Românul s-a obișnuit să primească promisiuni și minciuni. Sau minciuni ambalate în promisiuni. Astăzi de la PSD și PNL, mâine de la alții.
Foarte mulți au rezolvat ecuația alegerilor, anul viitor vor vota tot PSD sau PNL. Se gândesc probabil că promisiuni și minciuni de la cele două partide primesc de 33 de ani, ce mai contează? De ce să vină alții? Ăștia poate s-au săturat, alții noi sunt înfometați.
Majoritatea liberalilor și social-democraților au calitatea pe care se pare că românul o apreciază cel mai mult, sunt altruiști. Cum să nu-i votezi?
Altruismul de cumetrie al liberalului social-democrat are și o deviză: „am furat, dar am și făcut ceva”. Este laitmotivul sub care își ascund cei mai mulți neputința de a se emancipa de sub captivitatea FSN (detalii aici). Nu contează cât fură primarul sau ministrul, esențial să împartă cumva cu ceilalți.
Sărăcie electoratului, bogație aleșilor.
În ultimii 3 ani (2020-2022) Guvernele conduse de președinții PNL au împrumutat 61,5 miliarde euro.
În trei ani România s-a împrumutat valoarea a două Planuri Naționale de Redresare și Reziliență/ PNRR. În schimb noi primim asigurări că proiectele finanțate prin PNRR vor scoate țara din marasm. Promisiuni și minciuni, doctrina comunistă ascunsă sub sigla PSD și PNL. Din cele 29 de miliarde euro ale PNRR jumătate sunt tot împrumuturi.
Definiția tupeului și a ridicolului: astăzi, 24 ianuarie, Nicolae Ciucă şi Marcel Ciolacu participă la ceremoniile organizate de Ziua Unirii Principatelor la Iaşi şi Focşani. Doi analfabeți funcționali întinează cu impertinența și nesimțirea lor o Sărbătoare Națională.
Criminalul simte o plăcere diabolică să se întoarcă la locul faptei.
Investiții în medicină operațională-politraumă
La începutul acestui an ministrul sănătății a anunțat lista completă a celor 27 de spitale care vor primi finanțare prin PNRR. „Sper să avem cu toții șansa ca aceste spitale să se construiască până la mijlocul anului 2026” anunța Rafila.
Promisiuni și minciuni cu care ne-au obișnuit politicienii noștri. Promisiuni de la PSD, minciuni de la PNL. După care se rotesc.
În realitate, din cele 1,7 mld euro (fără TVA) alocate prin PNRR se vor construi, de la zero, doar 2 spitale. Restul? Corpuri noi de clădire în spitale vechi, finalizare proiecte aflate în derulare sau modernizarea unor unități existente.
Din cele 27 de proiecte șase sunt din zona sistemului național de apărare.
Spitalul „Profesor Dr. Agrippa Ionescu”, din Baloteşti, condus de colonelul Valeriu Gheorghiță, primește o nouă finanțare generoasă. În spitalul SRI rareori au acces cei din afara „serviciului”. Un spital care a avut câtă finanțare și-au dorit cei care l-au transformat într-una din cele mai moderne și bine echipate unități medicale din țară.
Din același mântuitor PNRR primește finanțare și Spitalul de Urgenţă al Ministerului de Interne „Prof. Dr. Dimitrie Gerota” din Bucureşti. Cele patru spitale militare, care și-au găsit loc pe lista lui Rafila, sunt în garnizoanele Craiova, Sibiu, Pitești și Brașov. Urmează să fie construite pavilioane de „medicină operațională-politraumă”, importante pentru o națiune aflată în… război. De ce nu se fac aceste investiții în spitalele militare din bugetul generos al Apărării?
Din cele 61,5 miliarde euro împrumutate în ultimii 3 ani nu s-a construit niciun spital, nici măcar un dispensar comunal. În schimb se va rezolva „reziliența” sănătății cu 1,7 miliarde din PNRR.
„Moldova nu e a mea”. E a PSD
„Investițiile propuse în PNRR se bazează pe faptul că în recuperarea decalajelor și modernizarea României nimeni nu va fi lăsat în urmă pe drumul redresării economice și sociale. În procedurile alocărilor directe sau cele competitive se va ține cont de alocarea echilibrată a resurselor, astfel încât să conducă la … diminuarea polarizării dezvoltării teritoriale.”
Din cele 27 de proiecte, în București sau zona limitrofă sunt șapte, iar în județele Argeș, Brașov, Constanța și Timiș câte 2. În toată zona Moldovei sunt trei proiecte în timp ce Transilvania are finanțări pentru nouă spitale. Exact o treime din total.
Moldova este bazinul electoral cel mai consistent al PSD. Puține au fost alegerile în care să fi câștigat un alt partid majoritatea la nord de Milcov. Indiferent cât de puțină finanțare primesc sau cât de ignorați sunt de autoritățile de la București se pare că locuitorii provinciei istorice sunt mulțumiți de comuniștii ascunși sub sigla PSD.
