Corupție și mită în Armată

Aș dori să vă informez asupra unui caz de corupție și mită din Armată căruia i-am căzut victimă în urmă cu doi ani și jumătate”, astfel începe scrisoarea primită de la un cititor.

Acuzațiile sunt grave, corupție și mită, iar asociate cu Armata nu ne pot lăsa indiferenți.

Înainte de a prezenta extrase din mesajele care stau la baza anchetei, încă în desfășurare, venim cu câteva precizări.

Până la finalizarea investigațiilor nu vom dezvălui numele celor implicați. Acuzațiile de asociere și complicitate la săvârșirea unor fapte de corupție și mită sunt foarte grave. Indiferent cât de serioase ar fi dovezile, deocamdată sunt doar circumstanțiale, iar prezumția de nevinovăție trebuie să funcționeze.

Totuși, dacă cineva se recunoaște și se consideră lezat are la dispoziție dreptul la replică. Dacă faptele relatate nu sunt conforme cu realitatea, iar informațiile pe care le-am primit sunt false, ne exprimăm disponibilitatea pentru corectarea erorilor.

În lipsa unor documente care să probeze alegațiile este firesc să păstrăm rezerve. Totuși, datele pe care le avem până în prezent par să susțină, cu martori cel puțin, afirmațiile victimei.

Să nu uităm că escrocii ar rămâne fără activitate dacă n-ar exista persoane credule sau ușor de manipulat. E suficient să privim ce face astăzi PCR, redenumit PSD și PNL, ca să realizăm că românul este ușor de fraierit.

Nu le cinstim memoria, le escrocăm familia

În luna iunie 2020 bunicul meu, fost cadru militar și veteran de război, a decedat. Întrucât locuiesc în Germania, împreună cu familia, am venit imediat în România pentru funerarii. Prezentându-mă la firma care urma să organizeze înmormântarea, am fost îndrumat către Comandamentul Garnizoanei București. Am aflat astfel că bunicul ar fi avut dreptul și la garda de onoare asigurată de armată.

La această unitate am fost întâmpinat de un ofițer gras, blond, cu accent moldovenesc și cu un comportament dezagreabil. Acesta mi-a comunicat că este pandemie și nu se mai organizează gărzi de onoare.

Am înțeles și am dat să plec, dar am fost oprit de un alt ofițer cu grad de căpitan care a spus că el se ocupă cu onorurile militare pentru cei decedați. Am fost invitat într-o încăpere de la etajul unu din blocul de locuințe unde se află Comandamentul Garnizoanei.

După ce m-am prezentat, căpitanul mi-a comunicat că date fiind condițiile este greu să aranjeze o gardă de onoare pentru bunicul meu. Totuși, contra unei sume de 10 000 euro, se poate rezolva. În suma solicitată ar fi fost inclus și locul de veci de la cimitirul militar Ghencea Militar 3.

I-am spus că nu dispun de o asemenea sumă, dar o să iau legătura cu dumnealui. În acest fel am aflat numele domnului căpitan, care mi-a dat și un număr de telefon mobil.”

Este greu de crezut că un ofițer al Armatei ar cere 10.000 de euro mită într-o astfel de situație. Dincolo de fapta penală în sine ar fi revoltător să se abuzeze de vulnerabilitatea și emoțiile prin care trece familia celui decedat.

Hanul Drumețului, iarăși

„După ce m-am consultat cu familia, dar și cu alte persoane, am căzut de acord să oferim aceasta sumă. Mai ales că astfel bunicul ar fi avut loc de veci într-un cimitir militar. L-am contactat pe domnul căpitan pentru a vedea dacă poate să îmi rezolve măcar problema locului de veci.

Întâlnirea a avut loc la restaurantul Hanul Drumețului. Domnul căpitan a venit însoțit de o doamnă (părea de etnie romă) și care s-a prezentat ca fiind plutonier. Mi-a spus că este contabil și că lucrează în aceeași unitate, iar pentru a fi și mai credibilă mi-a arătat legitimația militară.

După o discuție de 30 de minute, domnul căpitan a spus ca poate aranja locul de veci și o gardă de onoare. În acest sens am completat o cerere. Am înmânat și suma de 10.000 euro, într-un plic, chiar în restaurant. Martori au fost doi membrii ai familiei mele și doamna plutonier. Aceasta mi-a comunicat ca după înmormântare să mă prezint să primesc chitanța.

Înmormântarea a fost fără probleme. După ce s-a terminat am fost chemat la șeful cimitirului căruia i-am povestit întâmplarea. Am rămas stupefiat să aflu că locul de veci și garda de onoare sunt asigurate de armata română gratuit. Mai mare a fost surpriza când domnul administrator mi-a comunicat că cel care mi-a luat banii este nepotul unui general, iar de bani este bine să uit, că nu o să îi mai văd.

Când m-am prezentat la unitatea unde lucra domnul căpitan nu am mai fost primit. După mai multe insistențe și amenințări am mers la comandantul unității. Aici am avut altă surpriză neplăcută. Domnul colonel era într-o stare de ebrietate avansată. Nu prea am avut cu cine să vorbesc. În cele din urmă m-a sfătuit să mă adresez Comandamentului logistic întrunit.”

Fără petiții, ca să nu aveți belele!

