Majoritatea are convingerea că derapajele și disfuncțiile instituționale sunt eliminate prin intervenția structurilor de control.
În activitate sau în rezervă mulți militari au apelat dreptul de petiționare sperând la o soluționare onestă și oportună a solicitărilor. Câți pot spune că așa s-a și întâmplat?
În ultimii doi ani, moștenitorul „Inspectoratului General al Armatei” a fost transformat într-o feudă administrată discreționar. Una în care sinecurile sunt împărțite după criterii incompatibile cu scopul și misiunea sa.
Situația Corpului de control nu este izolată. Poate fi ușor extrapolată. Structurile centrale sunt o zonă a Armatei unde sporurile și compensațiile financiare se adună generos. Invers proporțional cu profesionalismul și responsabilitățile, diluate dureros.
Se întâmplă nu din lipsa specialiștilor sau a personalului capabil de performanță, dimpotrivă. Doar că, atunci când conducerea are priorități lipsite de probitate, instinctul de conservare prevalează onoarei și moralei.
Ministrul apărării, premierul, comisiile parlamentare, celelalte structuri cu atribuții de investigare a respectării normelor, nu au curiozitatea să verifice dacă relatările noastre sunt adevărate? E simplu, datele și informațiile sunt publice.
Ad-hoc de regularitate al unor „alte activități”
În vara anului 2020, ministrul Nicolae Ciucă a ordonat Direcției de audit intern/ DAI din MApN o misiune de „audit public ad-hoc de regularitate” la Corpul de control. Facem abstracție de fractura de logică a sintagmei și menționăm că decizia a venit în urma unei sesizări.
Tema misiunii, „analiza modului în care au fost respectate prevederile privind domeniul resurselor umane și alte activități desfășurate de personalul entității”, a fost pe cât de relativă pe atât de vagă.
De reținut generozitatea acestui „și alte”, precum și faptul că șeful DAI din MApN, gl. bg. dr. Constantin Luca nu făcea parte din echipa de audit. Aspectul trebuie subliniat în antiteză cu implicarea agresivă în redactarea textului Raportului de audit public intern, din octombrie 2020.
Misiunea de „audit ad-hoc” fost una de intimidare a conducerii.
Niciuna dintre „probleme” nu a relevat disfuncții sau neregularități. Nu intrăm în detalii privind elucubrațiile din raport. Când timpul permite, vom reveni. Dacă Procuratura sau DNA au curiozitatea unei investigații… material este suficient.
Ne oprim doar asupra unei „probleme” identificată ca „neregularitate”: „stabilirea unei bibliografii ample pentru concursurile organizate la nivelul Corpului de control și inspecție”.
Auditul Armatei era de părere că exigența dăunează grav performanței. Nu este de mirare că misiunile de audit descoperă doar fraude privind deconturile sau drepturile financiare ale militarilor. Achizițiile și, mai ales, programele de înzestrare nu prezintă probleme.
De aici, de la selecția și promovarea resursei umane, Corpul de control a fost coborât la nivelul unei entități banale. Cum să ai tupeul unui control sau inspecții când reprezinți o structură grevată de serioase suspiciuni privind corectitudinea și transparența?
Jurnal de călătorie: de la Pensii la Audit și apoi la Control
Până în ianuarie 2021 conducerea Corpului de control, din perioada auditului orchestrat de gl. mr. dr. Luca, a demisionat. O comisie parlamentară ar putea solicita o investigație asupra motivelor și condițiilor privind trecerea în rezervă a ofițerilor respectivi. Poate că au fost doar coincidențe, dar nu se adună prea multe?
Fostul șef al Corpului de control a fost „trecut în rezervă” pentru vaccinarea anti-Covid a fiului său. Se îngrămădea națiunea la inoculare și furase un general startul. O acuzație stupidă! România aruncă milioane de seruri inutile și pierde milioane de euro, dar ne omoară deontologia „campaniei de vaccinare”.
Coincidența a făcut ca, imediat, la conducerea Corpului de control să fie instalat dirijorul auditului ad-hoc, gl.mr. dr. Constantin Luca.
Întâmplător acesta prelua comanda la câteva zile după finalizarea unui concurs scandalos, despre care am mai scris (detalii aici). Nimeni nu a reacționat.
Proaspătul șef al Corpului de control nu a intervenit pentru a corecta erorile care au promovat într-o funcție de conducere un ofițer incompetent. Printre motivele pentru care gl. mr. dr. Luca l-a împuternicit pe col. Florin Ioniță pe o altă funcție să fi fost și suspiciunile privind competențele acestuia?
Pasivitatea, vecină cu complicitatea, gl. mr. dr. Luca a surprins, la început. Între timp este evident că nu a fost întâmplătoare.
