Despre Nicu Ciucă și Patriot la… Katonai Híradó

Într-o conferință de presă organizată în Poligonul Smârdan, generalul Nicu Ciucă anunța că România va cumpăra rachete Patriot, de la americani, prin acord Guvern-la-Guvern. O decizie politică, nu militară.

Declarația, din 20 aprilie 2017, nu a rămas fără ecou. Liderii politici de la acea vreme au avut ieșiri critice la adresa șefului Armatei. Fără sancțiuni pentru „guraliv”.

Pentru cine îl cunoaște bine, este clar că Nicu Ciucă nu ar face astfel de declarații fără să primească ordin. Generalul este… un soldat disciplinat.

Despre achiziția „sistemelor” Patriot și, mai ales, implicarea generalului Nicu Ciucă vom mai scrie. Mai ales că, din mai multe surse, aflăm cum se apropie termenul scadenței. Indiferent care este semnificația „scadenței” pentru toți cei implicați în această achiziție.

Între timp constatăm că România a devenit terenul de instrucție al unor Armate străine.

În urmă cu câteva săptămâni, 600 militari francezi din Baza de la Cincu s-au antrenat în Poligonul Smârdan. A fost un exercițiu la care nu au participat militarii români.

De altfel, Grupul de luptă NATO dislocat în Cincu este format doar din militari francezi, olandezi și belgieni.

Situația este diferită în Bulgaria, unde există un Grup de luptă NATO similar, format tot după invazia Rusiei în Ucraina. Lângă Italia, națiune cadru, și-au trimis militari Albania, Grecia, Macedonia de Nord, Turcia, Statele Unite, Muntenegru și țara gazdă, Bulgaria (detalii aici).

În timp ce aliații își pregătesc responsabil și conștiincios Forțele Armate, la noi totul este minciună, manipulare și știri false. Un Guvern condus de niște indivizi care încearcă doar să copieze ceea ce fac alții. Nimic original. Un plagiat mizerabil.

Ne înzestrăm militar în taină

Domnule ministru, cum apreciați că într-o perioadă atât de complicată, atât de specială din punct de vedere geopolitic, această capabilitate extraordinară este livrată, culmea, la timp în condițiile în care au fost voci care au spus că este sau că va fi întârziată această venire a Patriotului …?” este întrebarea adresată ministrului apărării naționale de către un reporter al emisiunii „Jurnal Militar”.

Apreciez acest lucru ca fiind pozitiv și ca reflectând preocuparea pe care MApN o are pentru înzestrarea Armatei României cu cele mai performante capabilități…” a fost răspunsul Angelicului din fruntea Apărării. Cum ar fi fost să aprecieze… negativ?

După ce-l vezi pe Tîlvăr vorbind despre Armată, tare dor ți se face de Dîncu!

Angelică suferă de boala predecesorului Vasilică: este sabotat de generalii Armatei sau pur și simplu nu poate înțelege terminologia militară. Înzestrarea Armatei nu se face cu „capabilități”, dar asta este ultima lui problemă.

Cele „patru sisteme Patriot” sunt „o capabilitate antiaeriană și antirachetă de ultimă generație, complet integrabilă în sistemul NATO” scrie Angelică pe pagina sa de FB. În fapt, „sistemele” noastre nu se pot integra niciunde. Pentru asta va fi nevoie de alte achiziții.

Comunicatul și imaginile sunt o manipulare ordinară a Ministerului Apărării. O încercare jenantă și penibilă de a acoperi lipsa unor echipamente militare pe care le-am achitat încă din anul 2019.

Sosirea în țară a trei „sisteme” Patriot nu este un eveniment banal. Românii au așteptat cu alai guvernamental, la graniță, primul transport de vaccinuri, cum să credem că Patriot-ul ar fi intrat pe furiș?

Nicu Ciucă face paradă militară și la înfrângere, cum să nu avem ceremonii când sosesc „sistemele”?

Din Bilanțul Apărării lipsește Patriotul

Miercuri, 8 februarie 2023, a avut loc Bilanțul Statului Major al Apărării pentru anul 2022. Redăm din comunicatul oficial (aici): „Șeful Apărării a subliniat că, pe linie națională, anul trecut s-au făcut pași importanți din punct de vedere al modernizării armatei. Programele majore de înzestrare și de asigurare cu stocuri au înregistrat progrese.

