Războiul lor, înfrângerea noastră

Înfrângerea noastră era o certitudine cu mult înainte să înceapă „războiul lor”. România nu are oameni de Stat. Doar niște parveniți pentru care incultura și impostura sunt singurele argumente profesionale. Ne irosim în demagogie și ne oferim, gratis, chiar dacă nimeni nu ne solicită. Am fost mereu la ani distanță în spatele evenimentelor și a celor care au scris istoria.

Ne-am băgat în „războiul lor” fără discernământ și fără să ne fie clar ce rol avem. Să fim și noi, pe acolo. Să ne gudurăm pe lângă stăpâni, chiar dacă tot ce primim sunt umilințe și dispreț. Altfel, preocupările noastre domestice, mica ciupeală dâmbovițeană, sunt singurele care contează.

Tulburările și frământările regionale sau globale, „războiul lor”, sunt doar perdele de fum în spatele cărora o mână de borfași distruge țara. Din prostie, lăcomie, iresponsabilitate și/ sau trădare.

Totul pentru front…

După două luni de la decesul celor doi polonezi loviți de o rachetă ucraineană nimeni nu mai dezbate subiectul. Ce sunt două vieți în economia războiului sau a intereselor globale? „Rachetele rusești au lovit Polonia, teritoriul țării noastre prietene. Au murit oameni”, a reacționat atunci Volodimir Zelensky (aici).

Mai lipsea să-l pălmuiască pe secretarul general NATO care a declarat că „… incidentul a fost probabil cauzat de o rachetă de apărare aeriană ucraineană”. Au murit doi cetățeni NATO. Ucraina nici măcar nu și-a cerut scuze. „Incidentul” a fost îngropat.

Până să ne atace rușii privim cum ne atacă „aliații”. Un război „hibrid”, cum le place analiștilor de la „Școala de comentarii eroice” a lui Radu Tudor să se manifeste strategic. „Războiul lor” nu cunoaște limite.

Ucraina are nevoie de mai multe arme … Estonia va contribui la sprijinul militar al Ucrainei cu 1% din PIB-ul său şi invităm toate ţările să facă acelaşi lucru. Asta ar face diferenţa”, a declarat ministrul de externe al Estoniei, Urmas Reinsalu, luni, 23 ianuarie 2023, la Consiliul Afacerilor Externe al UE.

UE acordă anul acesta 13 mld. euro Ucrainei. UE nu este o țară, nu are PIB. Este o organizație al cărei buget se formează din contribuțiile țărilor membre. Cele 13 mld. euro sunt tot din PIB-ul nostru.

Există o singură concluzie pe care trebuie să o căutăm: este victoria Ucrainei. Pentru aceasta, este imperativ să trimitem toate armele de care Ucraina are nevoie pentru a respinge frontul şi a-şi recuceri teritoriile”, a declarat același ministru de externe.

„Războiul lor” presupune … nuanțe. Am ajuns un nivel la care până și traficanții sau contrabandiștii sunt exonerați dacă trimit armele Kievului. Ce se va întâmplă când vom constata că toată această opulență, care se revarsă astăzi peste Ucraina, este scăpată de sub control?

… Totul pentru victorie

Prezent la Forumul Economic Mondial de la Davos (17 ianuarie 2023), președintele polonez Andrzej Duda a susținut „războiul lor”: mai multe livrări de arme grele și muniție pentru Ucraina.

Mi-e teamă că acum, poate peste câteva luni, poate săptămâni, va exista un moment decisiv al acestui război. Și acest moment este răspunsul la întrebarea: dacă Ucraina va supraviețui sau nu.

Armele pe care SUA și aliații săi le-au furnizat Kievului nu sunt suficiente pentru a împiedica o posibilă ofensivă a forțelor ruse, așa că este extrem de important să trimitem acum sprijin militar suplimentar”.

Moscova a avertizat deseori că trimiterea de arme Kievului nu face decât să prelungească luptele. Să crească riscul unei confruntări directe între Rusia și NATO. SUA și aliații săi insistă că nu sunt parte a conflictului. Liderii lor, însă, au repetat public că „Rusia trebuie să piardă” și s-au angajat să susțină acest obiectiv.

La începutul anului SUA au anunțat că vor începe pregătirea forțelor ucrainene pe sistemul de rachete Patriot. După 4 ani de când a achitat 7 baterii Patriot, România nu a primit decât una. Noi rămânem neinstruiți, oricum nu vin echipamentele pe care le plătim cu mulți ani în avans.

Germania va trimite 14 tancuri de luptă Leopard 2 Ucrainei și acordă permisiunea țărilor partenere care dețin astfel de tancuri să le doneze. În total 100 de tancuri Leopard din 13 țări ar putea fi trimise Ucrainei.

