Un erou al pandemiei, șeful Armatei

Într-o perioadă în care războiul atingea valențe dramatice, generalul Daniel Petrescu, șeful Armatei, desfășura acțiuni militare pe frontul anti-pandemic.

În iunie 2022, Europa și jumătate din Planetă erau îngrozite de „războiul de agresiune ilegal, neprovocat și nejustificat împotriva Ucrainei”. Bine, nu chiar toți. Șeful Armatei avea preocupări administrativ-sanitare. Eroicul general se lupta curajos cu pandemia.

La șase luni după ridicarea stării de alertă, gl. Petrescu se angaja în bătălii sângeroase cu temutul Covid. Zelensky se lupta cu ruși. Petrescu avea războiul lui cu măștile de protecție facială.

Deși masca de protecție era istorie, sau cel mult opțională, pe 17 iunie 2022 șeful Armatei promova un raport către ministrul apărării. Solicita aprobarea pentru ca unele recomandări ale Direcției medicale „să fie implementate ca măsuri de protecție a personalului, printr-un act normativ specific elaborat de Corpul de control”.

Argumentele provocau fiori: „infecția cu SARS-Cov-2 este în continuare intens contagioasă, determină îmbolnăviri în masă, putând afecta capacitatea operațională a unităților militare.” Era deci nevoie de „reglementarea unor măsuri pentru asigurarea/ utilizarea acestor produse (măștile n.r.) ca echipament de protecție pe linia securității și sănătății în muncă”.

Să înțelegem corect: cu războiul la graniță gl. Petrescu era terifiat de o pandemie care nu mai speria pe nimeni!

Groful de la Cotroceni implora ajutor militar. Ciucă implora și el, dispensă pentru cunoașterea limbii române. Francezii își asumau conducerea unui grup de luptă multinațional, în România… fără români. Aliații ne asigurau supravegherea spațiului aerian și terestru.

Armata lui Papuc (pardon, Petrescu) se „ciocnea” de minele marine pe care încerca să le neutralizeze. Opt militari români erau uciși într-un accident aviatic stupid, provocat și de incompetența generalilor.

Șeful Armatei n-avea timp de prostii, îl îngrozea pandemia.

Avizele nefavorabile din calea fericirii șefului Armatei

Revenind la raportul adresat ministrului. O mostră de amatorism și superficialitate. Ideea că măștile de protecție facială puteau fi transformate de Corpul de control „în echipament de protecție pe linia securității și sănătății în muncă”, pentru întreaga Armată, era o inepție. Sau expresia disperării.

De altfel, pe 6 iulie 2022, Corpul de control aviza nefavorabil raportul și consideră că „actele normative în vigoare pe domeniul securitate și sănătate în muncă, sunt suficiente pentru implementarea recomandărilor Direcției medicale”. Trebuie subliniat că, în MApN, Corpul de control este autoritatea competentă să elaboreze norme în domeniul menționat.

Inițial, Direcția general juridică/ DGJ a MApN a prorogat prin două Note emiterea avizului. În cele din urmă, îl avizează nefavorabil (26 iulie 2022) și opinează că „ajustarea conduitei personalului MApN, în sensul purtării în continuare a măștii de protecție, este un deziderat ce nu poate fi atins prin elaborarea unei reglementări care, în esență, ar avea caracterul unei simple recomandări”.

Merită reținută, însă, o altă frază din avizul nefavorabil al DGJîn eventualitatea materializării unui astfel de demers s-ar ajunge la o inversare/ substituire nejustificată a atribuțiilor structurilor centrale”. Prin urmare, emiterea unor norme în domeniul securității și sănătății în muncă, de alte entități decât cele pe care le prevăd reglementările, reprezintă un abuz, o uzurpare de calități oficiale.

Având în vedere avizele nefavorabile menționate, șeful Armatei renunță la raportul adresat ministrului apărării.

Un general… asumat

La două zile (28 iulie 2022) după primirea avizului nefavorabil al DGJ, Direcția medicală îl informează pe șeful Armatei despre stocurile „excedentare de echipamente de protecție și materiale sanitare” achiziționate în pandemie. Pentru reducerea acestora sunt propuse câteva soluții.

Prima dintre ele, „consumul materialelor de protecție prin structurile proprii în baza informațiilor înscrise în avizul Corpului de control”, se bazează pe un FALS. O minciună. În avizul menționat nu se afirmă nicăieri că „structurile din MApN pot asigura materialele de protecție împotriva COVID-19 personalului propriu”. Este o deturnare ordinară a unui aviz nefavorabil.

Direcția medicală mai propune și redistribuirea în structurile sanitare ale MApN, donații către alte state (!!) sau transferuri, fără plată, către alte instituții publice.

De remarcat că raportul șefului Direcției medicale nu este asumat de gl.mr. Dragoș Popescu. Semnează, și pune ștampila locțiitorului, col. Florin-Emil Pătru. Conform surselor acesta era șeful structurii de securitate de la Spitalul Militar de Urgență… din Cluj Napoca.

Rezoluția generalului Petrescu, pe raport, este fermă: „Dacă nu-și asumă nimeni, ne asumăm noi. Rog ordin în structura de forțe cu procedură pentru stabilire consum PSM și redistribuire în spitale pentru consum, înaintea expirării termenului”.

