Proasta satului și fraierii națiunii

„Proasta satului” este un termen generic. Se aplică selectiv și rămâne la latitudinea fiecăruia pe cine gratulează cu o astfel de metaforă. Nu nominalizăm și nu ne limităm la doamne. Trăim într-o țară în care cocotele masculine sunt chiar mai multe decât urmașele Evei.

Fraierii națiunii sunt militarii. Aici nu există dubii sau neînțelegeri. Să fii umilit, blamat și suduit, de popor și politicieni, după ce ai jurat să-i aperi „chiar cu prețul vieții”, nu denotă foarte multă … inspirație. Trebuie să fii excesiv de naiv. „Sau ești prost”, cum spune Groful de la Cotroceni.

Toată lumea se atacă de pensiile politicienilor (înțeleg de ce: sunt corupți, incompetenți și foarte vizibili). Dar cred că adevărata problemă este la ceilalți (poliție, armată, justiție) care au violat toate regulile economice și de bun simț ale sistemul de pensii; asta în timp ce domeniile în care prestează sunt falimentare și corupte.” Comentariul (aici) aparține unui cititor revoltat de modul în care unii au pângărit „regulile economice ale sistemului de pensii”.

Ironia face ca revolta să fie provocată de rezultatul unui studiu care confirmă o regulă existentă încă din vremea Imperiului Roman. De milenii statul garantează o rentă viageră pentru „fraierii națiunii”. Peste 80% din țările Europei au norme specifice pentru personalul din „securitate și apărare”. Până și Luxemburg sau Malta au o legislație care protejează pensiile militare. Armate care au mai puțini militari decât România generali.

Anul acesta militarii au fost (iarăși) discriminați. O discriminare multiplă. Atât în raport cu civilii, cât și între ei. Fără dezbateri și pe criterii subiective. Suficient cât să le fie cumpărată, multora, tăcerea sau complicitatea. O atitudine care va continua. Tocmai pentru că militarii și-au demonstrat incapacitatea de a se asocia, de a-și conjuga efortul în susținerea unor interese comune.

Cogito, ergo sum

Exist, deci mă aflu… în mare treabă! Traducere, din limba rusă (!), de Raluca Turcan.

Calculele Ministerului de Finanțe vor fi îndreptate de premierul Ciucă: pensionarii cărora le-au fost reținuți pe nedrept bani timp de un an li se vor restitui sumele” a declarat doamna Turcan, pe 31 ianuarie 2023.

Raluca este un corolar al judecăților de valoare care trec testul timpului. „Omul să aibă garanția că nu se culcă sănătos și se trezește mort” este expresia unui suflet ales. Unul care prețuiește eternitatea spirituală. Și când te gândești cât de mulți s-au grăbit să o ironizeze!

Doamna Turcan se pricepe și la economie. În perioada 1996-1999 a studiat la Institutul Puskin din Moscova. Acolo a  obținut o diplomă, echivalată ulterior la ASE București. Singurele studii superioare ale Ralucăi Turcan sunt cei 3 ani în care a învățat „rusă comercială” în Rusia. La fel de mult cât Iliescu.

Alte studii nu are prim-vicepreședintele PNL . Este masterand din 1999. În 23 de ani nu a reușit să finalizeze programul de studii. A început și doctoratul. De două ori. De fiecare dată fără succes.

Înalt educată economic, madam Turcan ne surprinde cu o destăinuire: Nicu Ciucă s-a apucat de „îndreptat calcule”. Imaginea generalului frecând nervos abacul pare neverosimilă. Raluca însă „dă din casă”: Nicușor calculează. Și o face pentru că este nerăbdător să repare o … nedreptate.

Probabil se fac înscrieri la concursul „Proasta satului”, iar unii fură startul. Cine a provocat nedreptatea? CASS pentru pensiile de peste 4000 de lei a fost reținut în baza OUG 130 din 17 decembrie 2021, promovată de Executivul condus de dottore Ciucă.

Gala „Proasta satului”

Guvernul Ciucă va restitui celor care au pensii peste 4000 de lei contribuția de asigurări de sănătate a cărei reținere a fost declarată neconstituțională de CCR” ne spune plină de entuziasm specialista în „rusă comercială”. Pentru ca zăpăceala să fie maximă, juriul de la „Proasta satului” primește altă mostră din înțelepciunea candidatului.

„Ministerul Finanțelor este însă obligat să prezinte un act normativ prin care se va restitui suma reținută în perioada 1 ian. 2022 – 28 dec. 2022 … Acest act normativ trebuie elaborat rapid și în varianta cea mai avantajoasa pentru pensionari…” În PNL chiar există competiție. Toți liderii se întrec în declarații trăsnite.

Deciziile CCR se aplică pentru viitor. În raporturi juridice născute după publicarea acestora sau în cauze pendinte. Dorește Guvernul să restituie  CASS, dacă nici măcar Constituția nu-l obligă?

Bine, Ciucă poate face orice. A demonstrat. Mai puțin ceva bine sau corect. Și aici a demonstrat, nu poate.

În schimb o OUG sau o lege prin care să repare ce tot el a stricat… floare la ureche.

