Obsesia mass media pentru pensiile militare

Suntem convinși că, oricâte articole sau materiale am publica, detractorii și hienele din mass media și politică nu vor înțelege nimic. Când ai idei puține și care nu-ți aparțin, iar tu prestezi pe „condicuță”, devii sclavul propriilor slăbiciuni. Disperarea de a-ți mulțumi stăpânii te împinge către fapte și atitudini reprobabile.

În urmă cu ceva timp adresam o scrisoare publică unor realizatori din mass media. Un răspuns pentru cei care-i acuzau pe militari că ar fi mercenari.

Militarii sunt mercenari? De ce? Pentru că legea și jurământul îi obligă să participe la misiuni „pentru îndeplinirea obligațiilor asumate de România prin convenții și tratate internaționale”? Lucrătorii din mass media, care sunt pe statele de plată ale Serviciilor sau partidelor, ce sunt?

Dacă Iohannis decide că trebuie să luptăm lângă Zelensky, au militarii noștri posibilitatea să se împotrivească? Altfel, întreaga retorică a mass media și a multor politicieni este despre cum să ne defăimăm Armata și să-i umilim pe militari.

Pentru că subiectul este inepuizabil, vom reveni cu câteva fragmente din scrisoarea menționată. Până atunci semnalăm cum și acest material a fost însușit cu nerușinare de o altă publicație. O cuconiță cu care între timp este coleg Sărmăluță. Nu-l știți pe Sărmăluță?

Ionuț Cristache pe numele său, Sărmăluță este o hienă mass media educată la școala Antena 3. În 2016 a părăsit Trustul Intact, după câteva gafe colosale și un dosar penal. S-a mutat la TVR, de unde a fost extirpat după câțiva ani. Nu înainte de a se afirma ca fidel susținător al PSD.

Sărmăluță și-a descoperit recent pasiunea pentru pensiile militare. Firesc am spune. În România nu ești relevant dacă nu-i ataci pe militari.

„Care-i treaba cu pensiile militare”

Mass media superficială se refugiază în podcast-uri. Este alternativa ușuratică prin care se fac bani cu investiții puține. Încă de la înființare, platforma pe care prestează Sărmăluță, a avut o politică editorială… ușuratică. Jurnalismul mercantil este subordonat intereselor celui care plătește mai bine.

Un podcast cu Mihai Tudose (aici), realizat de prietenul PSD Ionuț Sărmăluță Cristache, nu este altceva decât „publicitate electorală” mascată. Una din manipulările ordinare pe care le produc mercenarii din mass media. Sărmăluță i-a pus la dispoziție lui Tudose o tribună de la care să promoveze temele PSD, așa cum anterior îi oferise lui Marcel Ciolacu.

Deseori impertinent, infatuat și plin de sine, Cristache are permanent pretenția că-și subordonează invitatul. Este convins că-i este superior, iar polivalența sa îl face specialist în absolut toate domeniile.

În politică, însă, Cristache se consideră cu adevărat expert.

„Rotativa guvernamentală” deschide discuția și îi ridică mingea la fileu unui Tudose  bonom și plictisit: „Mergeți pe cuvântul unui general care a jurat cu mâna pe Biblie că nu va face politică și acum este președintele PNL și premier la Victoria”. „Bine, înțeleg că nu face foarte multă politică, guvernează astăzi…” vine răspunsul studiat (la o întrebare „servită”), însoțit de un zâmbet ironic.

Sărmăluță minte sau este prost… informat. Ciucă nu a jurat cu mâna pe Biblie. Niciun militar nu face asta! Faptul că și-a revocat propria declarație, în care afirma că nu se va angaja politic, este o chestiune de lipsă de onoare nu de sperjur.

La întrebarea: „dom‘le care-i problema asta cu pensiile speciale, cu pensiile militare”, Tudose a replicat ferm „pensiile militare n-au nici o treaba cu cele speciale…. militarilor nu li s-au oprit bani din leafă pentru fondul de pensii”. Înduioșător dacă n-ar fi parțial eronat. Militarilor li s-au oprit permanent bani din „leafă” drept CASS.

Insolența, parte din arsenalul linșajului mass media

Eu nu-l văd pe unul implicat emoțional cum e generalul Ciucă să rezolve situația. E ca și cum l-ai pune pe unul care a intrat într-un pom cu mașina să facă analiza accidentului… nu-l văd așa de implicat în a-și tăia singur pensia… în statele NATO militarii nu fac politică și nu ajung premieri, adică își țin jurământul” continuă Cristache-Sărmăluță atacul la pensiile militare, exploatând vulnerabilitățile premierului Ciucă.

Tinere Sărmăluță, ești ireverențios și impertinent, dar ești, iarăși, prost… informat.  În „statele NATO” militarii au voie să intre în politică după ce trec în rezervă. Mai mult, în unele (Germania, de exemplu) au voie să participe la alegeri, pentru ocuparea unor posturi în administrația locală, încă din activitate.