Întâmplător sau nu, Hanul Drumețului apare, iarăși (aici), într-o poveste despre corupție și mită în Armată. La fel cum, încă o dată, aflăm despre complicitatea sau indolența structurilor de control.

Din anul 2020 am fost plimbat de la o instituție la alta prin armata română. La toate la care eram chemat din Germania primeam un singur răspuns: căpitanul este nepotul generalului și nimeni nu are curaj să se pună cu el.

La Comandamentul logistic întrunit, când m-am prezentat la poartă, militarul de acolo mi-a comunicat că nu am solicitat audiența și nu poate face nimic. Am fost sfătuit să trimit o scrisoare către comandant. Am trimis-o, dar nu am primit niciun răspuns.

În luna august 2020 am trimis o sesizare scrisă către ministrul apărării la cabinetministru@mapn.ro. Ministru era fostul general Ciucă, dar nu am primit niciun răspuns.

În luna octombrie 2020 un domn din minister m-a îndrumat către Corpul de control și inspecție al armatei române. După un telefon am fost invitat la sediul care se găsește lângă Gara de Nord. La poartă am așteptat 3-4 ore. În final au venit doi domni colonei care cu o greață și o antipatie greu de imaginat au început să mă acuze pe mine. De ce am dat banii și cine m-a pus să îi dau. Căpitanul este nepotul generalului și nu se atinge nimeni de el. Am fost sfătuit sa îmi vad de treaba altfel o să intru eu în belele.”

Am subliniat în repetate rânduri complicitatea structurilor de control din Armată. În cele din urmă este expresia unul elementar bun simț. Când planează suspiciuni serioase de fraude, trafic de influență sau abuz în serviciu cum să-i controlezi pe alții? Avem o investigație aproape de finalizare care dezvăluie situații intolerabile pentru Corpul de control al ministrului.

Suspiciunile de corupție și mită ignorate instituțional

Lejeritatea cu care o persoană, chiar aflată în suferință, oferă 10.000 de euro, în afara cadrului instituțional, reclamă prudență. Totuși, uniforma militară (încă) prezintă garanții de seriozitate, iar emoțiile pe care le simte familia, în astfel de situații, nu generează cele mai înțelepte decizii.

Din investigațiile noastre se pare că au mai fost plângeri la adresa personalului unității menționate. O altă sesizare aduce în atenție consum de băuturi alcoolice și substanțe interzise, corupție și mită în repartizarea spațiilor de locuit, delapidări de fonduri sau sustragerea unor bunuri aparținând Armatei. Acuzații grave și pe care personal unității le-ar fi raportat în scris ministrului, încă din anul 2021.

Principalele personaje nu mai lucrează la Comenduirea Garnizoanei. Unii promovați, alții pensionați.

Plutonierul, care n-ar fi trebuit să primească banii (ce chitanță putea elibera?), a beneficiat de degringolada din Armată și astăzi este ofițer. A fost transferată într-o unitate reprezentativă a Armatei, unde tot contabil este.

Căpitanul, acuzat că ar fi pretins 10.000 de euro mită, are o declarație de avere impresionantă. Patru apartamente proprietate personală în București, depozite consistente în bănci și opere de artă de zeci de mii de euro. Între timp a fost promovat în funcție, avansat în grad și se ocupă cu… supravegherea altor militari.

Colonelul, care conducea unitatea, continuă să se aventureze pe tărâmul lui Bachus, în rezervă. Faptul că o persoană extrem de apropiată lui lucrează la Corpul de control este doar o întâmplare. O fericită coincidență.

Cât despre generalul care l-ar ocroti pe căpitan…. Foarte probabil nicio structură de control n-a încercat măcar să-l informeze pe acesta asupra suspiciunilor care planează asupra „nepotului”. Înainte să-l apere generalul au făcut-o toți cei care aveau obligația să protejeze adevărul, nu „nepotul”.

Încă sperăm să fie doar o nefericită neînțelegere. Ar fi incalificabil de mizerabil ca o persoană vătămată să fie refuzată de toate structurile Armatei care aveau obligația să intervină. Vom reveni.

https://www.facebook.com/politicaapocalipseihttps://www.facebook.com/politicaapocalipsei

3 comentarii

  1. Nu cred că s-a întâmplat!
    Cine ar da 10000 euro fără chitanță la o oarecare cârciumă? Numai cineva care-și desfășoară activitatea în asemenea medii ar fi răspunsul. Fiecare naș își are nașul.

  2. O poveste cu căpcăuni răi și zânul prost. Fake de la cap la coadă, inventat de un povestitor care are-ce are cu armata. Probabil, un frustrat care a căzut la examenul de admitere la liceul militar sau la școala militară de subofițeri.

  3. Foarte interesant. S-a început să scrie despre adevărul despre Comandamentul Garnizoanei, dar cine nu a lucrat acolo, nu știe ce a fost și ce s-a întâmplat. Dacă se va publica tot adevărul de la Comandamentul Garnizoanei, sigur o sa vă schimbați părerea. Domnule redactor vă rog sa va mai interesați (anchetați) și să publicați tot adevărul. Ce s-a publicat, este doar o mică parte.Evenimentele sunt mult mai grave.Vă rog.

Lasă un răspuns