Genul de „infanterie stelară” trimisă să apere granițele civilizației.
Sintagme ca „soldații NATO” și pandemia Covid-19 fac să tremure de plăcere cifrele audiențelor mass media. Este și motivul pentru care unii nu mai dau doi bani pe adevăr și elementarul bun simț. Educația aia primară care ar trebui să ne împiedice să mințim cu nerușinare. „Să nu mărturiseşti strâmb împotriva aproapelui tău”.
Săptămâna trecută un articol distribuit de site-ul American Group Media/ AGM (aici) provoca satisfacție conspiraționiștilor: „Curtea Supremă a SUA a decis că vaccinurile împotriva COVID-19 nu sunt vaccinuri și că provoacă „daune ireparabile”.
Nu este clar dacă astfel de campanii de dezinformare folosesc celor care au negat deplin pandemia Covid-19 sau, dimpotrivă, îi sprijină pe cei care s-au îmbogățit, profitând de panica și dezorientarea globale.
În aceeași zi în care a fost publicat articolul AGM, pe plaiuri mioritice, un „analist politic, profiler și jurnalist”, H.D. Hartmann, se zvârcolea de grija militarilor.
Agresiv, grobian, plin de infatuare și aroganță, „profilerul” răspândește falsuri cu dezinvoltură și indecență. O încercare patetică, dar eșuată, de a-l copia pe Vadim Tudor.
Un ser promovat vaccin tocmai de cei care-l contestă
Curtea Supremă a SUA nu a emis o decizie prin care să fi afirmat că vaccinurile ar provoca „daune ireparabile”. Articolul menționat și postările de pe rețelele sociale reînvie o afirmație dezmințită de mult timp.
În fapt, este denaturată o hotărâre, din octombrie 2022, a unui judecător de la Curtea Supremă a statului New York. Acesta a decis ca lucrătorii concediați pentru că erau nevaccinați împotriva Covid-19, să fie repuși în drepturi și plătiți retroactiv. Nu s-a exprimat cu privire la eficacitatea vaccinurilor.
Instanța a observat doar că vaccinul „nu este absolut” și că apar informații noi „chiar de la cei care au fost vaccinați”. Judecătorul chiar a subliniat că hotărârea „nu este un comentariu asupra eficacității vaccinării, ci despre modul în care îi tratăm pe cei care au lucrat zi de zi în perioada apogeului pandemiei”. Orașul New York a contestat decizia imediat, așa că soluția nu este (încă) definitivă.
Articolul AGM a fost promovat printr-o postare pe Instagram. O captură de ecran cu titlul: „Curtea Supremă din SUA a decis că agentul patogen Covid nu este un vaccin, este nesigur și trebuie evitat cu orice preț – Curtea Supremă a anulat Universal Vax”.
Aproape imediat un utilizator Twitter afirma că: „Decizia Curții Supreme din SUA: vaccinurile Covid nu sunt vaccinuri. În decizia sa, Curtea Supremă confirmă că daunele cauzate de terapiile genetice cu ARNm Covid sunt ireparabile. Deoarece Curtea Supremă este cea mai înaltă instanță din Statele Unite, nu există alte căi de atac.”
Tweet-ul a primit peste 8.000 de aprecieri și peste 5.000 de distribuiri până vineri, 9 decembrie 2022.
Cum am mai spus, Curtea Supremă nu a pronunțat o astfel de decizie. Cazul nu se regăsește în baza de date publică, disponibilă online. Una care conține situația cauzelor soluționate sau aflate în dezbatere începând cu anul 2001.
Un curcubeu peste „soldații NATO” din mass media
Nu vom analiza modul în care parte din mass media încă se angajează în campanii de dezinformare la adresa pandemiei. Poate că unii nici măcar asta nu încearcă să facă. Mint cu nerușinare doar din considerente financiare și (poate) fără intenții conspiraționiste.
Totuși, deliberat sau inconștient, alimentează ambele tabere. Pro sau contra, toți primesc muniție pentru polemici interminabile. Asta și pentru că refuză să conteste falsurile și manipulările.
Articolul tendețios este semnat de Medeea Greere. O duduie care-și dezgolește… aspirațiile: „Am căutat adevărul în această lume, toată viața. Punctul culminant al acestei călătorii este acest site web.” Se vede că are o înțelegere cel puțin curioasă a adevărului.
Medeea Greere dorește să organizeze „acest puzzle (site-ul n.r.) în categorii distincte, astfel încât să putem urmări firele acestei povești până la Victoria luminii”. Nu era și Becali un admirator al „Războinicului luminii”? Pe mulți i-a bulversat Coehlo.
