Scăderea pensiilor militare, obsesia Comisiei Europene

Comisia Europeană solicită imperativ scăderea pensiilor militare (aici). Nu poate dormi de grija pensiilor militare din România. Nicăieri altundeva, nimeni nu are curaj să aducă în discuție pensiile militarilor. Poate și pentru că niciun alt popor nu are la conducere loaze ca ale noastre.

Ce nivel al pensiilor militare ar oferi satisfacție Comisiei?

După ani de umilințe și insulte la adresa militarilor, tot nu dorește nimeni să explice de ce trebuie distrus sistemul actual al pensiilor militare. Ce deranjează? Lipsa contributivității, plata în baza unei legi diferită de cea a celor care nu au drepturi și libertăți restrânse sau valoarea acestora?

În ce privește contribuțiile, doar idioții refuză să accepte că militarii nu au nicio derogare. Plătesc la fel ca orice alt angajat din România. Asta chiar dacă unele obligații (plata asigurărilor de sănătate) încalcă dispozițiile unei legi organice. Repetăm și noi cu aceeași tenacitate cu care refuză ei adevărul.

Existența dreptului la pensia militară de stat rezidă în prevederile art. 9^1 din Legea 80/ 1995 privind statutul cadrelor militare. Nu este un moft al guvernanților, cum cred Ghinea și Seidler, ci o obligație a Statului, asumată față de militari.

Pentru nătărăii care se încăpățânează să facă pe proștii este inutil să explicăm. Nu au capacitatea să înțeleagă de ce fondurile pentru plata pensiilor militare sunt cuprinse în Legea bugetului de stat, iar cele pentru pensiile civile în Legea bugetului asigurărilor sociale de stat. Sau de ce este necesară o lege a pensiilor militare de stat.

C.E. critică obraznic proiectul de reformare a pensiilor și solicită autoritar „scăderi reale ale pensiilor militare”. Comisia n-a mai fost la fel de critică în cazul Bâstroe. A închis ochii și a tolerat complice. Recent, C.E. a acordat fermierilor români, pentru pierderile suferite (peste 200 mil. euro) în urma războiului despăgubiri de … 10 mil. euro. O batjocură la limita insultei.

„Specialii” din zona contributivității

C.E. este neliniștită de valoarea pensiilor militare, dar generoasă cu sponsorizarea războiului din Ucraina. Miliardele curg fără număr. Pentru armament și muniție, pentru sprijin social și umanitar, pentru orice are Zelensky nevoie. Europa trebuie să strângă cureaua pentru a alimenta războiul.

Le recomandăm „specialilor” din C.E. experiența unui soldat din tranșeele unui război. Cu toate „beneficiile” militarului român. Bahmut este astăzi o zonă generoasă pentru astfel de experiențe.

Să nu aștepte ca la sfârșitul lunii, dacă mai sunt în viață, să încaseze 15.000 de euro și scutiri de taxe. Pensia medie a unui rezervist român, obligat să-și apere țara și după pensionare este de 700 euro. Dacă sunt uciși, primește familia o pensie de urmaș de 350 euro. E mare, trebuie scăzută!

Urmărind logica detractorilor, de ce alte pensii n-ar fi și ele „speciale”?

Legea 197/ 2021 modifică art. 56^2 din Legea 263/ 2010 privind sistemul unitar de pensii publice astfel: „prin excepție … persoanele care au desfășurat activități… (în industria de armament, produse chimice, minerit, sectorul energetic, etc… n.r.) beneficiază de pensie pentru limită de vârstă cu reducerea vârstei standard de pensionare cu 13 ani, pentru un stagiu de cotizare de cel puțin 25 de ani realizat în aceste activități.”

Anul trecut, mulți angajați din domeniile menționate au ieșit din „câmpul muncii” cu pensii nete de peste 8000 lei. Unii dintre ei au 52 de ani și primesc o pensie mai mare decât salariile avute în activitate. Civilii nu au pensiile plafonate!

C.E., mass media și USR pot consulta baza de date a Casei Naționale de Pensii. Drulă și Ursula nu se revoltă că toate aceste pensii au fost indexate cu 12,5%? Majoritatea pensiilor militare au fost indexate cu 5,1 %, o altă discriminare aplicată acestora.

Un ministru pe urmele șefului CSAT

În afara unor voci, palide și izolate, ale unor militari în rezervă, și a câtorva reacții moderate și modeste din mass media sau politică, nimeni nu-și asumă să susțină vocal cauza militarilor.

Ministrul apărării și șeful Armatei sunt inexistenți în dezbaterea publică. Niciunul nu-și asumă o poziție articulată și fermă, pe niciunul din subiectele momentului. Niciunul nu este interesat de alungarea neliniștilor și nesiguranței care copleșesc militarii în activitate, rezervă sau retragere.

În ce-l privește pe gl. Petrescu așteptările nu sunt foarte mari. Este conștient că orice ieșire publică este riscantă și poate genera neplăceri sau nemulțumirea șefilor săi.

Teoretic, una din responsabilitățile majore ale ministrului apărării ar trebui să fie reprezentarea militarilor în dialog cu politicienii și mass media. Practic…

Dacă are cineva nevoie de un ministru, la Apărare avem unul aproape nou. Foarte puțin folosit, cu ușoare urme de întrebuințare intelectuală și un doctorat brăzdat de controverse. Altfel, Angelică Tîlvăr s-a remarcat printr-o discreție care-l face de-a dreptul invizibil.

Deși ocupă funcția de aproape cinci luni rareori a părăsit unitatea, iar când s-a întâmplat a fost doar pentru a merge într-o vizită. Angelică este de profesie vizitator, la fel ca șeful său din CSAT. Un profesor de fizică și unul de engleză au descoperit beneficiile turismului instituțional.

