Armata recrutează, un refren devenit șlagăr

Anunțuri publicitare

Faptul că „Armata recrutează personal nou” nu este o veste care să provoace valuri de emoție sau simpatie. În fiecare an se întâmplă câteva campanii de recrutare, pentru toate instituțiile din sistemul național de apărare/ SNAp. Armata recrutează la fel cum o face oricare alt angajator. Nimic spectaculos.

Apoi, ce ar putea să recruteze, dacă nu personal nou? Și totuși, șeful Apărării, generalul doctor cu patru stele Daniel Petrescu a ținut să risipească îndoielile pe timpul Bilanțului Statului Major al Apărării pentru anul 2022 (aici).

Anul 2023 se va derula sub semnul recrutării de personal nou și al instruirii celui existent. Va trebui să găsim metode mai eficiente atât pentru atragerea, cât și pentru menținerea personalului în Armată… Vom asigura un nivel ridicat al capacității de reacție, vom dezvolta capabilități relevante pentru îndeplinirea misiunilor și vom crește nivelul de operaționalizare al structurilor. În același timp, ne vom concentra pe îmbunătățirea condițiilor de trai și de instruire ale militarilor.”

O lipsă inexplicabilă de concentrare a făcut ca instruirea și nivelul de trai al militarilor să fie pierdute din vedere de conducerea Armatei. Cu gândul la Ucraina au uitat de România.

Să înțelegem că până în anul 2023 Armata nu a depus foarte mari eforturi pentru recrutare și instruire? Cine ar trebui să găsească „metode mai eficiente” pentru atragerea resursei umane? Nu sunt aceeași indivizi, de peste cinci ani, în conducerea structurilor responsabile cu managementul resursei umane?

De unde recrutează Armata? Ce poate să ofere în anul 2023 și nu a oferit în anii anteriori? În afara altor minciuni și informații false cum și-ar putea diversifica Armata oferta?

Manipulări ale MApN prin site-uri proxy

MApN va promova un proiect de Lege privind salarizarea personalului propriu, pe care să îl prezinte Guvernului în luna august pentru „armonizarea cadrului normativ privind salarizarea personalului, prin corelarea prevederilor statutare, care să asigure stabilitate și predictibilitate, retenția, motivarea și recompensarea personalului”.

Proiectul, care urmărește să asigure și „echitate în sistemul pensiilor militare… va fi prezentat în Executiv după efectuarea rotației guvernamentale, când portofoliul Apărării va fi alocat tot PSD”.

Informațiile aparțin unui site de știri (aici) controlat de MApN și fac parte din seria celor distribuite „pe surse”. Genul de informație care ar trebui să întrețină iluzia preocupărilor pe care le are conducerea Armatei. Nu este întâmplătoare apariția exact în ziua următoare Bilanțului la care șeful Apărării anunța că „Armata recrutează”.

Un alt fake lansat să mai liniștească spiritele printre militarii în activitate și rezervă. Un comunicat care pare scris în laboratoarele PSD.

Este adevărat, ministrul muncii a anunțat că „lucrează la o nouă lege a salarizării bugetarilor”. Una la care va lua parteneri sindicatele din educație și sănătate. Nimic despre Armată sau SNAp. Militarii nu sunt „parteneri” pentru politicieni.

Pentru a elimina inechitățile din sistem avem nevoie de doi pași… actul normativ …și impactul bugetar. Trebuie să vedem, în actualele condiții economice, la nivel mondial, nu numai în România … pentru a rezolva în primul rând inechitățile din sistem, fie că vorbim de sistemul de salarizare, fie că vorbim de sistemul de pensii…” a declarat Olguța Budăi.

Polițiștii au reacționat. Nu agreează, firesc, o nouă lege a salarizării, dacă actuala nu este aplicată integral (aici). Dinspre Armată… tăcere și promisiuni.

Ostașii să nu uite că tot un ministru PSD a făcut din militarul român cel mai prost plătit angajat al statului. Același ministru care a generat „inechitățile din sistem”, prin amendarea iresponsabilă a Legii pensiilor militare.

Reorganizarea Armatei, o epurare nesfârșită

O campanie de recrutare trebuie să fie fundamentă măcar pe mirajul unor salarii/ solde atrăgătoare. Trebuie întreținută iluzia că Armata asigură angajaților săi venituri care să justifice efortul și privațiunile pe care le comportă cariera militară.

Este lipsit de realism cine mai crede că tinerii ar veni în Armată din patriotism și dragoste de țară. Nimeni nu mai cultivă așa ceva. Banii sunt singura motivație!

În familie și școală tinerii învață alte valori decât cele pe care le-ar reclama uniforma militară. Astăzi, nici măcar Armata nu mai cultivă valorile tradiționale.

Interesele oneroase ale unor grupări infracționale organizate, din Armată, sunt aspecte pe care mass media le aduce constant în atenție. Când fostul șef al Armatei este un impostor fără onoare, suspectat de furt intelectual, ce valori mai pot recomanda generalii?

Am prezentat deseori modul în care „Armata recrutează”. Neveste, rude și amante, devenite peste noapte ofițeri, sunt numite în funcții de conducere prin direcțiile centrale. În același timp, militari cu zeci de ani de experiență părăsesc Armata, scârbiți de corupție și abuzuri.

Desele epurări prin care a trecut Armata, în ultimii 5-6 ani, au avut ca prim-obiectiv cadrele militare. În ultimul timp, însă, se pare că a venit rândul soldaților și gradaților profesioniști să intre în malaxorul „epurărilor”.