Victoria luminii și inepțiile nu se limitează la a bântui „soldații NATO” din presa de peste ocean. Se manifestă lipsite de inhibiții, într-o profundă admirație pentru mult-clamatul „articol 5”, și în România. Bine, noi am ridicat lipsa deontologiei profesionale la rang de mândrie națională.
Inspirat de elucubrațiile, lipsite de discernamânt, ale doamnei Greere, H.D Hartmann, un polivalent și multilateral pregătit jurnalist, produce stupizenii pe care le împrăștie prin prozeliții săi.
„Ciucă îți cam bați joc de Armata română”
Într-o înregistrare distribuită generos (aici) „profilerul” citează, fără menționarea sursei, conținut din articolul „Parada militară și umilirea militarilor” (aici).
Plagiatul, în sine, nu ne deranjează. La naiba! furtul intelectual e mai necesar decât bacalaureatul, dacă aspiri la orice fel de carieră în România. Hartmann se aliniază curentului.
Deranjează, însă, angajarea militarilor, iarăși, în răfuieli politice sau pentru campanii de presă. De ce simt unii nevoia să se folosească de militari dacă oricum nu-i respectă?
Mai întîi, Hartmann afirmă că „militarul NATO primește 525 lei pentru hrană, zilnic”. O minciună pe care o repetă. Poate devine convigător.
Apoi, pentru că nu era suficient de „înfiorătoare” informația, Hartmann mai plusează și cu „cazarea și transportul mai adaugă 500 mii lei, de militar străin”. Serios? Nici dacă-i duceam în Dubai n-ar fi costat atât.
În realitate, este vorba de 105 lei pentru hrana zilnică a unui militar străin participant la parada militară. De altfel era disponibilă o trimitere către actul normativ unde se putea verifica informația.
Cât despre cei 500 mii lei, aceștia sunt o estimare bazată pe raportările anilor anteriori. Un total pentru transportul și cazarea a 600 militari pentru o săptămână. După un calcul simplu ar putea să afle, stimabilul „profiler”, că nu prea se adună bani pentru un hotel de 4 stele.
Într-adevăr, este scandalos ca militarul român să primească doar 34 lei/ zi, iar cel străin de 3 ori mai mult, dar exagerările și denaturările nu ajută cu nimic ostașii noștri.
Nu poți să spui că „soldații NATO nu știu să bată marș” și să ai pretenția că te zvârcolești de grija Armatei. Mai ales că, același individ, afirmă: „doar am făcut și eu armată”.
Altfel, mai spune și adevărul Hartmann: „Ciucă îți cam bați joc de Armata română”.
Mincinoși fără frontiere
„Profilerul” Hartman nu este la prima „analiză militară”, deși este evident că nu stăpânește nici noțiunile elmentare, altfel n-ar bate „pas de marș”.
Deși este atât de oripilat că militarul român primește doar 34 de lei pe zi, Hartamnn nu a avut curiozitatea să se aplece peste celelalte probleme ale ostașilor.
Salarizarea proastă face ca cei 34 de lei să reprezinte o treime din veniturile zilnice ale majorității militarilor. Inclusiv în articolul de unde a preluat eronat informațiile găsea aspecte mult mai profunde care provoacă umilirea militarilor.
Brusc „profilerul” și-a descoperit dragostea față de Armată. Mai mult grija pentru hrana militarilor. Altfel, nu are nici măcar decența să se informeze corect.
Care este diferența dintre politicienii care-i jignesc pe militari tolerând asocierea cu „pensiile speciale” și ziariștii care se declară fals îngrijorați doar pentru a-și crește audiența?
Nu ne amintim să fi cerut vreun militar să-i susțină cineva cauza cu minciuni sau denaturări grosolane. Informațiile false nu fac decât să saboteze drepturile legitime ale militarilor.
Propaganda, manipulările și abuzurile din pandemie nu pot fi combătute cu minciuni sau aberații. Nici „soldații NATO” nu fac dintr-un individ avid de imagine jurnalist onest. Eroarea voluntară și falsul promovat cu viclenie sunt meschinării politicianiste.
Greere din America și Hartmann din România își permit să mintă cu nerușinare pentru că foarte puțini au curajul să le spună răspicat: „Minți!”
E posibil ca Putin să fie atât de disperat încât să deconspire atâți agenți, mai mult sau mai puțin, adormiți sau acoperiți !? Poate nu mai are bani suficienți ca să-i plătescă în adormire și e momentul să-și justifice salariul.