Și Angelică este un împătimit al plimbărilor prin țări exotice, cu care România dezvoltă cooperări militare deja tradiționale. Împreună cu generalul care conduce „Balul înzestrării Armatei” a petrecut șapte zile în Iordania și Qatar. Cine are nervi și timp de pierdut poate căuta detalii despre excursia militară a cuplului Tîlvăr/ Incicaș în Orientul Mijlociu.

În MApN turismul militar se practică de la ministru și Corpul de control al său până la structuri mai puțin importante. O cultură instituțională care încurajează irosirea banului public pe deplasări costisitoare și inutile.

Un proiect controversat

În timp ce Angelică să dădea cu avionul prin țări străine subordonații săi au supus dezbaterii un proiect pentru completarea Legii 263/ 2010 privind sistemul unitar de pensii publice. În plină ofensivă asupra pensiilor militare, MApN inițiază modificarea unei legi care nu-i aparține.

Propunerea în sine nu este incorectă, dar MApN trebuia să se implice încă de la elaborarea Legii 263/ 2010.

Mulți angajați civili din SNAp sunt obligați să suporte aceleași privațiuni și restricții ca militarii. La instrucție, pe timpul ieșirilor în teren, la exerciții etc.

Personalul civil își are locul bine definit în interiorul structurilor operative și participă efectiv la îndeplinirea misiunilor subunităților în care este încadrat. Unii dintre ei sunt specialiști cu experință și încadrează posturi pentru care Armata nu are sistem propriu de educație și pregătire.

În „Expunerea de Motive” se precizează că „propunerea legislativă vizează crearea dreptului personalului civil … prin acordarea de perioade suplimentare la calculul vechimii, în vederea pensionării, potrivit prevederilor aplicabile personalului militar”.

N-au aflat juriștii din Armată că și sistemul public de pensii beneficiază de „perioade suplimentare la calculul vechimii”? Tocmai am prezentat cum ajung civilii să se pensioneze la 52 de ani, cu pensii mai mari decât salariile.

Este adevărat, în Armată există și „alte condiții”, dar ele sunt aplicabile strict unor activități militare „care implica pericol permanent de vătămare corporală grava, invaliditate, mutilare, suprimare a vieții ori de pierdere a libertății”.

Este incalificabil modul în care militarii, după ce obțin greu drepturile care ar trebui să le compenseze interdicțiile, sunt dispuși să le împartă generos. Pentru cine nu înțelege diferența dintre un angajat civil și un militar sugerăm lectura Constituției, a Legii 80/ 1995 și a Legii 384/ 2006.

În cele din urmă, proiectul menționat a rezistat trei zile „în dezbatere publică”. După care MApN a renunțat. De ce?

Cât să strice mai mult discernământ și comunicare?

Proiectul, deși retras, a reușit să ofere un nou prilej de atacare a pensiilor militare. „MApN a depus un proiect de lege care ducea la apariția unei noi categorii de pensionari speciali.” Este titlul malițios sub care a fost prezentată inițiativa.

O manipulare ordinară. Angajații civili din Armată nu ar fi fost cu nimic „speciali” față de cei de la Metrou, minerit sau din alte sectoare de activitate menționate anterior.

Din păcate, întreg sistemul național de apărare suferă din cauza incompetenței și superficialității șefilor (politici sau militari). Inițiative stupide sau insuficient analizate sunt lansate în dezbatere fără a calcula efectele sau consecințele.

Altele, zvonurile care alimentează incertitudinile și ridică nivelul de stres sunt cultivate tocmai pentru că nu-și asumă nimeni să le elimine.

Generali lipsiți de boașe și politicieni fără cojones (pardon my French). Niște fătălăi care tremură de frica șefilor sau stăpânilor.

Nu toți generalii sau politicienii sunt așa. Îi identificați ușor pe cei care nu se alătură majorității obediente și slugarnice. Sunt marginalizați, eliminați prematur din sistem sau declarați indezirabili.

Aduceam în discuție (aici) modificările propuse pentru amendarea cadrului normativ prin care este decontat transportul militarilor. Aflăm că se lucrează și la eliminarea posibilității achitării ratelor generate de contractarea unui credit pentru cumpărarea unei locuințe din banii cuveniți pentru chirie.

Situația pensiilor militare este o telenovelă fără sfârșit. Indiferent ce se va hotărî este greu de crezut că se va închide vreodată. Militarii sunt un subiect care asigură audiență și suscită interes.

C.E. solicită imperativ scăderea pensiilor militare, dar nu este îngrijorată că avem peste 250 de miniștri și secretari de stat (asimilați).

N-ar fi mai simplu dacă și-ar asuma plenar C.E. administrarea Țării? Și așa Guvernul nostru nu face decât să execute ordinele primite de la Bruxelles, Washington și ce alte capitale mai reclamă drepturi de colonizare asupra României.

https://www.facebook.com/politicaapocalipsei

3 comentarii

  1. MILITARII ROMANI TREBUIE SA TREACA LA FAPTE SI SA-SI APERE CU ARMA IN MINA DREPTURILE .
    EI AU O VIATA DE APARAT, VIATA CARE NU SE MAI INTOARCE CI, DOAR, VA FI CONTINUATA DE UN REST DE VIATA LA FEL DE INSALUBRU.
    DIN 200 MII REZERVISTI, 80 MII – 100 MII POT TINE ARMA IN MINA, ASA CA, LA LUPTA !
    IAR MUE VA MURI SI EA, CIT DE CURIND, FIINDCA ESTE O ENTITATE MALIGNA PE CORPUL CONTINENTULUI SI AL LUMII !

Lasă un răspuns