În 30 de ani România a construit aproape 800 km de autostradă. Niciunul în Moldova. Cu excepția centurii orașului Bacău, din care 16,2 km sunt „la profil de autostradă” cum declara fostul ministru Drulă.
Din profil și România ar avea față europeană. Altfel suntem mai orientali decât Kîrgîzstan.
România a construit într-un ritm de 10 mm de autostradă pe cap de locuitor, anual. În aceeași perioadă de timp, 30 de ani, Polonia a construit 3000 km de autostradă. Comparația este ridicolă.
În ultimul deceniu au fost construite, exclusiv din bani publici, 11 stadioane, care au costat 600 de milioane €, alte 6 au termen de execuție în următorii 4 ani, iar prețul trece de 400 de milioane €. De remarcat că Moldova a rămas, din nou, în afara interesului guvernanților noștri. Nici măcar o arenă nouă nu a fost construită în regiunea din estul țării!
Mens sana in corpore sano
România are 11 stadioane moderne în acest moment. Patru în București și câte unul la Sfântu Gheorghe, Cluj-Napoca, Craiova, Sibiu, Târgu Jiu, Ploiești, Arad și Sibiu. Urmează stadioane la Pitești, Constanța, Hunedoara, Târgoviște, Oradea și București.
În mai puțin de 15 ani s-a investit un miliard de euro în stadioane. În anul 1997 România era pe locul 3 în clasamentul FIFA, astăzi suntem pe 54. Cu siguranță, însă, nicio altă țară nu are atât de multe stadioane noi.
Doar 4 spitale au fost construite în România după Revoluție. România a investit 204 mil. euro în 4 spitale noi. Stadionul Arena Națională a costat 235 mil. euro.
Construirea Spitalului Municipal Fălticeni a început în anul 1991 și s-a finalizat în anul… 2021. Exact, 30 de ani a durat construcția unui spital nou, cu 240 de paturi. O investiție care a costat statul român 13 milioane de euro. Niciunul din noile stadioane nu este atât de ieftin.
Spitalul Clinic de copii „Victor Gomoiu” din Capitală a fost inaugurat, în 2018 după 12 ani de așteptare și o investiție de 48 de milioane de euro. Spitalul din Mioveni a fost inaugurat în anul 2019, după aproape 4 ani de la începerea proiectului. A costat 68 mil. euro.
În anul 1996 începeau lucrările la Spitalul de Urgență din Iași. Au durat 16 ani, iar în 2012 a fost deschis… Institutul Regional de Oncologie Iași. O investiție de 75 mil. euro. Cu 20 mil. euro mai puțin decât „Steaua”, stadionul Armatei.
Până la urmă este corect! Cu atât de multe arene sportive ce nevoie am mai avea de spitale? Promisiuni și minciuni pe care le primim în fiecare an.
PSD, mai comunist decât PCR
Luni 23 ianuarie 2023, Marcel Ciolacu, a fost la Vaslui. Alte promisiuni și minciuni marca PSD. La Conferinţa Judeţeană a PSD a vorbit despre proiectele de investiţii din judeţele Moldovei. Cele care vor fi finanţate în perioada următoare.
Individul care îi căra pușca lui Omar Haissam a fost întrebat cine este responsabil pentru menţinerea decalajelor între regiunile României.
„Nu fac parte dintre oamenii politici care caută vinovaţi. Am învăţat de la oamenii politici cu experienţă mai mare din interiorul PSD că trebuie să găsim soluţii şi să reparăm inechităţile şi cred că acesta este rostul nostru.”
Ciolacu nu caută vinovați pentru cum regiunile României s-au dezvoltat inegal. Ciucă nu caută vinovați pentru eșecul aderării la Schengen. Iohannis nu caută vinovați pentru dezastrul în care a aruncat țara. Păi să nu-i caute. E suficient să se uite în oglindă.
PSD ține deliberat Moldova în sărăcie. Cei care trăiesc din venitul minim acordat de stat sunt nucleul dur al votanților PSD. Un partid mai comunist decât PCR. Un partid cu lideri nesimțit de bogați și cu un electorat indecent de sărac.
Senatorul PSD Robert Cazanciuc a propus (aici), în ședința comună a Comisiilor juridice din Senatul României și Parlamentul Republicii Moldova, ca parlamentarii români să poată fi aleși în Moldova și invers. Un parlamentar dintr-o țară aflată în Comunității Statelor Independente (organizație condusă de Rusia) să fie membru al Legislativului într-o țară NATO. Ce fumează ăștia?
De zeci de ani ne preocupă soarta Moldovei de peste Prut. De la „podul de flori” din anii ’90, până la sprijinul pentru UE din prezent nimic nu este prea puțin când vine vorba de „frații noștri”.
În schimb, aici, în România, nu avem „frați moldoveni”. Avem doar cetățeni români pe care politica baronilor, a clanurilor mafiote și a fanarioților care conduc îi întoarce în feudalism. Cu promisiuni și minciuni.