Un analfabet funcțional în fruntea Apărării

Politicianul român este, din nefericire, un analfabet funcțional. Aparent instruit, dovadă teancurile de diplome cu care-și susține educația, politicianul român este incapabil să înțeleagă ce se întâmplă (profesional) în jurul său.

Un analfabet funcțional, chiar politician, poate reproduce verbal un text scris. Unii au îndrăzneala să încerce memorarea unor propoziții ușoare. Proces care lasă, însă, traume. Dovadă bâlbâielile și poticnelile generalului din fruntea Guvernului.

Un astfel de analfabet funcțional semnează zilnic sute de documente oficiale, fără să înțeleagă concret, ci doar în linii mari, conținutul textelor sau efectul semnăturii sale.

În înțelepciunea sa ancestrală românul are o definiție pentru analfabetul funcțional ajuns ministru: „Prostul nu e prost destul, dacă nu e şi fudul“.

Oamenii care se autoevaluează ca fiind foarte inteligenți sunt, de regulă, incompetenții. Acest comportament apare pe fondul incapacităţii lor de a-şi recunoaşte nivelul, tocmai din cauza lipsei de cunoştinţe. În psihologie, comportamentul a primit şi un nume: efectul Dunning-Kruger (aici).

Occidentul se declară îngrijorat și nu doarme de dragul Ucrainei. Amenințarea care vine de la Răsărit a fost scuza pentru un premier cazon. Crizele multiple au justificat o coaliție insultătoare. Și atunci, de ce Apărarea primește miniștri din pubela cu rebuturi a politicii? Este evident că se dorește amputarea capacității de apărare a României.

O nulitate în fruntea Apărării

Un ministru care nu știe de ce crește bugetul din care se alimentează veniturile rezervei Armatei este incompetent, indolent sau… prost! De ce ne tot ferim de cuvinte? Iohannis a fost tranșant în pandemie: „în fața bolii ești precaut, sau ești prost“. Parafrazând, când un ministru nu este în stare să răspundă unor întrebări banale este incompetent sau este prost.

Este imposibil de găsit, în istoria recentă a României, vreun individ nominalizat pentru un post de înaltă demnitate publică care să fi declinat propunerea. Nu s-a născut politicianul român care să afirme: „Vă mulțumesc, dar am convingerea că sunt persoane cu adevărat competente pentru o astfel de poziție”.

Electricianul Bode a fost ministru la Economie și Turism, Transporturi și apoi la Interne. Dottore Ciucă are educația limitată la studiile militare obligatorii, dar n-a refuzat să conducă Guvernul. Cu tot respectul pentru miile de militari educați, unii chiar erudiți, ce înțelege un general din macroeconomie?

Ministrul apărării naționale, Angel Tîlvăr, a fost un profesor de limba engleză cel mult mediocru. Un ilustru necunoscut până și în politică, deși a schimbat câteva perechi de pingele, în lungile plimbări de pe holurile Parlamentului.

Altfel? Un analfabet funcțional care n-ar recunoaște în ruptul capului că habar nu are care-i sunt responsabilitățile în fruntea Apărării.

Cum a acceptat o astfel de nulitate postul de ministru al apărării? Ce neam de trădători l-a propus? Măcar Dîncu era ezoteric din construcția intelectului său filozofic. Angelică este doar eteric! Aerian, total rupt de realitate. De-a dreptul imponderabil în cap.

MApN a avut tot felul de miniștri. Mai borfași sau ipocriți, mai diplomați sau filozofi, mai impostori sau plagiatori. Niciunul, însă, nu atinge nivelul de stupizenie al celui care ocupă astăzi portofoliul Apărării. Tîlvăr îi produce frisoane de speranță lui Ciucă: „Doamne! Ai trimis unul care mă depășește! Mulțumesc!

„Pensiile speciale” singurul program politic al USR

Angelică Tîlvăr a fost pus în ingrata situație de a susține, în fața comisiilor parlamentare, Bugetul MApN.

Comic, dacă n-ar fi tragic.

Un loc care ne interesează în mod special este zona aceasta a pensiilor speciale din minister… Întrebarea mea este de ce cresc cu 13% pensiile speciale pe sumă totală. Crește cuantumul, crește numărul și de unde provine această creștere cu 13% a pensiilor speciale” a fost interpelarea deputatului USR, Claudiu Năsui.

De remarcat malițiozitatea cu care a fost repetat cu îndârjire: „pensiile speciale”.

Chiar nu poate nimeni să le răspundă cu același tupeu? Nu există sintagma „pensii speciale” în legile României. Nu există nicio lege care să menționeze vreo pensie ca fiind „specială”. Este o manipulară ordinară prin care se minte, în speranța unui capital electoral cules de la o populație prea blazată să caute adevărul.

În ce privește pensiile de serviciu ale ostașilor acestea sunt „pensii militare de stat” așa cum este și denumirea legii. În „sistemul pensiilor militare de stat” există pensii de serviciu, de invaliditate și de urmaș.

Pensiile de serviciu conțin și alte drepturi, nu numai propriu zis valoarea despre care spuneați. Deci în ele sunt conținute și alte drepturi” a replicat Tîlvăr, reușind cel puțin să nu le numească „pensii speciale”. Palidă consolare.

În Parlament, lângă ministrul analfabet funcțional, a fost gl.mr.dr. Florin Jianu, șeful Direcției Financiare din MApN. Generalul era „în civil”, ca securiștii. De ce? Uniforma militară nu este tolerată în Parlament? Sau generalii o îmbracă doar căt să-și fluture boașele în fața subordonaților?

