Trecerea în rezervă, între curaj și umilință

În anul 2022 au trecut în rezervă peste 10.000 de militari. Din Armată, Poliție sau Servicii, tot militari sunt. Toți au jurat să-și apere Patria „cu prețul vieții”. Toți sunt, încă, sub legământ cu Țara.

Au ieșit din rândul militarilor activi echivalentul a trei brigăzi. Un adevărat dezastru pentru o țară vecină cu războiul.

La nivel decizional miile de treceri în rezervă nu au produs niciun fel de emoție. În afara unor reacții, izolate și pur demagogice, nimeni nu a fost interesat de subiect.

Dottore Ciucă amintea, la 25 octombrie 2022, cu ocazia zilei Armatei României, „sprijinul celor circa 5000 de militari străini detașați în România”… să ne apere.

Tot mai mult se subliniază importanța aliaților și se neglijează soldatul român. Urmăriți încântarea grofului de la Cotroceni când vorbește despre militarii străini din România. Despre cei români, niciodată.

Am prezentat deseori nedreptățile pe care le îndură militarul român, în propria țară.

Hrănit cu o treime din norma unui străin (aici). Obligat să opereze tehnică veche, abandonată de aliați. Echipat cu o ținută militară produsă în Vietnam. Dotat cu armament sovietic. Lipsit de elementara muniție și posibilități decente de hrănire în operații. Tratat în spitalele militare la fel ca un lucrător din Nepal (aici). Remunerat mai prost decât un muncitor necalificat. Permanent hăituit de mass media și trolii care au ordin să distrugă Apărarea României.

Și dacă n-ar fi suficient, intervin abuzurile și traficul de influență care au transformat Armata, Poliția și Serviciile în clan interlop. Cei care ar trebui să controleze și să dispună măsuri pentru eliminarea disfuncțiilor sunt primii care încurajează și sprijină corupția.

În cele din urmă, atacurile asupra militarilor se orientează către veniturile pe care aceștia le-ar obține în rezervă. Se cultivă ideea că mulți ar părăsi serviciul activ de dragul unei pensii consistente. FALS.

Trecerea în rezervă, discret și/ sau umilitor

Majoritatea pleacă scârbită de mizeria din sistem.

Teroarea care domină astăzi majoritatea unităților militare le-a transformat în adevărate gulaguri. Opiniile separate și dezbaterea sunt amendate, slugărnicia și pupincurismul răsplătite. Obediența și incompetența asigură promovare.

Despotismul conducerii, încurajată de complicitatea structurilor de control, este tot mai greu de suportat. Lipsa unui orizont rezonabil de însănătoșire a situației este principalul motiv pentru care cei mai mulți trec în rezervă.

În ultimii cinci ani, foarte mulți au fost obligați să aleagă această alternativă. Unora le-a fost prezentată opțiunea ca singura viabilă, multora le-a fost sugerată prin comportamentul șefilor și comandanților. Cei mai mulți au plecat forțați de sistem Au devenit indezirabili tocmai pentru că-și păstrau principiile și busola morală.

Cu toate acestea, trecerea în rezervă, la nivel individual, nu este o simplă formalitate. Pentru mulți reprezintă un act de curaj. După treizeci de ani „în slujba Patriei” se deschide poarta către o lume aproape străină. Militarul se trezește abandonat, stingher si hulit de societate.

Deseori trecerea în rezervă se întâmplă discret sau umilitor.

Următoarele două exemple nu sunt cazuri izolate. Din păcate astfel de situații s-au întâmplat cu sutele. Practicile vor continua cât timp cei care se fac vinovați de astfel de abuzuri nu vor fi demascați. Măcar să-i cunoaștem, să-i deferim publicului, dacă speranțe pentru sacționarea sau pedepsirea lor nu prea mai avem.

Povestea unui ofiţer al Armatei Române

Nu demult am trecut în rezervă” își începe scrisoarea un ofițer care ar fi dorit să se adreseze ministrului apărării.

Cei mai mulți știu că, în conformitate cu prevederile art. 116 din Orinul ministrului apărării M 63/2013, evenimentul ar fi trebuit tratat cu importanța și reverența unui moment unic.

Pentru mine, ofițer cu 30 de ani vechime, 3 ani de școala militară și 4 ani în care am fost elev de liceu militar, această ceremonie nu s-a organizat, întrucât nu am fost în „grațiile” subofițerului de comandă de la Direcția medicală – plutonier adjutant principal Cojan Nicușor” mărturisește cu tristețe un colonel al Armatei României.