Reorganizarea Armatei este un proces care durează de peste 30 de ani. Permanent s-au găsit argumente pentru noi „state de organizare”. Un artificiu oneros prin care, de foarte multe ori, s-au înlăturat indezirabilii și incomozii. Aproape fără excepție personalul obedient, mediocru (intelectual și profesional) și / sau lingușitor și-a găsit loc în unitățile „reorganizate”.

Am primit la redacție scrisoarea unui caporal adresată ministrului apărării. Atât de mult suntem copleșiți cu generalii și doctorii din Armată încât uităm cât de importanți sunt soldații și gradații profesioniști.

Armate fără generali sau doctori au mai fost. Fără soldați, niciodată!

Reorganizarea Armatei începe cu caporalul clasa I

Domnilor conducătorii ai Armatei României, cum vă explicați că noile state de organizare îi afectează, în cel mai negativ mod cu putință, exact pe cei care stau în fruntea categoriei de personal din care fac parte – soldații și gradații profesioniști…

Sunt exact cei care si-au îndeplinit, în cel mai responsabil mod cu putință, sarcinile. Nu în puține rânduri fiind nevoiți să facă și munca superiorilor, care nu mai făceau față cumulului de funcții. În unele cazuri fiind detașați chiar pe funcții de subofițeri.

În urma implicării și seriozității au fost recompensați cu AVANSAREA la MARELE grad de caporal cls. I, exact gradul cel mai afectat de noua reorganizare…. Încurcă oare atât de mult acest grad, care este plătit cu 10 de lei mai mult decât un caporal cls a-II-a, încât în multe unități militare să nu se mai regăsească în statele de organizare?

Să fie oare atât de rentabil ca un militar cu 2300 de lei salariu (plus norma de hrană), după 20 de ani în Armată, să-și lase în urmă familia și copiii și să plece prin alte colțuri ale țării? Să fie oare o mare rezolvare a problemelor din sistem reducerea unei funcții de la caporal cls. I la caporal cls. a II-a?

Se regăsesc pe noile state cei care nu și-au asumat responsabilități suplimentare, cei care au dosarele pline de mustrări și avertismente, cei care nu răspund niciodată la telefon, când sunt solicitați din timpul liber, cei pe care superiorii nu contează să le dea sarcini suplimentare . . .

Este un nou mod de a împinge oamenii dedicați sistemului militar spre DEMISIE ? Ca și cum cineva exact asta ar dori. Tinerii demisionează de bunăvoie, iar acum ii facem si pe cei cu vechime sa plece . . .

„Armata recrutează” un șlagăr desuet

Până să recruteze, Armata își bate joc de recursa umană pe care o are la dispoziție. Activi sau în rezervă, militarii s-au obișnuiți să fie mințiți, păcăliți și manipulați.

Nu mai este o noutate să aflăm că Armata recrutează. Structurile responsabile desfășoară campanii în online, în presa scrisă sau audio-vizual, în Gara de Nord sau la târgurile care promovează locurile de muncă disponibile. Rezultatele refuză să apară.

Anul trecut Armata nu a reușit să atragă nici măcar un număr de candidați egal cu cel al locurilor scoase la concurs (aici).

Cariera militară, cu foarte puține excepții, este un compromis. Unul pe care tot mai puțini tineri îl acceptă și asta doar pentru o perioadă scurtă de timp.

De ce ar mai reprezenta cariera militară (de lungă durată) o opțiune când istoria recentă a demonstrat că există și alternative mult mai accesibile?

Este plină Armata de cadre militare intrate în sistem după vârsta de 35 de ani. Tineri și tinere, care și-au acordat mulți „ani sabatici” prin Occident, se refugiază apoi într-o uniformă militară pentru care nu simt nimic. O concesie pe care o fac părinților și rudelor, sătule să le tot sponsorizeze iresponsabilitatea.

Anul 2023 va fi unul al recrutării și instruirii” pare mai mult un strigăt de disperare. Deși exigențele sistemului militar au scăzut constant numărul celor dispuși să aleagă cariera militară este tot mai mic.

Armata recrutează din resursa umană pe care țara o (mai) are la dispoziție. A trecut vremea când la porțile unităților militare se îngrămădeau sute de tineri. Astăzi abia dacă mai întoarce cineva capul după o uniformă, pe stradă. Atât de ostracizat a fost militarul român încât puțini își mai asociază imaginea cu cea a Armatei. Vom reveni.

Post scriptum

Cadre militare sau SGP, toți suportă consecințele atacurilor care se întâmplă la adresa Armatei României. Unele care au ajuns atât de mizerabile încât se coboară până la a antagoniza toate categoriile de militari.

Pe rețelele sociale a fost distribuit un mesaj din care se înțelege că pensia militară a unui caporal ar fi 5.702 lei, iar a unui locotenent-colonel de doar 3.886 lei. Este o altă manipulare ordinară. Ar trebui identificați cei care alimentează dezbinarea militarilor.

Chiar dacă uneori diferențele sunt tragic de mici, niciun caporal nu are pensia mai mare decât a unui ofițer superior, după un număr egal de ani în serviciu.

În cele din urmă, nu pensiile mari ar trebui să fie o problemă, cât faptul că unele sunt insultător de mici.  Cauzele diferențelor sunt neactualizarea pensiilor cu soldelor celor în activitate (cum se întâmplă la magistrați) și indexarea pensiilor militare doar cu rata inflației!

https://www.facebook.com/politicaapocalipsei