„Gradul militar este un drept al titularului și reprezintă recunoașterea în plan social a calității de cadru militar.”
Cât de generoasă este legea! Aduce în discuție „recunoașterea în plan social a calității de cadru militar”. Altfel, în România, foarte puțini mai recunosc această „calitate”.
Bine, nici Sistemul Național de Apărare/ SNAp nu mai oferă atât de multă „calitate”, nici gradul militar nu mai este ce era cândva.
Cad stelele peste umerii politrucilor și gradele peste cele ale „acoperiților” într-o frenezie a opulenței rar întâlnită în România. În afară de corupție, abuzuri, plagiat, implicarea militarilor activi în politică, batalioane de doctori și generali, ce altceva mai propune SNAp?
Gradul militar a fost coborât în mocirla recompenselor sau mitelor oferite de politicieni precum Gabriel Oprea. Alteori a fost transformat în „valută forte”, de interesele sordide ale celor care nu-și pot plăti altfel amantele.
Discriminarea, față de alți cetățeni, dar, mai ales, între ei, a rămas singura certitudine pe care o au militarii. Toți cei aflați sub incidența Statului cadrelor militare, nu doar ostașii.
Indexarea pensiilor militare, de la 1 ianuarie 2023, este cel mai recent exemplu. Care este diferența dintre modul de calcul al unei pensii militare la 1 decembrie 2017 față de 1 ianuarie 2018? Niciuna! Atunci de ce se indexează diferit?
„Structurile asociative” ale militarilor în rezervă și retragere participă, pe mai departe, la întâlniri anoste și inutile cu aceeași indivizi care nu știu decât să-și umilească foștii camarazi.
Indiferent de denumirea sub care își ascund interesele grupului restrâns care le subordonează, aceste „structuri asociative” sunt doar un apendice al celor care controlează SNAp.
Prin HG, unele sunt „recunoscute ca fiind de utilitate publică”. Un artificiu care asigură resursele cu care este cumpărată complicitatea și tăcerea. Cam cum sunt televiziunile care primesc bani de la partide. Legal, pentru publicitate, normal.
După ani de dezbateri, întruniri și promisiuni, ce rezultate au aceste asociații sau fundații?
„Să vă spun de ce ne-am adunat: degeaba!”
În urmă cu o săptămână, 8 decembrie 2022, a avut loc o întâlnire a „structurilor asociative” cu reprezentanții MApN.
Un secretar de stat, Eduard Bachide, doi generali (Jianu și Roșu) și câțiva colonei (printre care directorul DGMRU, col. Anghelina, și cel al Casei de Pensii a MApN, col. Livadariu) s-au adunat să vorbească despre… discuții.
Altă întâlnire plicticoasă și inutilă, același mesaj din partea conducerii MApN: „F..ck you!” (iertată ne fie „austriaca”).
O singură certitudine, se modifică, iarăși, Legea 223/ 2015. Firesc, prin ordonanță de urgență. Printre altele, baza de calcul a pensiei militare va fi media soldelor pentru 12 luni consecutive din ultimii 5 ani de activitate. De fapt, este singura modificare digerabilă, restul… surprize „marca general Jianu”.
Rezerviștii au mai fost anunțăți că, din nefericire, cele 4 inițiative legislative depuse în Parlament, și așteptate febril de militari, au fost respinse. Deși era vital pentru moralul și starea angajaților din SNAp.
Toate vizau aceeași schimbare a Legii 215/ 2016 privind… ceremoniile militare. S-a dorit modificarea ordinii de precădere la ceremoniile de depuneri de coroane. Răutăcioși parlamentarii, n-au fost de acord.
Ar fi comic, dacă n-ar fi insultător. Subiectul, nu respingerea propunerilor.
Au mai aflat militarii în rezervă că se lucrează la o nouă lege a salarizării unice, cu termen luna iunie 2023. În urma acestei legi militarii vor fi poziționați în grilă „la locul lor”. Serios? Și acum unde sunt?
Culmea este că și la elaborarea Legii 153 / 2015 tot Jianu, Roșu, și alții aflați în încăpere, i-au așezat pe militari „la locul lor”. Prin urmare… nicio grijă, militarii au cam aflat unde le este locul.
O întâlnire… degeaba. Nimic, absolut nimic despre inechități, nedreptăți, indexări discriminatorii propuse chiar de generalii aflați la masă…
Tot a făcut ceva MApN, a propus un proiect de Hotărâre de Guvern privind majorarea soldei de grad.