Au fost continuate proiectele demarate anterior, a fost semnat contractul de achiziție a 32 de avioane F-16, au fost recepționate echipamente aferente sistemelor HIMARS, derivatelor PIRANHA 5, a fost atribuit contractul pentru rachetele de coastă și s-a realizat acordul-cadru pentru furnizarea de sisteme UAS.”

Tot de la americanii de la Raytheon (cei cu Patriot-ul), am cumpărat și trei sisteme de rachete HIMARS, cu câte 18 lansatoare fiecare. Un contract de 1,5 miliarde de euro. Banii au fost, iarăși, plătiți în avans. Integral. Până în acest moment România a primit un singur sistem HIMARS din cele trei.

A uitat șeful Apărării să menționeze în Bilanț cel mai costisitor program de înzestrare pe care l-a derulat vreodată Armata României? Greu de crezut, mai ales că sistemul HIMARS, aflat în aceeași situație cu Patriot-ul, nu a fost omis.

În Bilanț, nu s-a spus nimic despre Patriot.

Asta deși, potrivit unui comunicat MApN (aici) „al doilea sistem Patriot … a fost livrat, conform graficului agreat, în cursul anului 2022 și a finalizat testarea de acceptanță şi recepția în luna decembrie”, iar „livrarea sistemelor al 3-lea și al 4-lea Patriot a început în cursul anului 2022, urmând ca testarea și recepționarea lor să fie finalizate până la sfârșitul lunii aprilie”.

Unul din cei doi minte sau este greșit informat.

Banii înainte, ca la … Înalta Poartă

Indiferent care este adevărul, România nu a cumpărat „sisteme” Patriot. În schimbul celor 3,9 mld. dolari vom primi 7 baterii Patriot. Diferența este semnificativă. O analiză disponibilă aici prezintă în detaliu ce a cumpărat România.

Semnificativ este și un interviu (aici) al ministrului adjunct al apărării din Polonia, Bartosz Kownacki. Demnitarul polonez care a negociat cu americanii „contractul Patriot”. Polonezii au plătit 4,75 mld. dolari, dar pentru un sistem complex și complet.

Din interviu (merită citit, nu durează mai mult de 2 minute) aflăm nu doar că nouă ne lipsește sistemul integrat de comandă, dar „asta nu e tot, există o serie de alte elemente, printre care lipsa compensației în cazul României”. Este ceea ce noi n-am negociat pentru niciun contract, deși unele „descarcă” Bugetul de multe miliarde. Este vorba despre contractele ofset, pe care noi le ocolim cu încăpățânare.

Conform înțelegerii cu americanii, prima baterie Patriot trebuia livrată la începutul anului 2019. Restul de șase baterii urmau să ajungă în România și să devină operaționale până la sfârșitul anului 2024. În realitate, însă, prima baterie de rachete Patriot a fost livrată abia în anul 2020. Singura pe care am primit-o până acum.

Prin contract, plata bateriilor Patriot urma să se facă eșalonat, pe durata mai multor ani, în funcție de ritmul de predare al instalațiilor.

În noiembrie 2019, imediat după ce Nicu Ciucă a fost instalat ministru al apărării, prima măsură a Guvernului Orban, a fost să termine de achitat contravaloarea întregului contract Patriot. Atunci s-a plătit „doar” diferența.

În decembrie 2017, la presiunea SUA, s-a achitat prima tranșă de 900 mil. dolari. În noiembrie 2018 Guvernul României a transferat, către Guvernul SUA, contravaloarea altor trei baterii Patriot (detalii aici).

Nicio baterie Patriot nu a fost livrată mai devreme de 3 ani de la data achitării acesteia.

Jó napot kívánok la Katonai Híradó

Merită să ne oprim puțin asupra celor care au realizat comunicatul de presă și interviul cu ministrul apărării. Este vorba de Direcția Informare şi Relații Publice a MApN, prin Biroul de presă și platforma multimedia ARMED (aici).

Comunicatul de presă este o mostră a lipsei de profesionalism și superficialității „biroului de presă”. Un produs incoerent care prezintă informații și date redundante. Pe alocuri agramat, comunicatul relevă și deficiențe în cunoașterea unor elementare noțiuni specific militare.

În ce privește ARMED și emisiunea „Jurnal Militar” revelația este… supremă.

Armata României are emisiune în limba maghiară!

„Katonai Híradó” este emisiunea pe care Armata României o transmite la Radio România Târgu-Mureș în limba maghiară (aici)!