Altfel, mai pune mâna pe carte. Lectura s-ar putea să-ți ofere informații neprețuite. Ai putea să afli că actualul secretar al apărării din SUA, Lloyd Austin, este fost general cu patru stele. Mai aproape de noi, Petr Pavel este un fost general și președinte al Comitetului Militar NATO. De altfel, inclusiv Tudose i-a semnalat lui Cristache că Ciucă nu este o excepție în NATO.

Imperturbabil și indiferent la argumente, Cristache continuă să-l șarjeze pe premier: „mda… după ce s-a pensionat în floarea vârstei, la 50 de ani”. La data trecerii în rezervă, noiembrie 2019, Ciucă avea 52 de ani și 10 luni. Vârsta maximă până la care ar fi putut rămâne în activitate era 58 de ani și 8 luni.

Nu suntem suporteri ai doctorului Ciucă, dar, după aproape 40 de ani în uniformă, o trecere în rezervă cu 6 ani înaintea termenului limită nu este chiar un abuz.

Când Ciucă primea primul grad de ofițer Sărmăluță nu era decât un proiect al părinților săi. Asta ca să înțelegem cine sunt cei care nu pot dormi de grija pensiilor militare.

Jurnalistul iresponsabil, un povestitor urban obraznic

Cea mai aprinsă discuție în societate despre ce înseamnă viața unui militar este susținută 90% de băieți care nu au făcut Armata… și nu au făcut-o pentru că n-au vrut” a fost o remarca pertinentă a lui Tudose. Răspunsul lui Sărmăluță păstrează linia obraznică a tânărului lipsit de responsabilități „și cu ce vă ajută pe dumneavoastră că ați făcut-o în detrimentul meucredeți că eu nu sunt capabil să le înțeleg?” Corect! Chiar nu înțelegi!

I-a explicat Tudose de ce tinerii ca Sărmăluță n-ar trebui să vorbească despre ce nu înțeleg: „Dacă mâine se întâmplă ceva și România are nevoie de ajutor, Cristache are un mic handicap în a-și apăra țara!” Aiurea! nici prin cap nu-i trece lui Cristache să-și apere țara. Să fim serioși!

Când juri cu mâna pe drapel că nu faci politică, ține-ți dracului jurământul” a fost strigătul de frustrare al înfocatului adversar al pensiilor militare.

Băiețașul ăsta are o obsesie, incompatibilitatea militarilor cu politica. Ciucă nu a fost atacat pentru că ar fi senator, premier sau președinte al PNL. Nici măcar plagiatul nu-l deranjează pe Cristache. Problema lui este prezența unui militar în Guvern.

A fost o greșeală modul în care a intrat Ciucă în politică. O ilegalitate chiar. Faptul că și-a încălcat o promisiune, pe care nimeni nu i-o ceruse, îl privește personal. Deși, dezonoarea lui aruncă anatema asupra tuturor militarilor. E greu să disociezi un șef al Armatei de restul camarazilor, indiferent cât de mult ar fi repudiat de aceștia.

Totuși, niciun militar nu jură pe drapel sau pe Biblie că nu va face politică. O prostie pe care Sărmăluță o rostogolește cu obstinație.

Demagogie și ipocrizie

Nu vom analiza în integralitate elucubrațiile tânărului Sărmăluță. În fond, Cristache rămâne doar un jurnalist primitiv cu aere de înțelept erudit. Unul care are tupeul să aducă în discuție faptul că pensiile militare ar provoca o discuție „despre etica profesională”.

Ei bine, acest neobrăzat abia împlinise 30 de ani când, ca angajat al TVR, încasa 8000 de euro lunar (aici). Pentru cine nu știe, TVR este televiziune de stat. Ionuț Cristache, un bugetar cu adevărat special, încasa în anul 2021, de la stat, cu 250% mai mult decât pensia lui Ciucă.

Să nu ne inducă în eroare nici dragostea lui Tudose pentru militari. Este conjuncturală și ipocrită. Mihai Tudose este premierul care a semnat OUG 59/ 2017 pentru modificarea și completarea Legii 223/2015 privind pensiile militare de stat.

De la indexarea anuală cu „100% din rata medie anuală a inflației, la care se adaugă 50% din creșterea reală a câștigului salarial mediu brut realizat” s-a  ajuns, prin bunăvoința lui Tudose, la „rata medie anuală a inflației, indicator definitiv, cunoscut la data de 1 ianuarie a fiecărui an în care se face actualizarea și comunicat de Institutul Național de Statistică.” S-a produs nu doar o diminuare a nivelului indexării, dar și o aplicare a procentului inflației cu un decalaj de un an.

Întâmplător (sau nu) mesaje prin care este susținută circumstanțial cauza militarilor nu vin doar de la PSD. Se insinuează și AUR în corul celor care plâng de dragul militarilor. Emoționant! Totuși…

Până la fapte și măsuri concrete, prin care să fie eliminate inechitățile și nedreptățile existente, discursul rămâne pură demagogie politică.

Avem o lege care pedepsește negarea Holocaustului. Foarte bine! De ce nu avem una care să-i pedepsească pe cei care-i umilesc pe militari și atrag Oștirea în jocul politic?

https://www.facebook.com/politicaapocalipsei

Lasă un răspuns