Nimic suprinzător. Este prețul pe care-l plătesc cei care nu acceptă obediența și supunerea oarbă. În cazul de față avem și motivul.

Când am executat un control de stat major la o unitate sanitară mi s-a transmis de către domnul subofiţer (n.r. Cojan) să modific calificativul, adică să-l scad cu o treaptă că nu-i convine lui, ca urmare, am solicitat, ierarhic să ies la raport la domnul general, dar nu am avut sorți de izbândă.”

Situația nu este izolată, dar nivelul la care s-a ajuns în structura condusă de vărul ministrului energiei este incredibil.

În cadrul Direcției medicale se face doar ceea ce dorește plt.adj.pr. Cojan, indiferent dacă este sau nu legal. La domnul gl.mr. Popescu Dragoș nu se poate ajunge decât prin „bunăvoința” subofițerului de comandă. Subofițer care deseori prezintă realitatea deformat. Subofițer căruia domnul general i-a dat puteri depline, trecând peste orice limită a legalității.”

De peste trei ani Cojan conduce despotic Direcția Medicală, structură centrală aflată în aceeași cazarmă cu Corpul de control al ministrului apărării, dar nimeni nu intervine.

Aş adresa domnului ministru al apărării o solicitare pentru trimiterea unei comisii de cercetare a abuzurilor subofițerului… ce mă sfătuiți?”

„Scandal în aviația militară”

O petiție către ministru este un demers firesc și legal, doar că… toate sunt îngropate” a fost răspunsul nostru.

În materialul următor vom aduce în atenție câteva din aspectele absolut scandaloase care se întâmplă în Direcția Medicală a MApN. Personalul structurii le cunoaște. Mulți sunt abuzați și revoltați, dar se pare că teama este mai puternică decât indignarea.

Următorul exemplu este tot al unui colonel, comandor de fapt.

La sfârșitul anului trecut o știre (aici) a trecut aproape neobservată în mass media centrală: „Scandal fără precedent în aviația militară. Fostul comandant al Bazelor Aeriene de la Câmpia Turzii și Boboc va fi judecat de Tribunalul Militar.”

Comandorul Marius Mihai Ouatu a comandat Baza 71 Aeriană Câmpia Turzii mai mult de șapte ani (2014 – 2021). Anterior s-a aflat, mai mult de trei ani, la comanda Bazei de la Boboc, Școala de Aplicație pentru Forțele Aeriene Aurel Vlaicu.

Un ofițer care a ocupat funcții de general mai bine de un deceniu nu a primit stelele din motive greu de înțeles. Dacă era incompetent ar fi trebuit schimbat din funcție. Este greu de crezut că 10 miniștrii ai apărării, 3 șefi ai SMG/SMAp și 4 șefi ai Forțelor Aeriene nu au constatat, în 10 ani, incompetența și/ sau indisciplina comandorului Ouatu?

În antiteză, în anul 2019 a fost avansat general actualul comandant de la Câmpia Turzii, Leonard Baraboi. La mai puțin de un an după ce a fost numit comandant al Bazei 95 Aeriană din Bacău și la 22 de ani de la obținerea primului grad de ofițer, cel de sublocotenent (1997).

Să mai amintim de ortopedul care conduce Institutul „Cantacuzino”? Gl.bg. Oancea a primti steaua de general la nouă luni de la instalarea (abuzivă) în funcție. O “sarcină” finalizată cu succes.

Sunt doar 2 exemple, la întâmplare, dar putem oferi zeci, dacă nu sute. Vom reveni cu „răsfățații” lui Ciucă.

O licență medicală care nu există

Comandorul Marius Mihai Ouatu a fost trimis în judecată de procurorii militari din cadrul DNA la un an de la trecerea sa în rezervă… este acuzat de abuz în serviciu. Mai bine de trei ani ar fi urcat de 147 de ori la bordul unor aeronave militare… fără să mai dețină licența medicală validă.”

Știrea ar trebui să ne înspăimânte. Pe cerul Patriei zburau aeronave militare pilotate de un inconștient fără „licență medicală”.

Începând cu data de 30.10.2013, moment în care licența medicală i-ar fi expirat, a efectuat fără drept activități de zbor, atât ca pilot, cât și în calitate de comandant de aeronavă, conform rechizitoriului DNA.”

În primul rând, matematica pare să nu fie punctul forte al procurorilor DNA sau al reporterilor PRO TV. Din 2013 în 2021 sunt mai mult de 3 ani.