Ce trebuia să-și asume și cine se eschiva? „Stocurile excedentare” conțineau zeci de milioane de măști. O pagubă de multe milioane de lei.

Cine a dat ordin să fie achiziționate măști… fără număr? De unde s-au transferat sumele respective?

Conform declarațiilor col. Popescu, Centrului Farmaceutic Zonal/ CFZ „i s-au pus la dispoziție fondurile și i s-a ordonat să achiziționeze bunurile în cauză”. Doar ministrul, în calitate de ordonator principal de credite, putea aproba redistribuirea unor astfel de fonduri.

CFZ a avut totuși o implicare limitată în cumpărarea măștilor pentru Armată. Majoritatea achizițiilor s-au derulat prin structurile din subordinea gl. Petrescu.

Dacă-i ordin, mai verifică cineva legalitatea?

Lupta gl. Petrescu cu pandemia nu s-a încheiat atât de repede. Faptul că structurile centrale consultate i-au avizat nefavorabil raportul adresat ministrului nu l-a descurajat.

La mijlocul lunii august 2022 gl. Petrescu emite Ordinul 86privind unele măsuri de prevenire a infectării cu virusul SARS-COV-2 în unitățile militare din structura de forțe a Armatei!”.

În august 2022 șeful Armatei se lupta cu pandemia! De ce naiba nu l-a informat nimeni că aveam, de 5 luni, un război la graniță?

Potrivit Legii 346/ 2006, art.40. Alin. (3) „șeful SMAp emite ordine cu conținut militar și dispoziții, potrivit domeniilor de competență”. Ordinul SMAp 86/ 2022 nu are conținut militar, iar securitatea și sănătatea în muncă nu este domeniul său de competență.

Având cea mai mare funcție din Armată, gl. Petrescu ar trebui să știe că ordinele cu conținut militar sunt cele care se referă la acțiuni militare. Nu toate normele după care își desfășoară activitatea Armata au „conținut militar”, chiar dacă ele se adresează, prioritar, ostașilor.

Nu este, însă, singura situație în care se încalcă legile și tehnica legislativă în Armată. Sau când o structură își depășește atribuțiile.

În preambul Ordinului este invocat avizul Corpului de control la raportul adresat ministrului fără a menționa că acesta a fost nefavorabil. Se induce astfel ideea că structura lider de domeniu susține reglementarea.

De ce ar fi semnat șeful armatei un Ordin ilegal? Din disperare sau… la ordin?

În vara anului 2022 milioanele de măști aflate în depozitele Armatei, și care ieșeau din garanție, începeau deja să producă fiori șefilor din minister. Despre investigațiile DNA privind achizițiile din pandemia se știa la nivelul Armatei, încă din anul 2021. Ele au fost declanșate cu mult înainte ca șeful Armatei să încerce „controlul stocurilor”.

Acarul Păun de la capătul lanțului trofic

Col. Cristian Popescu sublinia, într-un drept la replică acordat ziarului Libertatea (aici), că la ședințele convocate de ministrul apărării naționale, în debutul pandemiei, a raportat „argumentat lipsurile, riscurile și deficiențele cu care ne confruntăm”. „Am constatat că, în loc să încerce să analizeze ce i se raportează, în loc să decidă remedierea deficiențelor din sistem… deși existau structuri care erau responsabile de constituirea, gestionarea și împrospătarea rezervelor, criza sanitară ne-a surprins fără stocuri” se destăinuia același ofițer.

Ministerul Apărării era condus în anul 2020 de actualul premier. Nicu Ciucă a declarat că imediat ce s-a aflat despre ancheta DNA a „discutat la nivelul instituțiilor”. Cu el când stă un procuror de vorbă? Nu doar despre teza de doctorat. Nimic nu s-a întâmplat în pandemie fără să fie informat ministrul. Nimic!

Achizițiile au fost făcute la ordin. S-au cheltuit sume imense. Măștile, izoletele, spitalele de campanie, sporurile, angajările, testarea și vaccinarea… sute de milioane de euro!

Cine investighează toată această risipă? Generalul și colonelul Popescu sunt doar personaje de la baza lanțului trofic.

Dosarul în care este implicat Pițurcă aduce în atenție un contract de 13,4 mil. lei pentru un milion de măști chirurgicale FFP1. Armata a cumpărat, însă, câteva zeci de milioane de astfel de măști. Doar Direcția medicală avea, la sfârșitul lunii iulie 2022, peste 2 milioane de măști în stoc.

Bâstroe și pensiile militare țin astăzi agenda publică suficient de ocupată cât să ignorăm alte subiecte.

Senatorul PSD Adrian Streinu Cercel, anticipa încă din martie 2020: „După ce se termină boleșnița asta, pandemia, or sa vină alții să ne tragă de mânecă: dar cum ați realizat voi achizițiile? Aici trebuie scos un cadru normativ cât se poate de clar care să stipuleze foarte clar că nimeni nu va avea voie să se atingă de noi în viitor„.

https://www.facebook.com/politicaapocalipsei