Contabilii care au bulversat Armata, doctori în științe militare

Contabilii care au bulversat Armata sunt doctori în „științe militare”. Dezamăgitor ar fi fost să fie altfel.

Primul astfel de doctor este și ultimul care a ocupat o funcție de general. Actualul șef al Casei de Pensii Sectorială/ CPS a MApN, col. dr. Nelu-Cristinel Livadariu a obținut doctoratul, în anul 2009, cu teza „Managementul activității economico-financiare în organizația militară”. Sub umbrela „științe militare” încap nu doar operațiile militare ci și cele… financiare.

În anul 2011 obținea doctoratul, în „științe militare”, gl. mr. dr. Florin Jianu cu teza „Corelația resursă financiară – Transformarea organismului militar, în condițiile integrării în NATO şi UE”. Ironia sorții. După o astfel de lucrare, să nu susții pensiile militare este curată ticăloșie. Știi, dar nu vrei.

Doi ani mai târziu „doctor în științe militare” devenea alt contabil, gl. mr. dr. Constantin Luca cu lucrarea „Modernizarea managementului contabilității în MApN în conformitate cu standardele internaționale şi directivele europene în domeniu”.

Pentru a anticipa oarecum materialul următor trebuie să menționăm un alt general-doctor, actualul șef al Direcției audit intern din MApN.

Gl. bg. dr. Marius Gabriel Tomoială obținea, în anul 2013, titlul de doctor în „științe militare şi informații” la Academia Națională de Informații „Mihai Viteazul” a SRI. Lucrarea „Auditul intern în MApN” deschide noi și revoluționare perspective auditului financiar-contabil și artei militare. Titlul sau subiectul sunt lipsite de relevanță. Altceva stârnește confuzii. Vom reveni.

Încă proaspăt în funcție, col. dr. Nelu Livadariu așteaptă steaua de general la care-i dă dreptul funcția. Până atunci are grijă de … fata lu’ tata. Concursul organizat recent, pentru un post de funcționar public în Departamentul pentru politica de apărare al MApN, a fost câștigat de candidata… Mirela Livadariu.

Se întâmpla la câteva luni după ce tatăl tinerei a fost numit director al CPS a MApN. Simplă coincidență. Simona Cojocaru știe cum să-și extindă și consolideze diagrama de relații.

Jianu zapciul și Jianu haiducul

Revenim la generalii Jianu și Luca. Toate deciziile care au afectat personalul MApN, în ultimii 10 ani, au trecut prin filtrul celor doi contabili. Amândoi au ocupat, începând cu aceeași zi (3 septembrie 2012), funcții de unde au influențat determinant veniturile militarilor.

Gl. mr. dr. Jianu a fost numit locțiitor al șefului Direcției financiar contabile în 2012. Din decembrie 2013 conduce „finanțele” Armatei, fără întrerupere. Este cel care se află la originea celor mai multe dintre deciziile care au afectat negativ salarizarea, pensiile și drepturile întregului personal din SNAp.

Ordonanța Olguței” poartă numele unui fost ministru PSD, dar la origini stă gl. mr. dr. Florin Jianu. „Primărița din Craiova” nu a făcut decât să lucreze cu materialul clientului.

Fără intervenția providențială a miniștrilor, Adrian Țuțuianu și regretatul Mircea Dușa, Jianu și Ciucă ar fi desfigurat crunt Legea 223/ 2015. „Demisionarea” lui Țuțuianu a fost o acțiune concertată a celor doi, deranjați de emanciparea ministrului de sub controlul generalilor.

Indexarea pe praguri arbitrare a pensiilor militare, de anul acesta, este tot o propunere a generalului Jianu. De altfel, pe timpul negocierilor pentru păstrarea actualului sistem al pensiilor militare, tot Jianu a fost singurul care a propus pragul de 45% din media veniturilor.

Generalul Jianu s-a manifestat, deseori, ostil și caustic la adresa veniturilor militarilor în activitate și rezervă. Relevant este modul în care Armata a fost, constant în ultimii 10 ani, instituția din SNAp care a amânat, întârziat, anulat sau refuzat cele mai multe drepturi financiare angajaților săi.

Generalul Jianu este un zapciu plin de zel și înflăcărare. Un haiduc invers. S-a opus cu fervoare și pasiune drepturilor militarilor. A înțeles că trebuie să ia de la săraci, chiar dacă n-are cui să dea. De unde ostilitatea asta împotriva militarilor e greu de înțeles?!

Memento mori

C-o moarte tot suntem datori!” spunea Decebal, într-o poezie a lui Coșbuc. N-ar strica dacă ar citi-o mai mulți. Mai ales cei care-și culeg înțelepciunea doar de la „influenceri”. Toate au un sfârșit, la fel cum, mai devreme sau mai târziu, toți plătim pentru greșeli și abuzuri.

Col. dr. Constantin Luca a fost, cinci ani, șeful Casei de Pensii Sectorială a MApN. După ce anterior a coordonat structura, de la nivelul Direcției financiar-contabile, încă de la înființare.

La data intrării în vigoare a Legii 223/ 2015, doctorul Luca era „medicul curant” al pensiilor militare din MApN. Un expert în „științe militare” capabil să ocupe orice funcție… fără concurs. Departe de noi gândul de a-i minimiza pregătirea și experiența.

După un curs de limba engleză în Canada și două programe de pregătire în Israel și Statele Unite este nu doar polivalent, dar și poliglot. Suntem convinși că are la dispoziție un bagaj bogat de cunoștințe și experiență, acumulate în mediul multinațional. Să nu se înțeleagă din text vreo intenție de persiflare.