Anticipând elanul justițiar al Ralucăi, Casa Națională de Pensii Publice a emis un comunicat, pe 29 decembrie 2022: „Procedura plății drepturilor de pensie aferente lunii ianuarie 2023 este finalizată… CNPP are posibilitatea de a implementa Decizia Curții Constituționale … și restituirea sumelor reținute cu acest titlu de la data publicării Deciziei, începând cu luna februarie 2023”.

De ce Casele sectoriale de pensii nu au reținut, iar CNPP a continuat să acționeze neconstituțional? Pentru că poate!

Raluca gândește în limba rusă și se pierde în traducere. Aflăm că actele normative pot avea și o variantă „avantajoasă” pentru cetățeni. Guvernul poate legifera și în interesul cetățeanului. Dacă are o zi proastă sau un acces de responsabilitate. Se întâmplă rar sau deloc.

Gala „Proasta satului” oferă și premii pentru întreaga carieră.

Interesul poartă fesul

Revenind la „fraierii națiunii”, nu se pune (încă) problema restituirii sumelor reținute neconstituțional. Oricum, pare că militarii au intrat, iarăși, în hibernare. Divizarea lor este atât de profundă încât interesele le sunt, deseori, antagonice.

Majoritatea celor trecuți în rezervă înainte de septembrie 2017 sunt mulțumiți de procentul suplimentar acordat peste cel de 5,1%. Plus „bonusul” eliminării CASS. Așa că… votați Ciucă!

Dintr-un mesaj, care circula în online, aflăm că un general în rezervă s-ar fi adresat premierului Ciucă: “Vă sesizez următoarea problemă: nu se poate să nu fie indexate toate pensiile militare, cel puțin cu rata medie a inflației… Diferențierea trebuie făcută între 12,5% și 5,1%… Vă rog să impuneți indexarea la toți pensionarii militari între 12,5% și 5,1%.

Fake! Este imposibil ca un general, președintele celei mai puternice structuri asociative a militarilor în rezervă și retragere, să propună segregarea și discriminarea militarilor. Deși, în Armată, interesul personal prevalează celui de grup.

Cum rămâne cu „hai la lupta cea mare” pentru eliminarea inechităților și nedreptăților din sistem? Susținem doar cauzele care ne aduc avantaje sau ne privesc personal?

Trist, jenant, lamentabil! Acceptând compromisuri se pierde esența principalelor revendicări. „La grade și funcții egale, pensii egale” și „actualizarea pensiei în raport cu solda militarilor activi”, ar trebui să fie mai importante decât firimiturile care alimentează dezbinarea. De unde și cum începe solidaritatea militarilor?

Reacția pe care o au „fraierii națiunii” produce satisfacție printre politicieni. I-au păcălit, iarăși. Mai mult, au reușit să adâncească fracturile existente.

Atât de mari sunt schismele încât foarte puțini se mai gândesc la binele comun. Cât despre principii, corectitudine, dreptate… pfui! Cine le mai cultivă printre militari?

În sistemul public de pensii TOATE au fost indexate cu 12,5%. Acolo nu există discriminare. Există între militari și civili. Sau între militari și …militari.

Prostia se plătește

Eliminarea acestei contribuții (CASS n.r.) pentru viitor va conduce la mărirea pensiilor pentru această categorie de pensionari…” declară aceeași Turcan. Pentru participarea la concursul „Proasta satului” trebuie să fii și cumplit de nesimțit. Statul înapoiază ce a oprit neconstituțional, iar operațiunea se numește „mărirea pensiilor”.

O tehnică des utilizată, dar care nu a greșit niciodată. Statul, mai întâi, ia niște drepturi, le suspendă sau doar lansează zvonul că se va întâmpla o diminuare a acestora. Dacă nu se întâmplă nimic, cetățeanul răsuflă ușurat. Dacă-și pierde din drepturi, se resemnează cu ideea. Dacă, întâmplător, le reprimește simte că i-au crescut veniturile.

În plină frenezie de distribuire a „cardurilor de energie” nu se mai întreabă nimeni cine plătește. Niciunul din ajutoarele pe care statul le oferă cetățenilor nu vine de pe cardul lui Ciucă sau din buzunarul lui Ciolacu. Pe absolut toate le plătește cetățeanul. Inclusiv cei care sunt bucuroși că beneficiază de „ajutorul statului”.

NU înapoiază Ciucă banii reținuți neconstituțional, din buzunarul lui. Noi toți plătim prostia sau nemernicia lor.

Guvernul a încălcat Legea Fundamentală. Unii s-au revoltat și au avut curajul să reclame abuzul. Puțini. Majoritatea s-a resemnat și a răbdat în tăcere.

Indexarea era să ocolească militarii. Generalii s-au răsculat! Au recurs la măsuri disperate și s-au adresat „domnului prim-ministru”: „Nicule, măcar câteva resturi dă-ne și nouă!”

După care s-a așternut tăcerea.

N-ați câștigat nimic! Dimpotrivă, ați mai închis niște uși, ați mai distrus niște punți.

Câtă inspirație pentru Costache Negruzzi să-l lase pe Lăpușneanu istoriei și cu expresia „proști, dar mulți”. Mulți și… degeaba.

https://www.facebook.com/politicaapocalipsei

Lasă un răspuns