Când gradul militar nu mai este unic
După „actualizarea cuantumului soldei de grad” un soldat în activitate va încasa cu o sută de lei mai mult decât generalul în rezervă. Asta este „recunoașterea în plan social” a militarilor în rezervă. Toți, după „actualizare”, au gradul de 3 ori mai puțin „recunoscut în plan social” decât în activitate.
Un alt aspect, la fel de revoltător. Un militar rezervist voluntar, care nu participă la instruire, primește solda gradului deținut.
Un cetățean cu un nivel minim de pregătire militară, dar care prin contract este „soldat rezervist voluntar” primește, de la 1 ianuarie 2023, 500 de lei … pentru că stă acasă. Un plutonier adjutant în rezervă, după 40 de ani „în slujba patriei”, primește pentru gradul său, 280 de lei. Din rezervă, abia generalul cu patru stele se apropie, cu cei 410 lei, de solda de grad a soldatului rezervist.
Din denumire, cel puțin, toți sunt „rezerviști”. În caz de război, toți sunt obligați să-și apere patria „chiar cu prețul vieții”.
Un colonel care va trece în rezervă la 1 aprilie anul viitor va primi 900 de lei soldă de grad în primele 3 luni din 2023. Dacă alege ca perioadă de referință 6 (sau 12) luni de activitate din anul 2021, va primi 360 de lei pentru gradul militar deținut.
Sunt de înțeles, până la un punct, limitele actualizării pensiilor militare în funcție de valoarea soldei de funcție. Deși ar fi asigurat păstrarea ierarhiei veniturilor pentru toți militarii, indiferent dacă sunt activi, în rezervă sau retragere.
Totuși, gradul militar este unic. Tresele militarului activ, în rezervă sau rezervist voluntar nu sunt diferite. Căpitanul sau plutonierul au același grad indiferent dacă sunt în activitate, rezervă, retragere sau … rezervist voluntar.
„Recunoașterea în plan social” a caporalului în rezervă n-ar trebui să fie inferioară celui în activitate.
La ceremonii, atât de mult apreciate de conducerea militară și politică a României, au aceeași uniformă și aceleași grade militare toți ostașii. De la 1 ianuarie 2023 gradele unora sunt mai valoroase ca ale altora.
Mai egalii militarilor, judecătorii
Legea pensiilor militare, în forma ei inițială, permitea actualizarea gradelor militare „ori de câte ori se majorează solda de grad/salariul gradului profesional și/sau solda de funcție/salariul de funcție al militarilor, polițiștilor și funcționarilor publici cu statut special”.
Prevederea a fost abrogată. De PSD cu acordul PNL, ca să nu fie confuzii.
Mai mult, militarii nu mai beneficiază nici de procentul de 50% „din creșterea reală a câștigului salarial mediu brut realizat în anul anterior”. Majorare încă legală pentru toate pensiile din sistemul public.
În România legea este subordonată intereselor grupurilor politice. Nu este un secret. Judecătorii, în schimb, au subordonat Constituția.
„Justiția este unică, imparțială și egală pentru toți” … cu excepția magistraților. Ei s-au așezat, discreționar, deasupra tuturor cetățenilor României.
Curtea Constituțională a decis, cu impertinență și aroganță, că „militarii (…) nu au un statut constituțional și legal similar magistraților, aceștia nebeneficiind de garanțiile de independență specifice magistraților” (aici).
Este fals! Un abuz de putere și un evident conflict de interese pentru judecătorii CCR.
Constituția precizează doar despre judecători că „sunt independenți și se supun numai legii”. Nimic despre procurori. Mai ales că aceștia sunt subordonați ministrului justiției.
Cum ar fi afectată independența dacă actualizarea pensiilor magistraților s-ar realiza ca la militari? Din când în când, discriminatoriu sau aberant.
Altfel, nu se zvârcolește independența în judecători când sunt numiți, prin algoritm politic, la CCR sau în alte funcții?
Constituția și legea impun mai multe obligații și mai puține drepturi militarilor. Printre ele și sacrificiul suprem, pentru apărarea independenței Patriei, implicit și a judecătorilor. De aia sunt militarii cetățeni de nivel inferior, în raport cu ceilalți salariați sau pensionari ai sistemului public?
Sau doar pentru că sunt incapabili să schimbe ceva?
Președintele unei „structuri asociative” și-ar fi construit o pensiune cu banii Asociației. Alții și-au sponsorizat intervenții medicale estetice.
Revoltător? De ce?! Majoritatea privește indiferentă. Eventual poate prinde câteva firimituri sau gesturi de bunăvoință.
Toată lumea vede, nimeni nu face nimic!
Militarii trebuie sa-si faca singuri dreptate, inclusiv impotriva impostorilor activi !
Dar rapid si dur !