În octombrie 2015 col. dr. Constantin Luca acorda un interviu săptămânalului „Observatorul militar”. Era primul an în care se sărbătorea „Ziua Pensiilor militare”.

Cei mai puțin informați nu știu că Armata are o pasiune pentru zilele aniversare. De la „ziua trăgaciului” sau „ziua bătăturilor” până la „ziua pensiilor militare” fiecare primește atenția cuvenită, măcar o dată pe an. Încă nu există „ziua oportunismului și obedienței militare”, dar va fi mare înghesuială la prima celebrare!

De ce trebuie să existe „Ziua pensiilor militare” tot Luca poate să ne spună. Ideea îi aparține. Adică, se sărbătorește ce? Existența lor sau bătaia de joc la adresa celor care le încasează? De ce n-a solicitat doctorul Luca spațiu la „Pro Patria” să explice publicului larg cum și de ce a înființat el „Ziua pensiilor militare”?

Zvonuri, coincidențe și întâmplări

Ce spunea directorul CPS în interviul din 2015? „Pensiile se vor actualiza ori de câte ori se vor majora solda de grad și/ sau de funcție a militarilor în activitate”. Avea dreptate! La acea dată era încă valabilă prevederea legală. Modificarea articolului 60, prin OUG nr. 59/ 2017, a introdus un text nou, fără nicio legătură cu subiectul celui anterior și a eliminat integral această actualizare. Niciun general nu a protestat.

Este straniu, dar arhiva Observatorului militar are doar 48 din cele 49 de numere, apărute în anul 2015. Lipsește exact numărul 41 (vezi foto), cel în care apare interviul col. dr. Constantin Luca. Ce ascunde numărul respectiv?

O altă „întâmplătoare coincidență”, pe care o vom alătura celor din materialul despre starea actuală a Corpului de control al MApN.

În ce privește evoluția și activitatea fostului director al CPS, gl.mr. dr. Constantin Luca, multe sunt coincidențele care rețin atenția.

Pensiile militare ale celor trecuți în rezervă, înainte de anul 2017, nu au fost actualizate, integral, în baza Ordinului M 25/ 16.02.2016 (art. 12-19). Ar fi ridicat costurile, deși Armata avea fondurile prevăzute în buget.

Zvonurile aduc în discuție un conflict de interese care ar fi existat între prioritățile celor din conducerea MApN și cele ale militarilor în rezervă. Coincidența face ca în perioada respectivă Armata să se afle în plin proces de revendicare a mărcii și numelui „Steaua”. Se punea problema pierderii mărci ca urmare a neutilizării de către echipa de fotbal a Armatei.

Se pare că, deturnarea de fonduri, de la CPS către CSA „Steaua”, nu a scăpat Curții de Conturi, care a sesizat-o într-un raport din 2017. După contestarea acestuia în instanță, de către MApN, a intervenit… cine a intervenit și „neregularitatea” a dispărut. Dacă, într-adevăr, a existat.

Zvonuri, coincidențe și întâmplări interpretate tendențios, suntem convinși.

Și zugravii au convingerea că sunt pictori

În septembrie 2017, col. dr. Luca a fost împuternicit șef al Direcției audit intern a MApN, iar câteva luni mai târziu numit în funcție. Cine era persoana cea mai calificată să vegheze auditarea CPS a MApN dacă nu fostul ei director?

Consecvent modului de evoluție în carieră, în februarie 2021, gl. bg. dr. Luca era împuternicit șef al Corpului de control și inspecție al MApN. Câteva luni mai târziu era numit într-o altă funcție pentru care îl recomanda doar doctoratul în „științe militare”. Este primul contabil care conduce structura menționată.

În ultimii doi ani Corpul de control a devenit o anexă a Direcției audit intern. Sau poate invers.

Indiferent care este situația, din Inspectoratul General al Armatei a rămas doar amintirea. Convingerea că între audit și control sau inspecție sunt asemănări care le apropie până la pierderea identității, provoacă anomalii greu de reparat. Mai ales când doctoratul în „științe militare” îți întreține convingerea că înțelegi complexitatea fenomenului militar.

Cheltuirea iresponsabilă a banului public, angajări și încadrări fără concurs, funcții transformate cu dedicație, distrugerea sau anularea eforturilor înaintașilor și instituirea unei atmosfere care răsplătește obediența și slugărnicia. A! și plagiat, cât mai mult plagiat.

Aceasta este radiografia dureroasă a Corpului de control. Una care ridică serioase semne de întrebare asupra probității și seriozității ministrului apărării naționale.

Doi doctori în „științe militare”, Jianu și Luca, au avut nu doar posibilitatea, dar, mai ales, responsabilitate să vegheze asupra drepturilor materiale ale militarilor.

Dacă au făcut-o cu onestitate și loialitate rămâne să se pronunțe camarazii lor. La fel cum, dacă au influențat pozitiv și dezinteresat funcționarea domeniilor din responsabilitate, ar putea să se pronunțe structurile de control ale statului.

https://www.facebook.com/politicaapocalipsei

7 comentarii

  1. Multa Uniune Europeana acestor doctori iubitori de arginti si stele pt care si-au tradat camarazii!Blestemati fie in veci ca Iuda!

  2. Simt un pic de frustrare, să înțeleg că ești nemulțumit cu pensia ta specială !? Ai vrea sa fie mai mare dar nu te-a dus capul sa furi mai mult înainte să pleci de tinerel din sistem ca să ai o pensie umflata !?

    1. De obicei nu intru in polemici ,dar iti spun ca mama -mare avea un IQ mai… mare decat tine ,Iuda !

Lasă un răspuns