În urmă cu aproape 6 ani, 20 aprilie 2017, începea cariera politică a generalului Nicu Ciucă. Una în care a umilit legea, bunul simț, onoarea și camarazii.
Istoria recentă a reținut mulți „intangibili”. Indivizi inventați de „sistem”. Toți ajungând să-și piardă uzul rațiunii și decența. Năstase, Dragnea sau Băsescu au condus partide, guverne sau Țara. Ei sunt doar numele sonore, dar lista este lungă.
Pe toți i-a devorat „sistemul” care i-a creat. Nicu Ciucă nu va face excepție. Evenimentele recente sunt începutul unui sfârșit implacabil.
Cum justifică Nicu Ciucă debandada din Armata pe care o conduce, discreționar și dictatorial, de peste 8 ani? N-ar strica un serial care să sistematizeze modul în care generalul a distrus tot ce a atins. Nu există nicio realizare sau un proiect de succes care să rămână după el. Impostură, minciună, corupție, trădare, lipsă de onoare …
„Cazul Pițurcă” este praf în ochi. O perdea de fum! Pentru pandemie, pentru Armată, pentru Ciucă sau pentru conducerea țării din ultimii 3 ani.
În România, pandemia singură nu ar fi avut succes. A fost ajutată de guvernanți, altfel se făcea de râs. S-au cheltuit zeci de miliarde de către un stat iresponsabil care se face vinovat de moartea a mii de români. Nu doar cei care au fost declarați victime ale coronavirusului, dar și cei uciși din incompetență sau indiferență, cu cinism și impertinență.
Politicienii noștri nu se impacientează. Mai întâi, așteaptă câteva zile, că poate nu-i așa mare necazul. Apoi, dacă problema persistă îi acordă timp să se rezolve singură. În cele din urmă, organizează o conferință de presă. Nu caută vinovați, dar își iau angajamente. Indivizi lipsiți de compasiune, empatie și integritate care mizează pe memoria scurtă a populației. Asta până într-o zi când li se va cere decontul.
Eu sunt mic, nu știu nimic
Ministerul Apărării este, iarăși, menționat într-un scandal de corupție. Întâmplător sau nu faptele au avut loc în perioada când MApN era condus de Nicu Ciucă. Întotdeauna vremurile tulburi ne prind cu indivizi sub-mediocri la conducere.
“În această perioadă am reușit doar să citesc informația din presă și am discutat la nivelul instituțiilor, cerându-le să pună la dispoziție toate documentele necesare pentru derularea cercetării penale…” a declarat Nicu Ciucă, întrebat cu privire la reținerea, de către procurori, a lui Pițurcă și a directorului Romarm, Gabriel Ţuţu.
Dacă nu-ți dau lacrimile când vorbește Ciucă (mai des citește, că altfel îl strânge cravata) înseamnă că ești total lipsit de sensibilitate. Nicușor este de o bogăție intelectuală inestimabilă.
Ca să înțelegem corect. Ciucă nu are timp să descifreze notele informative pe care le primește zilnic. Nici armata de consilieri nu îl ține la curent cu vâltoarea evenimentelor. El citește presa. Aia pe care o plătește din bani publici ca să-i cosmetizeze imaginea.
De ce a vorbit Ciucă „la nivelul instituțiilor”? Cu cine a vorbit? Dacă nu vorbea, „instituțiile” nu puneau „toate documentele la dispoziție”? Sau fraza a fost un semnal public pentru cei implicați? „Stați liniștiți! Situația este sub control.”
A trecut un an de când Ciucă se apăra de plagiat cu o … cerere (aici). „Am decis să solicit analizarea lucrării de către Comisia de Etică a UNAp … în măsura în care vor mai exista semne de întrebare, UNAp va fi îndreptățită să solicite verificarea de către CNATDCU”. A fost semnalul care a declanșat un întreg mecanism al „vrăjilor” instituționale. Teza de doctorat a dispărut. Nimeni nu mai analizează nimic.
Popescu, Popescu, Popescu
Conform informațiilor publice (aici) „șeful Direcției medicale din MApN, generalul Dragoș Popescu, s-a ocupat de achiziționarea măștilor anti-COVID”. Nici cei care habar nu au despre cum funcționează un sistem militar nu-și închipuie că șeful Direcției medicale se apuca de nebun să caute „măști anti-COVID”. Foarte probabil a primit ordin de la șeful său ierarhic, ministrul apărării.
Generalul Popescu i-ar fi ordonat șefului Centrului Farmaceutic Zonal/ CFZ București, colonel farmacist Constantin-Cristian Popescu „să găsească transport și fondurile necesare pentru achiziționarea echipamentelor medicale, cu precădere măști, întrucât MApN nu dispunea de sumele respective”.