Va fi înfrântă Rusia cu câteva sute de tancuri? Sau conflictul va trece la un alt nivel?

Într-o analiză, pertinentă și lipsită de patimă, se menționează că „pe cerul României, pe Flightradar 24 NU SE MAI VEDE niciun avion sau elicopter NATO”. Merită atenție un curs de acțiune care aduce „războiul lor” mai aproape de noi, mai repede decât speram.

Un nume care dă fiori politicienilor români: Arestovich

Consilierul prezidențial ucrainean Oleksiy Arestovich a demisionat marți, 17 ianuarie 2023. Mai mult a fost „demisionat” după ce a lăsat să se înțeleagă că racheta rusă, care a ucis cel puțin 44 de persoane în orașul Dnipro, ar fi fost doborâtă de Ucraina.

Pentru cei care n-au fost curioși să studieze regimul actual de la Kiev trebuie spus că Arestovici a fost responsabil de moralul trupelor și propaganda Kievului, încă de la începutul războiului. Un Joseph Goebbels contemporan. Cei mai mulți s-au concentrat pe partea din declarația sa în care a sugerat o culpă indirectă a Ucrainei în tragedia din Dnipro.

Altceva ar trebui să rețină atenția.

Potrivit fostului consilier al lui Zelensky, evenimentele din jurul morții șefului Ministerului Afacerilor Interne și decesul acestuia pot fi considerate dovezi ale luptei de putere de la Kiev.

Astfel, Arestovich precizează că, în opinia sa, elicopterul cu ministrul și adjunctul său nu a căzut întâmplător. Conform declarațiilor lui Arestovich, între facțiunile care își dispută puterea la Kiev sunt și grupări susținute de Rusia.

Este de remarcat faptul că anul trecut Arestovich a vorbit mult mai optimist despre capacitățile Forțelor Armate ale Ucrainei. Acum își exprimă gânduri care clar nu sunt pe placul celor care rămân pe strada Bankovaya. Prognozele și evaluările sale pot fi tratate diferit, dar adevărul rămâne: nivelul evaluărilor pesimiste a crescut semnificativ.

Războiul nu se căștigă doar cu sistemele Patriot și tancurile Leopard. Rusia a demonstrat, istoric, o reziliență pe care unii aleg să o ignore. Mai mult, în timp ce Occidentul pare preocupat doar de sisteme de armament Rusia și aliații săi încep să dezvolte „războiul lor”. Mai hibrid și mai asimetric decât pot anticipa Radu Tudor și generalii din jurul său.

Alt război, aceeași corupție

Corupția, care începe să iasă la suprafață din tenebrele Kievului, nu este întâmplătoare. Nici surprinzătoare n-ar trebui să fie. Chiar a crezut cineva că războiul a eradicat grupările mafiote și corupția din Ucraina?

Corupția este adânc săpată în ADN politicianului ucrainean, român sau american. Nicio țară nu este ferită de corupție. Totuși, nicio țară nu știe să alimenteze corupția mai bine ca Rusia. Moscova a făcut din corupție principala armă prin care își atinge obiectivele.

Vasil Lozinski, adjunct al ministrului ucrainean al infrastructurii, a fost demis şi arestat sub suspiciunea de deturnare de fonduri, după ce o anchetă a Biroului Naţional Anticorupţie din Ucraina a constatat că fondurile publice puse deoparte pentru surse de energie alternativă în lunile de iarnă au fost fraudate.

Simultan au apărut informații, în presa ucraineană, în care Ministerul Apărării era acuzat că a semnat un contract cu prețuri supraevaluate privind produse alimentare destinate soldaților săi. Contractul, semnat pentru 2023, depășește 350 milioane de dolari, la prețuri ”de trei ori mai mari” decât prețurile actuale ale produselor alimentare de bază.

Sunt doar câteva exemple din „războiul lor”, al rușilor, cu Europa și Occidentul. Tăcerea și calmul care învăluie astăzi Moscova ar trebui să îngrijoreze. Nu pe noi. Cu ce lideri avem, mai mult ne îngrijorează deciziile economice ale lui Ciucă și Ciolacu decât războiul.

Înfrângerea noastră, a românilor, este dincolo de orice îndoială. Totuși, să ne angajăm în „războiul lor”, cu gașca asta de borfași la conducerea României pare genocid prin… sinucidere.

Cum de ne prinde mereu istoria cu câte un Ciucă, Ciolacu și Iohannis la conducere?

https://www.facebook.com/politicaapocalipsei

Lasă un răspuns