Apoi, nu există „licență medicală”. Este o încercare mârșavă care demonstrează linșajul mediatic. Se dorește inducerea ideei că pilotul n-ar fi avut licență de zbor. Piloții au nevoie de „certificat medical Clasa 1” nu de „licență medicală”.

Nu în ultimul rând, despre ce abuz în serviciu este vorba? Toate „zborurile” comandorului au fost aprobate de șeful Forțelor Aeriene. E adevărat, putem discuta de neglijență sau incompetența acestuia. „Inculpatul” n-ar fi putut pilota niciun avion fără aprobarea generalilor Pană sau Anastasof.

Cum a ajuns Ouatu persona non grata?

Comandorul a înaintat un raport ministrului apărării, în anul 2020, prin care reclama presiunea la care este supus de către superiorii săi. Furniza chiar argumente privind complicitatea șefului Forțelor Aeriene și a șefului Apărării într-un efort comun de a-l determina să plece de la comanda Bazei.

De ce subterfugii când o cercetare disciplinară ar fi rezolvat problema? Pentru că generalii Armatei obișnuiesc să-și facă treburile murdare cu mâinile altora.

Inepții și abuzuri militare

Procurorii militari susțin că, în absența unei licențe medicale valide, comandorul ar fi încasat ilegal prime de zbor”. Dosarul a ajuns la DNA în urma unui control (în 2019), al Direcției Antifraudă din MApN. Acesta a stabilit că, în absența „licenței medicale”, comandorul n-ar fi trebuit să încaseze primele de zbor.

Altă stupiditate! Prima orară de zbor se acordă pentru activitățile desfășurate la bordul unei aeronave. Prima nu este condiționată de starea de sănătate a personalului navigant. Comandorul poate că a zburat fără vizita medicală (să decidă Instanța culpa fiecăruia), dar a desfășurat o activitate pentru care legea impune compensații.

În ce privește starea de sănătate, certificată sau nu, asta ar fi trebuit să fie în atenția șefilor săi. Aceștia aveau obligația să o verifice anual și ori de câte ori îi acordau permisiunea de zbor.

Rechizitoriul DNA” poate că are argumente. Totuși, cum ajunge el în mâna unor reporteri dacă la Tribunalul Militar nu există (încă) înregistrat dosarul? Cine a comandat „scurgerea” informațiilor către presă?

Ceremonia trecerii în rezervă a comandorului Ouatu (decembrie 2021) s-a desfășurat în prezența șefului Forțelor Aeriene. A fost dovada aprecierei carierei comandorului sau gl.lt. Pană a dorit să se asigură că acesta chiar pleacă?

Trecerea în rezervă a ajuns o formalitate lipsită de emoție. Cei care rămân în activitate îi privesc pe cei care pleacă cu compătimirea acordată decedaților. Este rezultatul eforturilor lui Ciucă și a acoliților săi de a distruge punțile dintre diferitele categorii de militari.

Umiliți și trădați de un sistem care le-a consumat trei sferturi din viață, unii au curajul să plece. Este cam singura formă de protest care le-a mai rămas.

Petițiile și rapoartele către ministru? Dacă nu sunt ignorate sau soluționate superficial sigur declanșează represalii asupra cutezătorilor. „Controlul” caută să-l discrediteze pe petiționar și îl exonerează pe cel acuzat de abuzuri sau ilegalități. Vom reveni.

https://www.facebook.com/politicaapocalipsei

6 comentarii

  1. Asa este, mai nou indolenta și prostia sunt la rang de cinste, subofițeri sunt făcuți peste noapte ofițeri și puși în funcții de comanda tocmai pentru ca nu comentează și sunt niște esmeni.

  2. totul este adevarat, mi sa intamplat si mie la trecerea in rezerva/pensionare dupa o cariera de 35 de ani in slujba patriei.

  3. Kadio nu stie, dar orice ofiter care nu vine din sursa externa, mai intai trece prin furcile caudine ale subofiterului, deci expunerea sa este eronata. Poate unele cadre militare sunt mai supuse si raspund la unele ordine nelegala.

  4. Autorule, umilit si respins si cum vrei tu sa te fi simtit la trecerea in rezerva iti apartine! Nu mai confunda emotia personala cu cea a fiecaruia dintre noi. Du-te ca un militar la Ciuca si spunei despre frustrarile si parerile tale, personale, si nu ma mai confunda pe mine cu un “militar” ca tine. Este o onoare sa duci pana la capat o astfel de profesie si nu este umilitor, poate pentru tine este. Sa fie din cauza ca nu ai prins tu o “felie” frumoasa?

Lasă un răspuns