Coincidență, la câteva luni după instalarea doctorului Luca, concursul pentru un post de conducere în Serviciul control era adjudecat de ofițerul care a generat, printr-o sesizare plină de calomnii, misiunea de audit ad-hoc de regularitate amintită.
Col. Gheorghe Pojoga a beneficiat câteva luni de remunerația generoasă a postului respectiv, după care a trecut în rezervă, la 47 de ani. Își făcuse datoria, merita să se odihnească.
Din comisia care l-a declarat câștigător pe col. Florin Ioniță au mai făcut parte doi ofițeri: col. Florin Spătăcean și col. Adrian Antip.
Vânătorii de funcții și pensii
Col. Spătăcean a trecut în rezervă anul trecut, la 47 de ani. După 20 de ani în structură a fost împuternicit, câteva luni, la conducerea Serviciului control. O sugestie sau un impuls?
Este adevărat reproșul adus militarilor. La 47 de ani e cam devreme pentru pensie. De ce nu se admite anomalia? Mulți vânează funcțiile pentru a obține o pensie mai mare. Singurul obiectiv sunt banii.
Din păcate sunt ofițeri care părăsesc Armata mult prea devreme. Nu pentru că ar fi dezamăgiți sau revoltați. Unii încearcă să revină. Un colonel, pensionat recent de la Corpul de control, bate la porțile Institutului „Cantacuzino”, unde vânează o funcție de civil. Dezgustător!
Col. Antip, prieten și coleg de școală cu „sesizorul” Pojoga, a fost numit, la sfârșitul anului 2021, locțiitor al gl. mr. dr. Luca. Antip nu a ținut secret faptul că vâna, cu ferocitate, funcția.
Slugarnic până la obediență, s-a implicat, fără ezitare, în infracțiunile produse pe timpul concursului menționat. De altfel, „promovarea” lui Ioniță nu a rămas fără beneficii pentru col. Antip. În lipsa unui specialist, acesta participă, din ordinul gl. mr. dr. Luca, la toate activitățile externe ale Corpului, din zona de responsabilitate a col. Ioniță.
Deși nu are nicio pregătire sau experiență reprezintă internațional România într-un domeniu pe care nu este capabil să-l definească. Două „excursii militare” în Canada și a devenit expert în… schimbări climatice.
Vom reveni cu detaliile unei trădări. Nu la fel de mare ca cele ale unor politicieni, dar când refuzi României șansa de a fi lider NATO și UE ești trădător… sau ești prost (licența aparține președintelui Iohannis).
„Unde dragoste nu e, nimic nu e”
Col. Antip dorește să o impună la conducerea structurii care gestionează schimbările climatice în Corpul de control pe cpt. Anca Podgoreanu. Ambiția acestuia nu este întâmplătoare. Cei doi trăiesc o frumoasă poveste de dragoste. Una presărată cu procese civile și penale, dar ce mai contează? Detalii găsiți pe portalul instanțelor de judecată.
În urmă cu mai puțin de doi ani cpt. Anca Podgoreanu era colegă de serviciu cu soțul, Cosmin Ion Podgoreanu, la o unitate de lângă București. Aceeași armă în care s-a afirmat la debutul în carieră și col. Antip. Între timp cei doi nu mai sunt colegi sau căsătoriți.
Poate că reflexul evident este protestul, față de informațiile prezentate. Totuși, când petreci împreună, îmbrățișați în public, la cumpăna dintre ani (Revelionul) nu s-ar zice că-ți dorești foarte multă discreție.
Col. Antip n-a mai suportat despărțirea, nici măcar în timpul orelor de program. După ce a fost numit locțiitor al gl. mr. dr. Luca a mutat-o pe Ancuța în structura de control din subordine.
Fără concurs! Chiar fără să îndeplinească integral condițiile.
În ultima perioadă încadrările, fără concurs, au devenit regulă în Corpul de control. La fel ca uniforma albastră. Sau colaborarea cu gl. mr. dr. Luca în DAI din MApN. Toate sunt garanții ale unei funcții bine remunerată. Tocmai în structura care ar trebui să vegheze respectarea normelor de integritate și legalitate în Armată…
Din următorul articol…
„La Corpul de control, cpt. Sonia Dumitrescu a încadrat câteva luni o funcție de execuție în Serviciul control operativ, alături de lt.col. Ileana Negoiță, cpt. Anca Podgoreanu și lt.col. Dan Georgescu….”
Funcții modificate cu dedicație, trafic de influență, lipsă de respect față de colegi, obturarea până la dispariție a transparenței și competitivității… Așa se prezintă structura de la care militarii așteaptă obiectivitate și corectitudine.
Post scriptum
Toate persoanele nominalizate, care se consideră lezate sau față de care am prezentat informații / date eronate, au la dispoziție spațiu pentru dreptul la replică. Acesta poate fi transmis, în scris, către adresa menționată în „Contact”.
1 comentariu