Digitalizarea României și penibilii din vârful ei

Echipa Autorității pentru Digitalizarea României (ADR) a participat, în cadrul delegației conduse de ministrul Cercetării, Inovării şi Digitalizării, la vizita de lucru oficială la Chișinău, la invitația vicepremierului pentru digitalizare al Republicii Moldova.

La graniță, ne-am confruntat cu o situație inedită și neplăcută: unul dintre autovehiculele delegației române, aflat în patrimoniul ADR, a fost verificat, respectiv ne-a fost comunicată informarea apărută în sistemul informatic” se precizează într-un comunicat al ADR transmis către Agerpress, miercuri, 21 decembrie 2022.

Situația „inedită și neplăcută” a fost provocată de faptul că mașina ADR era oficial… furată. Autoturismul avea o alertă de mașină furată și totuși se afla în exploatarea unei autorități a statului român. Păi, nu-i definitoriu pentru România?

Ce Schengen, ce spațiu de liberă circulație, ce nedreptăți la care ne supun răutăcioșii de prin Europa!!?? Statul român operează mașini furate.

Și asta nu e tot!

ADR încearcă să minimalizeze ridicolul situației și oferă informații mai generos decât un politician corupt interogat de un procuror zelos. O încercare patetică de a se disculpa. Un incident care nu face decât să probeze incapacitatea instituțiilor noastre de a-și îndeplini până și cele mai banale sarcini.

Lungul șir al incompetențelor

Autoturismul respectiv a trecut în patrimoniul ADR în anul 2020 (… ) pe baza unui proces verbal de predare-primire încheiat cu Ministerul Transporturilor, Infrastructurii și Comunicaţiilor” ne aduce la cunoștință ADR.

Pentru cei care nu cunosc, în subordinea Ministerului Transporturilor se află Registrul Auto Român. Adică organismul tehnic de specialitate desemnat ca autoritate competentă în domeniul vehiculelor și siguranței rutiere.

Ca ironia să fie și mai profundă, la conducerea RAR se află astăzi doamna Alina Mihaela Niță, fostă cadru militar în Ministerul de Interne. Doamna Niță a lucrat doi ani ca civil, alți doi ca subofițer și apoi a devenit ofițer specialist în MAI.

La RAR lucrează din 2015. Aceeași carieră fulminantă. Doi ani contabil, încă doi ani șef de serviciu, alți doi director economic, iar din februarie anul curent director general. Un contabil cu un CV impresionant pentru un…. director general RAR (aici).

În ce privește autoturismul sechestrat de frații de peste Prut, acesta a mai trecut anterior și pe la Ministerului Comunicațiilor şi Societății Informaționale. Primit cu titlu gratuit, tot de la o instituție publică, Ministerul Finanțelor, prin Agenția Națională pentru Administrare Fiscală (ANAF). În patrimoniul ANAF a ajuns după o decizie a instanței, în 2017, care a presupus confiscarea autoturismului.

De peste 5 ani o mașină furată este „plimbată” pe la mai multe ministere și nimeni nu a avut curiozitatea să verifice, în sistemul informatic, situația acesteia. Toate autoritățile statului menționate în acest „lanț al slăbiciunilor” au responsabilități directe. De la „siguranța rutieră” până la „digitalizarea României”.

Circulația pe drumurile publice, cu un astfel de vehicul constituie faptă penală. Având în vedere că se întâmplă de peste cinci ani este greu de crezut că nimeni nu a știut. Altfel ar fi neglijență în serviciu și tot penală e fapta.

Cum este posibil? Trăim în România, imposibil nu există.

Nu fura! Guvernul urăște concurența

Ne oripilează atitudinea Austriei? Normal! Chiar ne zvârcolim de necaz pentru că ne este refuzat accesul în Schengen.

Nu ne surprinde, însă, că „digitalizarea României” nu este capabilă să descopere o mașină furată aflată în curtea Guvernului. Cu tot patriotismul nostru și animozitatea stârnită de cancelarul Austriei, cum să credem că putem controla fluxul de imigranți?

Bine, să spunem că despre imigranți dezbaterea e inutilă. Nu vin ei pe aici. Până și sudanezii sau thailandezii au mândria lor, nu se compromit trecând prin România.

Totuși, cum să emitem pretenții că noi avem situația granițelor sub control când o mașină furată este exploatată cu dezinvoltură de către statul român? Cine știe pe unde s-a plimbat masina respectiva de 12 ani de când este în România!?

Într-un dispreț total față de penibilul situației ADR subliniază în comunicat și „necesitatea nevoii de interoperabilitate între bazele de date”. Ba mai amintește și că „anul acesta a fost aprobată legea care vizează construirea Platformei Naționale de Interoperabilitate, care creează cadrul legal pentru interoperabilitatea bazelor de date ale tuturor instituțiilor statului român”. “Bă, ești prost?!” Ce legătură este între circulația cu o mașină furată și platforma respectivă?

De aia circulă ei de cinci ani cu un autoturism care are o alertă internațională? Că nu era terminată digitalizarea României? Orice cetățean poate verifica, pe persoană fizică și gratuit, istoricul unui vehicul, inclusiv a daunelor aduse acestuia.

Doar autoritățile responsabile de digitalizarea României nu sunt in stare. Le lipseste o „platformă interoperabilă”, așa că, până construiesc una, circulă cu mașini furate. Din greșeală!

Circumstanțe ar avea toate ministerele care au permis punerea în circulație a unei mașini furate. Autoritățile încearcă să ridice hoția la rang de cultură instituțională. Să nu mai tot bârfim pe la colțuri că ar fi plin de hoți prin Guvern! Ne demonstrează ei că așa este. Hoți sau proști?

https://www.facebook.com/politicaapocalipsei

1 comentariu

Lasă un răspuns