Gl.mr. Jianu este vinovat de umilințele pe care le-au suportat mulți miniștri. Dacă ar avea conștiință, pe Jianu l-ar urmări demisia lui Țuțuianu sau momentele penibile prin care au trecut Leș, Fifor sau Dîncu. Nici Ciucă nu a fost menajat, doar că el nu are simțul penibilului.

Adevărul care ne doare

De ce crește cu 13% suma aceasta” a continuat Năsui tirada la adresa „pensiilor speciale”.

Răspunsul lui Tîlvăr este definiția analfabetului funcțional: „pentru că ne dorim foarte mult ca acest domeniu să fie un domeniu care să atragă, un domeniu care să îi determine pe tinerii care să îmbrățișeze această carieră și pentru că ne dorim ca să se plece cât mai puțin din sistem”…

Da-ți naibii cu ceva prin biroul ministrului apărării! De când a trecut Ciucă pe acolo niciunul nu reușește să lege două cuvinte fără să ne amintească de elocința academică a generalului.

Cum sunt atrași tinerii în Armată cu un fond de pensii mai mare în anul 2023? De ce ar fi asta o soluție pentru a păstra militarii în activitate?

Năsui a simțit miros de sânge și a continuat umilirea angelicului ministru: „pensia specială, din câte știu eu, în cazul acesta se poate lua și de la 45 de ani… o pensie specială la 45 de ani încurajează ieșirea din sistem”. O diatribă nesfârșită la adresa militarilor, încurajată de o prezență jalnică a ministrului.

În sprijinul lui Năsui a sărit un coleg „întrebarea inițială era de ce cresc pensiile speciale cu 13%?… sunt mai mulți oameni care ies la pensie în perioada acasta?…”. Aceleași atacuri furibunde la adresa militarilor, dar și o întrebare ajutătoare pentru analfabetul funcțional din fruntea Apărării.

Tîlvăr a răspuns scurt și fără ezitare „NU”. Adică nu trec mai mulți militari în rezervă.

Bă, ești nebun?Cum adică „NU”? În anul 2022 au trecut în rezervă peste 3000 de militari. Dublu față de 2021 și aproape de patru ori mai mult decât în anul 2020. Ce fumează ăștia la Guvern?

Cu puține excepții unitățile militare sunt lipsite de ofițeri și subofițeri. Deficitul se extinde tot mai mult și către SGP. De ce „NU”?

Zapciul cu stele de la Apărare

În altă ordine de idei: ce le face gl.mr. Jianu miniștrilor de-i prostește în halul ăsta? Chiar nu vede niciunul cum își bate joc de ei? Beau împreună, iar politicienii rămân o lungă perioadă mahmuri? Care-i secretul?

Tîlvăr e doar o anomalie, un analfabet funcțional incapabil să înțeleagă ce citește. Jianu, însă, e un ticălos care face rău cu bună știință. Un exemplu recent:

În urmă cu câteva luni a fost emisă HG 1198 din 29 septembrie 2022 privind drepturile de transport, pe teritoriul național, ale personalului din instituțiile de apărare, ordine publică și securitate națională.

Conform actului normativ până la data de 9 ianuarie 2023 instituțiile de apărare, ordine publică și securitate națională trebuiau să emită norme metodologice, aprobate prin ordine ale conducătorilor acestora.

La Interne au aparut normele. Începand cu luna februarie vor fi acordate drepturile banesti. În Armată se lasă așteptate. Cine este sancționat pentru nerespectarea unei Hotărâri de Guvern?

De aproape zece ani, de când gl.mr. Jianu este șeful Finanțelor în MApN, militarii sunt ultimii care-și primesc drepturile. Dacă nu le sunt refuzate sau diminuate. Niciun politician nu a atacat mai violent si mai grav drepturile financiare ale militarilor cum o face Jianu de zece ani.

Un partid fără Dumnezeu, o Țară fără Apărare

N-am insistat pe demontarea tâmpeniilor din elucubrațiile deputatului Năsui. USR a demonstrat că, în afara unor teme obscure și manipulatoare, nu este capabil să producă nimic. Nu este o alternativă pentru România.

Un partid din care face parte o duduie care declară (aici) că: ”Occidentul nu mai are nevoie de religie, chiar dacă sunt încă oameni religioși, dar nu mai are nevoie de partea aceasta spirituală, de suflet. Dacă viața ta este concentrată pe confort, îți dorești mereu mai mult” nu poate fi soluție pentru un popor creștin.

Niște aroganți obraznici care au refuzat să jure cu mâna pe Biblie. Un gest cu valoare simbolică a fost refuzat de un partid construit să distrugă România.

Nu USR este problema. Ei reprezintă o minoritate care nu va reuși să treacă pragul unui procent care să-i facă semnificativi. Până atunci, însă, își continuă misiunea de a ataca Armata României.

Mai grav pentru noi este că nu reușim să ieșim de sub zodia prostocrației și asistăm indiferenți cum Țara rămâne fără Apărare.

Nu-mi este frică de o Armată de lei condusă de o oaie, mi-e teamă de una de oi condusă de un leu”. Dacă ar fi cunoscut Alexandru cel Mare hienele și măgarii care conduc România…

https://www.facebook.com/politicaapocalipsei

3 comentarii

Lasă un răspuns