În România există o singură limbă oficială. Instituțiile publice, mai ales cele centrale, sunt obligate să-și desfășoare activitatea în limba română.

Istoria va reține impertinența celui care s-a adresat cu „jó napot kívánok” de la tribuna Președinției ca pe o insultă la adresa românilor. Un derapaj, nu o regulă.

Din octombrie 2022, Armata României are, săptămânal, emisiuni în limba maghiară!

Cine a ordonat? Care este scopul acestor emisiuni? Recrutează Armata personal care nu vorbește limba română? Ce mesaje nu au ajuns la etnicii maghiari astfel încât s-a decis ca emisiunile să fie traduse?

Sau poate este doar o (altă) concesie pe care Nicu Ciucă a făcut-o partenerilor de la UDMR, pentru a-și asigura sprijinul acestora.

În condițiile unor miniștri UDMR care sfidează Constituția inițiativa MApN este cel puțin ciudată.

Într-o emisiune la Digi 24, ministrul Barna Tánczos a afirmat că „ținutul secuiesc a fost, este şi va fi, iar noi nu vom renunța la folosirea simbolurilor noastre care ne definesc identitatea”. Poate acordă un interviu și pentru emisiunea Armatei „Katonai Híradó”. În limba maghiară, normal.

Nicu Ciucă nu a avut nicio reacție la adresa miniștrilor săi care ignoră Legea Fundamentală și simbolurile Statului român. Dimpotrivă, tolerează indiferent toate ieșirile evident iredentiste ale acestora.

To be or not to be … Patriot

În urma unui interviu al fostului ministru al apărării, Vasile Dîncu, mai multe publicații au titrat că „Iohannis sabotează controlat, discret și sistematic apărarea României” (aici). Concluzia este cumva deplasată, iar Dîncu nu a afirmat așa ceva. Totuși… cineva trebuie să fie responsabil pentru toate atacurile la adresa Armatei.

Rusia ar fi doar beneficiarul unui astfel de sabotaj. Istoria ne învață că instrumentele și trădătorii au fost întotdeauna în curtea noastră. Nimeni nu a făcut mai mult rău României cum au făcut românii care au trădat-o!

De ce a fost trecută sub tăcere sosirea unor „sisteme” Patriot în România? Înzestrarea Armatei cu echipamente performante este vitală pentru descurajarea unui eventual agresor. Cine era ministrul apărării când s-a livrat a doua baterie patriot?

Sau, cel mai probabil, MApN minte!

Deși multe publicații au anunțat deja că „primele 4 sisteme antiaeriene Patriot au fost recepționate de România”, ministrul Tîlvăr a fost cât se poate de … generic. Angelică, personal, n-a afirmat niciodată că România a primit patru sisteme sau baterii Patriot. Afirmația aparține unui impersonal „birou de presă” și mai multor publicații indiferente la acuratețea informațiilor.

Dacă avem sau nu „sistemele Patriot” poate aflăm ascultând emisiunea Armatei României „Katonai Híradó”.

Până atunci, să nu uităm că achiziția Patriot a fost anunțată public de Nicu Ciucă. Este practic unul din proiectele pe care le-a monitorizat personal. Așa că, așteptăm să ne comunice generalul sosirea „Patriotului”.

https://www.facebook.com/politicaapocalipsei

2 comentarii

  1. Ca de obicei nu discutăm despre interesul național. O fi rău că pe teritoriul României se antrenează trupe străine? Dacă tot noi nu avem trupe și nu avem arme competitive, cred că e de bine. Deocamdată trupele „străine” de acum nu rămân la noi ca trupe de protecție internă. Cei care au trăit în ultimele sute de ani, trupele turcești mai veneau mai plecau, dar trupele rusești uitau să mai plece. Am avut noroc cu Hrușciov că îi plăcea bautura gratis și și-a luat trupele înapoi, că eram și noi în rândul țărilor din Schengen (Ungaria Polonia, Cehia, etc.) care erau sărace și au ajuns bogate, iar România „s-a eliberat” de Ceaușescu și și l-a pus în cap pe Iliescu KGB. Tot răul e spre bine. Autorul ar putea să ne spună cu ce putem înlocui sistemele Patriot? Despre alegeri … România a ales cel mai bine privatizările. OMV era o firmă „de apartament” cu tradiție de cel puțin 10 ani iar România nu avea specialiști decât de 100 și ceva de ani. Deci ce criticăm?

Lasă un răspuns