Dacă Armata nu dispunea de fondurile necesare, unde ar fi trebuit să le „găsească” șeful CFZ? Formularea este halucinantă. Cum poate un general să-i ordone unui subordonat „să găsească” niște bani?
În atenția ministrului apărării, Nicu Ciucă, au fost aduse, în primul an de pandemie, mai multe nereguli care vizau Direcția medicală și CFZ. Printre altele, relația foarte bună a conducerii Spitalul Militar de Urgență/ SMU Sibiu cu șeful Direcției medicale și șeful CFZ. Una care a generat achiziții și investiții grevate de serioase suspiciuni de trafic de influență. Sibiu, „trambulina” Grofului de la Cotroceni.
În baza legislației aplicabile în starea de urgență soția col. Popescu de la CFZ a fost angajată la… SMU din Sibiu. Pe întreaga perioadă a contractului, 14 mai – 20 septembrie 2020, dr. Anca Popescu nu a intrat o zi în spitalul din Sibiu.
Aflat la începutul aventurii sale politice, oficial cel puțin, Nicu Ciucă nu l-a deranjat sub nicio formă pe generalul Popescu. Dimpotrivă, i-a acordat 2 stele într-un interval de 12 luni. Avea nevoie de susținerea politică a vărului său, deputatul PNL, Virgil Popescu.
Virgil Popescu era în acea perioadă și ministru al… Economiei. Ministerul are în subordine Compania Romarm SA.
Câte un DNA pentru fiecare
Directorul Romarm SA, Țuțu Gabriel, ar fi lăsat să se înțeleagă „că are influență asupra funcționarilor din cadrul M.Ap.N. și că îi va determina pe aceștia să încredințeze direct și fără proceduri publice contractele de furnizare…”
Țuțu miza pe țuțării lui: ministrul Popescu, generalul-văr Popescu și colonelul Popescu.
Noi doar semnalăm coincidențele. Dacă sunt vinovați sau nu, e treaba justiției să decidă.
Altfel, pentru achizițiile și angajările din pandemie ne-ar trebui un DNA separat. Încă unul pentru modul în care MApN a cheltuit cei 2% din PIB în ultimii 7 ani. N-ar fi rea și o direcție specială care să analizeze serios suspiciunile de trădare care planează asupra multor politicieni.
În ultimele zile se vorbește mai mult despre Pițurcă. Un barbugiu care nici măcar pion nu poate fi considerat.
Virgil Popescu și Țuțu au adus din Vietnam măști în valoare de 30 mil. dolari. Transportul acestora, cu aeronave militare, a costat peste 5 mil. dolari. Iarăși, doar firimituri. Am împrumutat 50 miliarde de dolari în pandemie. Unde sunt banii?
Măștile chirurgicale sunt doar vârful aisbergului.
Dacă revenim la MApN, izvor de scandaluri în mandatul lui Nicu Ciucă, e suficient să amintim izoletele sau investițiile de la Cantacuzino. Nu uităm nici spitalele modulare, cumpărate „în regim de urgență” și despre care nimeni nu mai vorbește.
Cum se strânge lațul în jurul clanului „Popescu”, se pare că nici Nicu Ciucă nu mai este inexpugnabil. PNL are un Bastus de serviciu, Rareș Bogdan. Ipocritul mușcă mâna tuturor celor pe care i-a pupat în dos. Acum a simțit sânge. Așa că, s-a apucat de treabă (aici).
Năstase a decontat cu termopane, Dragnea cu angajări fictive, iar Băsescu cu stigmatul de „informator”. Nimic despre Petrom, Sidex, EADS sau Flotă. Dacă se vor ancheta achizițiile Armatei, dottore va duce dorul luptelor pentru acoperirea plagiatului.
Despre standardele măștii de protecție pot da explicații specialiștii stabiliți în comisiile de recepție. Dacă erau sau nu corespunzătoare, cei menționați anterior ar fi trebuit să informeze, în timp util, persoanele decidente competente. Cine a stabilit criteriile tehnice, cine a comandat și cine a recepționat echipamentele de protecție la nivelul MApN sunt informații ușor de aflat (cu nume și prenume).
Defectele constatate de către beneficiari au fost raportate pe cale ierarhică, până când, în formatul raportului a dispărut punctul ,,probleme constatate”. Până la ce nivel s-au transmis informațiile despre defectele echipamentelor de protecție și care au fost măsurile luate este ușor de aflat, dacă cineva dorește acest lucru.
Va agitati degeaba. Generalul are un solid spate transatlantic, razboiul este la granite, romanii au incredere in Armata asa ca cel mai probabil va fi ales presedinte. Toate incercarile de a-l detrona de pana acum au esuat: delapidarea lui Gherghe, rechemarea sotiei ca ofiter, plagiatul din teza de doctorat. Impresia mea este ca se va fasai cat de curand si scandalul Piturca.